Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και είναι ασπίδα έναντι της παχυσαρκία και των παθήσεων του εντέρου

η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών - όπως και σε άλλες αναρτήσεις έχω επισημάνει- συμβάλλει
1) στη σωστή λειτουργία της καρδιάς
2) στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
3) στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου
4) προστατεύουν το παχύ έντερο από πλήθος παθήσεων
5) μειώνουν τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών
όπως η εκκολπωμάτωση και
οι αιμορροΐδες
6) συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
7) συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
8) βοηθούν τους πάσχοντες από διαβήτη ρυθμίζοντας καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους
9) χαρίζουν ευεξία σε ολόκληρο τον οργανισμό και
10) βοηθούν στον έλεγχο του βάρους αποτρέποντας την παχυσαρκία άρα βοηθούν και τα παχύσαρκα άτομα να μειώσουν το βάρος τους
                                     φυτικές ίνες περιέχουν
a) όλα τα φρούτα
τα πιο πλούσια είναι:
τα αχλάδια
τα μήλα με τη φλούδα τους
οι φράουλες
τα σύκα
τα ακτινίδια
τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από τα αντίστοιχά τους φρέσκα όπως:
το δαμάσκηνο το οποίο
φρέσκο έχει 1,5 gr φυτικές ίνες ανά 100 gr ενώ
αποξηραμένο 6,1 gr ανά 100gr
b) όλα τα λαχανικά και τα δημητριακά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία δηλαδή τα καταναλώνουμε αυτούσια
για να απολαμβάνουμε όλες τις ιδιότητες των φυτικών ινών συνιστώνται 20-35gr την ημέρα...
για να βοηθηθούμε πρέπει να  γνωρίζουμε ότι:
1) ένα πορτοκάλι έχει περίπου 3gr φυτικών ινών
2) ένα μήλο 125 gr  με την φλούδα περιέχει 3gr
3) 100gr νυφάδες βρώμης περιέχουν 10gr
4) τα 100gr αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν 6.1gr
5) τα 100gr αποξηραμένα σύκα περιέχουν 5gr
6) τα 100gr φασόλια ξερά περιέχουν 5gr
7) τα 100gr ψωμί ολικής αλέσεως περιέχουν 7gr
8) τα 100gr μπρόκολο περιέχουν 3gr 
9) τα 100gr φύτρων φακής περιέχουν 5,8gr
10) τα 100gr μαύρης σταφίδας περιέχουν 7gr
11) τα 100gr λιναρόσπορου περιέχουν 27,3 gr
12) τα 100gr αμύγδαλα περιέχουν 12,2gr
13) τα 100gr καρύδια περιέχουν6,7gr
και όπως είπα και πάρα πάνω σε μικρότερες ποσότητες φυτικές ίνες περιέχουν όλα 
τα φρούτα-φρέσκα και αποξηραμένα
τα λαχανικά και
η μεγάλη κατηγορία των δημητριακών...
βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο να καταφέρουμε να παίρνουμε  30 με 35gr φυτικών ινών την ημέρα για αυτό πρέπει να αρχίσουμε -από τη στιγμή που θα το αποφασίσουμε-να τις αυξάνουμε σταδιακά...
να ξεκινήσουμε δηλαδή με 20gr τουλάχιστον για αρχή
και σιγά-σιγά θα παρατηρήσουμε ότι είναι πολύ εύκολο να συμπληρώνουμε τα 30 με 35 gr χωρίς καθόλου κόπο...
θα παρατηρήσουμε σιγά-σιγά ότι
1) χορταίνουμε πιο εύκολα
2) δεν νιώθουμε ξαφνική πείνα
3) νιώθουμε περισσότερη ευεξία
4) η δυσκοιλιότητα-αν υπάρχει-θα αρχίσει να διορθώνεται
5) τα περιττά κιλά θα αρχίσουν να χάνονται και
6) θα νιώθουμε περισσότερη ενέργεια και πολύ λιγότερη κούραση
και
για να πάρουμε -στο ξεκίνημα μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες-20gr φυτικές ίνες πρέπει να τις συμπεριλάβουμε και στα τρία κύρια γεύματά μας αλλά και στα ενδιάμεσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου