Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Κλινική αιτιολογία για τη διατροφική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein σε περιπτώσεις συνδρόμων και παρενεργειών μετά τον COVID-19 και το mRNA εμβόλιο

Lutein - Μία πολύτιμη xanthophyll και ένα από τα 600 γνωστά φυσικά carotenoids. 
Η λουτεΐνη/lutein είναι ένα φυτικής προέλευσης xanthophyll carotenoid.
Είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες φυτοθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα τρόφιμα. 
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις λουτεΐνης που βρίσκονται στο ανθρώπινο αίμα και στο πλάσμα, λόγω της υψηλής διατροφικής πρόσληψης, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις οφθαλμικών παθήσεων και βελτιώνουν την καρδιομεταβολική υγεία. 
Η λουτεΐνη παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο έναντι της ανάπτυξης νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer (AD), 
της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) και της νόσου του Parkinson (PD). 
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ήπατος, 
των νεφρών και του αναπνευστικού συστήματος. 
Η λουτεΐνη, ενεργώντας ως πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να ανακουφίσει το οξειδωτικό στρες και να υποβαθμίσει τις ενεργές ρίζες οξυγόνου (ROS). 
Το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους βασικούς παθογόνους μηχανισμούς στα σύνδρομα βλαβών του οργανισμού μετά το εμβόλιο αλλά και για το μακροχρόνιο COVID. 
Πρόσφατες μελέτες σε υπολογιστή υποδηλώνουν ότι η λουτεΐνη και άλλα αντιοξειδωτικά από φυσικές πηγές, προσδένονται στο σημείο όπου η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 (SP) συνδέεται με τον υποδοχέα του ενζύμου αγγειοτενσίνης τύπου 2 (ACE2) και μπορούν να εξουδετερώσουν τις αλληλεπιδράσεις SP-ACE2. 
Η λουτεΐνη μπορεί να προστεθεί σε ένα σχήμα αποτοξίνωσης για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πρωτεΐνης Spike και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. 
Σε συμφωνία με το ρητό του Ιπποκράτη "ας γίνει το φαγητό μας το φάρμακό μας", αυτή η ανασκόπηση καθιερώνει τη διατροφική λουτεΐνη ως μια πολύτιμη θεραπεία για τη θεραπεία του συνδρόμου μετα-COVID, των συνδρόμων τραυματισμού από το εμβόλιο mRNA και ενός ευρέος φάσματος άλλων χρόνιων ασθενειών. 

- πηγή του ανωτέρω άρθρου:
https://www.preprints.org/manuscript/202309.1385/v1
     Σε ποια τρόφιμα θα βρούμε το πολύτιμο φυτοθρεπτικό lutein
Αν και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ευθύνονται για τα φωτεινά χρώματα πολλών φρούτων και λαχανικών, στην πραγματικότητα βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
Οι βασικές πηγές αυτών των πολύτιμων δύο carotenoids είναι:
ο μαϊντανός, 
το σπανάκι,
τα σπαράγγια,
το μαρούλι,
το αγριοράδικο,
η καλέντουλα,
τα γογγύλια,
το σινάπι,
τα μπιζέλα,
το κάρδαμο/Nasturtium officinale
το νεροκάρδαμο
τα καρότα,
τα κολοκυθάκια και όλα τα σταυρανθή λαχανικά όπως: το λάχανο,
το μπρόκολο,
οι κόκκινες πιπεριές,
τα λαχανάκια βρυξελών,
το kale, τα οποία περιέχουν υψηλότατες ποσότητες των πολύτιμων καροτενοειδών.
Επίσης τα σταφύλια,
το πεπόνι,
τα ακτινίδια,
ο χυμός του πορτοκαλιού και όλα τα άλλα επεριδοειδή, όπως και 
ο κρόκος του αυγού, που εκτός της υψηλής ποσότητας lutein και zeaxanthin, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπη βελτιώνει την απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Γενικά τα λίπη βελτιώνουν την απορρόφηση της lutein και της zeaxanthin,, για αυτό επιβάλλεται η διατροφή μας να περιλαμβάνει το πολύτιμο και ΜΗ αναντικατάστατο ελαιόλαδο.
Βέβαια η πολύτιμη lutein έχει και πολλά άλλα οφέλη
-. lutein προστατεύει από διαταραχές των ματιών όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
-. lutein προστατεύει το δέρμα, ειδικά από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες
-. προστατεύει από το διαβήτη
-. προστατεύει από τον καρκίνο
-. προστατεύει την καρδιά μας από διάφορους κινδύνους και βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας - 
είναι κάποια από τα πολλά της οφέλη αυτής - της lutein - αλλά και της δίδυμής της  zeaxanthin
Σε επόμενό μου άρθρο θα σταθώ περισσότερο στα πολύτιμα αυτά carotenoids. - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου