Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ
και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταπολεμούν το λίπος και μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά
Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αναζητά τροφές δροσερές και ελαφριές.
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο:
διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και
καρδιακών παθήσεων...

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τα κεράσια και οι διουρητικές ιδιότητες των μίσχων τους

Κεράσια –είναι μικρά, στρόγγυλα, βαθυκόκκινα, γλυκά, χυμώδη με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α,
βιταμίνης C, σιδήρου και μελατονίνης.
Κεράσια, ένα από τα τόσα πολύτιμα μικρά φρούτα του καλοκαιριού μας.
Και πίσω από το μικρό τους μέγεθος κρύβουν πολλές-πολλές σπουδαίες ιδιότητες και δράσεις.
Μέσα στις πολλές είναι και η μείωση της σωματικής και πνευματικής μας κόπωσης και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας
Τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν τα κεράσια αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού μας και παράλληλα λαμβάνουν μέρος στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού μας.
Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες με περίσσια κερασιών είναι ένα πλήρες θρεπτικών συστατικών πιάτο, ειδικά για τα παιδιά μας σε περιόδους μαθητικών εξετάσεων που χρειάζονται νηφαλιότητα και ενεργητικότητα.
Και λίγο πριν να πάμε για ύπνο, μετά από μια κουραστική μέρα, οι επιστήμονες από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών- School of Biological Sciences- του Πανεπιστημίου Northumbria μας προτείνουν το χυμό κερασιών...

Η κατανάλωση σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Γιατί το σπανάκι μας κάνει δυνατούς;
Γιατί τα νιτρικά άλατα που περιέχει το σπανάκι και πολλά άλλα πράσινα λαχανικά έχουν μια ισχυρή επίδραση στη μυϊκή δύναμη επιβεβαιώνει μία σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έρχεται να μας υπενθυμίσει πως όλα τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα βότανα και τα λαχανικά έχουν θρεπτική αξία.
Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας – Physiology and Pharmacology – του έγκριτου Karolinska Institutet της Στοκχόλμης με επικεφαλής τους:
Andrés Hernández
Eddie Weitzberg και
Tomas A. Schiffer διαπίστωσαν , πριν κάποια χρόνια , ότι η κατανάλωση 300 gr σπανακιού καθημερινά ή δύο έως τρία παντζάρια βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Κάτι σαν τον Ποπάυ δηλαδή , το διάσημο ήρωα των καρτούν που φαίνεται πως σωστά έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του.
Τον Ποπάυ όπως είναι γνωστό εφηύρε η Ένωση Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 όταν διοργάνωνε τη διαφημιστική της καμπάνια.
Ο Ποπάυ πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Ένωσης για την προώθηση του λαχανικού αυτού και από τότε ο ναυτικός Ποπάυ....
read more:https://botanologia.gr/spanaki-i-sychni-katanalosi-toy-voithaei-stin-ayxisi-tis-myikis-mazas/

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μπαχάρι ή αλλιώς πανάρτυμα

Μπαχάρι – και πρέπει να το τρίψουμε τη στιγμή που θα χρειαστεί να το γευτούμε.
Όλη του η γεύση και το μυστηριώδες άρωμά του που θυμίζει μασχοκάρυδο,
κανέλα και γαρίφαλο αναδύεται τη στιγμή που το τρίβουμε.
Οι Άγγλοι το 1621 όταν το πρωτοσυνάντησαν μαγεύτηκαν μαζί του και το ονόμασαν allspice νομίζοντας πως είναι συνδυασμός των τριών μπαχαρικών
Είναι γνωστό και ως ινδικό πιπέρι και έρχεται δεύτερο μετά το γαρίφαλο όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Και, ναι το κόβουμε τα από δέντρα!
Από τα “μπαχαρόδενδρα”...

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

έχουν τα φυτά «αυτιά»;

Ακούνε ήχους και στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες

~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

  Έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας μέσω ηχητικών και χημικών σημάτων έχουν τα φυτά σύμφωνα με τους ειδικούς

Το ότι τα φυτά είναι ικανά να ακούνε ήχους και να ανταποκρίνονται σε αυτούς το έχουμε ήδη ακούσει. 
Αρκετές μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι οι πράσινοι φίλοι μας λαμβάνουν μια τονωτική «ένεση» ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής τους στο άκουσμα γλυκόλογων ή κλασικής μουσικής.
Νέα μελέτη από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, έδειξε ότι σπόροι καυτερής πιπεριάς (Chili – Capsicum annuum) είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την παρουσία γειτονικών φυτών όταν όλες οι μορφές επικοινωνίας μεταξύ τους, πλην της ηχητικής, έχουν αποκλειστεί.
Πράσινη «ακοή»
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί έβαλαν σπόρους καυτερής πιπεριάς σε οκτώ Petri dish τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε έναν κύκλο γύρω από ένα γλαστράκι μάραθου (Foeniculum vulgare).
Ο μάραθος απελευθερώνει χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα και στο χώμα οι οποίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη άλλων φυτών.
Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές δοκίμασαν να απομονώσουν τον μάραθο σε ένα κουτί, «φυλακίζοντας» έτσι τις «επιθετικές» προς άλλα φυτά χημικές του ουσίες. Σε άλλη περίπτωση, τοποθέτησαν το κουτί άδειο στο κέντρο χωρίς τον μάραθο μέσα.
Κατά τη διάρκεια όλων των δοκιμών, το σύνολο των φυτών βρισκόταν κλεισμένο μέσα σε ένα κουτί ηχομόνωσης προκειμένου να μην υπάρχουν παρεμβολές από εξωτερικά σήματα.
Ανάπτυξη βάσει… επικοινωνίας
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η βλάστηση των σπόρων καυτερής πιπεριάς που είχαν εκτεθεί στον μάραθο ήταν πολύ πιο αργή συγκριτικά με εκείνη των σπόρων που δεν γειτόνευαν με το συγκεκριμένο φυτό.
Την ταχύτερη ανάπτυξη ωστόσο, εμφάνισαν οι σπόροι που περιέβαλαν το γλαστράκι του μάραθου όταν εκείνος βρισκόταν σφραγισμένος.
Οι επιστήμονες επανέλαβαν τις δοκιμές με 2400 σπόρους καυτερής πιπεριάς σε 15 ξεχωριστά κουτιά.
Αναλύοντας τα ευρήματα αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των σπόρων αποτελούσε αποτέλεσμα της αντίδρασής τους σε κάποια μορφή ηχητικών σημάτων, τα οποία προετοίμαζαν τους σπόρους για την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του μάραθου.
Το γεγονός ότι αυτά τα χημικά δεν κατάφερναν να φτάσουν ποτέ όταν ο μάραθος ήταν σφραγισμένος, εξηγεί την ταχύτερη ανάπτυξη των σπόρων της πιπεριάς γύρω του -οι σπόροι αυτοί, λένε οι ερευνητές, είχαν ακούσει την παρουσία του μάραθου και είχαν προετοιμαστεί για την επίθεσή του-.
Από την πλευρά του ο δρ Ρίτσαρντ Κάρμπαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντείβις, στις ΗΠΑ, έσπευσε να σχολιάσει ότι πάρα το γεγονός ότι η μελέτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υποδεικνύει για άλλη μι αφορά ότι τα φυτά διαθέτουν έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους.
 Αυτός ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος στους επιστήμονες.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Αυστραλών επιστημόνων παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».
thalia