Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλούδες των φρούτων καθαρίζουν το νερό από τους ρύπους

Οι φλούδες από οκτώ ντομάτες μπορούν να απομακρύνουν ιόντα βαρέων μετάλλων,όπως ο μόλυβδος,από ένα λίτρο νερό μέσα σε διάστημα μίας ώρας!
Τις φλούδες των φρούτων τις χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως λίπασμα εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Σήμερα τις χρησιμοποιούν μόνο άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση.
Βέβαια ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων και βιομηχανιών πετά τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών στα σκουπίδια.
Τι απερισκεψία, ηθελημένη ή αθέλητη.
Και έρχεται μια ερευνητική ομάδα που ισχυρίζεται ότι
τα υπο-προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ένα ακόμα υψηλότερο προορισμό - να σώσουν πάρα πολλές ζωές.
Ο επικεφαλής λοιπόν της ερευνητικής ομάδας του National university of Singapore
ο Ramakrishna Mallampati έχει αναπτύξει χαμηλού κόστους,
χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές φιλτραρίσματος του νερού με φλούδες φρούτων και λαχανικών αντί για φίλτρα.
read more:https://botanologia.gr/oi-floydes-ton-froyton-katharizoyn-to-nero-apo-toys-rypoys/


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Αρτηριακή πίεση και κάλιο

Αρτηριακή πίεση και κάλιο – πως συνδέονται;
Ξέρετε ότι το κάλιο και αρτηριακή πίεση συνδέονται;
Ας δούμε τι συμβαίνει:
Τα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο φρούτα και τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση.
Όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα μειώνεται  και ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεωνέτσι η σωστή επιλογή φρούτων και τροφίμων μπορεί να κρατήσει την αρτηριακή μας πίεσηυπό έλεγχο.
Όσο περισσότερο κάλιο τρώμε, τόσο περισσότερο νάτριο χάνουμε μέσω των ούρων.
Το κάλιο συμβάλλει επίσης στη μείωση της έντασης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Για να μειώσουμε το νάτριο στη διατροφή μας αρκεί να...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μιά συνταγή και μιά ιστορία:Κρεμμυδόσουπα,πεντανόστιμη και απολαυστική,ιδανική για τα κρύα του χειμώνα.

Η επιλογή των υλικών και η παρασκευή των φαγητών είναι μιά από τις πολλές μου αδυναμίες και ευχάριστες ασχολίες,
αρκεί να έχω χρόνο και να μην πιέζομαι!
Από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι το καλοκαίρι οι ντοματόσουπες και το χειμώνα οι παντός είδους σούπες!
Μιά από τις χειμωνιάτικες αγαπημένες μου σούπες είναι και η κρεμμυδόσουπα!
Η κρεμμυδόσουπα χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν γνωστή σε πολλούς αρχαίους λαούς όπως στους αρχαίους Ρωμαίους από τους οποίους έχουν διασωθεί και συνταγές.
Εκεί όμως που διέπρεψε ήταν στη Γαλλική επαρχεία, εξ'ου και το όνομά της στα γαλλικά soupe à l’oignon à la lyonnaise - από τη Λυών την μεγάλη επαρχιακή πόλη της Γαλλίας -  αναφέρεται δε πως 
η παλαιότερη συνταγή για τη Γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Alexander Dumas τον Γάλλο συγγραφέα του Κόμη Μοντεχρήστου και των Τριών Σωματοφυλάκων.
Ο Alexander Dumas - ο διάσημος συγγραφέας  ήταν και ένας παθιασμένος Gourmet και αυτό αποτυπώθηκε σε δυό βιβλία που έγραψε για την Γαλλική κουζίνα.
Το ένα από αυτά είναι το  "Grand dictionnaire de cuisine" όπου στην αγγλόφωνη έκδοσή του με τίτλο "Grand dictionnaire de cuisine by Dumas" αναφέρεται η συνταγή της κρεμμυδόσουπας γνωστής ως  "à l'oignon à la Stanislas" και η ιστορία πίσω από τη φήμη της.
Η ιστορία είναι η εξής:
Σε ένα από τα ταξίδια του στη Luneville στις Versailles όπου πήγαινε κάθε χρόνο για να επισκεφθείτε την κόρη του ο πρώην βασιλιάς της Πολωνίας  Stanislas Leszczynski  σταμάτησε σε έναν ξενώνα στο Château de Lunéville να ξεκουραστεί
και εκεί τον σερβίρισαν κρεμμυδόσουπα.
Αυτό ήταν...
Ο βασιλιάς μαγεύτηκε και αποφάσισε  να μάθει - αυτός ένας βασιλιάς - να μαγειρεύει με βασιλική τέχνη τη δική του κρεμμυδόσουπα.
Αφού λοιπόν έβαλε τη ρόμπα του η  Αυτού Μεγαλειότης του κατέβηκε στην κουζίνα και μαζί με τον επικεφαλής έμαθε πως γίνεται η κρεμμυδόσουπα....
read more:https://botanologia.gr/mia-syntagi-kai-mia-istoria-kremmydosoypa-pentanostimi-kai-apolaystiki-idaniki-gia-ta-krya-toy-cheimona/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
ένα μικρό αγόρι τρώει κρεμμυδόσουπα:http://lacuisinefrancaisedantan-jadere.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ένα πεντανόστιμο smoothie,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!

Ένα πεντανόστιμο , υγιεινότατο και πανεύκολο smoothie ,ιδανικό για το αναπνευστικό μας σύστημα!
Ένα ονειρικό  smoothie:
Μιά πραγματικά υγιεινότατη συνταγή smoothie με ροδάκινο και μπανάνα.
Μιά συνταγή άκρως ωφέλιμη για τις διαταραχές του αναπνευστικού μας συστήματος και ειδικά για τις περιπτώσεις ασθματικών διαταραχών.
Τα δύο αυτά φρούτα – τα ροδάκινα* και η μπανάνα – εκτός από την υπέροχη γεύση περιέχουν στοιχεία όπως
ασβέστιο,
κάλιο,
μαγνήσιο,
νιασίνη...

ας αφήσουμε τη φαντασία μας να πλανηθεί και να περιπλανηθεί μαζί με τον aakash odedra

 aakash odedra
ένας εκπληκτικός Βρετανός χορευτής...
διαγνώστηκε με δυσλεξία σε πολύ νεαρή ηλικία
αλλά
κατάφερε να κάνει το χορό μέσο έκφρασής του...
το σώμα του γίνεται μέρος του μετασχηματισμού του...
μέσα από την kathak μια μορφή Ινδικού κλασικού χορού με μαγευτική επίδραση μας μαγεύει και μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς - λες απροσπέλαστους!!!
στροβιλίζεται
λες και αιωρείται
η κίνηση των χεριών του και των ποδιών σε μιά καταπληκτική ακολουθία - συνεπαίρνει...
η φινέτσα και η ευελιξία του νομίζεις δεν έχει όρια...

 aakash odedra

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλαβανόλες του κακάο συμβάλλουν στην ενδογενή φωτοπροστασία

Σε συγκεκριμένη μελέτη, 2 ομάδες γυναικών έπιναν, η πρώτη ομάδα, ρόφημα σκόνης κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 326 mg / d, και η δεύτερη ομάδα ρόφημα σκόνης κακάο χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη, 27 mg / d, διαλυμένη σε 100 mL νερού για 12 εβδομάδες.
Η φλαβονόλες οι οποίες μελετήθηκαν ήταν η κατεχίνη και η επικατεχίνη.
Στην έρευνα εξετάστηκαν τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για το δέρμα μας η ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού εγκαύματος,
της φωτογήρανσης και του ερυθήματος – κοκκινίλας.
Η φωτοπροστασία και οι δείκτες της κατάστασης του δέρματος αναλύθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Στο τέλος της έρευνας μελετήθηκε η επίδραση της υψηλής κατανάλωσης flavanols του κακάο σε δέρματα που είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία και αξιολογήθηκε η έκταση του ερυθήματος,
της φωτογήρανση και κατά πόσο είχε μειωθεί  η ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτά τα βλαβερά αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν με τις ισχυρές φλαβανόλες του κακάο...

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων που βελτιώνουν την πέψη μας

Πέψη – Στη Βιολογία και ιδιαίτερα στη Βιοχημεία με το γενικό όρο πέψη -digestion, χαρακτηρίζεται το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές που μπορούν ν΄ αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
Ξεκινάει στο στόμα, όταν μασάμε και καταπίνουμε, και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο.
Το φαγητό μας – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μια αναγκαία πρακτική που έχει ως στόχο να θρέψει τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, η κακή παραγωγή τροφίμων και
οι κακές διατροφικές συνήθειες ταλαιπωρούν πολύ συχνά την πέψη μας και οδηγούν σε μια πληθώρα από πεπτικά προβλήματα που ανοίγουν τις πύλες για όλα τα είδη των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ εύκολες αλλαγές και συνήθειες στη διατροφή μας που έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν και να βελτιώσουν την πέψη μας και να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πάντα πολύ καλύτερα μετά από τα γεύματά μας.
Ας τις γνωρίσουμε...