Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ρόφημα μπρόκολου, ασπίδα κατά του καρκίνου.

Ένα υγιεινότατο ρόφημα μπρόκολου, ασπίδα κατά του καρκίνου και ρυθμιστής της πίεσης του αίματός μας
Πώς να προετοιμάζω το ρόφημά μας
Θα χρειαστώ:
– 100g φρέσκο ​​μπρόκολο
– 100ml νερό
– ένα  μήλο
– το μισό λεμόνι από ένα λεμόνι, το οποίο έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά
και:
– πριν από όλα ετοιμάζω το μπρόκολο όπως σας έχω πει εδώ: Γιατί ψιλοκόβω το μπρόκολο και όλα μου τα σταυρανθή λαχανικά και γιατί τα αφήνω να σταθούν απ  40 έως 90 λεπτά πριν τα μαγειρέψω ή τα κάνω ροφήματα-
στη συνέχεια..

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Θυμάρι το ισχυρότατο – το βότανο για τις χίλιες και μία παθήσεις του οργανισμού μας που εξολοθρεύει τα μικρόβια μέσα σε εξήντα -60- λεπτά!

Θυμάρι : Tο βότανο με την ισχυρότερη αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση
Και ο μύθος λέει:
Ο τόπος στον οποίο φύεται θυμάρι έχει ευλογηθεί από τις νεράιδες!
Και οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν αφιερώσει στην Αφροδίτη και στον Άρη!
Το είχαν αφιερώσει τους θεούς της δύναμης,
του θάρρους,
της ομορφιάς και
του έρωτα.
Κανείς δεν αμφισβητούσε πως προκαλούσε και ενίσχυε τον ερωτικό πόθο,
την δύναμη,
το θάρρος!
Ήταν το σύμβολο της γενναιότητας για αυτούς!
Υποστήριζαν πως έφτανε να σκορπίσουν στις αίθουσες φρεσκοκομμένο θυμάρι για να κυριευτούν οι καλεσμένοι από εφορία και ερωτική διάθεση!
Ούτε και αυτός ο μεγάλος τύραννος, ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος των Συρακουσών, δεν υποτιμούσε αυτή την τακτική στα περίφημα συμπόσια που διοργάνωνε!
Η σύνδεση του θυμαριού με το θάρρος και την δύναμη είχε φωλιάσει στις παραδόσεις των αρχαίων λαών!
Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έριχναν στο μπάνιο τους θυμάρι για να αποχτήσουν θάρρος και δύναμη και...

νερό detox για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Νερό αποτοξίνωσης
Το νερό αποτοξίνωσης είναι οποιαδήποτε συνταγή με νερό που βοηθάει να απομακρυνθούν από τον οργανισμό μας οι τοξίνες και να βελτιωθεί η υγεία μας!Ορισμένες συνταγές αποτοξινωτικού νερού περιέχουν άκρως ωφέλιμα συστατικά , 
όπως μέταλλα ,
ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!
Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό από μόνο του παίζει πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας  και εάν του προσθέσουμε και κάποια άλλα συστατικά το μετατρέπουμε σε ένα πανίσχυρο αποτοξινωτικό , 
το οποίο απομακρύνει όποιες τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας....
read more:thalia-https://botanologia.gr/nero-detox-gia-apotoxinosi-kai-adynatisma/

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Πως να πλύνουμε τα χόρτα μας και τα λαχανικά μας

Πολλές φορές το πλύσιμο των χόρτων είναι και χρονοβόρο και κουραστικό.
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να φτιάξουμε σαλάτες , είναι απαραίτητο  για να εξουδετερωθούν μικρά ζουζουνάκια , διάφορα ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα,
κοπριές, 
χώμα και λάσπες.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να μουλιάζουμε σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη τα χόρτα μας.
Ναι αλλά αυτή η τακτική είναι τελείως ακατάλληλη για το πλύσιμο των χόρτων , διότι συμβάλλει στην απώλεια των υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που έχουν τα λαχανικά , ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος τα μικρόβια να μετακινηθούν και να πάνε σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν και να δυσκολευτούμε περισσότερο να τα εξουδετερώσουμε.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Απλά,
 – καθαρίζουμε ένα ένα τα χόρτα μας  και τα τινάζουμε πολύ καλά – αυτό είναι σημαντικό γιατί διώχνουμε ότι ζουζουνάκια , όπως οι....

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία του ήπατος

υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία του ήπατος αλλάζει τον μεταβολισμό του λίπους

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη σχετίζεται με ανθυγιεινά υψηλά επίπεδα λιπους στο αίμα και το ήπαρ, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Science.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφικού Μεταβολισμού  Μπρους Γκριφφιν, αξιολόγησε την ηπατική υγεία μιας ομάδας μεσήλικων ανδρών, είτε με υψηλά (11 άνδρες), είτε με χαμηλά (14άνδρες) επίπεδα λίπους στο ήπαρ τους. 

Η περίσσεια συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ θεωρείται επιβλαβής και οι άνδρες με υψηλά επίπεδα λίπους εξ αρχής είχαν μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια. Η πάθηση σχετίζεται με την παχυσαρκία. 

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να ακολουθήσουν μια από δύο διαφορετικές δίαιτες: μια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δηλαδή 650 θερμίδες την ημέρα από ζάχαρη για τρεις μήνες ή μια διατροφή που δεν περιείχε περισσότερες απο 140 θερμίδες από ζάχαρη την ημέρα. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι συμμετέχοντες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια, που έκαναν διατροφή με πολλή ζάχαρη παρουσίασαν αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους, τη διαδικασία δηλαδή που το σώμα αποδομεί τα λιπαρά στο αίμα και τα χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Οι αλλαγές αυτές είναι γνωστό ότι σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Όμως όμοιες αλλαγές παρατηρήθηκαν και στα ήπατα των κατά τα άλλα υγιών ανδρών που είχαν χαμηλά επίπεδα ηπατικού λίπους, όταν ξεκίνησε η μελέτη. 

Σ' αυτή την ομάδα, οι άνδρες παρουσίασαν υψηλά επίπεδα λίπους στο ήπαρ όταν έκαναν διατροφή με πολλή ζάχαρη, ενώ παρατηρήθηκαν και αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους όμοιες με αυτές των ανδρών με μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια. 

«Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό του λίπους με τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», σημειώνει ο Δρ Γκριφφιν. 

Και συμπληρώνει ότι τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά δεδομένου ότι αυξάνει η συχνότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας σε παιδιά και ενήλικες. 
health.in.gr

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Πως να μεγαλώσεις υγιεινά ένα παιδί, σε έναν ανθυγιεινό κόσμο

Τα θέματα της διατροφής, της άσκησης και της πρόληψης απασχολούν έντονα τους γονείς.

Πως να μεγαλώσεις υγιεινά ένα παιδί, σε έναν ανθυγιεινό κόσμο

Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ότι καλύτερο μπορούμε.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το παιδικό σώμα αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα. Το παιδικό σώμα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό του ενήλικα από πλήρεις τροφές με υψηλή θρεπτική αξία (πλούσιες σε συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες κ.λπ.) που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωστά. 

Όσο λιγότερο επεξεργασμένες και όσο λιγότερα χημικά πρόσθετα περιέχουν οι τροφές που λαμβάνουν τα παιδιά μας, τόσο πιο υγιή  θα είναι στο μέλλον.

Η πληροφόρηση των γονιών και η προετοιμασία τους για το πώς θα διαχειριστούν τη γοητεία που ασκεί στο παιδί τους η κακή διατροφή, είναι πρωταρχικής σημασίας

Μια εύκολη, υγιεινή ρουτίνα είναι το δυνατό σας σημείο. Να θυμάστε ότι χτίζετε γερά διατροφικά θεμέλια για τη δίαιτα των παιδιών σας έτσι ώστε η υγιεινή διατροφή να είναι μέρος της καθημερινότητας τους για την υπόλοιπη ζωή τους.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο πιο εύκολες και πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειες σας

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μόνον πλεονεκτήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε σχέση με τα παιδιά που λαμβάνουν τεχνητές φόρμουλες γάλακτος σε σκόνη. Μειωμένη επίπτωση της παχυσαρκίας, καλύτερο ανοσοποιητικό, μειωμένη επίπτωση του διαβήτη, καλύτερη νευροκινητική εξέλιξη είναι μερικά από τα οφέλη.

Ακόμη και αν οι περιστάσεις σας επιτρέπουν να θηλάσετε το παιδί σας για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, τα οφέλη που θα αποκομίσει είναι τεράστια και θα γίνουν εμφανή κατά την διάρκεια της ζωής του.  

Οι πρώτες στερεές τροφές που πρέπει να φάει ένα  παιδί θα πρέπει να μην είναι επεξεργασμένες

Καρότα, μπρόκολο, μαγειρευτή κολοκύθα και άλλα λαχανικά και φρούτα όπως αβοκάντο, μπανάνα και καρπούζι. Τα νήπια δεν θα πρέπει καν να γνωρίζουν ότι τροφές όπως τα μακαρόνια και τα παγωτά υπάρχουν!

Οι γονείς που διαμαρτύρονται «μα πώς να τα ταΐσω υγιεινά αν το μόνο που τρώνε είναι μακαρόνια με τυρί;» έχουν ξεκινήσει με λάθος τρόφιμα στη κουζίνα και θα πρέπει να υπομείνουν μερικά βίαια ξεσπάσματα προτού καθιερώσουν έναν καλύτερο τρόπο διατροφής.

Η τηλεόραση εκπαιδεύει για την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και για ένα φαρμακευτικό τρόπο ζωής

Μέσα από την τηλεόραση προωθούνται συνεχώς μηνύματα από τα οποία εσείς μάταια προσπαθείτε να απομακρύνετε τα παιδιά σας:

•    Φάτε έξω, ή ανοίξτε μια συσκευασία που θα σας προσφέρει 
      ένα έτοιμο παρασκευασμένο φαγητό.

•    Σερβιριστείτε ένα ποτήρι χρωματισμένου υγρού.

•    Η ζωή σας δεν είναι αρκετά ευτυχισμένη μέχρι να πάρετε κάποιο χάπι.

Είτε ξεφορτωθείτε την τηλεόραση, είτε κρατήστε την σε ένα δωμάτιο που θα παραμένει πάντοτε κλειδωμένο. Δείτε τηλεόραση περιστασιακά, όλοι μαζί μια ταινία ή κάποιο πρόγραμμα που θα έχετε επιλέξει και θα ταιριάζει στην ηλικία τους).

Οι δάσκαλοι ξεχωρίζουν αμέσως τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τηλεόραση: είναι αυτά που έχουν καλή εστίαση και μεγάλες χρονικές περιόδους συγκέντρωσης 

Κάποιες οικογένειες που αποφασίζουν να καταργήσουν την τηλεόραση αφού τα παιδιά τους έχουν ήδη αγκιστρωθεί, μπορούν να επιλύσουν το θέμα με διάφορους τρόπους:

Μια μέρα, η TV «χαλάει» μυστηριωδώς και οι γονείς απλώς δεν τα καταφέρνουν να πάρουν καινούργια. Ή σκεφτείτε κάποιο τρόπο όπως το να κατεβάζετε την ασφάλεια από τον ηλεκτρικό πίνακα κ.ά. 

Χρησιμοποιείστε το χρόνο που θα κερδίσετε από την τηλεόραση για να βάλετε μουσική στα παιδιά, να χορέψουν, να ζωγραφίσουν, να πάτε μια βόλτα στην παιδική χαρά.

Οι πρώτοι φίλοι των παιδιών σας είναι τα παιδιά των δικών σας φίλων

Είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια σας να δημιουργήσετε ένα υγιεινό σπιτικό να φέρετε στην ζωή σας μητέρες και πατεράδες που να είναι αφοσιωμένοι σε ένα παρόμοιο τρόπο ζωής με το δικό σας, ειδικά αν έχετε να πολεμήσετε και με συγγενείς που ζουν αποκλειστικά με άχρηστες συσκευασμένες τροφές και junk-food. 

Κρατήστε το πρόχειρο φαγητό έξω από το σπίτι

Η μάχη για την καλή διατροφή κερδίζεται ή χάνεται στο supermarket. Αν μπορείτε να προσπεράσετε το διάδρομο με τις επεξεργασμένες τροφές και να συνεχίσετε αδιάφορα, έχετε νικήσει.

Κάντε μια χάρη σε σας και στα παιδιά σας. Όταν ψωνίζετε όλοι μαζί μην περνάτε καν από τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές. Ψωνίστε στην περιοχή με τα λαχανικά, τα φρούτα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά. Εμπλέξτε τα παιδιά σας και βάλτε τα να κάνουν επιλογές μεταξύ αυτών. Αχλάδια, ροδάκινα ή δαμάσκηνα; Σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι; Πουλερικά, ψάρι ή κόκκινο κρέας; Οι επιλογές τους θα είναι οι πιο νόστιμες, γιατί τα διάλεξαν τα ίδια!

Το να συζητάτε με τα παιδιά σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε

Όσο οι διαφορές μεταξύ της διατροφής των παιδιών σας και των άλλων γίνονται πιο καταφανείς, τόσο περισσότερη συζήτηση είναι απαραίτητη. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να εκτιμήσουν ότι η οικογένεια σας κινείται σε μια πρωτοποριακή κατεύθυνση σε σχέση με τη σωστή διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Άσκηση

Βάλτε τα παιδιά σας σε κίνηση. Απομακρύνετε τα παιδιά σας από τον καναπέ και μετακινήστε τα προς την παιδική χαρά. Στην πραγματικότητα το να τρέχουν και να πηδάνε – αντί να κολυμπούν ή να κάνουν ποδήλατο – είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά σας να ενισχύσουν και να αναπτύξουν σωστά τα οστά τους.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο και το πήδημα, που είναι μέρος του φυσικού τρόπου παιχνιδιού, διεγείρουν συγκεκριμένους υποδοχείς στα οστά και αυξάνουν τη μέγιστη οστική πυκνότητα.   

Στην Υγειά Σας!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Η μεσογειακή διατροφή είναι πια "νεκρή" και τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν υπερβεί τα όρια στις μεσογειακές χώρες

 
Η διατροφή των περασμένων δεκαετιών με τα πολλά φρούτα,λαχανικά,ψάρια και ελαιόλαδο,το σήμα κατατεθέν της διατροφής για την Ελλάδα,την Ισπανία και την Ιταλία έχει πια αντικατασταθεί,ειδικά από τα παιδιά των χωρών αυτών,από τα γλυκά,τη ζάχαρη,το λίπος και το αλάτι ανεβάζοντας τα ποσοστά της παχυσαρκίας στα ύψη.
Για τα παιδιά στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή είναι "νεκρή" σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που λέει ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρι, ελαιόλαδο και τομάτες συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στη Νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.
Οι χώρες της Μεσογείου που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή που υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.
read more:https://botanologia.gr/i-mesogeiaki-diatrofi-einai-pia-quot-nekri-quot-kai-ta-pososta-tis-paidikis-pachysarkias-echoyn-ypervei-ta-oria-stis-mesogeiakes-chores/

Η μεσογειακή διατροφή είναι πια "νεκρή" και τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν υπερβεί τα όρια στις μεσογειακές χώρες

 
Η διατροφή των περασμένων δεκαετιών με τα πολλά φρούτα,λαχανικά,ψάρια και ελαιόλαδο,το σήμα κατατεθέν της διατροφής για την Ελλάδα,την Ισπανία και την Ιταλία έχει πια αντικατασταθεί,ειδικά από τα παιδιά των χωρών αυτών,από τα γλυκά,τη ζάχαρη,το λίπος και το αλάτι ανεβάζοντας τα ποσοστά της παχυσαρκίας στα ύψη.
Για τα παιδιά στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή είναι "νεκρή" σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που λέει ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρι, ελαιόλαδο και τομάτες συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στη Νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.
Οι χώρες της Μεσογείου που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή που υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.
read more:https://botanologia.gr/i-mesogeiaki-diatrofi-einai-pia-quot-nekri-quot-kai-ta-pososta-tis-paidikis-pachysarkias-echoyn-ypervei-ta-oria-stis-mesogeiakes-chores/

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια για μυϊκούς πόνους

Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια σε έναν ιδανικό συνδυασμό για μασάζ , το οποίο βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
Και όμως – χρειαζόμαστε μόνο δύο με τέσσερις κουταλιές την ημέρα ελαιόλαδο για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε.
Και μαζί με την βιταμίνη Ε το λάδι μας , μας χαρίζει και τις φαινόλες του και τα καροτενοειδή του και τα πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά του οξέα , δηλαδή
μας χαρίζει την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση , μια ισχυρότατη ασπίδα για ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Επίσης το ελαιόλαδο προστατεύει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα που αυτή μπορεί να του προκαλέσει , αλλά ιδιαίτερα ,
προστατεύει και αναστέλλει την εξέλιξη των παιδικών εκζεμάτων , ενώ πολύτιμη είναι και η βοήθειά του στα τσιμπήματα των εντόμων.
Έτσι όταν νιώθουμε το δέρμα μας ξηρό και ταλαιπωρημένο ας το ανανεώσουμε με ένα απαλό μασάζ με λίγες σταγόνες αγνού παρθένου ελαιόλαδου , δίνοντας ιδιαίτερη βάση στα σημεία που είναι πιο...

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας,με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια. 
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές ‘εκτρέπονται»
Έτσι και τα τριγλυκερίδια ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια,έτσι,όπως είπαμε,
τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια -απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια.....

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Τα μούρα ασπίδα προστασίας για τις ουρολοιμώξεις

Έρευνα που έγινε από Φιλανδούς επιστήμονες εστίασε στα οφέλη του μούρου ως προς της καταπολέμηση μιας ουρολοίμωξης.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν μελέτη σε 150 γυναίκες με ουρολοίμωξη τις οποίες χώρισαν σε 3 ομάδες.
Ο λόγος που προτίμησαν γυναίκες είναι ότι το γυναικείο φύλο είναι πιο ευάλωτο στις ουρολοιμώξεις και μάλιστα με συχνές υποτροπές αυτών.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι χυμό μούρων στην 1η ομάδα για 6 μήνες.
Η 2η  ομάδα λάμβανε καθημερινά ένα ρόφημα με λακτοβάκιλλους. Συγκεκριμένα έπινε 100 ml 5 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο.
Τέλος,  η 3η ομάδα δεν λάμβανε καμία θεραπεία πρόληψης ή αντιμετώπισης. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές στις γυναίκες που έπιναν κάθε μέρα χυμό μούρων για 6μήνες μειώθηκαν τα επεισόδια ουρολοίμωξης κατά 50% ενώ οι υποτροπές που παρατηρήθηκαν ήταν μόνο 16%.
Ενώ, στις γυναίκες που έπιναν 100ml ροφήματος με λακτοβάκιλλους για ένα χρόνο δεν παρατηρήθηκε καμία θετική εξέλιξη ενώ και οι υποτροπές ήταν αυξημένες καθώς έφτασαν το 39%.
Και τέλος, στην 3η ομάδα που δεν λάμβανε τίποτα οι υποτροπές έφτασαν στο 36%.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο χυμός των μούρων αποδεικνύεται θαυματουργός έναντι των λοιμώξεων αντίθετα από τους λακτοβάκτιλλους που δεν παρουσιάζουν καμία θετική ένδειξη.
Όπως είπαν, η μελέτη αυτή δείχνει ότι με την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συστηματική πρόσληψη αντιβιοτικών.

Το γέλιο είναι μια αστείρευτη πηγή υγείας και θεραπείας

Στη σύγχρονη κοινωνία μας ο έντονος ανταγωνισμός και η κοινωνικοοικονομική αλληλεπίδραση δοκιμάζουν και καταστρατηγούν την ποιότητα ζωής μας, προκαλώντας αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία όλο και περισσοτέρων από εμάς.
Σαν αντιστάθμισμα το γέλιο είναι μια θετική αίσθηση και φαίνεται να είναι ένας χρήσιμος και υγιής τρόπος για να ξεπεραστεί το άγχος που μας περιτριγυρίζει τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς μας. 
Η θεραπεία με το γέλιο,μας λένε οι ειδικοί,είναι ένα είδος θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που μπορεί να κάνει τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές μας σχέσεις υγιείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας.
Η θεραπεία του γέλιου, ως μη φαρμακολογική, εναλλακτική θεραπεία, έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Και επισημαίνουν πως μειώνοντας τις ορμόνες που προκαλούν άγχος που βρίσκονται στο αίμα, το γέλιο μετριάζει τις επιπτώσεις του στρες.

Πως το ακτινίδιο καίει το περιττό λίπος και βοηθάει να αδυνατίσουμε

Ακτινίδιο και τρία πάνγευστα smoothies
Ακτινίδιο – είναι ένα γευστικότατο φρούτο το οποίο εκτός των άλλων συνδυάζεται θαυμάσια με πολλά άλλα φρούτα όπως:
– οι μπανάνες
– οι φράουλες
– τα μήλα
– τα αχλάδια
Αλλά και με λαχανικά όπως:
– το σπανάκι και
– το μαρούλι…
Tο ακτινίδιo είναι πλούσια πηγή
– βιταμίνης C -ένα και μόνο ακτινίδιο μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C.
– βιταμίνης Α (β-καροτένιο)
– βιταμίνης Β6
– βιταμίνης Ε και
– βιταμίνης Κ
– καλίου
– ασβεστίου
– σιδήρου
– ψευδάργυρου...

Αγγούρι – το γνωστό μας άγνωστο καλοκαιρινό φρούτο

Αγγούρι – και στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα μιας δροσερής χωριάτικης σαλάτας και ενός πικάντικου τζατζικιού –  αλλά είναι μόνο αυτά το αγγούρι ;
Για ας δούμε
Το αγγούρι ,
το πεπόνι ,
το καρπούζι και το κολοκύθι ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κολοκυνθοειδών.
Το συναντάμε για πρώτη φορά πριν 3000 χρόνια στην Ινδία πριν το συναντήσουμε στην αρχαία Ελλάδα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από όπου και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η θρεπτική αξία του αγγουριού
Από τα ισχυρότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού  είναι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες.
Η αντιοξειδωτική «δύναμη» του αγγουριού είναι ισχυρότατη καθώς αυξάνει τους δείκτες  της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του οργανισμού μας.
‘Έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Τα 100gr αγγουριού έχουν μόνο 13 θερμίδες και το 97% είναι νερό , αλλά τόσο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
– Το αγγούρι και η αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα – ποδάγρα
Το αγγούρι προάγει...

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 2ος


Ποιός είναι ο δεύτερος κανόνας;
Το κάθε φαγητό θα πρέπει να είναι παρασκευασμένα με αγάπη και με τέτοιο τρόπο παρουσιασμένο στο τραπέζι, ώστε να είναι "χάρμα οφθαλμών".
Θα πρέπει δε κάποιος να τρώει με σεβασμό αυτό το οποίο υπάρχει στο πιάτο του, ενθυμούμενος ότι ακόμη και το ταπεινό και μικρό μπιζέλι που έχει μπροστά του, "θυσιάζεται" για χάρη του.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι σαφώς καλύτερο να μπορεί ο καθένας μας να επιλέγει με προσοχή τα υλικά που θα χρειαστεί για το φαγητό του και να το μαγειρεύει μάλιστα και ο ίδιος.
Στην αρχαιότητα, σε κανένα μέρος της γής, κανένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής δεν ενθάρυνε το να τρώει κανείς φαγητό που έχει μαγειρευτεί από άγνωστα άτομα. ’ρα η σύγχρονη μόδα για συχνές εξόδους σε εστιατόρια, τα οποία (θεμιτά) υπολογίζουν πρώτα στο κέρδος τους και ύστερα ασχολούνται με τη δέουσα αγάπη για το φαγητό που παρασκευάζουν, είναι μάλλον επιβλαβής.
Τι συμβαίνει όμως σήμερα;
Σήμερα για τον άνθρωπο της μεγαλούπολης, που ζεί και εργαζεται με κυριολεκτικά τρελλούς ρυθμούς, που δεν προλαβαίνει πολλές φορές ούτε να αναπνεύσει από το συνεχόμενο κυνηγητό της ώρας, είναι όντως μεγάλη ευκολία το να μπορεί να βρεί έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό σε εστιατόριο ή ταβέρνα, κλπ
Πηγαίνετε όμως και παρατηρείστε με μεγάλη προσοχή το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτούς τους χώρους (με ελάχιστες και τιμητικές θα λέγαμε εξαιρέσεις).
Η όλη κατάσταση που επικρατεί στα "παρασκήνια" των διαφόρων εστιατορίων και ειδικά των fast food, συνήθως θυμίζει πανηγύρι από τις φωνές και το θόρυβο που επικρατεί.
Παράλληλα η μουσική που ακούγεται, συνήθως είναι τέτοια που σφίγγει το στομάχι των ανθρώπων, παρά τους χαλαρώνει Φαίνεται τελικά ότι όλες αυτές οι "άναρχες ποιότητες" επηρεάζουν το φαγητό που παρασκευάζεται, άρα τελικά και τον άνθρωπο που θα το καταναλώσει.
Τι συνέβαινε την παλαιά εποχή;
Σε πολλά αρχαία κείμενα αναφέρεται με μεγάλη έμφαση ότι η κουζίνα του σπιτιού θα πρέπει να παρομοιάζεται με ένα ναό, όπου με ηρεμία και σεβασμό για την όλη διαδικασία, γίνεται η παρασκευή του φαγητού.
Στην αρχαία Ελλάδα όλα αυτά ήταν γνωστά και οι άνθρωποι που επρόκειτο να ασχοληθούν με την παρασκευή του φαγητού (είτε η νοικοκυρά του σπιτιού, είτε η μαγείρισσα, είτε τέλος ο μάγειρας ενός συμποσίου), είχαν υποχρέωση να κάνουν ένα μπάνιο πρίν από την είσοδό τους στον χώρο της κουζίνας και εκεί έπρεπε κατ αρχήν να προσευχηθούν και μετά να αρχίσουν την παρασκευή του φαγητού.
Φαίνεται τελικά ότι ο ευτυχισμένος μάγειρας σε ήρεμο περιβάλλον, μαγειρεύει και το καλύτερο φαγητό.
Σε πολλά αρχαία κείμενα αναφέρεται με μεγάλη έμφαση ότι η κουζίνα του σπιτιού θα πρέπει να παρομοιάζεται με ένα ναό, όπου με ηρεμία και σεβασμό για την όλη διαδικασία, γίνεται η παρασκευή του φαγητού.
Στην αρχαία Ελλάδα όλα αυτά ήταν γνωστά και οι άνθρωποι που επρόκειτο να ασχοληθούν με την παρασκευή του φαγητού (είτε η νοικοκυρά του σπιτιού, είτε η μαγείρισσα, είτε τέλος ο μάγειρας ενός συμποσίου), είχαν υποχρέωση να κάνουν ένα μπάνιο πρίν από την είσοδό τους στον χώρο της κουζίνας και εκεί έπρεπε κατ αρχήν να προσευχηθούν και μετά να αρχίσουν την παρασκευή του φαγητού.
Φαίνεται τελικά ότι ο ευτυχισμένος μάγειρας σε ήρεμο περιβάλλον, μαγειρεύει και το καλύτερο φαγητό.
Συμπέρασμα:
Το τελικό αποτέλεσμα τηε όλης διαδικασίας, σερβιρισμένο με όμορφο τρόπο που να ευχαριστεί το βλέμμα, πρέπει να καταναλώνεται ευχαριστώντας τη Φύση που μας το προσφέρει, αλλά ευχαριστώντας και τον Θεό, για το ότι μας επιτρέπεται να δεχθούμε αυτό το γεύμα.

Το όλο περιβάλλον τέλος στη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να θυμίζει την ιερότητα της όλης διαδικασίας και να υπάρχουν όμορφα σερβίτσια και τραπεζομάντηλα, φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι, απαλή μουσική, κλπ.
care.gr

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ρον Φίνλεϊ: Ένας αντάρτης καλλιεργητής

Ο Ρον Φίνλεϊ φυτεύει λαχανόκηπους στο Νοτιοκεντρικό Λος Άντζελες...
σε εγκαταλειμμένα οικόπεδα...
σε διαχωριστικές νησίδες δρόμων...
σε πεζοδρόμια
~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Αν ένα παιδί καλλιεργήσει λάχανο, θα φάει λάχανο.
Αν καλλιεργήσουν ντομάτες, τρώνε ντομάτες.
Αλλά αν δεν τους τα δείξει κάποιος αυτά, αν δεν τους δείξει κανείς πώς η τροφή επηρεάζει το νου και το σώμα, τρώνε τυφλά ό,τι διάολο τους βάλεις μπροστά τους!!!!!!!!!!!!

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Arthur Rubinstein - Beethoven Sonata No. 23, Op. 57 "Appassionata"

                                     
"I have found that if you love life, life will love you back"...
Arthur Rubinstein...
  ...είναι ανώτερη ευχαρίστηση για όποιον ξέρει να διαβάζει και να απολαμβάνει,την παρακολούθηση της ανάπτυξης - και είναι τόσο φυσική,που λησμονεί κανείς τι κόπους στοίχισε - του ποιήματος αυτού,του ουρανού και της γης...
φτερουγίσματα...
τρίλιες πουλιών...
χάραγμα γραμμών από πετάγματα πάνω στα κύματα του διάφανου αέρα,
αυτά τα υπέρλεπτα μοτίβα μεταμορφωμένα,
γεμίζουν με τον βόμβο της διάκοσμισής τους την ωραία εικόνα,
με κέντρο και στήριγμά της την άγια χαρά του πνεύματος,
που πλαταίνει ως το τραγούδι το χορωδιακό ενός λαού,κατaντίκρυ στο Αιώνιο!!!
λέει Romain Rolland για το έργο του Ludwig van Beethoven στο βιβλίο του "Μπετόβεν-από την Απασιωνάτα στην Ηρωική"
Arthur Rubinstein - Beethoven Sonata No. 23, Op. 57 "Appassionata"

Μιά εξάλεπτη βόλτα στο Σύμπαν

πάμε μιά βόλτα στο Σύμπαν...
μιά βόλτα μικρή έξι μόνο λεπτών...
θα ξεκινήσουμε από εκεί ψηλά - από τα Ιμαλάια για να φτάσουμε στο απώτατο άκρο του κόσμου και...
στο δρόμο θα δούμε πλανήτες...
θα δούμε αστέρια και όμορφα κβάζαρ...
θα δούμε γαλαξίες...
και ίσως....
ίσως στο νου μας έρθει το ποίημα του λυρικού μας Βρεττάκου:
Mην αγγίζετε!!!!
Αφήστε αυτόν τον όμορφο κόσμο να διαιωνίζεται
ανακυκλώνοντας το αύριο μὲς στις πηγές του όπως
τον καιρό που γεννήθηκα ὡς ν᾿ ἀναδύεται,
κάθε πρωί, για πρώτη φορά, μες
απ᾿ τις ρόδινες γάζες της γέννας του.
Σβήστε στον ήλιο τὴν κακή φωτιά.
Μη μας σκοτώνετε!
ελάτε να δούμε αυτή τη μικρή όμορφη ταινία που έφτιαξαν οι αστροφυσικοί του Αμερικάνικου  μουσείου φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης....
η εξάλεπτη ταινία αποτελεί μέρος της έκθεσης Visions of the Cosmos:From the Milky Ocean to an Evolving Universe