Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ιδρώτας-Όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο περισσότερη ενυδάτωση χρειαζόμαστε

Καύσωνας και ιδρώτας
Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά του σώματός μας.
Αλλά τι είναι ο ιδρώτας;
Ο ιδρώτας είναι υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους λεγόμενους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων, με τη διαδικασία της εφίδρωσης.
Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη, και γεύση αλμυρή.
Ο ιδρώτας είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος.
Με την έκκρισή του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κλπ.
Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι και τα ζώα όταν κάνει ζέστη και μάλιστα όταν ασκούνται έντονα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει υπερθέρμανση και η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί διαδικασία ψύξης του οργανισμού...
read more:https://botanologia.gr/idrotas-oso-pio-poly-idronoyme-toso-perissoteri-enydatosi-chreiazomaste/

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής.
Τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης,
η Ελληνική κουζίνα ,  έχει εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους Έλληνες που στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες
 – και όχι μόνο –
Η στροφή αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Η Ελληνική παραδοσιακή δίαιτα ,που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,
από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής....

Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

Μούσλι,
müesli,
müsli,
muesli
Ο όρος «μούσλι» – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα…
1) Το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο
Το πρωινό με βάση
α) τις νυφάδες βρώμης
β) τα μήλα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2) Το πρωινό που επινόησε ο Ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner -σε επόμενη ανάρτηση η ιστορία του περίφημου αυτού γιατρού που το όνομά του είναι σχεδόν ξεχασμένο- στη δεκαετία του 1890, για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.....

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Οι δράσεις των βοτάνων: αναλγητικά και αντισπασμωδικά βότανα για μυϊκούς πόνους και κράμπες

Τα καταπραϋντικά βότανα είναι ιδανικά για μυϊκούς πόνους και τις κράμπες.
Μυϊκοί πόνοι,
κράμπες,
καταπόνηση του σώματος και πολλές φορές, ιδιαίτερα μετά από σκληρή σωματική δραστηριότητα και το σώμα μας υποφέρει από μυϊκούς πόνους και πολλές φορές από κράμπες.
Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και οι πόνοι υποχωρούν με τον καιρό.
Όταν όμως η καταπόνηση του σώματος είναι καθημερινό φαινόμενο πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσουμε τους καταπονημένους και πονεμένους μύες μας.
Ο καλύτερος τρόπος είναι τα καταπραϋντικά βότανα.
Οι εντριβές και οι αλοιφές με καταπραϋντικά βότανα,
όπως το θυμάρι και 
το βιμπούρνο* κάνουν ακριβώς αυτό, καταπραΰνουν τους καταπονημένους μύες....

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων

                                     
Ντομάτα
Τόσο πολύτιμη όσο δε φανταζόμαστε!
Είναι κόκκινη αλλά
και ροζ
και πράσινη!
Είναι ζουμερή,
είναι ο πρωταγωνιστής στις σαλάτες μας,
είναι ο πρωταγωνιστής των πιο νόστιμων σαλτσών μας
αλλά , δεν είναι μόνο μία:
Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη:
~ ροζ ντομάτες- μια ποικιλία από το 1800 η οποία και θεωρείτε η πιο νόστιμη
~ η Cherokee Purple η θεωρούμενη και η αυθεντική ποικιλία από το Tennessee , ινδιάνικης καταγωγής με μιά εξαιρετική γεύση και άρωμα....

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ισχυρά αντιβιοτικά που μας έχει χαρίσει η φύση

Ισχυρά αντιβιοτικά που μας έχει χαρίσει η φύση, και που κανένα δεν δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο.
Τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοί υγείας κάνουν εκστρατείες προκειμένου να ενθαρρύνουν την ορθή χρήση των αντιβιοτικών,και ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO),προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα,ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση και διασπορά του προβλήματος της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Τα αντιβιοτικά,όπως καλά γνωρίζουμε,είναι ουσίες που καταστρέφουν στελέχη μικροβίωνπροστατεύοντάς μας από μικροβιακές λοιμώξεις.
Όμως ,ορισμένα μικροβιακά στελέχη, εμφανίζουν επίκτητη αντίσταση σε αυτά
και αυτό είναι απόρροια της επανειλημμένης,
αλλά και εσφαλμένης χρήσης αντιβιοτικών,το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο.
«Διακινδυνεύουμε να είμαστε σε ένα «μετα-αντιβιοτικό» κόσμο» έχει δηλώσει παλαιότερα ο Thomas Frieden, διευθυντής του Αμερικανικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων....