Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Αυτές τις μέρες σχεδόν όλοι μας θα αγοράσουμε τα αυγά μας,που στη συνέχεια κάποια θα τα βάψουμε κόκκινα,άλλα θα τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρίτσα μας,άλλα σε διάφορα άλλα φαγητά και γλυκίσματα,
για αυτό επιβάλλεται να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πριν τα αγοράσουμε...
ας δούμε τι μας συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ...
Όλα τα αυγά ,συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές, θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:
read more:https://botanologia.gr/ti-na-prosechoyme-otan-agorazoyme-ayga-oi-odigies-toy-efet/

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες


Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
των καρδιακών παθήσεων,
του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
Έτσι
έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

dr.Edward Bach - η αληθινή φύση της ασθένειας

το όνομα και η φύση της ασθένειας δεν παίζουν κανένα ρόλο στην πραγματική θεραπεία.
η ασθένεια του σώματος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα μιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στην ψυχή και το συναίσθημα.
αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα της αιτίας και επειδή η ίδια η αιτία εκδηλώνεται σχεδόν σε κάθε άνθρωπο μ΄έναν διαφορετικό τρόπο,πρέπει πρώτα να παραμεριστεί η αιτία,και τα αποτελέσματά της,όποια και αν είναι αυτά,θα εξαφανιστούν μετά από μόνα τους!!!

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Σέλινο-διατροφικές συμβουλές και μία συνταγή

Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του, όταν όμως το ζεματίζουμε έστω και για 3 λεπτά
και 
όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών 
όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , 
ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:– στις σαλάτες μας– σε όλα μας τα σάντουιτς– στις σούπες μας και– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με...
read more:https://botanologia.gr/selino-diatrofikes-symvoyles-kai-mia-yperochi-syntagi/

Αιθέριο έλαιο λεβάντας και τριαντάφυλλου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές φορές η περίοδος μετά τον τοκετό για κάποιες γυναίκες είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αγχωτικών και καταθλιπτικών επεισοδίων.
Πράγματι, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες μπορούν να παρουσιάσουν επιλόχεια θλίψη, κόπωση, άγχος, διαταραγμένο ύπνο και αλλαγή της διάθεσης,ακόμα και
επιλόχεια κατάθλιψη.
Η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πανικό και ψυχαναγκαστικά φαινόμενα.
Εμφανίζεται σε περίπου στο 10% και μερικές φορές στο 20% των μητέρων,αυτός είναι και ο λόγος για πολλές μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται ώστε να βοηθηθούν οι νέες μαμάδες που μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα.
Ο σκοπός μιάς από αυτές τις μελέτες ήταν να καθοριστεί εάν η αρωματοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους,της επιλόχειας θλίψης και της επιλόχειας κατάθλιψης σε υψηλού κινδύνου γυναίκες μετά τον τοκετό.
read more:https://botanologia.gr/aitherio-elaio-levantas-kai-triantafylloy-gia-tin-epilocheia-katathlipsi/

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Σέλινο , ένα ισχυρότατο λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα , ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο ,το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του
1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο , μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

η τηλεόραση και η σύγκριση

Η τηλεόραση και η διαφήμιση "εκμεταλλεύονται" κατά κόρον ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης
Αυτό το βασικό γνώρισμα είναι η νοσηρή ανάγκη που έχουμε να συγκρινόμαστε ο ένας με τον άλλο.
Αυτή η τάση σύγκρισης με οτιδήποτε μας οδηγεί στο να συγκρίνουμε και τη ζωή μας με τη ζωή ανθρώπων που φυσιολογικά δεν μπορούμε να μιμηθούμε, όπως είναι οι ήρωες της τηλεόρασης, οι διάσημοι ή ακόμη πολλές φορές και άλλοι πιο προσιτοί άνθρωποι της καθημερινότητας που έχουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κατακτήσουμε ή να αποκτήσουμε όλοι εμείς. Πρόκειται για μια σύγκριση χωρίς ελπίδα, η οποία όμως ελπίδα  αναπτερώνεται από την τηλεόραση με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η συνεχής σύγκριση με οτιδήποτε που προσφέρεται με το «ψεύτικο» μοντέλο της τηλεόρασης οδηγεί το σύγχρονο άνθρωπο σε κοινωνικό αποκλεισμό  και μαρασμό.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους μετά από προσθήκη μελιού, γάλακτος και λεμονιού
Τα αφεψήματα των:
μελισσόχορτου,
δεντρολίβανου,
χαμομηλιού και
φασκόμηλου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και για αυτό χαρακτηρίζονται και ως αντιοξειδωτικά βότανα.
Αντιοξειδωτικό είναι ένα βότανο, το οποίο έχει την ιδιότητα να παρεμποδίζει τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στα κύτταρα μας  και συνδέονται με την πρόωρη γήρανση...

Αδυνάτισμα-Συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση


Αδυνάτισμα – ας παρακολουθήσουμε συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση και ας ετοιμάσουμε ένα χυμό που μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά και ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα
Γύρω από το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί μύθοι επισημαίνουν οι ερευνητές
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν βρει μια σειρά από στρατηγικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές και ειδικά χρήσιμες στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.
Αν λοιπόν το αδυνάτισμα είναι στις προτεραιότητές μας ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές.
Και ξεκινάμε:
1. Πίνουμε νερό, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα
Συχνά υποστηρίζεται ότι το πόσιμο νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, και αυτό είναι αλήθεια.
Το πόσιμο νερό ενισχύει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ωρών, βοηθώντας μας να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.
Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα βοήθησε τους διαιτολόγους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και να χάσουν κατά 44% περισσότερο βάρος
2. Τρώμε αυγά για πρωινό...

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ο μαϊντανός δεν είναι απλά “μαϊντανός” στα πιάτα μας

Μαϊντανός – και η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι έχει ρόλο διακοσμητικό στα πιάτα μας.
Δεν είναι όμως έτσι.
Ας δούμε δυό-τρεις εφαρμογές του πριν δούμε όλες τις πληροφορίες αυτού του διατροφικού “θησαυρού”
Λοιπόν, το μαϊντανό εκτός από φρέσκο μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και σε αποξηραμένη μορφή.
Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του βοτάνου, τα φύλλα,
τους βλαστούς,
τη ρίζα και
τους καρπούς.
Μπορούμε να τον αποξηράνουμε μόνοι μας εάν έχουμε το φυτό σε γλάστρες μας ή να τον προμηθευτούμε από καταστήματα βοτάνων...

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

στόχοι και χρησιμότητα

οι στόχοι που έχει ο καθημερινός άνθρωπος ως προς τη χρησιμότητα τους αποτελούν μιά σύγκρουση που διέπει τη σύγχρονη καθημερινότητα
Κυρίως οι σύγχρονες καταστάσεις της οικονομίας, της κατανάλωσης και ιδιαίτερα του τρόπου ζωής έχουν επιβάλλει μια λογική που οδηγεί στο να υποφέρουν όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι με τη νοοτροπία του καταναλωτή.
Βέβαια, πάντα μέσα του υπάρχει ένα αίσθημα της αποταμίευσης σαν μια μέγιστη ιδιότητα, αλλά παράλληλα υπάρχει και η άγνοια στο τι χρησιμεύει.
Στο μοντέρνο κόσμο ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει ακριβώς απαντήσεις για τη χρησιμότητα
και
την αναγκαιότητα όλων αυτών των μεταβλητών που
θεωρεί οικονομικά απαραίτητες.   Dr D. Kountouris 
photo:google.gr

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου «Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου» είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.
Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου «Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες» 
ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester

Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,
για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα......

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Tanaka Face Self Massage ένα μασάζ για το πρόσωπο που υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα

πολλές φορές το πρωί ξυπνάμε με πρησμένο και χλωμό πρόσωπο,
φαινόμαστε κουρασμένοι και τα μάτια μας πάρα πολλές φορές είναι και αυτά πρησμένα με μαύρους κύκλους...
το tanaka face massage μας υπόσχεται διόρθωση των πάρα πάνω προβλημάτων σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα...
το tanaka face massage είναι μιά διάσημη μέθοδος ιαπωνικού μασάζ,το οποίο μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας ακολουθώντας με την σειρά τα βήματα που βλέπουμε στο βίντεο...
υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα εάν κάποιος έχει την υπομονή και την επιμονή να το εφαρμόζει σε καθημερινή βάση χωρίς διακοπή για περίπου δύο εβδομάδες
και
καθώς ενεργοποιεί τα σημεία των μεσημβρινών του προσώπου μας χαρίζει
νεανικό δέρμα,
μειώνει ορατά τις ρυτίδες καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου,
το δέρμα αποκτά σφριγηλότητα και
ελαστικότητα,
επαναπροσδιορίζεται το οβάλ του προσώπου καθώς δυναμώνει και αναζωογονεί τους μύες,
εξαλείφεται το πρήξιμο του προσώπου καθώς απαλλάσσει τους ιστούς από την περίσσεια υγρών,
μειώνονται οι μαύροι κύκλοι,
μειώνεται το διπλοσάγονο,
απομακρύνει τις τοξίνες και
μας απαλλάσσει από το στρες,
και το μόνο, που έχουμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε αυτή τη συνήθεια καθημερινά...
αυτά διατείνονται οι συντελεστές της συγκεκρημένης τεχνικής massage
και
όπως παρατηρούμε στο βίντεο το μασάζ γίνεται σε καθαρό πρόσωπο με τη βοήθεια ενός λαδιού το οποίο απλώνουμε στο πρόσωπο και στο λαιμό...
σαν ιδανικά λάδια προτείνονται
το βαμβακέλαιο
το ελαιόλαδο
το λάδι καρύδας και
το αμυγδαλέλαιο...
το tanaka face massage έχει 11 βήματα...

ας παρακολουθήσουμε το βίντεο με το massage που υπόσχεται αυτά τα αποτελέσματα


Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μπορούμε να έχουμε πάντα φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας;

Φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας
Ναι βέβαια μπορούμε , αρκεί να έχουμε γλάστρες με μυρωδικά ή να κόψουμε κλωνάρια από κάποια φίλη που μπορεί να έχει , ή όταν αγοράζουμε φρέσκα βότανα από τη λαϊκή αγορά της περιοχής μας , και ο τρόπος είναι πολύ-πολύ απλός.
Ας δούμε πως…
Πρώτα πρώτα θα χρειαστούμε βάζα και
αν ψάξουμε στα ράφια μας σίγουρα θα βρούμε διάφορα γυάλινα βάζα που ελάχιστα χρησιμοποιούμε ή διάφορες γυάλινες κανάτες σαν αυτή της φωτογραφίας που σας δείχνω και βέβαια κλωνάρια από διάφορα μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας , αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Λοιπόν
πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε τα βάζα μας ή την κανάτα μας γεμίζοντάς τα μέχρι τη μέση αποχλωριωμένο νερό
Πάμε στις γλάστρες με τα μυρωδικά και βότανα μας , ότι....
read more:https://botanologia.gr/mporoyme-na-echoyme-panta-freska-votana-ston-pagko-tis-koyzinas-mas/

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Γυροειδής αλωπεκία -Μείγμα αιθέριων ελαίων για την επιτυχή θεραπεία της

Αν ανατρέξουμε στο Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης στο λήμμα "Βότανα"
διαβάζουμε:
"βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά των οποίων
τα άνθη
τα φύλλα
ο κορμός
οι μίσχοι και
οι ρίζες χρησιμεύουν ως θεραπεία ή τροφή χάρη στο άρωμά τους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο"
# Τα πανέμορφα μπλε-μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν τη ζωή μας και το αγνό άρωμα της γαληνεύει το νου μας.
Και είναι η λεβάντα – ένα από τα δημοφιλέστερο και από τα πιό όμορφα βότανα!
Τη λεβάντα τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι από ’μας.
Τα πανέμορφα μπλε-μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν τη ζωή μας και το αγνό άρωμα της γαληνεύει το νου μας....
read more:https://botanologia.gr/gyroeidis-alopekia-meigma-aitherion-elaion-gia-tin-epitychi-therapeia-tis/

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας

 
Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας
Ξέρετε ότι τα μπαχαρικά ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας και εμποδίζουν τη συσσώρευση και την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό μας;
Ξέρετε ότι τα αιθέρια έλαια της κανέλας και του γαρίφαλου είναι ένας συμπυκνωμένος θησαυρός;
Ας δούμε πως και γιατί.
Μπαχάρια και αιθέρια έλαια
Αιθέρια έλαια και μπαχάρια
Η ψυχή των λουλουδιών – η ψυχή των φυτών
Μιά απίστευτη δύναμη κρυμμένη στις σταγόνες τους.
Μέσα σε μιά σταγόνα ένας μυστικός θησαυρός.
Κανέλα-Cinnamomum verum
και
γαρίφαλο-Syzygium aromaticum
Τα αιθέριά τους ένας συμπυκνωμένος θησαυρός....

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η "ντοματοτραχανόσουπά" μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!

Η «ντοματοτραχανόσουπά» μου-δύο αγαπημένα συστατικά,σε ένα από τα πιό αγαπημένα μου πιάτα,ιδανικό για δείπνο και όχι μόνο!
Σε μικρές επαρχιακές πόλεις,πολλές φορές,μπορούμε να βρούμε διατροφικούς θησαυρούς.
Σε ένα ταξίδι μου λοιπόν σε μια τέτοια πόλη ανακάλυψα ένα πεντανόστιμο τραχανά.
Τον τραχανά τον γνωρίζουμε όλοι μας,
αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τον μυρωδάτο και αγνό τραχανά που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε,για αυτό όταν είμαστε τυχεροί και ανακαλύπτουμε τέτοιους θησαυρούς
ας τους προμηθευόμαστε.
Λοιπόν αφού τον προμηθεύτηκα,η αμέσως επόμενη κίνησή μου -όπως καταλαβαίνετε- ήταν να τον μαγειρέψω,
και έκανα μιά πεντανόστιμη ντοματόσουπα με σάλτσα ντομάτας που έχω ακόμα από την περυσινή μου σοδειά.
Και χρειάστηκα...

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Δάφνη-Γιατί βάζουμε φύλλα δάφνης στις φακές


Η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά.
Τα μυρωδικά φύλλα της δάφνη διευκολύνουν την πέψη των φυτικών πρωτεϊνών
και
οι φυτικές πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα όσπρια και βέβαια και στις φακές -τα 100gr φακές περιέχουν 26gr πρωτεΐνες -
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν
που η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για τις φακές περιλαμβάνει φύλλα δάφνης.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν να προσθέτουμε στις φακές μας αρκετά φύλλα δάφνης.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.com

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τα εσπεριδοειδή και οι ισχυρές αντιγηραντικές τους ιδιότητες

Τα γκρέιπφρουτ ,
τα λεμόνια ,
τα πορτοκάλια και
τα μανταρίνια – όπως όλοι πια γνωρίζουμε – είναι πλούσια σε βιταμίνη C , η οποία έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τους τις ιδιότητες και για να χαρούμε τα αποτελέσματά τους στο πρόσωπό μας
ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
Μία ώρα πριν πάμε για ύπνο…
– βουτάμε ένα βαμβάκι στο χυμό που έχουμε πάρει από ένα πορτοκάλι και
περνάμε όλο μας το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό μας-το πρόσωπό μας πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο 
– αφήνουμε να στεγνώσει και να χαρίσει στο πρόσωπό μας τις πολύτιμες ιδιότητές του.
– εάν θέλουμε , μετά από κάποια ώρα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό...
read more:https://botanologia.gr/ta-esperidoeidi-kai-oi-ischyres-antigirantikes-toys-idiotites/

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις 
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...