Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η αποστειρωμένη-απαλλαγμένη από τα μικρόβια- σύγχρονη ζωή συνδέεται με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας

Η σύγχρονη ζωή μας απαλλαγμένη από τα μικρόβια είναι η αιτία του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου στα παιδιά, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Βρετανίας.

Με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέουν οι επιστήμονες τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα.
Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια και η επακόλουθη δραστική μείωση βακτηρίων, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Όταν ένα ευάλωτο παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.
Χωρίς επαρκή ανοσία, ένα παιδί που απλώς θα κολλούσε τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του,υπόαρχει κίνδυνος,να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου....
read more:https://botanologia.gr/i-aposteiromeni-apo-ta-mikrovia-sygchroni-zoi-syndeetai-me-tin-ekdilosi-paidikis-leychaimias/

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και μυρωδικά

Ένα γευστικότατο και πρωτότυπο μεζεδάκι για όλες τις ώρες που ζητάμε κάτι γευστικό και απλό ή για το δεκατιανό μας.
Και επειδή είναι η εποχή των μυρωδικών και των λαχανικών θα ήταν κρίμα να μην επωφεληθούμε – για αυτό ας ετοιμάσουμε γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα και μυρωδικά
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και ανθότυρο
Υλικά συνταγής
- 10 με 12 κόκκινες γλυκές πιπεριές Φλωρίνης*
- 150gr φέτα και 100gr ανθότυρο
- δύο με τρεις ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια, χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα τους
- ένα καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μας
- ένα με δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ένα φρέσκο σκόρδο με τα φύλλα του ψιλοκομμένο
- δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
read more:https://botanologia.gr/piperies-florinis-gemistes-me-tyri-feta-kai-myrodika/

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με γάλα, σε μια εξαίσια παλιά συνταγή

Οι λαϊκές αγορές αυτή την εποχή είναι γεμάτες με λαχταριστά ανοιξιάτικα λαχανικά.
Σε πολλούς πάγκους έχουν την πρωτοκαθεδρία οι πανέμορφοι και γευστικότατοι κολοκυθοανθοί.
Οι παλιές  νοικοκυρές οι οποίες ήταν ευφάνταστες, γιατί έπρεπε με πολύ λίγα χρήματα και με προϊόντα που είχαν στους κήπους τους και στα κελάρια τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους, πολλές φορές ετοίμαζαν πεντανόστιμες συνταγές, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την διατροφική τους ξία.
Πολλές από αυτές τις συνταγές έχουν μεταφερθεί σε μας σήμερα, τις περισσότερες φορές αυτούσιες.
Η γεύση τους και η νοστιμιά τους έγκειται στην απλότητά τους και στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Μια τέτοια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή είναι οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με γάλα, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες.
Στην αγορά θα βρούμε δύο ειδών κολοκυθοανθούς, τους αρσενικούς και τους θηλυκούς...

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Αναζωογονητικό πάνγευστο κοκτέιλ με μέλι, μήλο και λεμόνι

Αναζωογονητικό κοκτέιλ με μέλι, μήλο και λεμόνι και αφήνουμε τη φαντασία μας και το ένστικτό μας να δημιουργήσουν,  γιατί δεν ξεχνάμε ότι η καλή υγεία απαιτεί και φυσικό ένστικτο
~ λοιπόν θα χρειαστούμε*
1) μία κουταλιά της σούπας μέλι
2) 80ml ​​αποχλωριωμένο νερό
3) γαρίφαλο –
4) κανέλα – όση θέλουμε
5) μοσχοκάρυδο – πάλι όσο θέλουμε
6) 60 ml χυμό μήλου
7) 10 ml χυμό λεμονιού...

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Φυτικό γάλα από σουσάμι και η διατροφική του αξία

Γάλα από σουσάμι.
Τα φυτικά γάλατα είναι διατροφική αδυναμία πολλών από εμάς.
Τα σκήπτρα κρατάει το γάλα του αμυγδάλου αλλά όπως καλά φανταζόμαστε δεν είναι το μόνο.
Γάλα φυτικό μπορούμε να κάνουμε από σχεδόν κάθε είδος ξηρών καρπών όπως από-
κάσιους,
κολοκυθόσπορους,
καρύδια,
φουντούκια,
ηλιόσπορους αλλά και από
αποξηραμένη τριμμένη καρύδα.
σουσάμι,
βρώμη, ρύζι.
Ο τρόπος παρασκευής είναι σχεδόν πανομοιότυπος,με μικρές μόνο διαφορές.
Έχουμε δει πως κάνουμε γάλα αμυγδάλου,ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε και γάλα από σουσάμι
Μπορούμε να κάνουμε γάλα από αναποφλοίωτο σουσάμι αλλά και από αποφλοιωμένο.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που "παντρεύει" γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!
Ένα πιάτο που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.
Γενικά, δεν "φοβάμαι" τα φρούτα στις συνταγές μου, απλά είμαι πολύ-πολύ φειδωλή!
Αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη να ανακαλύψει νέες γεύσεις και νέους συνδυασμούς και τα φρούτα είναι μια ανεπανάληπτη πρώτη ύλη για τέτοια γευστικά παιχνίδια.
Τα πολυπρόσωπα φρούτα όταν μαγειρεύονται μας αποκαλύπτουν και από ένα πρόσωπο τη φορά, ανάλογα τι άλλο είναι κοντά τους και ποιος ο τρόπος μαγειρέματος - και μην ξεχνάμε πως η πολύτιμη ντομάτα είναι φρούτο και όχι λαχανικό!
Και πάμε:
Θα χρειαστώ:
-έξι μπουτάκια κοτόπουλου
-τρεις κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο**
-τρεις κουταλιές της σούπα μουστάρδα πικάντικη
-ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-μισή κουταλιά του γλυκού κουρκούμι
-τέσσερα με πέντε βερίκοκα, ώριμα κομμένα στη μέση
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Και συνεχίζω:
Πλένωτo κοτόπουλο και τα στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετώ τη σχάρα στη μέση.
Σε ένα ταψάκι αναλόγου μεγέθους βάζω τα μπούτια του κοτόπουλου.
Σε ένα μπολ αναμειγνύω τη μαρμελάδα, 
τη μουστάρδα, 
το λάδι,
το κουρκούμι,
το αλάτι και το πιπέρι.
Κρατάω 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψω τα βερίκοκα και
με το υπόλοιπο περιλούζω τα μπούτια και τα αλείφω πολύ καλά, ώστε το μείγμα μου να πάει παντού.
Μόλις ο φούρνος μας είναι έτοιμος ψήνω το κοτόπουλό μας για 20 λεπτά.
Εν το μεταξύ σε ένα  μπολ βάζω το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτω τα βερίκοκα και το μέλι και ανακατεύω πολύ καλά να καλυφτούν τα βερίκοκα.
Τραβάω το ταψί μας και προσθέτω τα βερίκοκα.
Συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν και το κοτόπουλό και τα βερίκοκα.
Το φαγητό μου είναι έτοιμο!
Είναι ελαφρύ, περιέχει τις πρωτεΐνες του,
τις  βιταμίνες του,
τα ιχνοστοιχεία του και την εξαίσια γεύση του.
Το σερβίρω ζεστό και το συνοδεύω με φρεσκότατη λαχταριστή σαλάτα από τριμμένα:
καρότο,
φρεσκότατο κολοκυθάκι
και
μήλο ανακατεμένα με ένα ντρέσινγκ λαδιού μελιού και λεμονιού* ή με κάποια άλλη σαλάτα άλλη της αρεσκείας μας.
*Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω τη συνταγή.
**Προτιμώ τις δικές μου μαρμελάδες για να μην επιβαρύνω το πιάτο μου με ζάχαρη και χημικά.
https://botanologia.gr/denei-geystika-to-kotopoylo-me-ta-verikoka-mia-yperochi-syntagi/
Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

Τη συνταγή είχα δει πριν κάποια χρόνια στο kouzinista.gr
και από τότε την κάνω συχνά την άνοιξη,όταν βγαίνουν τα βερίκοκα.
Την έχω κάνει και με άλλα φρούτα,που θα σας την μεταφέρω κάποια άλλη στιγμή.