Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Βιταμίνη Ε – Τα οφέλη για την υγεία μας της διατροφικής βιταμίνης Ε

Βιταμίνη Ε –
Και ακούμε συνέχεια για αυτή.
Να δούμε λίγο και ποια είναι και πως συμπεριφέρεται;
Ναι; Πάμε λοιπόν:
Η διατροφική βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά σε κάποια τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα, και διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής – εγώ σε αυτό μου το άρθρο αναφέρομαι στην διατροφική βιταμίνη Ε 
Η “διατροφική βιταμίνη Ε” είναι η συλλογική ονομασία μιας ομάδας λιποδιαλυτών ενώσεων με χαρακτηριστικές ισχυρότατες αντιοξειδωτικές δραστικότητες.
Συγκαταλέγεται μάλιστα ανάμεσα στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, καθώς συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση επικίνδυνων παθήσεων και για τη γήρανση των ιστών του οργανισμού μας.
Η διατροφική βιταμίνη Ε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των περισσότερων μελετητών από όλο τον κόσμο, κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η “διατροφική βιταμίνη Ε” περιορίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και ενδεχομένως μέσω και άλλων μηχανισμών, η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες...

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

Μούσλι,
müesli,
müsli,
muesli
Ο όρος «μούσλι» – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα…
1) Το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο
Το πρωινό με βάση
α) τις νυφάδες βρώμης
β) τα μήλα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2) Το πρωινό που επινόησε ο Ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner -σε επόμενη ανάρτηση η ιστορία του περίφημου αυτού γιατρού που το όνομά του είναι σχεδόν ξεχασμένο- στη δεκαετία του 1890, για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.....

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

botanologia.gr

Μαγικά βότανα -δρυς, 
βελανιδιά, 
το ιερό δέντρο των Δρυίδων. 
Τόσο μεγάλη ήταν η πίστη των Δρυίδων στη δύναμη του ιερού δέντρου που έλεγαν ότι: “αρκεί να μείνει κάποιος στην σκιά του ιερού δέντρο για θα γιατρευτεί” 
Οι Δρυίδες πίστευαν πως ότι φυτρώνει πάνω στην βελανιδιά έχει σταλεί από τον ουρανό
Πίστευαν ότι είναι ένα δέντρο θεϊκό και για αυτό κατά την διάρκεια των τελετών τους στεφάνωναν το κεφάλι τους με στεφάνια καμωμένα από φύλλα και κλαριά βελανιδιάς. Έτρωγαν πολύ συχνά βελανίδια,γιατί πίστευαν πως τρώγοντας βελανίδια διεύρυναν την σοφία και το πνεύμα τους.
botanologia.gr
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει ότι τα βότανα διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν τα μαγικά βότανα από τα πολύ παλιά χρόνια.
Τα μαγικά βότανα : τα χρησιμοποιούσαν σε φυλαχτά που φορούσαν πάνω τους , τα τοποθετούσαν στην εξόπορτά τους, στο παράθυρο, στο κρεβάτι.
Tα χρησιμοποιούσαν για να τους προστατεύουν : από τα μάγια, από τους δαίμονες ,από τους εφιάλτες.
Kαι το βασικότερο : από τις αρρώστιες.
Η σχεδόν μυστηριώδης θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και η ιδιότητά τους να καταπραΰνουν τον πόνο είναι γνωστή πριν από την ανακάλυψη της γραφής.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βοτανολόγοι και βοτανοθεραπευτές είχαν μια θαυμάσια ιδέα την οποία και πραγματοποίησαν – έβαζαν τα βότανα μέσα σε λίπος και τα άφηναν στον ήλιο.
Με τη ζέστη, τα αρώματα των βοτάνων εκλύονταν – ελευθερώνονταν –  και συγχωνεύονταν με τη λιπαρή ουσία.
Με τον τρόπο αυτό οι αρχαίοι αυτοί γιατροί – βοτανολόγοι παρασκεύαζαν αλοιφές, καταπλάσματα και στερεά αρώματα.
Οι Μινωίτες είχαν τα βότανα στην καθημερινότητά τους και μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσαν τον κρίνο,
τη μυρτιά,
τον κρόκο τον ήμερο,
τη μαντζουράνα,
την ίριδα,
το μάραθο,
τον ασπάλαθο, τον άνηθο,
τη Μήκωνα την υπνοφόρο,
τον κέδρο, το κυπαρίσσι, το ελαιόλαδο!
Οι Σουμέριοι ένας από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες 200 περίπου φυτών όπως του θυμαριού,
του κρόκου,
της ρίγανης,
του μάραθου.
Τον 16ο και τον 17ο αιώνα δημοσιεύτηκαν πολλά βοτανολόγια που σκοπό είχαν να βοηθήσουν όσους ασχολούνταν με τη βοτανοθεραπεία στον προσδιορισμό και στη χρήση των φωτών και των βοτάνων.
Ο κορυφαίος Άγγλος γιατρός Nicholas Culpeper μας κληροδότησε ένα θησαυρό από θεραπευτικές συνταγές με βότανα, ορισμένες από τις οποίες είναι εξίσου χρήσιμες και πολύτιμες σήμερα όσο και πριν 400 χρόνια.
Ο Nicholas Culpepper ήταν που μας άφησε τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για τις ιδιότητες των σπαραγγιών και  πως αυτά αυξάνουν τη λίμπιντο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα σπαράγγια “διεγείρουν τον πόθο στους άνδρες και στις γυναίκες”.
   Οι Αγγλοσάξονες  είχαν εννέα μαγικά βότανα που τα χρησιμοποιούσαν ενάντια σε κάθε κακό και με τα οποία παρασκεύαζαν μια μαγική αλοιφή που θεωρούσαν ότι θεράπευε κάθε αρρώστια και πληγή!
Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι και στις μέρες μας, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας , πολλοί άνθρωποι τοποθετούν στην εξώπορτα του σπιτιού τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς την γνωστή μας κρεμμύδα.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας από τους δύο γονείς της οικογένειας παίρνει την κρεμμύδα στα χέρια του,την ακουμπά ελαφριά  τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και ξυπνώντας τους με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί κρεμούν την κρεμμύδα στην εξώπορτα.
Την κρεμμύδα την χρησιμοποιούσαν και την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κερδίσουν την εύνοια της τύχης.
Οι δε αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τους προστάτευε:
# από κάθε καταστροφή
# από κάθε κακό
# από βασκανίες
# από αρρώστιες
Ακόμα και για τον Πυθαγόρα λένε ότι κρέμαγε σαν σύμβολο αναγέννησης και καλής υγείας την κρεμμύδα στην εξώπορτά του.
Και όλα αυτά γιατί αυτός ο περίεργος βολβός , ακόμα και όταν είναι ξεχασμένος κάπου , σε κάποια γωνιά του σπιτιού, θα βγάλει φύλλα και έτσι θα ξαναρχίσει τον αέναο κύκλο της ζωής!
Βλέποντας λοιπόν ο κόσμος αυτή την μεγάλη ζωτική δύναμη της κρεμμύδας, πίστευε ότι είχε και την δύναμη  να τους την μεταδώσει!
Άλλα βότανα τα έβραζαν για να φτιάξουν μαγικά προστατευτικά φίλτρα τα οποία τα έπιναν.
Πίστευαν πως το μάραθο προστάτευε από την μαύρη μαγεία , τον κρεμούσαν από τα δοκάρια της οροφής στις 24 Ιουνίου την παραμονή της γιορτής του Άι-Γιάννη για να τους φέρει τύχη και έβαζαν τους σπόρους του στις κλειδαριές σπιτιών που τα νόμιζαν στοιχειωμένα για να διώξουν τα κακά πνεύματα!
Η δε αψιθιά ήταν ένα από τα αγαπημένα μαγικά βότανα , διότι πίστευαν ότι επέτρεπε στους ανθρώπους “να δουν το μέλλον”.
Το δενδρολίβανο ήταν το βότανο της πίστης.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε δημόσιες και θρησκευτικές τελετές και το έκαιγαν ως θυμίαμα.
Οι Ρωμαίοι το πρόσφεραν στις προστάτιδες θεότητες του οίκου τους και έκαιγαν το βότανο για να εξαγνίσουν με το καπνό του τους χώρους που πέρναγαν τη μέρα τους ,τους χώρους που κοιμόντουσαν αλλά και τους χώρους εργασίας τους.
Οι αρχαία Έλληνες σοφοί το έπλεκαν στα μαλλιά τους και έτριβαν το αιθέριο έλαιο του στο μέτωπο τους γιατί γνώριζαν από τότε πως το πανίσχυρο αυτό βότανο ,το δεντρολίβανο , δυναμώνει την μνήμη.
Οι Άραβες γιατροί το εκτιμούσαν πολύ, καθώς γνώριζαν ότι αποκαθιστά την ζωτικότητα ,
την μνήμη και την ομιλία.
Σήμερα είναι γνωστό πως το δεντρολίβανο δυναμώνει τα νεύρα,
ανανεώνει τα γερασμένα κύτταρα του οργανισμού, είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό.
Με το δεντρολίβανο,
το μελλισόχορτο,
το φασκόμηλο και
το θυμάρι μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που ανανεώνει τον οργανισμό μας και μας χαρίζει αρμονία , ευεξία και καλή διάθεση!
          Έτσι παρατηρούμε πως σε κάθε παράδοση υπάρχει ένα πλήθος εθίμων, τα οποία σχετίζονται με τα βότανα, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και
με τη συλλογή,
τη χρήση και την αποθήκευσή τους.
Βλέπουμε μέσα σε αυτές τις παραδόσεις τους Δρυίδες
ξυπόλυτους,
ντυμένους με το μακρύ λινό τους ένδυμα, με το χρυσό δρεπάνι τους, γεμάτοι  σεβασμό να κόβουν με ευλάβεια τα πολύτιμα φυτά, καθώς ορισμένα από αυτά τα πολύτιμα βότανα δεν πρέπει να κόβονται με σιδερένιο εργαλείο!
Βλέπουμε εμπειρικούς γιατρούς ,μάγους και θεραπευτές να κόβουν τα πολύτιμα βότανά τους μόνο με το αριστερό τους χέρι.
Και χωρίς ποτέ να κοιτούν προς την πλευρά που φυσά ο άνεμος.
Ούτε ποτέ να στρέφουν το πρόσωπό τους προς τα πίσω, ούτε να μιλούν με τα φυτά τους.
Και αν κάποιο πέφτει στο έδαφος δεν σκύβουν να το σηκώσουν – και γιατί; θα ρωτούσαμε – μα γιατί η ευεργετική του δύναμη είχε πια ξαναεπιστρέψει στην Γη.

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!

New UCI study explains the molecular mechanism of botanical folk medicines used to treat hypertension
thalia

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Φυτικές ίνες για σωστή λειτουργία του πεπτικού μας, για υγεία και ευεξία

Φυτικές ίνες
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών έχει δοθεί σημαντική προσοχή στη συμβολή των φυτικών ινών στην υγεία μας και στο ρόλο τους σε ασθένειες όπως
ο διαβήτης ,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
η εντερική υγεία και ορισμένα είδη καρκίνου.
Ο λόγος αυτός είναι που οι επιστήμονες προτείνουν τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, από τα εμπλουτισμένα με ίνες, διότι η περιεκτικότητα σε βιοδραστικά  και μικροθρεπτικά συστατικά σε ολόκληρους κόκκους είναι πιο άφθονη.
Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών – όπως και σε άλλα άρθρα έχω επισημάνει- συμβάλλει:
1) στη σωστή λειτουργία της καρδιάς
2) στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
3) στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου
4) προστατεύουν το παχύ έντερο από πλήθος παθήσεων
5) μειώνουν τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών, όπως η εκκολπωμάτωση και
οι αιμορροΐδες
6) συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
7) συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας...

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Inula helenium -ένα πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού

Inula helenium -Ένα πολυτιμότατο βότανο- η ινούλα το ελένιο και όπως όλα σχεδόν τα βότανα και τα φυτά δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη.
Η ινούλα είναι ένα βότανο που έχει φτάσει σε εμάς μέσα από το διάβα των αιώνων για να μας χαρίσει τις σπουδαίες ιδιότητές της.
Η ινούλα είναι το βότανο που πρέπει να υπάρχει πάντα στο ντουλάπι μας για να μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε όλα τα αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο.
Και ναι,υπάρχουν πολλά γενικά τονωτικά για την γενική τόνωση και ενίσχυση του οργανισμού,
όμως η ινούλα είναι ένα ειδικό τονωτικό του αναπνευστικού μας συστήματος,
του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των περισσοτέρων οργάνων του οργανισμού μας με σπουδαία αποτελέσματα.
Λοιμώξεις του αναπνευστικού και χρόνια προβλήματα,όπως βρογχίτιδα και βρογχικό άσθμα είναι αντιμετωπίσιμα με το πολύτιμο βότανο , 
όταν λαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όλοι οι αρχαίοι γιατροί θεωρούσαν την ινούλα σαν το καταλληλότερο ίαμα για ένα αδύναμο αναπνευστικό σύστημα καθώς είχε τη δύναμη να βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία του....

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

τα λαχανικά και τα όσπρια στην διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

wiki
 Τα λαχανικά στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αρχαία Αθήνα, ήταν σε σπουδαία ζήτηση, κι όχι μόνο για τους οπαδούς του Πυθαγόρα, που τα προτιμούσαν, μια κι απέφευγαν να τρώνε όσα έχουν ζωή.
Ο Πλάτων, στην ιδιωτική του ζωή ακολουθούσε την «πυθαγόρειο δίαιτα».
Που ήταν μια καθαρή χορτοφαγία κι έδειχνε ευχαριστημένος τρώγοντας λαχανικά.
Πίστευε πως η δίαιτα, είναι η πηγή της υγείας και των καλών ηθών, δύο παραγόντων που κάνουν τα κράτη υγιή και ρωμαλέα, υλικώς, ηθικώς και ψυχικώς.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι όμως δύσκολα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις «φυτοφαγικές» οδηγίες του Πλάτωνα αφού τα λαχανικά είχαν γίνει για τους Αθηναίους από τα σπάνια αγαθά.
Πολλά σπίτια όμως, κυρίως στα περίχωρα φρόντιζαν να έχουν χωράφια, κήπους, στους οποίους καλλιεργούσαν σκόρδα, κρεμμύδια, κουκιά, φασόλια, μπιζέλια, λούπινα, βολβούς, μαρούλια, αρακά, αγκινάρες, βλίτα, ρεβίθια και φακές.
Τα μανιτάρια, τα μάραθα, τα σπαράγγια και διάφορα άλλα χορταρικά, τ’ αναζητούσαν στις ακροποταμιές, στα χωράφια και στις άκρες των δρόμων.
Φαγώσιμες ήταν ακόμη και οι τρυφερές τσουκνίδες.
Φυσικά, είχαν σέλινο, άνηθο και δυόσμο, για να «καρυκεύουν» τα φαγητά τους.
Μάλιστα στους αγώνες της Νεμέας γινόταν στεφάνωμα με σέλινο.
Τα κολοκυνθοειδή ήταν περισσότερο γνωστά στην Αίγυπτο, όπως τα πεπόνια (πέπων) και τ’ αγγούρια (σικυός). Μάλιστα υπήρχαν τριών ειδών αγγούρια, τα οποία είναι το λακωνικόν, ο σκυταλίας και το βοιωτικόν.
Απ’ αυτά καλύτερα είναι τα λακωνικά όταν ποτίζονται, ενώ τ’ άλλα δεν πρέπει να ποτίζονται.
Επίσης, τα αγγούρια έβγαιναν πιο δροσερά αν, πριν φυτευτούν οι σπόροι, μείνουν για λίγο μέσα στο γάλα ή σε διαλυμένο στο νερό μέλι.
Τα σκόρδα, ακόμη, ήταν απαραίτητα για τους αρχαίους αφού ήταν συμπλήρωμα για κάθε σαλάτα τους.
 Όπως επίσης και τα κρεμμύδια.
Γενικά τα χορταρικά τα σερβίρανε με μια σάλτσα φτιαγμένη από λαδόξυδο και διάφορα καρυκεύματα.
Οπωσδήποτε η απουσία της ντομάτας στερούσε πολλά από την Αθηναία νοικοκυρά.
Τα μανιτάρια όμως, αν και ήταν νοστιμότατα και περιζήτητα, όλοι τα φοβούνταν για το δηλητήριό τους.
Παρόλα αυτά, ένα περιβολάκι γεμάτο με δέντρα και λαχανικά ήταν όνειρο για τους αρχαίους.
Ακόμη και οι βασιλιάδες το λαχταρούσαν.
Συγκεκριμένα ο Άτταλος ο Γ΄, ο φιλότεχνος βασιλιάς της Περγάμου, που κληροδότησε το βασίλειό του στη Ρώμη (το 133 π.Χ.), εύρισκε ευχαρίστηση στο λαχανόκηπό του, όπου, εκτός των άλλων, καλλιεργούσε νοσκύαμο, ελλέβορο και κώνειο.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως καλλιεργούσε αυτά τα φυτά γιατί έκανε έρευνες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Άλλοι όμως παρατηρούν ότι αυτό που ενδιέφερε περισσότερο το φιλότεχνο βασιλιά ήταν η δραστικότητα τους ως δηλητηρίων, που, όπως λεγόταν φρόντιζε να στέλνει στους «φίλους» του.
Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να αγαπούσαν τα λαχανικά και γι’ αυτό να λαχταρούσαν να έχουν στο σπίτι τους ένα λαχανόκηπο.
Βέβαια, αν θεωρήσουμε πως είναι αληθές αυτό που παρατήρησαν κάποιοι για το λαχανόκηπο του Αττάλου (πως, δηλαδή ενδιαφερόταν για τη δραστικότητα των φυτών), θα καταλάβουμε πως οι αρχαίοι δε λαχταρούσαν να έχουν στο σπίτι τους όλοι ένα λαχανόκηπο για τον ίδιο λόγο. 
Κάποιοι, -οι περισσότεροι- τους χρειάζονται για να τραφούν από αυτούς και να ζήσουν και άλλοι για να σκοτώσουν.
Βέβαια, τα λαχανικά ήταν απαραίτητα για τη ζωή τους.
Από τα λαχανικά όμως των αρχαίων τα κουκιά είτε βρασμένα, είτε ψημένα, είτε σε πουρέ (έτνος), ήταν το πιο αηδιαστικό φαγώσιμο, για τους οπαδούς του Πυθαγόρα. 
Κι όχι μόνο, τα κουκιά ήταν πρόβλημα και για τους Αιγύπτιους.
Τα υπόλοιπα όμως λαχανικά ήταν νόστιμα σε όλους, πιστεύω.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia
αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο για "την διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων" θα
το βρείτε εδώ:
 http://www.ftiaxno.gr/2012/03/blog-post_5940.html#more