Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ιπποκράτης -“όπου υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο υπάρχει αγάπη και για την τέχνη”

-Μία θεμελιώδης αρχή του Ιπποκράτη είναι το αξίωμα:
Ο ιατρός πρέπει να ωφελεί τον άρρωστο ή τουλάχιστον να μην τον βλάπτει.
«Aσκέειν, περί τα νοσήματα δύο, ωφελέειν ή μη βλάπτειν».
 -Οι απόψεις του για την νοσολογία στηρίζονταν στην διασύνδεση των τριών:
Ο άρρωστος (νοσέων)
Ο οποίος αποτελεί μία ενιαία σωματοψυχική ενότητα και η οποία πρέπει να ερευνάται στο σύνολο της,
και έτσι έχουμε την ολιστική ιατρική.
Η αρρώστια (νούσημα).
Η οποία διέπεται από φυσικούς νόμους.
Ο ιατρός (ιητρός) ο οποίος βοηθάει τη φύση.
-Ο Ιπποκράτης ως γνωστόν πίστευε στην ιαματική δύναμη της φύσης.
Στα γραπτά του  υπάρχουν αναφορές για  περίπου 237 είδη βοτάνων από ένα  σύνολο 254 που χρησιμοποιούσε.
Αρκετά δε από αυτά αποτελούν βάση για φάρμακα και σήμερα.
Τα πιο γνωστά βότανα και φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης είναι: 
• Η Ματζουράνα,την οποία χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, σε διαστρέμματα και σε στραμπουλίγματα.
• Το δίκταμο,το οποίο χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου, στα αρθριτικά και ως επουλωτικό.
• Το κρίταμο,το οποίο χρησιμοποιούσε ως διουρητικό και  για τον καθαρισμό του αίματος...
read more:https://botanologia.gr/ippokratis-quot-opoy-yparchei-agapi-gia-ton-anthropo-yparchei-agapi-kai-gia-tin-techni-quot/

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το αλεύρι από μοσχοσίταρο, και τι μας λέει ο Διοσκουρίδης

Το αλεύρι από μοσχοσίταρο έχει ιδιότητες μαλακτικές…
Το εκ της τήλεως άλευρον δύναμιν έχει μαλακτικήν
Τήλις
τριγωνέλλα
μοσχοσίταρο
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο  συνεχίζει ο αρχαίος σοφός – όταν γίνεται κατάπλασμα βρασμένο και λιωμένο με μελόνερο, κάνει καλό στις φλεγμονές τις εσωτερικές και εξωτερικές, ενώ αν γίνει κατάπλασμα λιωμένο με σόδα και ξύδι, συστέλλει τη σπλήνα
~. το αφέψημά του γίνεται ατμόλουτρο των γυναικολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε φλεγμονή ή κλείσιμο (μύσιν-στο πρωτότυπο)
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο αναμεμιγμένο με μέλι και αλεύρι ελληνικού κουκιού (ο Διοσκουρίδης αναφέρει και το Αιγυπτιακό ή Ποντιακό κουκί) διαλύει τους δοθιήνες...

read more:https://botanologia.gr/to-aleyri-apo-moschositaro-kai-ti-mas-leei-o-dioskoyridis/

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Το βοτανικό μας μπαλκόνι. Βασιλικός μυρίζει εδώ,κι η αγάπη μου διαβαίνει

Το βοτανικό μας μπαλκόνι.
Βασιλικός μυρίζει εδώ κι η αγάπη μου διαβαίνει,- αφήστε με να τον ιδώ γιατί η ψυχή μου βγαίνει.
Στη χώρα μας ακόμα και σήμερα υπάρχει χώρος για μια γλάστρα με βασιλικό,
με δυόσμο,
με μαντζουράνα.
Τι θα λέγατε για ένα μπαλκόνι γεμάτο ευωδιές;
Δεν είναι δύσκολο,
ήλιο έχουμε, 
νερό έχουμε και γλάστρες με βότανα και μυρωδικά είναι πανεύκολο να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε.
Και το μόνο που χρειάζονται τα βότανά μας είναι ένα φωτεινό σημείο , στο παράθυρο της κουζίνας μας ή του μπαλκονιού μας , την αγάπη μας , πότισμα και τίποτε άλλο.
Και όσο εμείς -με προσοχή και ένα ψαλίδι κουζίνας...
read more:https://botanologia.gr/to-votaniko-mas-mpalkoni-vasilikos-myrizei-edo-ki-i-agapi-moy-diavainei/

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Για την υγεία της καρδιάς μας - έντεκα ισχυρότατες τροφές

Για την υγεία της καρδιάς μας
Στις μέρες μας η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει πρωταρχικός μας σκοπός, διότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων, που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα.
Ας δούμε τα τρόφιμα αυτά ξεκινώντας από το ισχυρότερο:
1. παρθένο ελαιόλαδο
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε:
-την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
-την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
-τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
-τις φαινολικές τους ενώσεις.
Tο ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές βρίσκονται στη λίστα των τροφών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της ελιάς...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Σοκολάτα και μέλι δυο από τις πιο ισχυρές αφροδισιακές τροφές

Αλήθεια γιατί «μήνας του μέλιτος»; και
γιατί ο Μοντεζούμα ο αρχηγός των Αζτέκων έπινε μόνο τσοκολάτλ-σοκολάτα-ένα ρόφημα από κακάο αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μελιού;
Λοιπόν,πριν από πολλούς-πολλούς αιώνες έδιναν στο καινούργιο ζευγάρι να πιει μέλι με κρασί.
Έτσι επί ένα μήνα στην αρχή της κοινής τους ζωής το ζευγάρι μαζί  με άλλα τρόφιμα τα οποία τα χαρακτήριζαν οι αφροδισιακές ιδιότητες γεύονταν ένα θαυμάσιο ρόφημα με μέλι και κρασί για να βελτιώσουν την ερωτική τους αντοχή και,όπως σωστά μαντέψαμε, ο μήνας αυτός ονομάστηκε μήνας του μέλιτος.
Και ο Μοντεζούμα δεν έπινε τυχαία αυτό το θαυμάσιο ρόφημα ,που έλιωνε στο στόμα,μέσα σε χρυσό κύπελο,πριν μπει στο χαρέμι του.
Οι κόκκοι του κακάο –«κακάο» λέξη που προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων cacahualt -περιέχουν -εκτός των άλλων- μιά ουσία τη 
φαινυλεθυλαμίνη.
Η φαινυλεθυλαμίνη βοηθά στην έκλυση των ενδορφινών ουσιών που συνδέονται με την....

Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία-
Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τι πάει στραβά με το σύστημα της διατροφής μας;

....ο Χένρι σώπασε για μια στιγμή , σκουπίζοντας αφηρημένα με το δάχτυλο τη σάλτσα στο πιάτο του.
“Ας το πούμε αλλιώς:το ήξερες ότι σχεδιάζουμε να καταργήσουμε τα δωρεάν γεύματα στο σχολείο για περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά μέσα στην επόμενη πενταετία;”
“Αυτή η κίνηση δεν θα είναι και πολύ δημοφιλής , θα έλεγα”
“Να σου πω , θα γίνει μεγάλος θόρυβος , φυσικά , αλλά σιγά-σιγά θα ησυχάσουν τα πράγματα και θα εμφανιστεί κάτι άλλο για να ανησυχήσει ο κόσμος.
Το σπουδαίο είναι ότι εξοικονομούμε ένα σωρό λεφτά , ενώ παράλληλα μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τις εργατικές τάξεις και τα χαμηλά στρώματα δεν θα τρώει κάθε μέρα παρά τσιπς και σοκολάτες.
Πράγμα που σημαίνει , τελικά , ότι δεν θα έχουν τη σωστή σωματική και διανοητική ανάπτυξη”
Η Ντόροθι ανασήκωσε τα φρύδια σε αυτή την παρατήρηση.
“Α, βέβαια”,την διαβεβαίωσε.
“Δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Το έχουν αποδείξει αυτό οι δικοί μας”.
Χαμογέλασε....
read more:https://botanologia.gr/ti-paei-strava-me-to-systima-tis-diatrofis-mas/