Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις

Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πώς να ετοιμάσουμε και πως να χρησιμοποιήσουμε ένα αφέψημα βοτάνων

Στα άρθρα μου Βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα και Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων είδαμε πως ετοιμάζουμε τα εγχύματα και τα αφεψήματα των βοτάνων μας.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τα αφεψήματα και ποια βότανα παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για να τα ετοιμάσουμε.
Λοιπόν –
Για να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα χρησιμοποιούμε
– τα φύλλα
– τους μίσχους και
– τα άνθη των βοτάνων μας,
ενώ για να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα χρησιμοποιούμε
– τις ρίζες
– το φλοιό
– τους σπόρους και
– τους καρπούς.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν την εμπειρία για να παρασκευάσουν ή το ένα ή το άλλο,ωστόσο μερικές απλές τεχνικές και γενικές γνώσεις θα....
read more:https://botanologia.gr/pos-na-etoimasoyme-kai-pos-na-chrisimopoiisoyme-ena-afepsima-votanon/

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Προβιοτικά και καρότα τουρσί

Προβιοτικά οι πολύτιμη για την εντερική μας υγεία ζωντανοί μικροοργανισμοί.
Η υγιής εντερική λειτουργία του οργανισμού μας είναι το θεμέλιο της καλής μας υγείας.
Αυτό εξαρτάται από την ευαίσθητη ισορροπία των εντερικών βακτηρίων – 
ας θυμηθούμε : Πρεβιοτικά και προβιοτικά , μια πρώτη γνωριμία μαζί τους –
Την ευαίσθητη αυτή ισορροπία του εντερικού μας συστήματος την βοηθούν να διατηρηθεί τα γνωστά μας προβιοτικά , οι πολύτιμη για την εντερική μας υγεία ζωντανοί μικροοργανισμοί.
Προβιοτικά – όνομα που έχει δοθεί σε ωφέλιμα για τον οργανισμό μας βακτηρίδια από τις ελληνικές λέξεις προ + βίος=ζωή ή βιοτικός=ο σχετικός με τη ζωή , για τη ζωή – στα αγγλικά probiotic –
Οι πιο γνωστές μας τροφές που περιέχουν αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς είναι:
-1. το γιαούρτι – η παραγωγή, η κατανάλωση και οι σημαντικές και...
read more:https://botanologia.gr/proviotika-kai-pos-na-kanoyme-yperocha-karota-toyrsi/

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

καλέντουλα 10

καλέντουλα - Calendula officinalis
και αυτές είναι οι φωτογραφίες της
ας τη γνωρίσουμε και μέσα από αυτές

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

αγαπώ μια καρδερίνα

Ήταν πάλι η εποχή που η καρδερίνα του ερχόταν στα κλαδιά της λεύκας που άγγιζαν τα κάγγελα του μπαλκονιού του.
Τόχε παρατηρημένο ότι το πουλάκι κάθε χρόνο όλο και πλησίαζε πιο κοντά του, γιατί φρόντιζε να έχει ψιχουλάκια στο τραπέζι.
Μόνο που αυτή τη χρονιά δεν είχε καμιά διάθεση ν’ ασχοληθεί.
Τσακισμένος κι αυτός από την κρίση, χωρισμένος, χωρίς δουλειά, με απλήρωτους λογαριασμούς και την κατάθλιψη "ante portas".
- Δεν είσαι ο μόνος - του έλεγε ο κολλητός του.
Και που δεν ήταν μόνος, τι τον ένοιαζε;
Ο καθένας τον δικό του πόνο κουβαλά.
Ωστόσο, παρατηρώντας ότι οι καρδερίνες ήταν τρεις φέτος, μάζεψε κάμποσα ψιχουλάκια και τα άφησε στο τραπέζι.
Σε λίγα λεπτά χάλασε ο κόσμος από φτερουγίσματα τσιριτρίσματα από τις καρδερίνες και τα σπουργίτια που, έπεσαν στο φαγοπότι.
Ένιωσε μια γλύκα μία χαρά, μια ζεστασιά περίεργη στην ψυχή του.
Με λίγα ψίχουλα, σκέφτηκε.
Ούτε κατάλαβε για πότε βρέθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο με δύο σακούλες στα χέρια του, προσφορά.
- ψίχουλα είναι…. ψέλισσε, αλλά ένιωσε την ίδια χαρά ν’ αρμυρίζει τα μάτια του αυτή τη φορά.                                                                                                                                                                                                                                         Μαίρη...
 photo:http://www.chettusia.com
thalia

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ισχυρότατα βότανα για την υγεία του συκωτιού μας

Τα βότανα και το συκώτι μας 
Το συκώτι μας είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος μας και μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι να βοηθάει στην αποβολή από τον οργανισμό μας των καταστροφικών τοξινών και όλων των άλλων βλαβερών ουσιών που μπορεί να τον προσβάλουν.
Το συκώτι μας έχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών όπως:
– ρύθμιση ενός μεγάλου αριθμού ορμονών.
– επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών των τροφών που απορροφώνται από το έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης μας.
– παραγωγή της  χολή, η οποία συντελεί στο να παρασυρθούν όλα τα απόβλητα του οργανισμού και να διασπαστούν τα λίπη.
– ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, των πρωτεϊνών και του λίπους που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
– καθαρισμός του αίματός μας από τα φάρμακα και το αλκοόλ 
– απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, είτε είναι εξωγενείς είτε είναι παράγωγα του μεταβολισμού...

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Παντζάρια, ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο λαχανικό για την υγεία μας.

 
Το τεύτλο –sea beet– ο πρόγονος των σύγχρονων καλλιεργημένων τεύτλων-παντζαριών, ευημερούσε κατά μήκος των ακτών σχεδόν όλης της Μεσογείου.
Ο Carl Linnaeus περιέγραψε για πρώτη φορά το Beta vulgaris το 1753 και  στη δεύτερη έκδοση του Species Plantarum το 1762, χώρισε το είδος σε άγριες και καλλιεργούμενες ποικιλίες, δίνοντας το όνομα Beta maritima στην άγρια ​​ποικιλία.
Το παντζάρι είναι μια από τις πολλές ποικιλίες της μεγάλης οικογένειας του Beta vulgaris
Υπέρταση,τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού,το οποίο ποσοστό μέχρι το 2025 θα πλησιάσει το 35% και οι ερευνητές επιμένουν ότι είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διατροφής και μία από της κύριες αιτίες εμφάνισης:
-στεφανιαίας νόσου
-εγκεφαλικών επεισοδίων και
-νεφρικής ανεπάρκειας....
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-ena-polytimo-kai-anantikatastato-lachaniko-gia-tin-ygeia-mas/