Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η "ντοματοτραχανόσουπά" μου-ένα ιδανικό πιάτο για δείπνο και όχι μόνο!

Η «ντοματοτραχανόσουπά» μου-δύο αγαπημένα συστατικά,σε ένα από τα πιό αγαπημένα μου πιάτα,ιδανικό για δείπνο και όχι μόνο!
Σε μικρές επαρχιακές πόλεις,πολλές φορές,μπορούμε να βρούμε διατροφικούς θησαυρούς.
Σε ένα ταξίδι μου λοιπόν σε μια τέτοια πόλη ανακάλυψα ένα πεντανόστιμο τραχανά.
Τον τραχανά τον γνωρίζουμε όλοι μας,
αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρούμε τον μυρωδάτο και αγνό τραχανά που οι μεγαλύτεροι από εμάς θυμόμαστε,για αυτό όταν είμαστε τυχεροί και ανακαλύπτουμε τέτοιους θησαυρούς
ας τους προμηθευόμαστε.
Λοιπόν αφού τον προμηθεύτηκα,η αμέσως επόμενη κίνησή μου -όπως καταλαβαίνετε- ήταν να τον μαγειρέψω,
και έκανα μιά πεντανόστιμη ντοματόσουπα με σάλτσα ντομάτας που έχω ακόμα από την περυσινή μου σοδειά.
Και χρειάστηκα...

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Δάφνη-Γιατί βάζουμε φύλλα δάφνης στις φακές


Η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά.
Τα μυρωδικά φύλλα της δάφνη διευκολύνουν την πέψη των φυτικών πρωτεϊνών
και
οι φυτικές πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα όσπρια και βέβαια και στις φακές -τα 100gr φακές περιέχουν 26gr πρωτεΐνες -
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν
που η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για τις φακές περιλαμβάνει φύλλα δάφνης.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν να προσθέτουμε στις φακές μας αρκετά φύλλα δάφνης.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.com

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τα εσπεριδοειδή και οι ισχυρές αντιγηραντικές τους ιδιότητες

Τα γκρέιπφρουτ ,
τα λεμόνια ,
τα πορτοκάλια και
τα μανταρίνια – όπως όλοι πια γνωρίζουμε – είναι πλούσια σε βιταμίνη C , η οποία έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τους τις ιδιότητες και για να χαρούμε τα αποτελέσματά τους στο πρόσωπό μας
ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
Μία ώρα πριν πάμε για ύπνο…
– βουτάμε ένα βαμβάκι στο χυμό που έχουμε πάρει από ένα πορτοκάλι και
περνάμε όλο μας το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό μας-το πρόσωπό μας πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο 
– αφήνουμε να στεγνώσει και να χαρίσει στο πρόσωπό μας τις πολύτιμες ιδιότητές του.
– εάν θέλουμε , μετά από κάποια ώρα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό...
read more:https://botanologia.gr/ta-esperidoeidi-kai-oi-ischyres-antigirantikes-toys-idiotites/

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις 
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τους τέσσερις κύριους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μας που επηρεάζουν την ευτυχία μας


Τα όμορφα αισθήματά σας ξεκινούν από αυτούς τους τέσσερις νευροδιαβιβαστές:
ντοπαμίνη,
ωκυτοκίνη,
σεροτονίνη και
ενδορφίνες.
Όλα τα αισθήματα και τα συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα των νευροχημικών αντιδράσεων, που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας.
Μαθαίνοντας να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας και να αυξάνετε την επίγνωση και τη γνώση σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτούς τους τέσσερις σημαντικούς νευροδιαβιβαστές, που αυξάνουν τη διάθεση, την ευτυχία και την παραγωγικότητα.

Ντοπαμίνη
Η ντοπαμίνη μας κινητοποιεί να αναλάβουμε δράση προς έναν στόχο, προς επιθυμίες και ανάγκες και δίνει ένα κύμα ενισχυτικής ευχαρίστησης όταν επιτυγχάνονται.
Η αναβλητικότητα, η αυτοαμφισβήτηση και η έλλειψη ενθουσιασμού συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης.
Η ντοπαμίνη παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Όταν έχετε επαρκή επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημά σας, τρώτε λιγότερο, κάνετε πιο συνετές επιλογές και έχετε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, την αναβλητικότητα και με αισθήματα αυτοαμφισβήτησης.
Για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας, ορίστε καθημερινούς ή μηνιαίους στόχους, ώστε να λαμβάνετε ικανοποίηση όταν τους πετυχαίνετε.
Δημιουργήστε νέους στόχους πριν επιτύχετε τους τρέχοντες.
Αυτό διασφαλίζει μία διαρκή ροή για να βιώνετε την έκκριση ντοπαμίνης.
Κινητοποιηθείτε μέσω της γυμναστικής αφού η ντοπαμίνη αυξάνεται παράλληλα με την σεροτονίνη και τις ενδορφίνες όταν γυμνάζεστε.

Ωκυτοκίνη
Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου μας παράγει μία ορμόνη, που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία είναι επίσης νευροδιαβιβαστής.
Αναφέρεται ευρέως ως η ορμόνη “της αγκαλιάς” ή “της αγάπης”.
 Έχει αποδειχθεί ότι εμπνέει αισθήματα εμπιστοσύνης, αγάπης, χαλάρωσης και ήρεμη διάθεση, μειώνοντας το στρες.
Όταν αγκαλιάζεστε, γελάτε, χορεύετε, κρατιέστε από το χέρι, ακούτε την αγαπημένη σας μουσική και βρίσκεστε με ανθρώπους που σας κάνουν χαρούμενους, διεγείρετε την εσωτερική παραγωγή σας. Ένα άλλος απίστευτος πυροδότης, που αυξάνει την ωκυτοκίνη έως 10-50% είναι το διάβασμα ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση μίας ταινίας, που σας συγκινεί.
Για να αυξήσετε τα επίπεδα ωκυτοκίνης σας, κάντε μασάζ, αφού χαλαρώνει τους μύες σας και η παρατεταμένη σωματική επαφή πυροδοτεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.
Δείξτε στους φίλους και στην οικογένειά σας ότι τους αγαπάτε, αγγίζοντάς τους τρυφερά.
Μπορείτε να πάρετε αγκαλιά τους γονείς σας, να αγκαλιάσετε ένα φίλο, ή να αγκαλιαστείτε με τον/την σύντροφό σας.
Ακόμα και το να δώσετε σε κάποιον ένα δώρο μπορεί να αυξήσει την ωκυτοκίνη σας.

Σεροτονίνη
Μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη να μάθετε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα του νευροδιαβιβαστή των όμορφων αισθημάτων, της σεροτονίνης, κατασκευάζεται και κατοικεί στο έντερό σας.
Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την διάθεση, την όρεξη, την ποιότητα του ύπνου, το αίσθημα σεξουαλικής επιθυμίας και την υψηλού επιπέδου εγκεφαλική λειτουργία, όπως η μνήμη και η μάθηση.
Όταν δεν έχετε αρκετή σεροτονίνη, βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων διαταραχών διάθεσης, όπως επίσης ριψοκίνδυνων συμπεριφορών.
Για να αυξήσετε αυτό το χημικό του εγκεφάλου, αναλογιστείτε παρελθούσες επιτυχίες και εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη.
Όχι μόνο θα νιώσετε σημαντικοί για αυτά που έχετε καταφέρει, αλλά εξασκώντας την ευγνωμοσύνη, θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζουν στην ζωή.
Η σεροτονίνη ρέει όταν νιώθετε αξιόλογοι ή σημαντικοί.
Η μοναξιά και η κατάθλιψη εμφανίζονται όταν η σεροτονίνη απουσιάζει.
Οι φυσικοί τρόποι για να τονώσετε τη σεροτονίνη σας είναι η ασφαλής έκθεση στο ηλιακό φως – 10-15 λεπτά την ημέρα παράγουν Βιταμίνη D – η ποιότητα ύπνου, η τακτική άσκηση και ο περιορισμός της κατανάλωση “λευκών” τροφών, όπως η ζάχαρη, το ρύζι, το αλεύρι και τα ζυμαρικά.
Αντιθέτως, προσθέστε τυρί, αυγά, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αβοκάντο, γαλοπούλα, και ψάρια, ως σημαντικά συστατικά του καθημερινού διατροφικού σας πλάνου.
Άλλοι τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης σας είναι να κάνετε χαρούμενες σκέψεις, αφού ο εγκέφαλός σας παράγει σεροτονίνη, όταν ανακαλείτε χαρούμενες αναμνήσεις ή σκέφτεστε πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους.
Κάντε μία χαμηλής έντασης γυμναστική, αφού το σώμα σας παράγει σεροτονίνη όταν κάνετε ασκήσεις αεροβικής, σε αντίθεση με τις ενδορφίνες, που τις παράγει κατά την αναερόβια άσκηση.

Ενδορφίνες
Οι ενδορφίνες είναι οι νευροδιαβιβαστές που παράγονται στην υπόφυση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Είναι υπεύθυνες για πολλές λειτουργίες, που σχετίζονται συνολικά με τα αισθήματα χαράς και ευεξίας.
Αυτές οι ορμόνες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος παρέχοντας οπιούχα δράση (παρόμοια με της μορφίνης) μετά από γυμναστική ή τραυματισμό και μας κάνουν να νιώθουμε φανταστικά. Μπορούν να διεγερθούν από τροφές, όπως το κακάο (μαύρη σοκολάτα), οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, το γιαούρτι, και η γαλοπούλα.
Οι καλύτερες φυσικές μέθοδοι δημιουργίας αυτών των χημικών μεγάλης ισχύος είναι το σεξ, το γέλιο, η άσκηση και οι νόστιμες ή οι πικάντικες τροφές.  
Εν ολίγοις, η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα για νευροπλαστικές αλλαγές σε κάθε ηλικία.
Μπορείτε να εξελίξετε τον εγκέφαλό σας εκπαιδεύοντας τα εγκεφαλικά κύματα και τους νευροδιαβιβαστές με την Κβαντική Βιο-Ανάδραση, την τελευταία εξέλιξη στην Βιο-Πληροφορικής Κβαντικής Ιατρικής για να σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε νέες χαρούμενες συνήθειες με επανάληψη και συνέπεια. 
Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να μεταστρέφετε την βιοχημική ισορροπία του εγκεφάλου σας.
Με τον καιρό, οι νέες συνήθειές θα σας φαίνονται τόσο φυσικές όσο και οι παλιές σας.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.
Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας Delaware, USA
Κάτοχος δύο διδακτορικών: Ολιστική Διατροφολογία - Κβαντική Βιο – Ανάδραση
Μεταπτυχιακό στη Νευρολογία, Νευρο – Ανατομία και στη Νευροηλέκτρο- Φυσιολογία.
Βραβευμένη για τις έρευνες της στη Μοριακή Βιολογία από το Dupont, Delaware, USA ( Dupont Ιατρικών Ερευνών).
~~~~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης:
holisticlife.gr και eductor.gr

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

μαστίχα:τα οφέλη της,η ιστορία της και γιατί η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό ελληνικό superfood

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει πιστοποιήσει πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας που εικάζαμε πως υπήρχαν, ενώ έχει φανερώσει και άλλα που δεν γνωρίζαμε.
Δάκρυ από βάλσαµο 
Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή.
Ωστόσο, στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και της προσωπικής περιποίησης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρητίνη που βγαίνει από τα μαστιχόδενδρα περιέχει κυρίως τερπένια (ιδίως ολεανολικό οξύ), ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ανιχνεύθηκαν, επίσης, πολυφαινόλες, οι γνωστές ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και η γήρανση του δέρματος.
Ευεργετικά οφέλη
Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως, για παράδειγμα, τα Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.
Μοναδικά τερπένια όπως το απινένιο. το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο, ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές ιδιότητές της.
Μαστίχα και στοματική υγιεινή
Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος.
Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας.
Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το Streptococcus mutans, το οποίο μπορεί, όταν αποικίσει την οδοντική επιφάνεια, να αρχίσει την αποικοδόμησή της με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τερηδόνα.
Σειρά επιστημονικών ερευνών με επικεφαλής τη δρα Alev Aksoy απέδειξε πως η μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι του συγκεκριμένου βακτηρίου, προστατεύοντας ουσιαστικό από τερηδόνα.
Επιπρόσθετα, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο εμπλουτισμός της μαστίχας Χίου με φθόριο (συγκεκριμένα φθοριούχο νάτριο), στοιχείο με γνωστή αντιτεριδονική δράση, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή στοματική υγιεινή.
Θωρακίζοντας το πεπτικό σύστημα
Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλος αριθμός μελετών αποδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα.
Η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού*.
Μελέτη, που έγινε με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο δρα Κωνσταντίνο Ντάμπο στο Σκυλίτσειο γενικό νοσοκομείο Χίου, αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας της Χίου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η μελέτη21 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα5 που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκησης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.
Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στον δρα Farhad U. Huwez. ο οποίος, με τρεις δημοσιευμένες μελέτες-αναφορές6·7·8, εκθειάζει τπ δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και τον αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδακτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμα και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το 1982 οι Αυστραλοί ερευνητές Barry Marshall και Robin Warrenανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου για την εποχή βακτηριδίου, που αρχικά ονόμασαν Campylobacter Pyloridis.
Η τελική ονομασία όμως, η οποία καθιερώθηκε, είναι Helicobacter Pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).
Η ανακάλυψη αυτή ήρθε να ανατρέψει τις ως τότε αντιλήψεις που θεωρούσαν ότι το στομάχι δεν αποικίζεται από βακτήρια.
Σημειώστε πως το 10-20% των ατόμων με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα αναπτύξουν κάποια στιγμή πεπτικό έλκος.
Ουσιαστικά, άτομα με λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έλκος από άτομα που δεν έχουν προσβληθεί!
Και κατά της νόσου crohn
Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον δρα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας) και τον καθηγητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Gastroenterology, έδειξε βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείω on της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστηριότητα της νόσου Crohn (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως το ορθό), μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών για τέσσερις εβδομάδες (δόση 2.2 γρ./ημέρα). 
Γενικότερα, η κατανάλωση μαστίχας φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση στα επίπεδα ουσιών που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις διαδικασίες (όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, CRP και η ιντερλευκίνη 6, IL-6) σε ασθενείς με ενεργή νόσο του Crohn.
Τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν πως αυτό που δρα ευεργετικά στη φλεγμονή είναι η μαστίχα αυτή καθαυτή (το σύνολο των συστατικών της) και όχι απομονωμένα τα διάφορα συστατικά της.
Πάντως, ο μικρός αριθμός ατόμων που έλαβαν μέρος στην εν λόγω μελέτη, σίγουρα σηματοδοτεί την ανάγκη και άλλων επιστημονικών ερευνών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή σουμπεράοματα.
Ασπίδα και έναντι των καρδιαγγειακών
Η μαστίχα Χίου φαίνεται να παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς μελέτες1011 δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης α. ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση (μια διαδικασία που βάζει τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία).
Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου, αποδείχθηκε12 πως μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στη μελέτη σε ανθρώπους10, η οποία έδειξε μείωση της χοληστερόλης με την κατανάλωση 5 γραμμαρίων σκόνης μαστίχας καθημερινά, διαπιστώθηκε και στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα ενζύμων που σχετίζονται με την ηπατική λειτουργία, κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν και για ηπατοπροστατευτική δράση.
Οι αντικαρκινικές της επιδράσεις σε εργαστηριακό επίπεδο
Την τελευταία δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχύ εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.
Τα συστατικά της μαστίχας που ανήκουν στην τάξη των τριτερπενοειδών εικάζεται πως είναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες13, οι οποίες αφορούν κυρίως τον αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, μέσω εξωγενών και ενδογενών μονοπατιών της απόπτωσης (του «προγραμματισμένου» δηλαδή κυτταρικού θανάτου).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες τπς μαστίχας πιστοποιούνται μέσα από εργαστηριακά πειράματα και όχι από κλινικές μελέτες ή/και παρατηρήσεις σε ανθρώπους. 
Μία ουσία ή ένα σύνολο ουσιών, που εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε επιλεγμένες κυτταρικές σειρές ή σε πειραματόζωα, δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο και στους ανθρώπους.
Όμως τέτοιες μελέτες αποτελούν συχνά το εφαλτήριο για να διερευνηθούν ανάλογες επιδράσεις και στους ανθρώπους.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως στο μέλλον θα έχουμε όλα εκείνα τα ικανά στοιχεία, που θα αναδείξουν το δάκρυ του μαστιχόδεντρου σε ασπίδα έναντι του καρκίνου και στους ανθρώπους.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οδηγίες χρήσης μαστίχας
Η μαστίχα Χίου είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Άλλα κομμάτια είναι μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Άλλα κομμάτια είναι λίγο πιο μαλακά και άλλα λίγο πιο σκληρά.
Τον χειμώνα συνήθως είναι πιο σκληρά λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας.
Επίσης συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) τα μικρά κομμάτια είναι λίγο σκληρότερα από τα μεγαλύτερα καθότι "στεγνώνουν"και σκληραίνουν πιο σύντομα από τα μεγάλα κομμάτια.
Τα μικρά κομμάτια της μαστίχας είναι πιο κατάλληλα για τρίψιμο σε σκόνη γιατί είναι πιο ξερά και τα μεγαλύτερα κομμάτια είναι πιο κατάλληλα για μάσημα γιατί είναι γενικώς πιο μαλακά.
Η κίτρινη μαστίχα είναι συνήθως πιο ξερή ενώ όσο πιο λευκή είναι σημαίνει ότι είναι πιο φρέσκια και πιο μαλακή.
Για να μασήσετε την φυσική μαστίχα Χίου ως τσίχλα:
Διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι μαστίχας (ή σπάστε μισό μεγάλο) και μασήστε το.
Αν είναι μαλακό συμπληρώστε την ποσότητα που θα μασήσετε με ένα πιο σκληρό.
Αν το αρχικό κομμάτι είναι σκληρό διαλέξτε και ένα πιο μαλακό για να συμπληρώσετε την απαιτούμενη ποσότητα που θέλετε να μασήσετε.
Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η μαστίχα μετά από λίγο μάσημα μαλακώνει καθώς θερμαίνεται από την θερμοκρασία του στόματος.
Για να χρησιμοποιήσετε την φυσική μαστίχα*:
Μπορείτε να τρίψετε την φυσική μαστίχα σε σκόνη ή να αγοράσετε έτοιμη τριμμένη μαστίχα σε σκόνη
Αν θέλετε να τρίψετε την δική σας μαστίχα προτιμήστε ψιλή μαστίχα (μικρά κομμάτια μαστίχας)
Βάλτε την στην κατάψυξη για μερικές ώρες και μετά -ενόσω είναι ακόμη παγωμένη- βάλτε μικρή ποσότητα (50-100gr) μαστίχας σε ένα μπλέντερ για να την κάνετε σκόνη. Εναλλακτικά για πολύ μικρές ποσότητες (πχ μία, δύο δόσεις) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα γουδί για την σπάσετε σε μικρά μικρά κομματάκια μαστίχας.
Η κατάποση της μαστίχας βοηθάει: διαβητικούς, πάσχοντες από χοληστερίνη, στομαχόπονο, καούρες / ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου. Αυξάνει την φυσική άμυνα του οργανισμού και καταπραΰνει τον πόνο του στομάχου.
Συνήθης δοσολογία*
Κάθε πρωί, 15-20 λεπτά πριν το πρωϊνό, καταπίνετε 1g σκόνη που είναι ένα κοφτό δοσομετρικό κουταλάκι που συνήθως στέλνουμε σε κάθε παραγγελία σας σε σκόνη μαστίχας (δείτε εικόνα δεξιά), ή μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού αν δεν έχετε το δοσομετρικό κουταλάκι.
Η μαστίχα δεν διαλύεται σε νερό
Για εύκολη κατάποση βάλτε την απαιτούμενη ποσότητα σκόνης πάνω στην γλώσσα σας και πιείτε αμέσως μετά μερικές γουλιές νερό.
Σε έντονες ενοχλήσεις η ίδια δόση μπορεί να επαναληφθεί και το βράδυ.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
η μαστίχα είναι ...φαινόμενο!
ιστορικά στοιχεία
Η Μαστίχα, αυτός ο μαγικός και μοναδικός “θησαυρός”, παράγεται μόνο στο Νότιο τμήμα της Χίου και πουθενά αλλού στον κόσμο. Καμία ακόμη επιστημονική έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει την αιτία αυτού του φαινομένου, γιατί η Μαστίχα είναι πράγματι ένα …φαινόμενο.
Είναι ένα αμάλγαμα φανταστικής ευωδιάς και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων με πλούσια και μοναδική ιστορία.
Ακόμα και στην αρχαιότητα λατρευόταν ως θεά. 
Το πάθος, ο ενθουσιασμός, το μεράκι και η φλογερή αγάπη του Φαρμακοποιού και Ερευνητή Γιάννη Σόδη για τη Μαστίχα, έκαναν ένα όνειρο αληθινό, να αποκτήσει η  Μαστίχα μια οικουμενική διάσταση με την εφαρμογή της στην κοσμετολογία. 
Η αξιοποίηση της Μαστίχας όχι μόνο στην φαρμακολογία αλλά και στην κοσμετολογία είναι μία πρωτοπορία των Εργαστηρίων Σόδης τα οποία δημιούργησαν τα αγνά καλλυντικά Mastic Spa, για τον άνδρα, τη γυναίκα, το παιδί. 
Το “ταξίδι” της Μαστίχας ξεκίνησε...  Μοιραστείτε μαζί μας το όνειρο και ακολουθήστε μας  σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι της Μαστίχας στην κορυφή!
Η μαστίχα Χίου
στην αρχαιότητα λατρευόταν ως Θεά…
Η Μαστίχα είναι ο καρπός του Μαστιχόδεντρου.
Το Μαστιχόδεντρο είναι θάμνος αειθαλής με ύψος 2-3 μέτρα και φύλλωμα βαθυπράσινο. Η πλήρης ανάπτυξη του επέρχεται σε 40-50 χρόνια. Το δέντρο αρχίζει να δίνει Μαστίχα μετά τον 5ο χρόνο. Ο κύκλος ζωής του δέντρου είναι 100 χρόνια.
Η Μαστίχα καρποφορεί μόνο σε ένα σημείο του πλανήτη (στο Νότιο τμήμα της Χίου). Καμία έρευνα δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει την αιτία αυτού του φαινομένου.
Η παράδοση αναφέρει ότι η Μαστίχα ήταν το “δάκρυ” του σχίνου στα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Ισίδωρος (253 μ.Χ.) κάτω από ένα Μαστιχόδεντρο.
Αυτό βέβαια αφορά τη Χριστιανική παράδοση και μόνο, μιας και η Μαστίχα χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχουν βρεθεί φύλλα σχίνου, που χρονολογούνται σε 6 εκατομμύρια έτη!
Παλαιότερες αναφορές τονίζουν ότι η μοναδικότητα της γης στα Νότια της Χίου οφείλεται σε υποθαλάσσια ηφαίστεια της περιοχής.
Από την αρχαιότητα μέχρι και τη Νεώτερη  Ελλάδα η Μαστίχα αντιμετωπίζονταν με απίστευτο σεβασμό ανά τον Κόσμο. “Εκ δε των προς τους καθ’ ημάς χρόνους επισκεφθέντων την Χίον, ουδείς παρέλειπε να περιγράφει εκθειάζων το δε φυτόν και τον καρπόν.”
Για τη Μαστίχα πραγματεύονται οι Διοσκουρίδης, Θεόφραστος, Γαληνός, Ιπποκράτης, Απολλόδωρος, Πλίνιος, Ερμόλαος κ.α.
Διοσκουρίδης
(1ος Αιώνας Ιατρός-Βοτανολόγος “Πατέρας της Φαρμακολογίας”)
•    Δίνει λάμψη στο πρόσωπο.
•    Προστατεύει τα ούλα.
•    Ασπρίζει τα δόντια.
•    Ιδανική κατά των εγκαυμάτων.
•    Βοηθά στην δυσπεψία, την αναπαραγωγή του αίματος και μαλακώνει τον βήχα, τονώνει τις φωνητικές χορδές, θεραπεύει τις κοιλιακές διαταραχές και τα καρκινώματα τα εμφανιζόμενα στο στομάχι.
•    Παθήσεις της μήτρας.

“Γεννάται δε ρητίνη εξ’ αυτής (της σχίνου) χρησιμεύοντας προς αίματος αναγώγας και προς παλαιάν βήχα πινόμενη. Μιγνύται δε και σμίγμασιν οδόντων και επιχρίσμασι προσώπου στιλβοποιούσα, και ούλων εστί σταλτική”
Διοσκουρίδης

“Καθ’ ήν ο σχίνος φύεται είς την γήν εκείνη μονήν της Χίου, τήν επότισαν τα δάκρυα και το αίμα του μάρτυρος Ισιδώρου”
(Μιχαήλ Ιουστινιάνης 1667 μ.Χ.)

ακόμη
•    Οι Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από ξύλο Μαστιχιάς, το οποίο το βουτούσαν σε Μαστιχέλαιο (Sonnini).
•    “Το Μαστιχέλαιον εκ του καρπού ή του κόκκου του δέντρου συνθλιβομένου, ήτο δε θεραπευτικόν κατά της τριχοπτώσεως και της φλεγμονής του στόματος”. 
•    Η μαστίχα ήταν το κύριο συστατικό ταρίχευσης για τις μούμιες στην αρχαία Αίγυπτο! (Ηρόδοτος-Διόδωρος)
•   “Κόκκου το ενδόν το λευκόν μέλιτι δεύσας και μίξας, αλείφειν την ρίνα ή σχίνον λευκόν ή δάκνυται”  (Ιπποκράτης)
•    Η Gatefosse, (η μεγαλύτερη εταιρεία Χημικών της Γαλλίας) αναφέρεται, σε μια εργασία που έγραψε, σχετικά με τη Χίο και τη Μαστίχα, η οποία δημοσιεύτηκε, στο Γαλλικό περιοδικό “Σύγχρονα Αρώματα” ότι οι Οδοντίατροι, χρησιμοποιούν την μαστίχα, στα χαλασμένα δόντια, για να δυναμώσουν τα ούλα και σαν στοματικό αντισηπτικό. Τόνισε επίσης, ότι, όλες οι οδοντόκρεμες, θα μπορούσαν να περιέχουν μαστιχέλαιο. 
Αγία Γραφή
Οι μεταφραστές της Αγίας Γραφής υιοθετούν την άποψη ότι ο όρος “σχίνος”, που υπάρχει στα κείμενά της αναφέρεται στο Μαστιχόδεντρο.
Η Μαστίχα αναφέρεται και στην Αποκάλυψη.
Αποτελεί δε και συστατικό του Άγιου Μύρου.
Η Μαστίχα αποτελούσε ανέκαθεν το ανάχωμα στην τυραννία των κατακτητών για το νησί της Χίου. 
Bυζαντινά χρόνια
Στα Βυζαντινά χρόνια, το εμπόριο της Μαστίχας ήταν μονοπώλιο του αυτοκράτορα.
Η Μαστίχα την εποχή εκείνη ήταν πασίγνωστη και πολύ δημοφιλής στα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.
Κατά την κυριαρχία του νησιού από τους Γενοβέζους ιδρύθηκε η “Μαόνα”, ένα είδος μονοπωλιακής επιχείρησης, που είχε την ευθύνη της διαχείρισης της Μαστίχας. Αντιμετωπίζονταν με την αξία του χρυσού και όσοι δοκίμαζαν να κλέψουν ή έκλεβαν Μαστίχα τιμωρούνταν με αυστηρότατες ποινές (από πρόστιμο μέχρι απαγχονισμού.)
“Όστις αν σώος έν Χίω ζην εθέλης. Μαστίκων φυλάξας μη ποτέ κλέπτης πέλης.”
Η μεγάλη αξία που είχε η Μαστίχα εκείνη την εποχή φαίνεται και από το γεγονός ότι την έδιναν και σαν προίκα.
“…των δίνουν και μαστίχιν κεφαλισιμιόν πεντάρια (τόσα)… Και μαστίχι λίτρες δέκα…”
τουρκοκρατία
Στην Τουρκοκρατία οι κάτοικοι που ασχολούνταν με την Μαστίχα είχαν ειδικά προνόμια. Τα Μαστιχοχώρια είχαν πετύχει αυτοδιοίκηση και απλά υποχρεούνταν να καλλιεργούν τη Μαστίχα και να την αποδίδουν στον “Σακιζ-εμινι” (φοροεισπράκτορα της Μαστίχας). Στο κοράνιο ο Μωάμεθ συνιστά τη χρήση της Μαστίχας στους πιστούς του.
Το μεθυστικό άρωμα της Μαστίχας ήταν η αιτία που χρησιμοποιούσαν οι μωαμεθανοί την Μαστίχα στο ψωμί τους. 
αίγυπτος
Οι Αιγύπτιοι έριχναν τη Μαστίχα στα πήλινα δοχεία που χρησιμοποιούσαν για το νερό. Πολλές φορές αναγκάζονταν να πίνουν νερό κακής ποιότητας και το άρωμα της Μαστίχας το έκανε πιο εύγεστο.
Χριστόφορος Κολόμβος
Ο μεγάλος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ήταν μεταξύ άλλων και προμηθευτής Ιατρικών βοτάνων.
Ήταν γνώστης των Φαρμάκων από τα ταξίδια του και τις επισκέψεις του σε διάσημα Φαρμακεία της εποχής.
Από τα πολλά φυτά τα οποία είχαν ιατρική αξία, ο Κολόμβος πίστευε ότι είχε αναγνωρίσει την αλόη, η οποία χρησιμοποιείτο ως καθαρτικές παστίλιες τον 15ο αιώνα, και τη Μαστίχα, που είχε πολύ υψηλή τιμή, χάρη στις αντιβακτηριακές της δράσεις και για την εκτεταμένη χρήση της κατά της χολέρας.
Σε κάποιο από τα ταξίδια του, επισκέφτηκε το νησί της Χίου, (διασώζεται το σπίτι όπου λέγεται ότι έμεινε κατά την παραμονή του εκεί, στο Πυργί, κεφαλοχώρι των Μαστιχοχώρων), όπου στρατολόγησε πολλούς ναυτικούς. 
H Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος ήταν σε πολλές περιπτώσεις, οι χρηματοδότες των ταξιδιών του Κολόμβου.
Εις αντάλλαγμα ο Κολόμβος τους προμήθευε με δώρα και ό,τι ξεχωριστό και πολύτιμο εύρισκε στα μέρη που επισκέπτονταν.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 1493, ο Κολόμβος, έγραψε γράμμα, στον Luis De Saιnt Angel, θησαυροφύλακα του Aragon, γνωστοποιώντας του την ανακάλυψη της Μαστίχας, στον Νέο Κόσμο.
“Για να μιλήσω συμπερασματικά, μόνο για αυτά που έγιναν κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου, οι Μεγαλειότητές τους (Η Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος της Ισπανίας) θα δουν, ότι μπορώ να τους δώσω όσο χρυσό θέλουν, εάν μου δώσουν λίγη βοήθεια, μπαχαρικά και μετάξι, όσο οι μεγαλειότητές τους έχουν την δυνατότητα να φορτώσουν, και Μαστίχα (έμφαση από τον Κολόμβο) όση οι μεγαλειότητές τους θελήσουν, η οποία μέχρι τώρα έχει ανακαλυφθεί μόνο στην Ελλάδα, στο νησί της Χίου.
” Εάν η αξία των άλλων προϊόντων υπολογίζονταν, βάση του βάρους τους σε ασήμι, ο Κολόμβος υπολόγιζε, την αξία της Μαστίχας σε χρυσό!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές ΔΕΝ είναι ιατρικές συμβουλές. Είναι συμβουλές που προέρχονται από μακρόχρονη εμπειρία και την παράδοση. Εάν είστε σε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.
mastic.gr
http://www.masticspa.com/mastic/history
politischios.gr
vita.gr
fortunegreece.com

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Τα τζάκια »φουντώνουν » τις βρογχίτιδες!

Του Μιχάλη Χατζηγιάννη Πνευμονολόγου
Ένα αναμμένο τζάκι δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα για το χειμώνα και ένας εναλλακτικός (όχι πάντα οικονομικός) τρόπος θέρμανσης.
Στις μέρες μας, όπου αρκετοί πολίτες αρνούνται να βάλουν το ακριβό πλέον πετρέλαιο στα σπίτια τους ή να διαθέσουν τα χρήματά τους για την εγκατάσταση των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, η λύση του τζακιού μοιάζει η ιδανική.
Είναι όμως;
Τι πρέπει να προσέχουμε για να το απολαύσουμε ακίνδυνα:
«Ένα τζάκι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα σε 4 ώρες όσα μικροσωματίδια εκπέμπουν 1.000 καινούργια αυτοκίνητα σε μία ημέρα» τονίζει η διεπιστημονική ομάδα που έκανε έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φαινόμενα αιθαλομίχλης πάνω από αρκετές ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής».
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώνουν ότι η στροφή στην καύση ξύλων, μέρος των οποίων είναι ακατάλληλο, αυξάνει αρκετά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων.
Ενδιαφέρον είναι, ότι από τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώθηκε η υποψία ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν καίνε κατάλληλα καυσόξυλα αλλά «επικίνδυνα» ξύλα, όπως αυτά που προέρχονται από παλιά κουφώματα, κάτι που αποδεικνύουν οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων, όπως το τολουόλιο, το οποίο αποτελεί διαλύτη για χρώματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που σχετίζονται με τον προσδιορισμό καρκινογόνων, πολυαρωματικών υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, «λόγω των διαφορών στη φυσιολογία αλλά και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας μεταξύ παιδιών και ενηλίκων η εσωτερική δόση των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων είναι αρκετά υψηλότερη στα παιδιά.
Κατά συνέπεια ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκινογένεσης ανέρχεται για τα παιδιά σε πέντε στο εκατομμύριο ενώ για τους ενήλικες σε ένα στο εκατομμύριο».

Άρα ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μακρυά από τα «επικίνδυνα ξύλα».

Ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων μικροσωματιδίων παρατηρείται κατά την καύση ξύλων και στο εσωτερικό των σπιτιών.
Το τζάκι δεν βγάζει όλο τον καπνό έξω από το σπίτι, αλλά και μέσα, ειδικά εάν δεν τραβά καλά. Ειδικότερα, η συγκέντρωσή τους σε ένα σπίτι με μη ενεργειακό τζάκι είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με ένα σπίτι χωρίς τζάκι.
Το μεγαλύτερο μέρος των μικροσωματιδίων, σε ποσοστό 80-90%, που εκλύονται από την καύση ξύλων είναι μικρά με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων.
Αυτό σημαίνει, ότι αυτά τα σωματίδια δεν συγκρατιούνται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά εισχωρούν βαθύτερα επηρεάζοντας τους πνεύμονες και προκαλώντας χρόνια βρογχίτιδα και άλλα αναπνευστικά - καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει ένα μισάνοιχτο παράθυρο στο χώρο, για την ανανέωση του αέρα.
Οι σύγχρονες μορφές καύσης (καυστήρες πέλετ, αποδοτικές σόμπες, ενεργειακά τζάκια κλπ) δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και θα πρέπει να προτιμώνται.
Ασφαλώς το... τζακόμετρο, με την απαγόρευση να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες όταν καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις αιθαλομίχλης και άλλες συναφείς γελοιότητες, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μιχάλης Χατζηγιάννης
Πνευμονολόγος - Μυτιλήνη

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Η ιστορία της Monsanto μέσα από ένα σύντομο animation

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, o γίγαντας της βιοτεχνολογίας, Monsanto, ανέπτυξε μια σειρά τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία έχουν μη αναστρέψιμα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, ενώ προκάλεσαν ασθένειες και θανάτους σε χιλιάδες ανθρώπους.