Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Πως το γιαούρτι δυναμώνει τα οστά μας

Οι συνταξιούχοι που τρώνε καθημερινά ένα γιαούρτι μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.310 συμπατριώτες τους ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γιαούρτι την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 39% του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες και κατά 52% στους άνδρες.

Μάλιστα, οι ερευνητές λένε πως όσο περισσότερο γιαούρτι τρώει ένας ηλικιωμένος τόσο περισσότερο ωφελεί την οστική υγεία του, διότι αυξάνει την οστική πυκνότητά του.

Στην πραγματικότητα, μετρήσεις στο ισχίο και στην κεφαλή του μηριαίου έδειξαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτι είχαν 3% έως 4% υψηλότερη οστική πυκνότητα, απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν γιαούρτι.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International».

Οπως γράφουν οι επιστήμονες από το κολέγιο Trinity, στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της μελέτης τους ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και να υποβληθούν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε διάφορες μετρήσεις της φυσικής κατάστασής τους.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την φυσική κατάσταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται και με βελτιωμένη φυσική κατάσταση στις γυναίκες (οι σχετικές μετρήσεις τους ήταν κατά 6,7% καλύτερες απ’ ό,τι στις εθελόντριες που δεν έτρωγαν γιαούρτι).

«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, πρωτεϊνών και προβιοτικών και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που παρέχει τα οφέλη που παρατηρήσαμε», δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιμον Τζ. Λερντ.
«Επειδή, όμως, πολλά γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς το ποια και πόσα γιαούρτια θα καταναλώσει για να προστατεύσει την υγεία των οστών του».

Ο δρ Λερντ επισήμανε επίσης ότι η παρούσα μελέτη υπέδειξε απλώς μία συσχέτιση, επομένως τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν κι από άλλες για να θεωρηθούν οριστικά.
Εως τότε, όμως, δεν θα έβλαπτε να βάλετε το γιαούρτι στη ζωή σας, εκτός κι αν έχετε αντένδειξη σε αυτό

Κατανάλωση γιαουρτιού κατά οστεοπόρωσης

Οι αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Το καθημερινό γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες και άνδρες.
Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι κάθε μέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα ιρλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιμον Λερντ της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσης Osteoporosis International, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους.
Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενίας στις γυναίκες, καθώς επίσης με 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.
Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι καθημερινά, είχαν 3% έως 4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις.
Ακόμη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών, κάτι που το καθιστά πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο Λερντ και τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν κάθε λόγο να τρώνε γιαούρτι, εάν θέλουν πιο υγιή κόκαλα.
πηγή:kathimerini.gr
πηγή του άρθρου:ygeia.tanea.gr
photo:pixabay.com
thalia-botanologia.blogspot.gr

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι δράσεις των βοτάνων – Πολύτιμα βότανα για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου

Πολύτιμα βότανα που ο david hoffmann μας προτείνει για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου.
Διαβάζουμε  στην νέα ολιστική βοτανοθεραπεία του david hoffmann:
Τα συνηθέστερα οργανικά αίτια των πονοκεφάλων είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως
η δυσπεψία και
η δυσκοιλιότητα,
η μυική και νευρική ένταση και
τα προβλήματα που έχουν σχέση με την έμμηνη ρύση.
Και για τους πονοκεφάλους που έχουν σχέση με την πέψη χρησιμοποιούμε,συνήθως,τα άφυσα και πικρά βότανα:
-λεβάντα  – ο Πλίνιος και ο Γαληνός,οι μεγάλοι αυτοί γιατροί της αρχαιότητος χορηγούσαν τη λεβάντα για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων,από εκείνα τα χρόνια!
-σπειραία – ένα από τα καλύτερα πεπτικά ιάματα που υπάρχουν
-μελισσόχορτο – το θαυματουργό αυτό βότανο!
read more: https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-polytima-votana-gia-tin-antimetopisi-toy-ponokefaloy/

τα παιδιά και τα παραμύθια

η ανθρωπότητα δεν ζει χωρίς σοφούς, ήρωες και παραμυθάδες.

δασκάλα- συγγραφέας
Τα σημερινά παιδιά, κυριολεκτικά ζουν μέσα στη μοναξιά, χωρίς επαρκή επικοινωνία και επαφή. Λείπει το πάθος, και η συγκίνηση για κάτι καλύτερο είναι μειωμένη.
Δεν μπορεί να αναπτυχθεί δημιουργικότητα – όση θα έπρεπε- γιατί υποβόσκει  η αδράνεια της  σκέψης, η αδιαφορία και η κακή ιεράρχηση των αναγκών τους.
Όμως, κάτω από τον μανδύα της ομοιομορφίας που επιχειρούμε να τους φορέσουμε, πίσω από τις ταμπέλες και τους αφορισμούς, ασφυκτιούν ανάγκες, λουφάζουν προσμονές, ελπίδες και όνειρα, κρύβονται φόβοι, παράπονα και αιτήματα που δυσκολεύονται να εκφραστούν.

Εδώ λοιπόν φαίνεται η αναγκαιότητα του παραμυθιού στην παιδική ηλικία.
Στα παραμύθια όλα έχουν ψυχή, αισθήσεις και βούληση.
Έτσι, δεν τέρπουν μονάχα την παιδική ψυχή, αλλά ανταποκρίνονται στην παιδική ανάγκη και την επιθυμία του παιδιού να ξεφύγει από την πεζότητα της ψυχρής πραγματικότητας.

Βέβαια, φαντασία έχει ο καθένας, διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε.
Η φαντασία του καθενός, ωστόσο, δεν έχει μέσα της το ίδιο υλικό.
Στους μάγειρες  περιέχει κυρίως γεύσεις και στους ζωγράφους χρώματα και σχήματα.
Όμως η φαντασία των συγγραφέων είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις.
Με λέξεις λειτουργεί επίσης και η φαντασία εκείνων που διαβάζουν ή ακούνε ιστορίες.
Το παραμύθι είναι η ιστορία  που λατρεύουν τα παιδιά.

Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι έπρεπε να κάνει για να γίνει το παιδί της τόσο έξυπνο όσο αυτός.
– Να του διαβάζετε παραμύθια, απάντησε ο Αϊνστάιν.
– Ωραία. Και μετά; ρώτησε πάλι η μητέρα.
– Παραμύθια και πάλι παραμύθια, επέμεινε ο Αϊνστάιν.
Χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ εσωτερική εργασία για να ανακαλύψει το παιδί μία αρετή κρυμμένη μέσα του.
Και χρειάζεται μεγάλη σταθερότητα για να τη διατηρήσει ζωντανή για πάντα.
Αντίστοιχα, χρειάζεται μόλις μια στιγμή, για να δημιουργήσει ένα ελάττωμα που, δυστυχώς, για να το καταστρέψει, δεν φθάνει ίσως μία ζωή.

Είπαν, πολύ σοφά, πως το μέλλον ανήκει σ’ εκείνα τα παιδιά που πιστεύουν στην ομορφιά των δικών τους ονείρων.
Εδώ  λοιπόν παρεμβαίνει το παραμύθι: δημιουργεί όνειρα και μάλιστα ευχάριστα που δε χάνονται όταν το παραμύθι τελειώσει.
Η χρήση της πληροφορίας, που εμπεριέχει το παραμύθι, αφορά και την μετέπειτα ζωή του παιδιού γιατί δεν χάνεται.
Μένει εκεί, μέσα του και λειτουργεί.

Το παραμύθι γίνεται η ελπίδα μιας σκοτεινής νύχτας, πιο όμορφης κι από τα όνειρα.
Είπε κάποιος ότι η ανθρωπότητα δεν ζει χωρίς σοφούς, ήρωες και παραμυθάδες.
Ένας άλλος είπε ότι «ανάμεσα στα δέκα πράγματα που εκτιμώ, τα δέκα είναι παραμύθια».
Θα πω λοιπόν  κι εγώ κάτι κλείνοντας:
εκείνη την ώρα που τα παιδιά ακούνε ή διαβάζουν ένα παραμύθι, είναι σαν να παίζουν ανέμελα, μαζεύοντας λουλούδια και χτίζοντας όνειρα…

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν παραμύθια, τα λατρεύουν άλλωστε.
Βοηθήστε τα να ξεφύγουν από την ομίχλη της μονοτονίας.
Δώστε τα ένα παραμύθι, δώστε τα χώρο να ανοίξει τα φτερά της η φαντασία τους.
Δεν  θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την πτήση και αργότερα θα τη διηγούνται στα δικά τους παιδιά.
~~~~~~~~~~~~~~~
ένα πανέμορφο κείμενο από το blog:pappanna.wordpress.com
της δασκάλας και συγγραφέως
Άννας Παππά
~~~~~~~~~~~
photo:pixabay.com
thalia:botanologia.blogspot.gr

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn

"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,λόγω της ανθυγιεινής διατροφής"

μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης

το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και
σε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,
το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη ακόμα και μακροπρόθεσμα!
ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια,για ένα μήνα,σε μια λεγόμενη "Δυτικού τύπου  διατροφή",
δηλαδή, διατροφή
υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και
σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες.
τα ποντίκια ανέπτυξαν ισχυρή φλεγμονή σε όλο το σώμα, σχεδόν όπως μετά από μόλυνση με επικίνδυνα βακτήρια.
"η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού ορισμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικών, ιδιαίτερα των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για την εμπλοκή των πρόδρομων κυττάρων του ανοσοκυττάρου στο μυελό των οστών", δήλωσε η Anette Christ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Institute of Innate Immunity of the University της Βόννης

όταν,λοιπόν,οι ερευνητές προσέφεραν στα τρωκτικά τη συνηθισμένη διατροφή των δημητριακών τους για άλλες τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε.
αυτό που δεν εξαφανίστηκε,όμως,ήταν ο γενετικός επαναπρογραμματισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος!
ακόμη και μετά από αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί κατά τη φάση του γρήγορου και ανθυγιεινού φαγητού ήταν ακόμα ενεργά.

"μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μορφή μνήμης", εξηγεί ο καθηγητής Dr. Eicke Latz, διευθυντής του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας του Πανεπιστημίου της Βόννης και επιστήμονας στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών -DZNE.
"μετά από μια μόλυνση, οι άμυνες του σώματος παραμένουν σε ένα είδος συναγερμού, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση"
τη διαδικασία αυτή,οι ειδικοί την αποκαλούν "έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση"
στα ποντίκια, αυτή η διαδικασία δεν προκλήθηκε από ένα βακτήριο, αλλά από μια ανθυγιεινή διατροφή.

οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε θέση να εντοπίσουν τον υπεύθυνο αισθητήρα "γρήγορου φαγητού" στα ανοσιακά κύτταρα.
εξέτασαν κύτταρα αίματος από 120 άτομα.
σε ορισμένα από τα υποκείμενα, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έδειξε ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτέλεσμα κατάρτισης.
σε αυτά τα θέματα, οι ερευνητές βρήκαν γενετικές ενδείξεις για τη συμμετοχή ενός λεγόμενου φλεγμονώματος.
τα φλεγμονώματα είναι βασικά ενδοκυτταρικά σύμπλοκα σηματοδότησης που αναγνωρίζουν μολυσματικούς παράγοντες και άλλες βλαβερές ουσίες και στη συνέχεια απελευθερώνουν άκρως φλεγμονώδη σήματα.

είναι ενδιαφέρον ότι, εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες καθώς αλλάζει ο τρόπος αποθήκευσης των γενετικών πληροφοριών.
οι επιστήμονες αποκαλούν αυτά τα φαινόμενα επιγενετικές αλλαγές.
"οι φλεγμονώδες καταστάσεις προκαλούν τέτοιες επιγενετικές αλλαγές", εξηγεί ο  Dr. Eicke Latz
"που αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά ακόμη και σε μικρά ερεθίσματα,με ισχυρότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις".

Δραματικές συνέπειες για την υγεία
αυτές οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις με τη σειρά τους επιταχύνουν την ανάπτυξη αγγειακών παθήσεων,διαβήτη τύπου 2,εγκεφαλικών επεισοδίων  ή εμφραγμάτων.
στην αρτηριοσκλήρωση, για παράδειγμα, η αθηρωματική πλάκα,δημιουργείται από τη συσσώρευση λιπιδίων και ανοσοκυττάρων κάτω από το ενδοθήλιο,με την πάροδο δε των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών.
και καταλήγουν οι ερευνητές:
η λανθασμένη διατροφή,συνεπώς,έχει δραματικές συνέπειες,
έτσι παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
ενώ τους τελευταίους αιώνες, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει σταθερά αυξηθεί στις δυτικές χώρες,αυτή τη χρονική στιγμή η τάση αυτή,για πρώτη,φορά διαταράσσεται.
τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους
και
ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής και η παντελής έλλειψη σωματικής άσκησης πιθανότατα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
και συνεχίζοντας ο Dr. Eicke Latz επισημαίνει:
"αυτά τα ευρήματα έχουν επομένως σημαντική κοινωνική σημασία και ως εκ τούτου πρέπει να τεθούν εκ νέου τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής
και για είναι στέρεα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία  στην εκπαίδευση,ειδικά των παιδιών, από ό, τι είναι σήμερα.
μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ενάντια στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων.
θα πρέπει να τα διδάξουμε να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες!!!

η έρευνα περιελάμβανε ομάδες από τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
οι Dr. Eicke Latz και ο Dr. Joachim Schultze είναι μέλη της ομάδας του "ImmunoSensation", το οποίο είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση της έμφυτης ανοσίας πέρα ​​από τα όρια της κλασικής ανοσολογίας, την οποία ονομάζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.
ο Dr. Eicke Latz θεωρείται η κορυφή στον τομέα αυτό και του απονεμήθηκε το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz για το έργο του τον Δεκέμβριο του 2017.
το βραβείο αυτό είναι ένα από τα πιο διασημότερα επιστημονικά βραβεία στη Γερμανία!!!

            - αυτά λοιπόν μας λένε οι επιστήμονες,εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να διδάξουμε,με ευχάριστο τρόπο,τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις υγιεινές και στις ανθυγιεινές τροφές!!!
            η πρόταση των επιστημόνων"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους" δεν μας τιμά και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να τα μάθουμε να τρέφονται σωστά!!!
Κείμενα και επιμέλεια κειμένου thalia:botanologia.gr
δες τε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180111141637.htm
https://www.dzne.de/en/news/public-relations/press-releases/press/detail/fast-food-makes-the-immune-system-more-aggressive-in-the-long-term/

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πατάτες “γιαχνί” με ντομάτα, κουρκούμι, κανέλα, δάφνη και ρίγανη

Πατάτες γιαχνί, ένα “ξεχασμένο” πεντανόστιμο φαγητό
Ένα θεσπέσιο φαγητό με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν  τα μπαχαρικά, σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά,
η ντομάτα με το λυκοπένιο,
το κρεμμύδι,
το σκόρδο με τις ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες αλλά και οι πατάτες με τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, B1-B2-B6-C, και τα ιχνοστοιχεία τους όπως ο σίδηρος και το κάλιο -υψηλή περιεκτικότητα
Για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας θα χρειαστούμε:
– ένα κιλό πατάτες βιολογικές κομμένες σε κύβους
– τρία ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– πέντε ή τέσσερις, αν είναι μεγάλες...
read more:https://botanologia.gr/patates-quot-giachni-quot-me-ntomata-koyrkoymi-kanela-dafni-kai-rigani/

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Οι συνδυασμοί βιταμίνης E και C δρουν κατά την εμφάνισης Αλτσχάιμερ


οι πολύτιμες βιταμίνες

βιταμίνες Ε και C ασπίδες προστασίας από τη νόσο Alzheimer
Μέχρι σήμερα είχαμε αναφερθεί σε μελέτες οι οποίες συσχέτιζαν τη λήψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών με την καταπολέμηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που έγινε από Καναδούς επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα πολλών ετών, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.
Επίσης, πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Ενώ, μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη που διεξήχθη με τη συνεργασία δύο σπουδαίων πανεπιστημίων, του Χάρβαρντ και της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, επιβεβαίωσε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας, για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του DNA.
Και όπως είναι γνωστό η έλλειψή της βιταμίνης D σχετίζεται με
την εμφάνιση καρκίνου,
την υπέρταση,
τις καρδιοπάθειες,
τον αυτισμό,
την παχυσαρκία,
τον σακχαρώδη διαβήτη,
την πολλαπλή σκλήρυνση,
τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,
τη νόσο του Crohn,
τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα,
την ψωρίαση,
τη σηψαιμία,
την αϋπνία,
την πρόωρη γήρανση,
το άσθμα,
την κυστική ίνωση,
την υπογονιμότητα,
την ημικρανία,
την κατάθλιψη,
τη νόσο Αλτσχάιμερ,
τη σχιζοφρένεια,
την επιληψία,
τα μυϊκά άλγη και
πολλές παθήσεις των δοντιών!!!
Τέλος, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στην Αγγλία, και σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε στο Κέντρο Ιαματικών Φυτών του Πανεπιστημίου στο Newcastle, το τσάι εμπεριέχει κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες καταστέλλουν τη δράση εγκεφαλικών ενζύμων τα οποία προκαλούν την εκφύλιση του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τώρα μια ακόμα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο τελικά στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περίπου 4.500 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, για 5 έτη, διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση της λήψης βιταμινών και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα εστίασε στη λήψη βιταμίνης C και βιταμίνης Ε συνδυαστικά και, βάσει των δόσεων που έλαβαν οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Οι δόσεις των βιταμινών στις οποίες παρατηρούταν η προστατευτική δράση ήταν για την βιταμίνη Ε 400 διεθνείς μονάδες ημερησίως και για τη βιταμίνη C 500 mg ημερησίως. 
Όπως κατέγραψαν οι ερευνητές, σε χαμηλότερες δόσεις δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει προληπτική δράση.
Ενώ σημείωσαν ότι οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε είναι 22 διεθνείς μονάδες, ενώ για τη βιταμίνη C είναι από 75 έως 90 mg.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προστατευτική δράση παρατηρούνταν μόνο όταν οι δύο βιταμίνες λαμβάνονταν μαζί, γεγονός που δείχνει ότι οι δύο βιταμίνες δρουν συνεργατικά.
Αναφορικά με τα άτομα που ήδη λάμβαναν τον συνδυασμό των βιταμινών με τις προαναφερόμενες δόσεις όταν άρχιζε η έρευνα, οι πιθανότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές, να είχαν νόσο Αλτσχάιμερ ήταν κατά 78% λιγότερες. 
Ενώ για όσους λάμβαναν τον συνδυασμό των βιταμινών μέχρι το τέλος της έρευνας, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ήταν μειωμένες κατά 64%.
Επιπροσθέτως, στην έρευνα δεν διαπιστώθηκε θετική ανταπόκριση όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν πολυβιταμίνες που εμπεριέχουν συμπλέγματα της βιταμίνης Β.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ταυτόχρονη λήψη των βιταμινών C και Ε, συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με τη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη του θέματος έτσι ώστε να διερευνηθεί εκτενώς το κατά πόσο τελικά ωφελούν οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στην καταπολέμηση της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ αλλά και ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες δόσεις που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr
photo:google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε και
έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη C θεραπεύει πάνω από 30 σημαντικές ασθένειες:https://botanologia.blogspot.gr/2016/02/c-30.html
η βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κάθε γνωστό ιό της ανθρωπότητας:https://botanologia.blogspot.gr/2017/07/c.html
για μιά χούφτα μύγδαλα:https://botanologia.blogspot.gr/2011/07/blog-post_2820.html
βιταμίνη Ε και τα τρόφιμα που την περιέχουν:https://botanologia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_04.html
πρόληψη τριχόπτωσης και βιταμίνες-https://botanologia.blogspot.gr/2010/06/blog-post_7223.html
συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών-https://botanologia.blogspot.gr/2011/12/blog-post_23.html
το φως του ήλιου είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας-https://botanologia.blogspot.gr/2012/07/blog-post_482.html
τέσσερις πηγές βιταμίνης D εκτός από τον ήλιο-https://botanologia.blogspot.gr/2013/09/i-d.html
η σχέση της βιταμίνης D και της γνωστικής λειτουργίας-https://botanologia.blogspot.gr/2014/04/d.html

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

αποκρυπτογραφήθηκε το χειρόγραφο Βόινιτς;

To μυστηριώδες βιβλίο Βόινιτς ίσως αρχίσει να αποκαλύπτει τα μυστικά του
μέσα από ένα νέο αλγόριθμο

ένα βιβλίο μυστήριο έξι αιώνων που κανείς δεν το έχει διαβάσει μέχρι τώρα

ερευνητές στον Καναδά υποστηρίζουν ότι έχουν απαντήσεις για το μυστηριώδες βιβλίο

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο.
Το κείμενο είναι γραμμένο από αριστερά προς τα δεξιά και οι περισσότερες από τις σελίδες φέρουν απεικονίσεις ή διαγράμματα.
Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.
Στην διάρκεια των αιώνων έγιναν πολλές προσπάθειες από ειδικούς, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές για να αποκρυπτογραφηθεί έστω και ένα μικρό μέρος του χειρογράφου.
Ανάμεσα σε εκείνους που επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν το βιβλίο ήταν και η περίφημη ομάδα που έσπασε τον κωδικό των συσκευών Enigma με τις οποίες επικοινωνούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ολες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάποιους να υποστηρίξουν την άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.
Το βιβλίο φέρει το όνομα του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς ο οποίος το αγόρασε το 1912.
Το βιβλίο βρίσκεται σήμερα σε βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ.

Ο αλγόριθμος
Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής Γκρεγκ Κόντρακ υποστηρίζει ότι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γρίφων του βιβλίου.
Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα αλγόριθμό ο οποίος κατάφερε να μεταφράσει με ποσοστό επιτυχία 97% την διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε 380 γλώσσες.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο τους για να προσπαθήσουν να «μεταφράσουν» το χειρόγραφο Βόινιτς.
Οι ερευνητές όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια εκτιμούσαν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του αλγόριθμου δείχνουν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο στα εβραϊκά γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.
Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμός κατάφερε να μεταφράσει και μια πρόταση του κειμένου η οποία πάντως δεν βγάζει κάποιο νόημα αφού αναφέρει
«Αυτός έκανε συστάσεις στον ιερέα, άντρα του σπιτιού και μένα και ανθρώπους».
Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης από την ερευνητική ομάδα συνεχίζεται και αναμένουν όλοι να δουν αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
πηγή του άρθρου:tovima.gr

Βιταμίνη Κ για την προστασία του σκελετικού μας συστήματος και για ισχυρότατα οστά

Βιταμίνη Κ
Υψηλή διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υγιέστερο και ισχυρότερο σκελετικό σύστημα,με ισχυρότερες ιδιότητες των οστών και με μέγιστη οστική πυκνότητα εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος.
Η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και η αναμενόμενη αντιμετώπισή της θα επιφέρει μεγάλα οφέλη τόσο για τα άτομα όσο και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.
Τα αποτελέσματα πάρα πολλών μελετών έχουν δείξει πως η πρόσληψη βιταμίνης Κ μέσα από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπολασμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων,την πρόληψη της οστικής απώλειας και της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης εμφανίστηκε συνεργική επίδραση όταν η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμπληρώθηκαν ταυτόχρονα....

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ίαση του επιχείλιου έρπητα και του έρπητα ζωστήρα με βότανα

Θεραπεία του επιχείλιου έρπητα και του έρπητα ζωστήρα με βότανα
Επιχείλιος έρπης ή στοματικός έρπης –  ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε πάρα πολλά άτομα.
Είναι ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).
Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα.
Τα περισσότερα αιθέρια έλαια εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα* αφού αναμειχθούν με ένα λάδι φορέα όπως το έλαιο καρύδας ή το αμυγδαλέλαιο.
– Tο αιθέριο έλαιο γεράνι , είναι το νέκταρ του βοτάνου της θεάς Αφροδίτης,
το γεράνι συμβολίζει τη θηλυκότητα,
τον αισθησιασμό,
τη διαίσθηση ενώ ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο για την γηρασμένη επιδερμίδα,
για την περιποίηση όλων των τύπων του δέρματος,
ιδανικό ίαμα για περιπτώσεις δερματίτιδας,
εκζέματος και μολύνσεων από μύκητες.
Μας προσφέρει ενυδάτωση και απαλότητα και καταπραΰνει τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Έκζεμα , πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ισχυρότατα βότανα

Έκζεμα – Ένα στα δέκα άτομα σε κάποια περίοδο της ζωής του έχει παρουσιάσει έκζεμα
Το έκζεμα είναι μιά κατάσταση του δέρματος η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα.
Στην οξεία φάση του χαρακτηρίζεται από φλεγμονή με κοκκινίλες,κνησμό και πρήξιμο ενώ μερικές φορές εμφανίζονται και φουσκάλες.
Όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο το δέρμα γίνεται παχύ, τραχύ και ξηρό,με έντονη απολέπιση.
Το έκζεμα δηλαδή είναι ερεθισμός της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος ο οποίος προκαλείται από ερεθισμούς.
Η αιτία των ερεθισμών πολλές φορές είναι εξωτερικές,όπως τα υγρά καθαρισμού ή τα μάλλινα υφάσματα.
Μπορεί όμως να προκληθεί και από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ήαπό το φαγητό.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του είναι:Φαγούρα,ξηρότητα,κοκκίνισμα και απολέπιση του δέρματος....
read more:https://botanologia.gr/ekzema-pos-mporoyme-na-to-antimetopisoyme-me-ischyrotata-votana/

Κεφτέδες από τη μαγειρική των περιστάσεων και το Θέμο Ποταμιάνο

«μερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα!
ένας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”.
και όμως έχουν άδικο.
ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.»
 Θέμος Ποταμιάνος στην «Mαγειρική των περιστάσεων»
και παρακάτω μας λέει για τους κεφτέδες..
read more:https://botanologia.gr/keftedes-apo-ti-mageiriki-ton-peristaseon-kai-to-themo-potamiano/

Εγκέφαλος -Ισχυρά βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εγκεφάλου μας

Εγκέφαλος και βότανα
Ο εγκέφαλός μας αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.
Αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται με άξονες και δενδρίτες, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις λειτουργίες του σώματος και του μυαλού μας.
Τα πάντα περνάνε από τον έλεγχο του εγκεφάλου μας και αν αυτός αρχίζει να έχει προβλήματα τα πάντα στη ζωή μας ανατρέπονται.
Ο Ιπποκράτης έλεγε πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα πάντα στη ζωή μας-
για τις απολαύσεις μας,
για τις χαρές μας,
για το γέλιο μας,
για το κλάμα μας,
για τη θλίψη μας,
για την απόγνωσή μας...
read more:https://botanologia.gr/egkefalos-ischyra-votana-kai-mpacharika-gia-tin-ygeia-toy-egkefaloy-mas/

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Βότανα και μπαχαρικά στην υπηρεσία της υγείας μας!

Για αιώνες, πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά για τη βελτίωση της υγείας τους αλλά και για να προλάβουν πλήθος ασθενειών.
Στις μέρες μας πολλές μελέτες – κυρίως εργαστηριακές – επιβεβαιώνουν το ρόλο συγκεκριμένων μπαχαρικών επισημαίνοντας  πως  όντως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και του καρκίνου.
“Υπάρχει όλο και περισσότερη τεκμηρίωση ότι αρκετές ενώσεις μπαχαρικών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες,” λέει ο John Milner, PhD, διευθυντής του “Human Nutrition Research Center at the US Department of Agriculture και συν-συγγραφέας της επανεξέτασης των μπαχαρικών για την πρόληψη του καρκίνου.
Τα μπαχαρικά που έχουν επισημανθεί για την προστασία που προσφέρουν από τον καρκίνο σε εργαστηριακές μελέτες είναι πάρα πολλά όπως
βέβαια και οι μελέτες…
άλλες από αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ενώ
άλλες έχουν προχωρήσει και κάποια μπαχαρικά όπως το κουρκούμι και το σκόρδο έχουν μελετηθεί διεξοδικά με δεδομένη πιά τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες…
Τα μπαχαρικά με επιστημονικά αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες  και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι τα παρακάτω:
read more:https://botanologia.gr/votana-kai-mpacharika-stin-ypiresia-tis-ygeias-mas/

Ένα γευστικό και ιδανικό smoothie για επίπεδη κοιλιά!

                               
Επίπεδη κοιλιά : Ένα γευστικό και ιδανικό smoothie για να διώξουμε το λίπος από την κοιλιά μας
Όταν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με υγιεινά καθαρά-χωρίς χημικά πρόσθετα-
φαγητά χτίζουμε ένα προστατευτικό τείχος που οι ασθένειες είναι δύσκολα να προσπελάσουν.
Ο οργανισμός μας δεν συσσωρεύει τοξίνες και
το αντιαισθητικό λίπος δεν έχει θέση!
Και ακριβώς το αντιαισθητικό λίπος είναι το πρόβλημα,γιατί λίπος έχουμε όλοι,τόσο το υποδόριο που είναι κάτω από το δέρμα μας και βοηθά στη μόνωση του σώματος μας όσο και το σπλαχνικό λίπος που προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα.
Όμως με το άγχος, την καθιστική ζωή,την λάθος διατροφή το λίπος αυξάνει πέραν του κανονικού, και δυστυχώς συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς μας!
Από τα δύο λίπη το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο αλλά,ευτυχώς, είναι και το λίπος που μπορούμε να χάσουμε πιο εύκολα.
Το σπλαχνικό λίπος λοιπόν είναι ο πρώτος εχθρός της γυναικείας και της αντρικής ομορφιάς,αλλά και ένας εν δυνάμει κίνδυνος,ο οποίος
αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης,διαβήτη και
καρδιακών παθήσεων!
read more:https://botanologia.gr/enas-geystikos-kai-idanikos-chymos-gia-epipedi-koilia/

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

τι μας λέει ο Διοσκουρίδης για την αντράκλα

Αντράκλα ένα βότανο "παγκόσμια πανάκεια"σύμφωνα με πολλούς ερευνητές

Και να τι λέει ο Διοσκουρίδης:
Η αντράκλα έχει ιδιότητες στυπτικές και ψυκτικές.
Όταν γίνεται κατάπλασμα μαζί με κριθάλευρο βοηθά τους πονοκεφάλους,
τις φλεγμονές των ματιών,
και των υπόλοιπων μελών,
την καούρα του στομαχιού,
το ερυσίπελας* και τον πόνο της ουροδόχου κύστης.
Όταν τρώγεται,καταπραΰνει την αιμωδία των ούλων,
την καούρα και την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων,
ενώ θεραπεύει το τσούξιμο των νεφρών και της ουροδόχου.
Επίσης καταστέλλει τις ερωτικές ορμές.
Παρόμοιες επιδράσεις έχει και ο χυμός της όταν πίνεται , ο οποίος κάνει καλό και στους πυρετούς....
read more:https://botanologia.gr/antrakla-ti-mas-leei-o-dioskoyridis-gia-to-perifimo-votano/

βιταμίνη Κ2: η απόλυτη «παρέα» της βιταμίνης D

Βιταμίνη Κ2: Η απόλυτη «παρέα» της βιταμίνης D

Ολοένα αυξανόμενα οφέλη για τη βιταμίνη Κ2 ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν, ότι η συγχορήγησή της με βιταμίνη D είναι ένα κι ένα για την υγεία των οστών και όχι μόνο.
Η φυσική βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την σωστή πήξη του αίματος (το γράμμα Κ προέρχεται από το αρχικό της γερμανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη και την ονομασία έδωσε ο Δανός Henrik Dam, όταν την πρωτοανακάλυψε, το 1929), συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες ουσιών, την φυλλοκινόνη (Κ1) και τις μενακινόνες (Κ2).

Οι μενακινόνες βρίσκονται σε διάφορες μορφές (ΜΚ-4, ΜΚ-7, ΜΚ-8, ΜΚ-9, ΜΚ-10, ΜΚ-11, ΜΚ-12).
Η πιο σταθερή και δραστική μενακινόνη φαίνεται να είναι η ΜΚ-7.
«Πλούσιες πηγές φυλλοκινόνης είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδες, σέσκουλα) ενώ η βασική πηγή μενακινονών στη διατροφή του ανθρώπου είναι το natto, ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας (οι Ασιάτες το καταναλώνουν φανατικά), τα κίτρινα τυριά και πολύ λιγότερο ο κρόκος του αβγού και το βούτυρο», μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.

«Στα τυριά οι μενακινόνες (βιταμίνη Κ2) παράγονται από τα διάφορα οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής αυτών των τροφίμων.
Να τονιστεί πως οι σύγχρονες μέθοδοι παρασκευής τροφίμων (π.χ. μείωση χρόνου ζύμωσης κτλ) έχουν μειώσει δραστικά το περιεχόμενό τους σε Κ2.
Πέρα από τη διατροφή, οι μενακινόνες μπορεί να παραχθούν μέσω της εντερικής  χλωρίδας και συγκεκριμένα των βακτηριοειδών.
Εξαίρεση αποτελεί η μενακινόνη ΜΚ-4, που δεν μπορεί να παραχθεί από βακτήρια της χλωρίδα μας, αλλά παράγεται ενδογενώς σε μικροποσά σε διάφορους ιστούς, από την μετατροπή της Κ1».

Αν και οι ανάγκες ενός ανθρώπινου οργανισμού σε μενακινόνες συνολικά (Κ2) δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια, φαίνεται πως η διαιτητική πρόσληψη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και η ενδογενής παραγωγή της Κ2 από τα βακτηριοειδή δεν αρκεί για να τις καλύψει.

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στον ανθρώπινο οργανισμό

Η έρευνα για όλες τις μορφές της βιταμίνης Κ έχει προχωρήσει πολύ και τα οφέλη τους αποδεικνύονται πολλαπλά.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αποτελούν συμπαράγοντες ενός ενζύμου, το οποίο ενεργοποιεί 17 συγκεκριμένες ηπατικές και εξωηπατικές πρωτεΐνες.
Η Κ1 δρα κυρίως στο συκώτι, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Η Κ2 δρα κυρίως εξωηπατικά, ενεργοποιώντας:
  • τη λεγόμενη matrix gla πρωτεΐνη (MGP), που αναστέλλει την καθίζηση ασβεστίου στα αγγεία
  • την οστεοκαλσίνη, που μεταλλοποιεί το σπογγώδες οστό και προάγει τη σύνθεση του σμάλτου των δοντιών
  • την Gas-6 πρωτεΐνη, η οποία φαίνεται να κατέχει αντικαρκινικές ιδιότητες και παράλληλα να συνεργάζεται με την MGP, όμως είναι πολύ λιγότερο αποσαφηνισμένη η δράση της σε σχέση με τις δυο άλλες πρωτεΐνες που αναφέρθηκαν. 
Όπως επισημαίνει ο κ. Ξένος, το αν μας λείπει η βιταμίνη Κ2 διαπιστώνεται  με τη μέτρηση των επιπέδων της μη ενεργοποιημένης (υποκαρβοξυλιωμένης) οστεοκαλσίνης ή της μη ενεργοποιημένης (υποκαρβοξυλιωμένης) matrix GLA πρωτεΐνης.
«Πράγματι, σχεδόν όλες οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, προκειμένου να αξιολογήσουν τα όσα προσφέρει η βιταμίνη Κ2, μετρούν τα επίπεδα της μιας ή και των δυο αυτών πρωτεϊνών», λέει ο ειδικός.
Και συνεχίζει:
«Σε πρόσφατη μελέτη, στην οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα υποκαρβοξυλιωμένης MGP σε 452 άτομα, το 97% είχε ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Κ2. Μελέτες υποδεικνύουν πως τα επίπεδα της υποκαρβοξυλιωμένης MGP αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων».

Ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Κ παρατηρείται σε περιπτώσεις:

  • Αντιβιοτικής χορήγησης (πάνω από 10 ημέρες)
  • Χορήγησης στατινών
  • Χορήγησης οιστρογόνων
  • Χαμηλής πρόσληψης διαιτητικού λίπους ή κατανάλωσης σκευασμάτων κατά της παχυσαρκίας, που μπλοκάρουν μέρος της απορρόφησης του λίπους που τρώμε
  • Φαρμακευτικής αγωγής με δεσμευτικά των χολικών οξέων (π.χ. χολεστυραμίνη)
  • Συχνής κατανάλωσης συντηρητικών που βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. BHT)
  • Παθήσεων του γαστρεντερικού, ηπατικών νόσων και παρατεταμένης χρήσης οιστρογόνων

Συνέργεια της βιταμίνης D3 με την Κ2

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, η παρατεταμένη και μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης D προάγει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ.
Οι πρωτεΐνες αυτές πολύ συχνά παραμένουν ανενεργές, ενδεχομένως λόγω χαμηλής συγκέντρωσης βιταμίνης Κ2, η οποία απαιτείται προκειμένου να καρβοξυλιωθούν.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξένος, η Κ2 ενεργοποιεί τις 2 σημαντικές πρωτεΐνες (οστεοκαλσίνη και matrix GLA) οι οποίες έτσι, λειτουργούν ως «τροχονόμος» για το ασβέστιο, καθοδηγώντας το στα οστά και όχι στα αγγεία για καθίζηση.
Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει όταν δεν ενεργοποιηθούν οι 2 αυτές πρωτεΐνες.

«Συνυπολογίζοντας πολύ πρόσφατα στοιχεία μελετών, τα οποία εξετάζουν την συγχορήγηση βιταμίνης D και βιταμίνης Κ2 (J Am Coll Nutr. 2017 Jul;36(5):399-412., Aging  2017 Jan 26;9(1):256-285), καταλήγουμε σε θετικά συμπεράσματα ως προς τη δράση αυτής της συνέργειας στην οστική πυκνότητα (BMD).
Ωστόσο η συνεργιστική δράση των βιταμινών D και Κ2 φαίνεται να μην σταματά μόνο στον οστίτη ιστό.
Ο συνδυασμός αυτών των βιταμινών προάγει τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, μέσα από την υπερδραστηριοποίηση των γονιδίων των υποδοχέων της ινσουλίνης, τη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, την ενίσχυση του πολλαπλασιασμού των β-κυττάρων και την εξομάλυνση της παραθυρεοειδικής ορμόνης (International Journal of Endocrinology Vol 2017, Article ID 7454376, 12)».

Στο Πανεπιστήμιο του Cardiff αναπτύχθηκε πρόσφατα ένα μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή στοματικού σπρέι βιταμίνης D3 (3000 IU) και Κ2 (75 μg), που απορροφάται μέγιστα από τον στοματικό βλεννογόνο και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις ευεργετικές ιδιότητες της D3 με την Κ2. Μάλιστα η Κ2 βρίσκεται υπό την μορφή της πιο δραστικής μενακινόνης, της ΜΚ-7, και προέρχεται από λουλούδια.
Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη 50 μgr Κ2 και πάνω απαιτεί παρακολούθηση του INR, για τα άτομα που ακολουθούν αγωγή κουμαρινικών αντιπηκτικών.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για αγωγή με ριβαροξαβάνη, όπου η ποσότητα της προσλαμβανόμενης βιταμίνης Κ (ανεξαρτήτως μορφών) δεν επηρεάζει το INR.
~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:enallaktikos.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε και:
βιταμίνη Κ για ισχυρά οστά:botanologia.blogspot.gr
η βιταμίνη Κ και η πήξη του αίματος:botanologia.blogspot.gr