Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Πόνοι στον αυχένα και την ωμοπλάτη: Οι ασκήσεις που σώζουν

Η κύρια αιτία του πόνου στον αυχένα ή τον ώμο είναι η κακή στάση του σώματος.
Ειδικά οι πόνοι στον αυχένα έχουν εξελιχθεί σε μια "μάστιγα" ορθοπεδικών παθήσεων στην σύγχρονη κοινωνία, όπου οι άνθρωποι κάθονται πολλές ώρες σε καρέκλες, αυτοκίνητα και καναπέδες με λάθος στάση σώματος.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτούς τους πόνους, ακόμα και πονοκεφάλους και ημικρανίες, με το να γνωρίζετε πολύ καλά την σωστή στάση σώματος σε κάθε περίσταση.

Δείτε με ποιες απλές ασκήσεις θα μειωθούν οι πόνοι στον αυχένα και την ωμοπλάτη:

Ευθυγράμμιση ώμων

  1. Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά στα πλευρά σας, σαν να ήταν μανίκια από παλτό.
  2. Περιστρέψτε τους καρπούς προς τα έξω όσο το δυνατόν περισσότερο.
  3. Στη συνέχεια γυρίστε τις παλάμες σας προς τα μέσα, δηλαδή προς τους μηρούς σας ΑΛΛΑ...
  4. Κρατήστε τους ώμους και το πάνω μέρος του βραχίονα στην ίδια θέση όσο μπορείτε.

Κινήσεις με τα χέρια


  1. Ξεκινήστε από μια σταθερή θέση με το ένα πόδι λυγισμένο προς τα εμπρός και το άλλο πιο πίσω, αλλά και με τις δύο φτέρνες σας να ακουμπούν καλά στο πάτωμα.
  2. Σηκώστε το αντίστοιχο χέρι με το πόδι που είναι λυγισμένο προς τα επάνω όσο μπορείτε, μέχρι να νιώσετε το όριο στην άρθρωση του ώμου.
  3. Στη συνέχεια κατεβάστε πάλι το χέρι σας προς τα κάτω και πίσω, και πάλι όσο πιο πολύ μπορείτε.

Πάρτε εισπνοή σε κάθε ανάταση και εκπνοή όταν κατεβάζετε το χέρι σας. Χρησιμοποιήστε την ορμή του χεριού από την ελεύθερη κίνηση και μην πιεστείτε περισσότερο από ό,τι μπορείτε. Κάντε περίπου οκτώ ή περισσότερες επαναλήψεις, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα και ορμή μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι μικροί φυσικοί θόρυβοι από τη δυσκαμψία έχουν περάσει. Στη συνέχεια, αλλάξτε πόδι και χέρι και επαναλάβετε τις ασκήσεις.

“Ναι, Όχι, Ίσως”

Τέλος, οι απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας το βάρος του κεφαλιού για να τονώσετε τους μυς σε αυχένα και ωμοπλάτη, είναι πολύ αποτελεσματικές.

Σκεφτείτε ότι κάνετε μια “υπερβολική” κίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός, σαν να “Ναι” με την γλώσσα του σώματος. Στη συνέχεια στρέψτε το κεφάλι σας από την μία πλευρά μέχρι την άλλη, σαν να λέγατε “Όχι” και γύρετέ το αριστερά και δεξιά, σαν να λέγατε “Ίσως”.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:iatropedia.gr

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα - τι κάνουμε;

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα , πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με βότανα και λάδια βοτάνων;
Οι πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα μας δυσκολεύουν τη ζωή και είναι επίμονοι,
είναι έντονοι,
είναι ενοχλητικοί.
Από τους πόνους στην πλάτη προσβάλλεται το 80% περίπου του πληθυσμού!
Ευρωπαϊκές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2000 κατέδειξαν ότι το ποσοστό όσων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη , στη μέση και στον αυχένα αυξάνονται κατά 3% κάθε πέντε χρόνια.
Βέβαια τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί περνούν μόνοι τους , αλλά πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα αναπτύσσεται σταδιακά και το πιθανότερο είναι να επιμένει, να γίνεται οξύτερος και να εμφανίζεται περιοδικά.
Και γιατί όλο αυτό;

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Τελομερή και ευσυνειδητότητα: τα μυστικά ελιξίρια της νεότητας

Κύτταρα.
Η μικρότερη μονάδα ζωής που μπορεί να αναπαραχθεί ανεξάρτητα.
Ονομάζονται και "δομικά στοιχεία της ζωής"
Απειροελάχιστα μικρά βιοχημικά εργαστήρια που εργάζονται κάθε λεπτό για να μας κρατάνε στη ζωή.
Ακούραστα, συνεργάζονται τέλεια για να κρατάνε όλες τις λειτουργίες του σώματος μας σε ισορροπία.
Στον πυρήνα κάθε κυττάρου τα γονίδια μας είναι διατεταγμένα μέσα σε δίκλωνα μόρια του DNA που ονομάζονται χρωμοσώματα.
Στις άκρες κάθε χρωμοσώματος υπάρχουν μικρά «καλύμματα» που ονομάζονται τελομερή, τα οποία προστατεύουν το DNA μας και είναι πολύ πιθανό να κρατούν μυστικά για το πώς γεράζουμε και κατ'επέκταση για το πώς να μείνουμε νέοι.
Kάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που το κύτταρο κάποια στιγμή πεθαίνει. Οπότε όσο πιο γρήγορα μικραίνουν τα τελομερή μας, τόσο πιο γρήγορα πεθαίνουν τα κύτταρα μας με αποτέλεσμα η διαδικασία της γήρανσης να επιτυγχάνεται.
Το 2009 το Νόμπελ στη Φυσιολογία και Ιατρική απονεμήθηκε στους Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider και Jack W. Szostak για την ανακάλυψη των τελομερών, το ένζυμο τελομεράση και τον τρόπο με τον οποίο τα χρωμοσώματα προστατεύονται από τα τελομερή.
Έχει βρεθεί ότι η τελομεράση, το ένζυμο που επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο τα τελομερή αποικοδομούνται, μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του στρες και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το στρες κουράζει και γερνά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς η αυξημένη κυτταρική διαίρεση σημαίνει ότι τα τελομερή μικραίνουν.
Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, η επιλογή του τρόπου ζωής μας μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον τρόπο με τον οποίο τα τελομερή συμπεριφέρονται και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας. Μελέτη του 2014 από ερευνητική ομάδα του Harvard βρήκε ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει άμεση επίδραση στο μήκος των τελομερών, διατηρώντας το μήκος τους σε επιθυμητά επίπεδα.
Γι'αυτό προτιμήστε μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Τα τελευταία χρόνια μια καινούργια μορφή χαλάρωσης-διαλογισμού-συγκέντρωσης έχει τραβήξει πολύ ενδιαφέρον.
Το λεγόμενο mindfulness δεν έχει ακριβή μετάφραση στα ελληνικά αλλά η πιο κοντινή ερμηνεία του είναι αυτή της ευσυνειδητότητας, δηλαδή της συνειδητής αποδοχής και χωρίς κρίση εστίασης της προσοχής στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις αισθήσεις στον παρόντα χρόνο.
O Mark Williams, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Oxford Mindfulness Centre λέει ότι το Mindfulness σημαίνει "να γνωρίζεις άμεσα τι συμβαίνει μέσα και έξω από τον εαυτό σου κάθε στιγμή"
Συνεχίζει λέγοντας ότι "είναι εύκολο να σταματήσουμε να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας και να χάσουμε επαφή με το σώμα μας.
Εμπλεκόμαστε σε σκέψεις χωρίς να παρατηρούμε πώς αυτές επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και τη συμπεριφορά μας"

Το National Health Service δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, αναγνωρίζει πλέον επίσημα το mindfulness ως θεραπεία κατά του άγχους και της κατάθλιψης.
Μελέτη ερευνητικής ομάδας του Harvard βρήκε ότι άτομα που κάνουν 20 λεπτά ευσυνείδητου διαλογισμού την ημέρα έχουν αυξημένη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους.
Επίσης ερευνητές από τοUniversity of California Davis-Centre for Mind and Brain μελέτησαν ομάδα ατόμων, τα οποία πήραν μέρος σε τρίμηνη καθημερινή άσκηση mindfulness, και τους βρήκαν αυξημένη δραστηριότητα τελομεράσης.
Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer από την ερευνητική ομάδα της Dr. Linda Carlson, διαπίστωσε ότι το mindfulness βοήθησε στην διατήρηση υγιούς μήκους τελομερών σε άτομα που βρίσκονταν σε ανάρρωση από καρκίνο του μαστού.
Η επιστήμη πλέον αρχίζει να αναγνωρίζει το γεγονός ότι μέσω διαλογισμού, όπως το mindfulness, μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρά μας γερνούν.
Το 2014 το περιοδικό Scientific American είχει δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο "Changing Our DNA Through Mind Control" εξερευνώντας την πιθανότητα, με επιστημονικές αποδείξεις για το μήκος των τελομερών, ότι μπορούμε να αλλάξουμε το DNA μας μέσω "σωστής σκέψης"
Αφού λοιπόν η σωστή φροντίδα προς το σώμα και το μυαλό μας διατηρεί τα τελομερή μας σε υγιή επίπεδα και επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης, τι πιο καλή δικαιολογία για να προσέχουμε ακόμα παραπάνω τον εαυτό μας και να γεμίσουμε την καθημερινότητα μας με θετικές και ήρεμες σκέψεις.
της Κύρα Αλεξάκου 
Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών/Freie Universität Berlin

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Σκόρδο-οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν και δυσώδες ρόδον-σκόρδο λοιπόν και το βοτανικό όνομα αυτού αllium sativum

Σκόρδο.
Είναι βότανο γνωστό σε όλους μας για τη συμβολή του στη μαγειρική αλλά και 
για τη δριμεία οσμή και γεύση του.
Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι είναι ένα από τα ιδανικότερα βοτανολογικά φάρμακα,
ένα πανίσχυρο θεραπευτικό γιατρικό για ένα πλήθος προβλημάτων  υγείας εντελώς
ασφαλές για χρήση στο σπίτι.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, αφυδατωμένο σε σκόνη ή αποξηραμένο.
Οι ιδιότητες του έχουν μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές και έρευνες καθώς και σε επιδημιολογικές μελέτες και έχουν μελετηθεί εκτενώς οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και  αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθώς και 
η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Οι ισχυρές αντινεοπλασματικές ιδιότητες του οι οποίες πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις του θείου ή στη συνέργεια των συστατικών του, έχουν επίσης μελετηθεί επισταμένως.
Όλα αυτά τα χρόνια το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων ενώ από το 1500 π.Χ., οι Αιγύπτιοι είχαν εντοπίσει είκοσι δύο (22) διαφορετικές χρήσεις του,όπως η ανακούφιση από 
τους πονοκέφαλους,η επαναφορά της σωματικής ευρωστίας και πολλά άλλα.
Οι βασικές δράσεις του σκόρδου...

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Η βιταμίνη C θεραπεύει πάνω από 30 σημαντικές ασθένειες

Η θεραπεία με βιταμίνη C πολλών χρόνιων παθήσεων έχει συστηματικά μελετηθεί από πολλούς ερευνητές εδώ και δεκαετίες.
Πάνω από 75 χρόνια η ιατρική έρευνα και η κλινική πρακτική αποκαλύπτει, συνεχώς, με συντριπτική πλειοψηφία, ότι η βιταμίνη C έχει τη δύναμη να πυροδοτήσει την αυτο-ίαση και
να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξουδετερώσει βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις και όπως λέει ο Dr. Andrew Saul
“Η βιταμίνη C είναι το καλύτερο φυσικό αντιβιοτικό, αντι-ιικό και αντιισταμινικό του κόσμου”
Ακολουθώντας τις έρευνες και τις θεραπείες που πρώτος δίδαξε και υπέδειξε ο Dr. Frederick R. Klenner ο Dr. Andrew Saul επισημαίνει πως οι υψηλές δόσεις  βιταμίνης C  θεραπεύουν και μπορούν κυριολεκτικά να αντιστρέψουν πολλές ασθένειες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
O Dr. Fredrick R. Klenner ήταν αυτός που ανακάλυψε την πραγματική δύναμη της βιταμίνης C και την ικανότητά της να θεραπεύει πάρα-πάρα πολλές ασθένειες!
Eίτε το πιστεύετε είτε όχι, στη δεκαετία του 1940, ο dr Klenner χρησιμοποίησε βιταμίνη C  για να...

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίζουμε τις επιφάνειες κοπής

Επιφάνειες κοπής.
Όλοι τις έχουμε στο σπίτι μας, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν πως να τις καθαρίζουν όπως πρέπει;
Γιατί αν νομίζετε ότι το καθάρισμα της επιφάνειας κοπής που έχετε στην κουζίνα σας δεν είναι και τόσο σημαντικό, κάνετε λάθος!
Εάν δεν καθαριστεί σωστά, η επιφάνεια κοπής (είτε είναι ξύλο, είτε είναι πλαστικό) μπορεί να γίνει πηγή βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία θα μεταπηδήσουν και στα τρόφιμά σας αν δεν προσέξετε.

Ξύλινη επιφάνεια κοπής
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Epicurious, το πως χρησιμοποιείτε την ξύλινη επιφάνεια κοπής υποδηλώνει και τον τρόπο που πρέπει να την καθαρίσετε.
Εάν πάνω σε αυτήν κόβετε λαχανικά, λίγο ζεστό νερό και σαπούνι και ένα πέρασμα με το σφουγγάρι αρκούν για να την καθαρίσετε.
Εάν πάνω σε αυτή την επιφάνεια κόβετε κρέας (ωμό), η ιστοσελίδα Food Network συστήνει να χρησιμοποιείτε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Το ρίχνετε πάνω στην επιφάνεια, το απλώνετε με ένα σφουγγάρι και το αφήνετε για μερικά λεπτά.
Στη συνέχεια την καθαρίζετε με ένα καθαρό σφουγγάρι.
Παρ' ολ' αυτά καλό θα ήταν να αποφεύγετε να κόβετε ωμό κρέας σε ξύλινη επιφάνεια επειδή τα βακτήρια μπορεί να «κρυφτούν» στις εγκοπές του ξύλου και να μην καθαριστούν. Επιπλέον, αποφύγετε να βάλετε την ξύλινη επιφάνεια κοπής στο πλυντήριο πιάτων, αφού θα την χαλάσει.

Πλαστική επιφάνεια κοπής
Σύμφωνα με την Martha Stewart, η πλαστική επιφάνεια κοπής, αντίθετα με την ξύλινη, μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων.
Επιπλέον, οι πλαστικές επιφάνειες κοπής δεν είναι τόσο απορροφητικές όσο είναι οι ξύλινες οπότε είναι καλύτερες για να κόβετε το κρέας.
Εάν επιλέξετε να την πλύνετε στο χέρι, βάλτε ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη και στη συνέχεια πλύνετε την με άφθονο νερό.
Όσο για τις οσμές, λίγο λεμόνι και αλάτι είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να ξεφορτωθείτε οποιαδήποτε δυσάρεστη μυρωδιά ή λεκέδες.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~