''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία
Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.
Στο λάδι βάζουμε όλο το λουλούδι ΄΄η μόνο τα πέταλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήότι θέλετε διότι όλα τα μέρη της καλέντουλας έχουν ισχυρές ιδιότητες,εκείνο που πρέπει να προσέξετε - ειδικά τώρα τον χειμώνα - είναι η υγρασία.πρέπει οπωσδήποτε δύο με τρεις μέρες τα λουλούδια να παραμείνουν σε ζεστό και ξηρό μέρος ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία τους!!!
Διαγραφήκαλή επιτυχία!!!
thalia
Το λάδι καλέντουλας που παρασκευάζουμε είναι φωτοευαίθητο; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι.
ΔιαγραφήΓια τα φωτοευαίσθητα λάδια δείτε :
http://botanologia.blogspot.gr/2011/07/blog-post_18.html
thalia
Καλησπερα!! Τωρα στα μερη μου (Β.Ευβοια) η καλεντουλα εχει ανθισει , αν την συλλεξω κατα ποσο θα γινει αποτελεσματικο το λαδι καλεντουλας αφου δεν εχει και τοσο ηλιο τον Δεκεμβρη?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγώ τώρα κάνω το λάδι μου της καλέντουλας,εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι
Διαγραφήα) στη συλλογή
δηλ.να μην έχει βρέξει για δυό-τρεις μέρες ή και περισσότερο
β) να στεγνώσουμε πολύ καλά τα άνθη πριν τα βάλουμε στο λάδι -όχι να τα αποξηράνουμε απλά να μην έχουν υγρασία,μπορούμε να το κάνουμε και στην κουζίνα μας.
και
γ) να τα βάλουμε σε θερμό μέρος για περίπου ένα μήνα...
Εάν στο μέρος σας ανθίζει η καλέντουλα για μεγάλο χρονικό διάστημα δυναμώστε πιό πολύ το λάδι σας με τον τρόπο που γράφω για το λάδι λεβάντας
http://botanologia.blogspot.gr/2010/09/blog-post_24.html
όσο πιό πολλές αλλαγές κάνετε τόσο πιό ισχυρό θα γίνει το λάδι σας!!!
καλή επιτυχία
thalia
όταν λέτε ένα μέρος καλεντουλα και δυο μέρη λάδι τα ζυγίζουμε η με τον όγκο;;;και το λάδι που παίρνουμε από το ελαιοτριβείο είναι ψυχρής η θερμής έκθλιψις; Ευχαριστώ....
ΑπάντησηΔιαγραφήπ.χ
Διαγραφήένα φλιτζάνι λουλούδια καλέντουλας θέλει δύο φλιτζάνια λάδι.
άλλα ελαιοτριβεία είναι ψυχρής και άλλα θερμής ρωτήστε να σας πουν!!!