Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

τι μας λέει ο Διοσκουρίδης για την αντράκλα

Αντράκλα ένα βότανο "παγκόσμια πανάκεια"σύμφωνα με πολλούς ερευνητές

Και να τι λέει ο Διοσκουρίδης:
Η αντράκλα έχει ιδιότητες στυπτικές και ψυκτικές.
Όταν γίνεται κατάπλασμα μαζί με κριθάλευρο βοηθά τους πονοκεφάλους,
τις φλεγμονές των ματιών,
και των υπόλοιπων μελών,
την καούρα του στομαχιού,
το ερυσίπελας* και τον πόνο της ουροδόχου κύστης.
Όταν τρώγεται,καταπραΰνει την αιμωδία των ούλων,
την καούρα και την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων,
ενώ θεραπεύει το τσούξιμο των νεφρών και της ουροδόχου.
Επίσης καταστέλλει τις ερωτικές ορμές.
Παρόμοιες επιδράσεις έχει και ο χυμός της όταν πίνεται , ο οποίος κάνει καλό και στους πυρετούς....
read more:https://botanologia.gr/antrakla-ti-mas-leei-o-dioskoyridis-gia-to-perifimo-votano/

βιταμίνη Κ2: η απόλυτη «παρέα» της βιταμίνης D

Βιταμίνη Κ2: Η απόλυτη «παρέα» της βιταμίνης D

Ολοένα αυξανόμενα οφέλη για τη βιταμίνη Κ2 ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν, ότι η συγχορήγησή της με βιταμίνη D είναι ένα κι ένα για την υγεία των οστών και όχι μόνο.
Η φυσική βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την σωστή πήξη του αίματος (το γράμμα Κ προέρχεται από το αρχικό της γερμανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη και την ονομασία έδωσε ο Δανός Henrik Dam, όταν την πρωτοανακάλυψε, το 1929), συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες ουσιών, την φυλλοκινόνη (Κ1) και τις μενακινόνες (Κ2).

Οι μενακινόνες βρίσκονται σε διάφορες μορφές (ΜΚ-4, ΜΚ-7, ΜΚ-8, ΜΚ-9, ΜΚ-10, ΜΚ-11, ΜΚ-12).
Η πιο σταθερή και δραστική μενακινόνη φαίνεται να είναι η ΜΚ-7.
«Πλούσιες πηγές φυλλοκινόνης είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδες, σέσκουλα) ενώ η βασική πηγή μενακινονών στη διατροφή του ανθρώπου είναι το natto, ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας (οι Ασιάτες το καταναλώνουν φανατικά), τα κίτρινα τυριά και πολύ λιγότερο ο κρόκος του αβγού και το βούτυρο», μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.

«Στα τυριά οι μενακινόνες (βιταμίνη Κ2) παράγονται από τα διάφορα οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής αυτών των τροφίμων.
Να τονιστεί πως οι σύγχρονες μέθοδοι παρασκευής τροφίμων (π.χ. μείωση χρόνου ζύμωσης κτλ) έχουν μειώσει δραστικά το περιεχόμενό τους σε Κ2.
Πέρα από τη διατροφή, οι μενακινόνες μπορεί να παραχθούν μέσω της εντερικής  χλωρίδας και συγκεκριμένα των βακτηριοειδών.
Εξαίρεση αποτελεί η μενακινόνη ΜΚ-4, που δεν μπορεί να παραχθεί από βακτήρια της χλωρίδα μας, αλλά παράγεται ενδογενώς σε μικροποσά σε διάφορους ιστούς, από την μετατροπή της Κ1».

Αν και οι ανάγκες ενός ανθρώπινου οργανισμού σε μενακινόνες συνολικά (Κ2) δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια, φαίνεται πως η διαιτητική πρόσληψη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και η ενδογενής παραγωγή της Κ2 από τα βακτηριοειδή δεν αρκεί για να τις καλύψει.

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στον ανθρώπινο οργανισμό

Η έρευνα για όλες τις μορφές της βιταμίνης Κ έχει προχωρήσει πολύ και τα οφέλη τους αποδεικνύονται πολλαπλά.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αποτελούν συμπαράγοντες ενός ενζύμου, το οποίο ενεργοποιεί 17 συγκεκριμένες ηπατικές και εξωηπατικές πρωτεΐνες.
Η Κ1 δρα κυρίως στο συκώτι, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Η Κ2 δρα κυρίως εξωηπατικά, ενεργοποιώντας:
  • τη λεγόμενη matrix gla πρωτεΐνη (MGP), που αναστέλλει την καθίζηση ασβεστίου στα αγγεία
  • την οστεοκαλσίνη, που μεταλλοποιεί το σπογγώδες οστό και προάγει τη σύνθεση του σμάλτου των δοντιών
  • την Gas-6 πρωτεΐνη, η οποία φαίνεται να κατέχει αντικαρκινικές ιδιότητες και παράλληλα να συνεργάζεται με την MGP, όμως είναι πολύ λιγότερο αποσαφηνισμένη η δράση της σε σχέση με τις δυο άλλες πρωτεΐνες που αναφέρθηκαν. 
Όπως επισημαίνει ο κ. Ξένος, το αν μας λείπει η βιταμίνη Κ2 διαπιστώνεται  με τη μέτρηση των επιπέδων της μη ενεργοποιημένης (υποκαρβοξυλιωμένης) οστεοκαλσίνης ή της μη ενεργοποιημένης (υποκαρβοξυλιωμένης) matrix GLA πρωτεΐνης.
«Πράγματι, σχεδόν όλες οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, προκειμένου να αξιολογήσουν τα όσα προσφέρει η βιταμίνη Κ2, μετρούν τα επίπεδα της μιας ή και των δυο αυτών πρωτεϊνών», λέει ο ειδικός.
Και συνεχίζει:
«Σε πρόσφατη μελέτη, στην οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα υποκαρβοξυλιωμένης MGP σε 452 άτομα, το 97% είχε ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Κ2. Μελέτες υποδεικνύουν πως τα επίπεδα της υποκαρβοξυλιωμένης MGP αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων».

Ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Κ παρατηρείται σε περιπτώσεις:

  • Αντιβιοτικής χορήγησης (πάνω από 10 ημέρες)
  • Χορήγησης στατινών
  • Χορήγησης οιστρογόνων
  • Χαμηλής πρόσληψης διαιτητικού λίπους ή κατανάλωσης σκευασμάτων κατά της παχυσαρκίας, που μπλοκάρουν μέρος της απορρόφησης του λίπους που τρώμε
  • Φαρμακευτικής αγωγής με δεσμευτικά των χολικών οξέων (π.χ. χολεστυραμίνη)
  • Συχνής κατανάλωσης συντηρητικών που βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. BHT)
  • Παθήσεων του γαστρεντερικού, ηπατικών νόσων και παρατεταμένης χρήσης οιστρογόνων

Συνέργεια της βιταμίνης D3 με την Κ2

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, η παρατεταμένη και μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης D προάγει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ.
Οι πρωτεΐνες αυτές πολύ συχνά παραμένουν ανενεργές, ενδεχομένως λόγω χαμηλής συγκέντρωσης βιταμίνης Κ2, η οποία απαιτείται προκειμένου να καρβοξυλιωθούν.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξένος, η Κ2 ενεργοποιεί τις 2 σημαντικές πρωτεΐνες (οστεοκαλσίνη και matrix GLA) οι οποίες έτσι, λειτουργούν ως «τροχονόμος» για το ασβέστιο, καθοδηγώντας το στα οστά και όχι στα αγγεία για καθίζηση.
Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει όταν δεν ενεργοποιηθούν οι 2 αυτές πρωτεΐνες.

«Συνυπολογίζοντας πολύ πρόσφατα στοιχεία μελετών, τα οποία εξετάζουν την συγχορήγηση βιταμίνης D και βιταμίνης Κ2 (J Am Coll Nutr. 2017 Jul;36(5):399-412., Aging  2017 Jan 26;9(1):256-285), καταλήγουμε σε θετικά συμπεράσματα ως προς τη δράση αυτής της συνέργειας στην οστική πυκνότητα (BMD).
Ωστόσο η συνεργιστική δράση των βιταμινών D και Κ2 φαίνεται να μην σταματά μόνο στον οστίτη ιστό.
Ο συνδυασμός αυτών των βιταμινών προάγει τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, μέσα από την υπερδραστηριοποίηση των γονιδίων των υποδοχέων της ινσουλίνης, τη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, την ενίσχυση του πολλαπλασιασμού των β-κυττάρων και την εξομάλυνση της παραθυρεοειδικής ορμόνης (International Journal of Endocrinology Vol 2017, Article ID 7454376, 12)».

Στο Πανεπιστήμιο του Cardiff αναπτύχθηκε πρόσφατα ένα μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή στοματικού σπρέι βιταμίνης D3 (3000 IU) και Κ2 (75 μg), που απορροφάται μέγιστα από τον στοματικό βλεννογόνο και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις ευεργετικές ιδιότητες της D3 με την Κ2. Μάλιστα η Κ2 βρίσκεται υπό την μορφή της πιο δραστικής μενακινόνης, της ΜΚ-7, και προέρχεται από λουλούδια.
Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη 50 μgr Κ2 και πάνω απαιτεί παρακολούθηση του INR, για τα άτομα που ακολουθούν αγωγή κουμαρινικών αντιπηκτικών.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για αγωγή με ριβαροξαβάνη, όπου η ποσότητα της προσλαμβανόμενης βιταμίνης Κ (ανεξαρτήτως μορφών) δεν επηρεάζει το INR.
~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:enallaktikos.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε και:
βιταμίνη Κ για ισχυρά οστά:botanologia.blogspot.gr
η βιταμίνη Κ και η πήξη του αίματος:botanologia.blogspot.gr

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Χούμους-ρεβίθια και ταχίνι τα δυό βασικά συστατικά του hummus

Χούμους - ρεβίθια και ταχίνι, τα δυό βασικά συστατικά του hummus και ένας ιδανικός τρόπος να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ρεβίθια και το ταχίνι.
alhams - الحمّص στα αραβικά σημαίνει ρεβίθια και από αυτή τη λεξούλα εδώ,και αυτό που αντιπροσωπεύει,έχουμε το περίφημο χούμους!!!
και τα συστατικά του χούμους είναι τα ρεβίθια-alhams- και το ταχίνι-btahina-δυό συστατικά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν!
ρεβίθια και ταχίνι-حمّص بطحينة -και αφού πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια και τα αναμείξουμε με το ταχίνι έχουμε τη βάση για το χούμους!!!
στη συνέχεια προσθέτουμε
λάδι,
χυμό λεμονιού,
πολτοποιημένο σκόρδο και βέβαια μπαχαρικά
όπως
κύμινο και
πάπρικα και έτοιμο το χούμους μας!!!
και η θρεπτική αξία του περικλείει όλο το μεγαλείο των ρεβιθιών και του ταχινιού,αλλά
και του λαδιού,
και του λεμονιού και των μπαχαρικών!!!
και ας δούμε τα συστατικά του  hummus- χούμους με τη σειρά...
read more:https://botanologia.gr/choymoys-revithia-kai-tachini-ta-dyo-vasika-systatika-toy-hummus/

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Ουγγαρέζικο gulyás -κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό

Ουγγρικό gulyás σε παραδοσιακό
bogrács-καζάνι
Ουγγαρέζικο gulyás – Πέρσι τέτοια εποχή είχα βρεθεί σε φίλους στη βόρεια Ευρώπη και είχα γευτεί ένα από τα πιο νόστιμα gulyás ή gulyáshús – που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “η κρεατόσουπα που έφτιαχναν οι κτηνοτρόφοι”– με καπνιστό μοσχάρι, ξυνολάχανο και μπόλικη-μπόλικη πάπρικα!
Και βέβαια έφερα μαζί μου τη συνταγή – με πατάτες όμως και καρότα γιατί το ξυνολάχανο λίγο δύσκολο εδώ στην Ελλάδα αν και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε
Το gulyás λοιπόν προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ουγγαρία,
είναι δημοφιλές γεύμα και καταναλώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έχει πολλές-πολλές παραλλαγές!
Ας δούμε τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσαν οι φίλοι μου, μιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή σαν πρώτο πιάτο σε ένα μας δείπνο!
Τα υλικά είναι για 4 άτομα
και θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/oyggareziko-gulyas-kati-antistoicho-me-to-diko-mas-vrasto-alla-teleios-diaforetiko/

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ο τρόπος που ο οργανισμός επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης της νόσου Πάρκινσον

Ο τρόπος που ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να είναι μια ένδειξη για το άν έχει ή όχι νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζουντέντο, με επικεφαλής τον Σίντσι Σαΐκι, διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα καφεΐνης είναι συχνότερα μεταξύ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον, συγκριτικά με άτομα χωρίς την εν λόγω νευροεκφυλιστική διαταραχή, ακόμα και αν έχουν πιει την ίδια ποσότητα καφεΐνης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της νόσου, που προκαλεί κυρίως κινητικές δυσκολίες.
Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους σε ομάδα 108 ατόμων με νόσο Πάρκινσον χωρίς εμφανή προβλήματα μνήμης και 31 συνομήλικα υγιή άτομα (ως ομάδα ελέγχου).

Μετά από ολονύκτια νηστεία, ελέγχθηκαν αιματολογικά για τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους και αναζητήθηκαν 11 μεταβολίτες της καφεΐνης επίσης.
Και οι δυο ομάδες είχαν κατά μέσο όρο ίδια ημερήσια ποσότητα καφεΐνης, περίπου δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Αλλά τα άτομα με νόσο Πάρκινσον είχαν χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και χαμηλότερες ποσότητες εννέα εκ των 11 μεταβολιτών.
Συγκεκριμένα οι ασθενείς είχαν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους από την ομάδα ελέγχου.
Τα επίπεδα της καφεΐνης και οι μεταβολίτες δεν άλλαζαν με την σοβαρότητα της νόσου Πάρκινσον.
Για παράδειγμα, τα άτομα με προηγμένη νόσο δεν είχαν πιο χαμηλά επίπεδα ή μεταβολίτες.

Οι ερευνητές στη συνέχεια συγκρότησαν μια δεύτερη ομάδα από 67 άτομα με νόσο Πάρκινσον και 51 υγιή άτομα για να αναζητήσουν τυχόν αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της καφεΐνης.
Αλλά δεν εντόπισαν διαφορές ως προς τα γονίδια μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με τον Δρ Σαΐκι, η καφεΐνη δεν απορροφάται σωστά από το λεπτό έντερο στα άτομα με νόσο Πάρκινσον και στόχος του είναι να μπορέσει σε επόμενη φάση να μελετήσει κατά πόσο μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια η νόσο Πάρκινσον πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή στα πολύ πρώιμα στάδια της, με βάση την καφεΐνη και τους μεταβολίτες της.
~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:health.in.gr
n.neurology.org

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Κηραλοιφή,ιδανική αλοιφή για το έκζεμα και την υγεία του δέρματός μας

Ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε την κηραλοιφή μας,
γιατί το μείγμα μας αυτό στην ουσία είναι μια ισχυρότατη κηραλοιφή ιδανική για δερματικές παθήσεις
Θα χρειαστούμε:
-μία κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας*
-πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Επίσης θέλουμε:
-ένα γυάλινο βαζάκι και
ένα ξύλινο,κατά προτίμηση,αναδευτήρι
Εργαζόμαστε ως εξής:
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το κερί.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πάντα σε bain marie λιώνουμε το κερί.
Μόλις το κερί μας λιώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να....
read more:https://botanologia.gr/kiraloifi-idaniki-aloifi-gia-to-ekzema-kai-tin-ygeia-toy-dermatos-mas/

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ας δούμε πως πρέπει να συντηρούμε τα αυγά μας...

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και οικονομικά τρόφιμα που μας έχει χαρίσει η φύση και που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν κύριο τρόφιμο της διατροφής του.
Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε και προετοιμάζουμε φρέσκα αυγά ώστε να αποφεύγουμε τροφικές δηλητηριάσεις, διότι τα αυγά είναι
τρόφιμα υψηλού κινδύνου!
Είναι ευαλλοίωτα όπως και τα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα και πολλές φορές έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις τροφοδηλητηριάσεως από Salmonella.
Ακόμη και τα ακέραια, καθαρά και φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν Salmonella Enteritidis, η οποία,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι μια πολύ επικίνδυνη λοίμωξη.
Τα αυγά περιέχουν salmonella γιατί κατά το σχηματισμό του το αυγό στον ωοφόρο αγωγό της κότας ,και των άλλων πουλερικών, το εσωτερικό επιμολύνεται πριν να σχηματισθεί το κέλυφος του αυγού,βέβαια ο αριθμός των αυγών που επιμολύνονται είναι σχετικά μικρός.
Για να είναι,λοιπόν,τα αυγά μας ασφαλή θα πρέπει να προσέχουμε
πως τα συντηρούμε,
πως τα διατηρούμε και
πως τα μαγειρεύουμε!
– Ας δούμε πως πρέπει να συντηρούμε τα αυγά μας....
read more:https://botanologia.gr/pos-na-cheiristoyme-kai-pos-na-syntirisoyme-me-asfaleia-ta-ayga-mas/

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Γλυκό,ζεστό,αρωματισμένο με μέλι,κανέλα και γαρίφαλο.

Γλυκό , ζεστό , αρωματισμένο με μέλι , κανέλα και γαρίφαλο , ένα υπέροχο ποτό μπύρας
Ένα μελωμένο και αρωματισμένο χειμερινό ποτό μπύρας!
Χειμώνας ,
κρύο ,
μέρες γιορτινές ,
οικογενειακά τραπεζώματα ,
γλυκές γεύσεις ,
αρώματα μπαχαρικών ,
κανέλα ,
γαρύφαλο ,
μοσχοκάρυδο ,
τζίντερ ,
κάρδαμο!
Και δημιουργούμε γλυκιές και πικάντικες γεύσεις για τους ανθρώπους που αγαπάμε!
Στη χώρα μας δεν το έχουμε πολύ με τα ιδιόχειρα χειμωνιάτικα ποτά , διότι δεν έχουμε το κρύο που έχουν οι βόρειες χώρες , αλλά είναι κάποια , τα οποία διεγείρουν τις αισθήσεις μας με τη δύναμη των μπαχαρικών ,
του μελιού και
του αλκοόλ , ιδανικά για τις χειμωνιάτικες γιορτινές μέρες...

Ουγγαρέζικο gulyás -κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό

Ουγγρικό gulyás σε παραδοσιακό
bogrács-καζάνι
Ουγγαρέζικο gulyás – Πέρσι τέτοια εποχή είχα βρεθεί σε φίλους στη βόρεια Ευρώπη και είχα γευτεί ένα από τα πιο νόστιμα gulyás ή gulyáshús – που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “η κρεατόσουπα που έφτιαχναν οι κτηνοτρόφοι”– με καπνιστό μοσχάρι, ξυνολάχανο και μπόλικη-μπόλικη πάπρικα!
Και βέβαια έφερα μαζί μου τη συνταγή – με πατάτες όμως και καρότα γιατί το ξυνολάχανο λίγο δύσκολο εδώ στην Ελλάδα αν και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε
Το gulyás λοιπόν προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ουγγαρία,
είναι δημοφιλές γεύμα και καταναλώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έχει πολλές-πολλές παραλλαγές!
Ας δούμε τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσαν οι φίλοι μου, μιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή σαν πρώτο πιάτο σε ένα μας δείπνο!
Τα υλικά είναι για 4 άτομα
και θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/oyggareziko-gulyas-kati-antistoicho-me-to-diko-mas-vrasto-alla-teleios-diaforetiko/

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μιά στάλα κανέλα θα μπορούσε να είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα – και πάντα , ειδικά μετά τις γιορτές , προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την κανέλα
Μέρες γιορτινές και πάντα στις γιορτές γύρω μας υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί!
λίγο τα μελομακάρονα,
λίγο οι κουραμπιέδες,
λίγο τα λαχταριστά φαγητά,
λίγο η πιο χαλαρή μας διάθεση , και σίγουρα θα φάμε πάρα πάνω από ότι συνήθως και
αμέσως το μυαλό μας πάει στο λίπος που συσσωρεύσαμε μετά από τις διατροφικές παρασπονδίες!
Μη χαλάμε όμως τη διάθεσή μας και μη νιώθουμε ενοχές!
Διότι το σώμα μας έτσι έχει σχεδιαστεί!
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους – σχεδόν ακαριαία!
Γιατί αυτό;
Διότι οι πρόγονοί μας το είχαν ανάγκη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητάς τους!
Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι συνθήκες είναι τελείως μα τελείως διαφορετικές η αποθηκευμένη ενέργεια σε μορφή λίπους μας κακοφαίνεται και αν δεν προσέξουμε μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας...

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ο βαθύτερος εαυτός μας-Leo Buscaglia -2

magickphoto.blogspot.gr
η συνέχεια της προηγούμενη ανάρτησής μου botanologia.blogspot.gr για τον -Leo Buscaglia,
και μας επισημαίνει ο καθηγητής στο βιβλίο του "να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις" στο κεφάλαιο 8:
Σ' ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο βρίσκεται αυτό που ο Έρικ Μπερν ονόμασε «τα παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι».
Άλλη μια αλλόκοτη διασκέδαση.
Μπαίνεις σ' ένα παιχνίδι στενής επαφής για να πάρεις την αντίδραση που θέλεις.
Για παράδειγμα ο άντρας σου σε παραμελεί ή αντίστροφα, γυρίζεις λοιπόν στο σπίτι και ρωτάς:
«Τι τρέχει, αγάπη μου;»
Η απάντηση είναι,«Α, τίποτε».
Εσύ λες τότε:
«Δεν είναι δυνατόν, κάτι έχεις, μοιάζεις σαν να γύρισες από τον τάφο».
«Δεν έχω τίποτε».
«Αν δεν έχεις τίποτε, τότε γιατί κάνεις τέτοια μούτρα;»
«Δεν έχω τίποτε!»
«Κι όμως κάτι έχεις, αγάπη μου».
«Όχι»— και πάει λέγοντας...
Αλλά το πραγματικά υψηλό επίπεδο είναι αυτό, για το οποίο θέλω να σας μιλήσω σήμερα.
Εκεί που μπορείς να ανταλλάξεις πράγματα και να ζήσεις μια σχέση, κι αυτό είναι η στενή επαφή.
Εδώ δίνουμε και παίρνουμε χωρίς εκμετάλλευση του άλλου.
«Δε θέλω να σε χρησιμοποιήσω, θέλω να σε αγαπήσω.
Θέλω να σε ζήσω.
Θέλω να σε γνωρίσω,
να σε μυρίσω,
να σε αγγίξω.
Θέλω να μεγαλώσω μαζί σου.
Θέλω να χορέψω, να κλάψω μαζί σου.
Θέλω να σε χαϊδέψω».
Όπως είπα και πιο πριν όμως, αυτή η επαφή θα απαιτήσει όλη σας την ενέργεια.
Η αναζήτηση της στενής επαφής είναι ρίσκο και πιθανόν να προκαλέσει πόνο.
Όμως ο μοναδικός τρόπος που έχεις να δεις τον εαυτό σου και να αναπτυχθείς, είναι μέσα από μια στενή σχέση.
Στο βιβλίο μου Αγάπη έχω γράψει:
«Όταν σ' αγαπώ κι εσύ μ' αγαπάς είμαστε σαν καθρέφτης ο ένας του άλλου, και καθώς καθρεφτιζόμαστε ο ένας μέσα στον άλλο,κοιτάζουμε το άπειρο.
Αν θέλω να γνωρίσω τον εαυτό μου, δε θα τα καταφέρω ζώντας μόνος μου.
Θα τον γνωρίσω από τις αντιδράσεις σας απέναντί μου — από τις αντιδράσεις του καθένα χωριστά, κι αν έχω φτάσει ν' απομακρύνω τους άλλους, καλά θα κάνω να κοιτάξω καλύτερα τον εαυτό μου.
Πόσους ανθρώπους δεν ξέρουμε που κατηγορούν τους πάντες εκτός από τον εαυτό τους;
Η κοινωνία είναι εναντίον τους, η γραμματέας είναι εναντίον τους, τα παιδιά είναι εναντίον τους.
Ακόμη κι ο Θεός.
Αν είναι αλήθεια όλα αυτά,μήπως τελικά έχουν αυτοί κάτι που απομακρύνει τους ανθρώπους;
Μήπως θα 'πρεπε να κοιτάξουν καλύτερα τον εαυτό τους;
Ένας θαυμάσιος τρόπος να κοιτάξεις τον εαυτό σου είναι μέσα από την αντανάκλαση των αντιδράσεων του άλλου απέναντί σου.
Νομίζω ότι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο μιας σχέσης αγάπης είναι η πιστότητα των συναισθημάτων.
Είναι το πιο ωραίο φάρμακο κατά της μοναξιάς.
Δεν είναι ευχάριστο να ξέρεις πως, όταν γυρίζεις σπίτι, θα υπάρχει κάποιος να σε υποδεχτεί;
Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζετε τη δουλειά της Τζόαν Ντίντιον.
Είναι μια θαυμάσια, ευαίσθητη συγγραφέας που δεν τη διαβάζει σχεδόν κανείς. Το τελευταίο της βιβλίο λέγεται Ένα βιβλίο κοινής προσευχής — μια ιστορία απίστευτη.
Αυτό  που  την  ενδιαφέρει  πιο  πολύ  είναι  η απελευθερωμένη γυναίκα — όχι με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά με την έννοια που λέει,
«Ας πάψουμε πια να εκμεταλλευόμαστε τις γυναίκες∙ ας καταλάβουμε ότι δε θα μας αφήσουν πια να τις εκμεταλλευόμαστε».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
στην επόμενη ανάρτηση η συνέχεια...
~~~~~~~~~~~~~
thalia:https://botanologia.blogspot.gr/

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Πως θα αποφύγουμε γρίπη, κρυολόγημα και εποχικές ιώσεις.

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας , κατά την περίοδο του χειμώνα , να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα , τη γρίπη και τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημά , ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια μίας εποχικής ίωσης ,ενός κρυολογήματος αλλά και της γρίπης;
Πρώτα – πρώτα είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύσουμε από τη ζάχαρη και τα αμυλούχα τρόφιμα , τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών , όπως
η βιταμίνη C και 
η βιταμίνη D – 
Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ο θετικός της ρόλος στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των πνευμόνων έχει επιβεβαιωθεί σε σχετικές μελέτες*
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος , ο οποίος....
read more:https://botanologia.gr/idaniki-diatrofi-gia-na-apofygoyme-gripi-kryologima-kai-epochikes-ioseis/

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

η θεραπεία του λεμονιού

το λεμόνι που σώζει
Όλος ο κόσμος γνωρίζει σήμερα την θεραπεία με τα σταφύλια, πολλοί λίγοι όμως γνωρίζουν την θεραπεία με τα λεμόνια, η οποία εντούτοις είναι ωφελιμότατη.
Ιδίως δε για τους ρευματικούς και αρθριτικούς.
Ο χυμός του λεμονιού ενεργεί επί της εκκρίσεως του ουρικού οξέος και της ουρίνης, η εντονότερη του όμως ενέργεια είναι πρωτίστως αλκαλική.
Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι το λεμόνι είναι οξικό φρούτο.
Η απάτη του πολύ κόσμου, προέρχεται από το κιτρικό οξύ το οποίο περιέχει.
Η κιτρική αυτή όμως ουσία καίγεται εύκολα μέσα στον οργανισμό και μεταβάλετε σε αλκαλικά ανθρακούχα.

Η θεραπεία με τα λεμόνια είναι για αυτό πρωτίστως θεραπεία αλκαλοποιήσεως, ανάλογη ως προς τα αποτελέσματα της, με την χρήση της διτανθρακικής σόδας.
Πρέπει να θεωρείται μάλιστα ως ανώτερη, γιατί τα φυσικά προϊόντα απορροφούνται καλύτερα από τα χημικά και υφίστανται ευκολότερα την πρέπουσα μεταβολή εντός του οργανισμού.

Ο χυμός του λεμονιού άλλωστε δεν παρέχει μόνο κιτρικές ουσίες.
Κατά την ανάλυσή του βρίσκονται και στοιχεία πικρά ως γόμα, μαλικό οξύ και δεν είναι απίθανο επιστημονικός να έχουν και τα στοιχεία αυτά την ευεργετική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως σε κάθε θεραπεία όμως, και στην θεραπεία του λεμονιού χρειάζεται ειδικός τρόπος.
Το να καταπίνει κανείς καθημερινά ορισμένη ποσότητα χυμού λεμονιού δεν είναι θεραπεία.
Είναι συνήθεια τροφοδοτική, εξαίρετη άλλωστε.
Μία θεραπεία προϋποθέτει σημαντική λήψη του θεραπευτικού στοιχείου. Επιπλέον πρόκειται περί πράγματος προσωρινού, το οποίο διαρκεί ορισμένο καιρό μόνο.
Την αρχίζει δηλαδή κανείς ορισμένη ημέρα και την τελειώνει ορισμένη.

Πως γίνεται η θεραπεία του λεμονιού σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα
Αρχίζετε να λαμβάνετε τον χυμό ενός λεμονιού την πρώτη ημέρα. Είναι περιττό να φάτε και την φλούδα.
Έπειτα λαμβάνετε καθημερινός ένα λεμόνι περισσότερο έως ότου φτάσετε στα δέκα λεμόνια. Τότε κατεβαίνετε ελαττώνοντας από ένα λεμόνι καθημερινός. Όταν φτάσετε στο τελευταίο λεμόνι, η θεραπεία τελείωσε. Αν παρατηρήσετε ευχάριστα συμπτώματα, μπορείτε να ξαναρχίσετε μετά από μικρή διακοπή.
Το ελάττωμα του λεμονιού είναι ότι αδιάλυτο καίει το στομάχι. Για να αποφύγει κανείς αυτό το άσχημο αρκεί να το λαμβάνει, πολύ διαλυμένο σαν λεμονάδα.
Η προτιμότερη ώρα για την λήψη του χυμού είναι μία ώρα μετά το γεύμα.

Η Θεραπεία αυτή ήταν γνωστή από την απώτατη αρχαιότητα. Ο Πλίνιος ο αρχαίος μάλιστα την συνιστά με ιδιαίτερη θέρμη. Σήμερα δε εφαρμόζεται συστηματικά σε Γερμανία και Ελβετία.
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:ftiaxno.gr
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης
Πηγή: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΕΛΑΣΓΟΥ 1932

Προζυμένιο ψωμί με σκόρδο και τυρί

Ψωμί,
λάδι,
ρίγανη,
φέτα,
ελιές,
κασέρι,
γραβιέρα.
κρεμμύδι.
Όλα θυμίζουν πασίγνωστα ελληνικά "προσφάγια"
Πρισφάγι ή προσφάι-αρχαιότατη ελληνική λέξη που δηλώνει κάτι πρόχειρο που τρώμε πριν το κυρίως γεύμα.
Και σαν παιδιά,πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το ψωμί και το τυρί. 
Το ψωμί,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι το βασικότερο είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
read more:thalia- https://botanologia.gr/prozymenio-psomi-me-ladi-skordo-tyri-kai-rigani/