Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Δένει γευστικά το κοτόπουλου με τα βερίκοκα;Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και σκέφτηκα να θυμηθούμε μιά αγαπημένη συνταγή που ¨δένει" γευστικά
φρέσκα και υγιεινά υλικά της εποχής, όπως τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!

Ένα πιάτο που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά,αλλά και στους μεγάλους.
Δεν φοβόμαστε τα φρούτα στις συνταγές μας.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να ανακαλύψει νέες γεύσεις και νέους συνδυασμούς και τα φρούτα είναι μια ανεπανάληπτη πρώτη ύλη για τέτοια γευστικά παιχνίδια.
Τα πολυπρόσωπα φρούτα μας όταν μαγειρεύονται μας αποκαλύπτουν και από ένα πρόσωπο τη φορά,ανάλογα τι άλλο είναι κοντά τους και ποιος ο τρόπος μαγειρέματος.
Και πάμε:
Θα χρειαστούμε:
-έξι μπουτάκια κοτόπουλου
-τρεις κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο-αν την έχουμε φτιάξει εμείς ακόμα καλύτερα,διότι δεν έχει χημικά πρόσθετα.**
-τρεις κουταλιές της σούπα μουστάρδα πικάντικη
-ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-μισή κουταλιά του γλυκού κουρκούμι
-τέσσερα με πέντε βερίκοκα, ώριμα κομμένα στη μέση
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

Και συνεχίζουμε:
Πλένουμε τo κοτόπουλο και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση.
Σε ένα ταψάκι αναλόγου μεγέθους βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το λάδι,το κουρκούμι,το αλάτι και το πιπέρι.
Κρατάμε 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψουμε τα βερίκοκα και
με το υπόλοιπο περιλούζουμε τα μπούτια και τα αλείφουμε πολύ καλά, ώστε το μείγμα μας να πάει παντού.
Μόλις ο φούρνος μας είναι έτοιμος ψήνουμε το κοτόπουλό μας για 20 λεπτά.
Εν το μεταξύ σε ένα  μπολ βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα,προσθέτουμε τα βερίκοκα και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφτούν τα βερίκοκα.
Τραβάμε το ταψί μας και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν και το κοτόπουλό μας και τα βερίκοκα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Είναι ελαφρύ, περιέχει τις πρωτεΐνες του,τις  βιταμίνες του,τα ιχνοστοιχεία του και την εξαίσια γεύση του.
Σερβίρεται ζεστό και μπορούμε να το συνοδέψουμε με φρεσκότατη λαχταριστή σαλάτα από τριμμένα:
καρότο,
φρεσκότατο κολοκυθάκι και
μήλο ανακατεμένα με ένα ντρέσινγκ λαδιού μελιού και λεμονιού*,ή με κάποια άλλη σαλάτα άλλη της αρεσκείας μας.

*Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω τη συνταγή.
**Προτιμώ τις δικές μου μαρμελάδες για να μην επιβαρύνω το πιάτο μου με ζάχαρη και χημικά.

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr
Τη συνταγή είχα δει πριν κάποια χρόνια στο kouzinista.gr
και από τότε την κάνω συχνά την άνοιξη,όταν βγαίνουν τα βερίκοκα.
Την έχω κάνει και με άλλα φρούτα,που θα σας την μεταφέρω κάποια άλλη στιγμή.