Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι φλούδες των φρούτων μπορούν να καθαρίσουν το νερό από τους ρύπους

Οι φλούδες από οκτώ ντομάτες μπορούν να απομακρύνουν ιόντα βαρέων μετάλλων,όπως ο μόλυβδος,από ένα λίτρο νερό μέσα σε διάστημα μίας ώρας!
Τις φλούδες των φρούτων τις χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ως λίπασμα εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Σήμερα τις χρησιμοποιούν μόνο άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση.
Βέβαια  ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων και βιομηχανιών πετά τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών στα σκουπίδια.
Τι απερισκεψία,ηθελημένη ή αθέλητη.
Και έρχεται μιά ερευνητική ομάδα που ισχυρίζεται ότι
τα υπο-προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ένα ακόμα υψηλότερο προορισμό-να σώσουν πάρα πολλές ζωές.
Ο επικεφαλής λοιπόν της ερευνητικής ομάδας του National university of Singapore
οRamakrishna Mallampati έχει αναπτύξει χαμηλού κόστους,
χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές φιλτραρίσματος του νερού με φλούδες φρούτων και λαχανικών αντί για φίλτρα.
Και όπως η έλλειψη καθαρού νερού αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον,λόγω της υπερβολικής χρήσης,των επικίνδυνων ρύπων λόγω της απελευθέρωσης λυμάτων,της ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων,
της έλλειψης μεθόδων διατήρησης του νερού,της εξάντλησης των φυσικών πόρων καθαρού νερού ακόμη και σε χώρες με σημαντική ποσότητα υδάτινων πόρων, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.
Βέβαια οι ρύποι αυτοί - είναι γνωστό - μπορούν να αφαιρεθούν πριν να καταναλωθεί το νερό με σύγχρονους τρόπους,
ωστόσο οι περισσότερες τεχνολογίες καθαρισμού του νερού,ή δεν είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους που βρίσκονται σε οικονομικά μειονεκτική θέση σε όλο τον κόσμο,ή η χρήση χημικών ουσιών κατά τη διαδικασία δεν είναι και τόσο ακίνδυνη.
Έτσι η πρόκληση για τους επιστήμονες να αναπτύξουν ισχυρές μεθόδους καθαρισμού του νερού με χαμηλό κόστος,με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και με τη λιγότερη χρήση χημικών ουσιών κατά τη διαδικασία,έτσι
ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να έχουν οι άνθρωποι καθαρό πόσιμο νερό ήταν και είναι πολλή μεγάλη.
Ο Ramakrishna Mallampati λοιπόν,ο Ινδός επιστήμονας,επισημαίνει πως οι φλούδες των φρούτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον καθαρισμό του νερού,
μια ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η φλούδες της ντομάτας και του μήλου δρουν σαν σφουγγάρι στο μολυσμένο νερό, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων,όπως το αρσενικό,
τα φυτοφάρμακα και
οι χρωστικές ουσίες,όπως έγραψαν και οι StraitsTimes.
Η μελέτη διήρκεσε δύο έτη και έδειξε ότι
οι φλούδες από οκτώ ντομάτες μπορούν να απομακρύνουν ιόντα βαρέων μετάλλων,όπως ο μόλυβδος,από ένα λίτρο νερό μέσα σε διάστημα μίας ώρας!
Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους,οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό
ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό με χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με τον Mallampati τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων,οι οποίοι
ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε συσκευές καθαρισμού νερού,αλλά και ανθρώπους που ζουν σε χωριά όπου
τα υπόγεια ύδατα έχουν μολυνθεί από βιομηχανική ρύπανση,
ή φυτοφάρμακα.
Και μην ξεχνάμε πως
η ντομάτα και το μήλο είναι από τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο,με πολλούς τόνους φλούδες να πηγαίνουν στα σκουπίδια!

οRamakrishna Mallampati είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Χημείας στο NUS
και
επισημαίνει πως η μέθοδος καθαρισμού του νερού με τις φλούδες της ντομάτας και του μήλου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.
Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr