Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Παντζάρι και λάχανο σε ένα ενεργειακό και θρεπτικό smoothie

Το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!
Το λάχανο επίσης, και οι διατροφικές επιλογές πολλές.
Στις αγαπημένες μου επιλογές και τα smoothies – τα πάνγευστα ροφήματα ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, με το λάχανο και το παντζάρι να κρατούν τα σκήπτρα
#. smoothie με παντζάρια και λάχανο
Τα smoothies είναι μια συμπυκνωμένη πηγή πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα.
Η προσθήκη smoothies στη διατροφή μας είναι μία από τις υγιεινότερες και γευστικότερες καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για χάρη της υγεία μας.
Και γιατί αυτό;
Γιατί με την παρασκευή ενός smoothie μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ με την απευθείας κατανάλωση τους.
Είναι πολύ πιο εύκολο π.χ να καταναλώσουμε τέσσερα παντζάρια μέσα σε μία μέρα αν τα κάνουμε χυμό παρά αν προσπαθήσουμε να τα καταναλώσουμε με άλλο τρόπο...

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Παντζάρια και μάραθο -μια αναζωογονητική και αντιυπερτασική σούπα

Παντζάρια και μάραθο,δύο προϊόντα της φύσης με ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες σε έναν υπέροχο συνδυασμό για μια άκρως αναζωογονητική σούπα.
Ας την ετοιμάσουμε.
Kαι θα χρειαστούμε:
-τέσσερα μέτρια προς μεγάλα παντζάρια,πάρα πολύ καλά πλυμένα,
-λάδι
-ένα ματσάκι μάραθο,πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
-ένα με δύο καρότα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
-δύο με τρία κλωνάρια σέλινο,πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
-δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,και επειδή είναι η εποχή του,αν έχουμε φρέσκο το χρησιμοποιούμε μαζί με το φύλλο του
-τέσσερα φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή φρέσκο νερό χωρίς χλώριο
-το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.
-βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο .
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.....

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-kai-maratho-mia-anazoogonitiki-kai-antiypertasiki-soypa/

Ψήσιμο στα κάρβουνα – Tι κινδύνους κρύβει και πόσο επικίνδυνο είναι

 
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα,και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να περιορίζουμε,όσο περνάει από το χέρι μας,τις εκπομπές στο περιβάλλον  κακής ποιότητας αέρα γιατί ακόμα και μικρές προσπάθειες έχουν θετικά αποτελέσματα.
Και βασικά πρέπει να προσέχουμε και να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε κακής ποιότητας αέρα.
Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως πάρα πολλές φορές, πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούμε και να σταθούμε πρόθυμα δίπλα σε μια συσκευή που εκπέμπει βλαβερές εκπομπές,όπως μια υπαίθρια,και όχι μόνο,ψησταριά.
Οι ψησταριές,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι ένα απίστευτα δημοφιλές υπαίθριο γεγονός.
Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι βρίσκονται μαζί για να φάνε ψητά κρέατα,κατά προτίμηση,που ψήνουν σε ψησταριές με κάρβουνα ή μπρικέτες κάρβουνου.
Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως παρά τη δημοτικότητά της, οι υπαίθριες ψησταριές έχουν πολλούς κινδύνους.
Ο καπνός τους περιέχει υψηλό επίπεδο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων -ΠΑΥ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι  είναι μεταλλαξιογόνοι - δηλαδή,προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, αναπνευστικές νόσους και ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα .
Η υπερφόρτωση της σχάρας με τα τρόφιμα δημιουργεί εμφανώς περισσότερες εκπομπές πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και η παραδοσιακή ψησταριά δημιουργεί κίνδυνο για καρκίνο πολύ πάνω από το αποδεκτό όριο, σε αντίθεση με τον πολύ μικρότερο κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση γκριλ με αέριο.

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

J.S. Bach - Το ονειρικό πασχαλινό ορατόριο του μεγάλου συνθέτη

J.S. Bach και Easter Oratorio, BWV 249
Το ονειρικό πασχαλινό ορατόριο του μεγάλου συνθέτη.
Μόνο τρία έργα του J.S. Bach φέρουν τον τίτλο «Ορατόριο»: των Χριστουγέννων, της Αναλήψεως και του Πάσχα.
Τα δύο πρώτα έχουν υποδειγματικά θρησκευτικό χαρακτήρα, το Πασχαλινό Ορατόριο, που βασίζεται σε μια προηγούμενη κοσμική καντάτα του συνθέτη, δεν χρησιμοποιεί βιβλικό κείμενο, δεν περιλαμβάνει χορικά ούτε έχει αφηγητή.
Αποτελεί έτσι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγχώνευσης θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής, που παρατηρείται σε πολλά από τα έργα του Bach.
Στην πρώτη του μορφή, ως καντάτα, το έργο παρουσιάστηκε την 1η Απριλίου 1725, Κυριακή του Πάσχα, στη Λειψία.
Έκτοτε, το έργο αναθεωρήθηκε δύο φορές: το 1735, όπου πλέον ονομάστηκε «ορατόριο», και το 1740.
J.S. Bach και Easter Oratorio "ανάταση ψυχής"

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Leo Buscaglia , o Dr. Love λέει : αγαπάς για να αγαπάς

Leo Buscaglia-Η αγάπη πάντα δημιουργεί, ποτέ δεν καταστρέφει.
Η μελέτη της αγάπης με οδήγησε στη μελέτη της ζωής.
Ζωή μέσα στην αγάπη σημαίνει ζωή μέσα στη ζωή και ζωή μέσα στη ζωή σημαίνει ζωή μέσα στην αγάπη.
Για μένα η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σε μας.
Ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας είναι το δικό μας δώρο στο Θεό.
Κάντε το δώρο αυτό υπέροχο.
Leo Buscaglia-o αγαπημένος συγγραφέας που μας  δίδαξε την αγάπη με  αποφασιστικότητα και θέρμη-
Που μας είπε πως "η ωριμότητα δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι περισσότερο μια διαδικασία"
Που επιμένει πως "η αληθινή σχέση αγάπης μπορεί να υπάρξει μόνο σαν συνδυασμός δυνάμεων και ενέργειας με άλλα ώριμα πρόσωπα για τη συνεχή ανάπτυξη και των δύο"
Που μα είπε πως "όταν εμμένουμε στον πόνο, καταλήγουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας"
Που επιμένει "πως δεν αντέχει ν’ ακούει κουβέντες όπως-το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα"-γιατί όπως λέει "έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά,έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή"

Ρυτίδες-τρόφιμα που προλαμβάνουν αλλά και μειώνουν τις ρυτίδες

Ρυτίδες – Πτυχές  του δέρματος, κυρίως στο πρόσωπο, που προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου και με τη γήρανση του οργανισμού μας.
Η κυτταρική ανανέωση ελαττώνεται, η επιδερμίδα λεπταίνει, αφυδατώνεται και χάνει την ελαστικότητά της και οι ρυτίδες σχηματίζονται…
Αν ψάχνουμε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξουμε και να διαφυλάξουμε το δέρμα μας από την γήρανση και 
την ταλαιπωρία που υφίσταται από επιβαρυντικούς παράγοντες  οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός , 
και κατ’ επέκταση το δέρμα μας, χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες για τη σωστή λειτουργία τους και την προστασία τους από τη γήρανση.
Η καλύτερη πηγή βιταμινών , ιχνοστοιχείων και μετάλλων προέρχεται από όλες τις τροφές που διατηρούν και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά....
read more:https://botanologia.gr/rytides-trofima-poy-prolamvanoyn-alla-kai-meionoyn-tis-rytides/

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Καρότα-σπιτικό σιρόπι καρότων που διαλύει τα φλέματα, και ανακουφίζει από το βήχα

Ένα σπιτικό σιρόπι με καρότα που διαλύει τα φλέματα, και ανακουφίζει από το βήχα Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο βήχας με φλέματα είναι μια πολύ-πολύ  συνηθισμένη ενόχληση και τις περισσότερες φορές είναι άμεσο επακόλουθο του κρυολογήματος.
Και όταν είμαστε κρυωμένοι ένα πιάτο ζεστής σούπας με πρωταγωνιστή το καρότο τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό μας.
Και εάν το κρυολόγημά μας το ακολουθεί βήχας με φλέγματα,τότε,μπορούμε να ετοιμάσουμε και ένα σιρόπι,πάλι με πρώτο συστατικό το καρότο.
Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλά για το πώς τα καρότα είναι ιδανικά για τα μάτια μας, αλλά πιθανότατα δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του βήχα.
Ναι, τα καρότα έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν το φλέγμα και να ανακουφίζουν από το βήχα,ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά όπως το μέλι.
Ένα σπιτικό,λοιπόν,σιρόπι που διαλύει τα φλέματα, και μας ανακουφίζει από το βήχα είναι το σιρόπι καρότων σε συνδυασμό με μέλι και τζίντερ.
Και εργαζόμαστε ως εξής:
Θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/karota-spitiko-siropi-karoton-poy-dialyei-ta-flemata-kai-anakoyfizei-apo-to-vicha/

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας .
Οι γνωστικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητα σκέψης, μάθησης, συλλογισμού, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά τεστ.
«Ακριβώς όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μεγαλώνει και γηράσκει, αλλά για κάποιους μπορεί να ενηλικιωθεί και να γεράσει γρηγορότερα από τους άλλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης dr Pavla Cermakova, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και οι ρίζες αυτής της αιτίας βρίσκονται στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη μας εξέτασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και....

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Η κατάληξη –ίτιδα στην ιατρική υποδηλώνει φλεγμονή. 
Ο όρος Αρθρίτιδα περιγράφει την φλεγμονή των αρθρώσεων. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, ουρική, ψωριασική, μικροβιακή κ.ά.).
Τα βασικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης. 
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να είναι είτε ήπια, όπως μια μικρή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, είτε να φτάνουν σε σημείο που περιορίζουν πλήρως την κινητικότητα.       
Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ένας στους 5 ενήλικες πάσχει από διαγνωσμένη αρθρίτιδα και προβλέπεται αύξηση της επίπτωσης της νόσου στα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολική η δήλωση που αναφέρεται από αρκετούς ερευνητές ότι μια ανακάλυψη που θα θεράπευε τα αρθριτικά νοσήματα θα ήταν πιο σημαντική και από την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου. 
Υπολογίζεται ότι η ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου θα αύξανε τον μέσο όρο ζωής κατά 2 έτη ενώ η θεραπεία της αρθρίτιδας θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής κατά 5 έτη.
Οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τους χόνδρους των αρθρώσεων (το ελαστικό μέρος που καλύπτει το οστό στο σημείο της άρθρωσης) μαζί με το οστό που στηρίζει τον χόνδρο. 
Φαίνεται να οφείλεται σε φθορά και συσσωρευμένες κακώσεις των αρθρώσεων. 
Κύριο χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι φθορά των χόνδρων και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το σώμα επιτίθεται στις ίδιες τις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. 
Οι αρθρώσεις σε αυτή την περίπτωση πλήττονται συμμετρικά και μακροπρόθεσμα παραμορφώνονται.  Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζονται όμως και άλλα όργανα, όπως η καρδιά και πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα.
Και οι δύο μορφές χαρακτηρίζονται από μια σταθερή και σταδιακή επιδείνωση της νόσου ενώ όλες οι θεραπείες έχουν στόχο την καθυστέρηση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι με τον τρόπο που προσεγγιζόταν το πρόβλημα μέχρι σήμερα το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς είναι ανακουφιστικές θεραπείες.
Σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμώνται όλες οι εξελίξεις που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου και στην διαχείριση του πόνου, δεν μπορούμε όμως να πούμε σε καμία περίπτωση ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση οδηγεί σε μια σταθερή και σταδιακή βελτίωση. 
Μιλάμε πάντα για μια προσπάθεια που επικεντρώνεται στην μείωση της  ταχύτητας επιδείνωσης. 
Εκ προοιμίου η επιδείνωση θεωρείται δεδομένη.
Μια Αιτιολογική Προσέγγιση 
Έχω συχνά αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα για μια στροφή της ιατρικής σκέψης που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. 
Ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών φαίνεται να μετουσιώνονται στην κλινική εφαρμογή με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα τελευταία 4-5 χρόνια.
Το μοντέλο σκέψης των σημερινών θεραπειών για τις αρθρίτιδες βασίζεται σε ένα ανατομικό τρόπο σκέψης. 
Εξετάζουμε το ανθρώπινο σώμα σαν μια μηχανή όπου τα όργανα που το απαρτίζουν είναι τα «ανταλλακτικά» της τα οποία σταδιακά και αναπόφευκτα φθείρονται. 
Η συγκεκριμένη προσέγγιση εμφανίζει αποτελεσματικότητα στα οξέα και επείγοντα προβλήματα υγείας.
Στην περίπτωση ενός τραυματισμού στο γόνατο, το γόνατο μας πρήζεται και πονάει. 
Το χτύπημα προκάλεσε την καταστροφή ιστών και το σώμα στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικασίες επιδιόρθωσης. 
Ξεκινάει στο συγκεκριμένο σημείο η παραγωγή ουσιών που προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης και πόνο.
Σκοπός των παραπάνω ενεργειών είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στην περιοχή (αιμάτωση) και η ακινητοποίησή  της (πόνος) μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της περιοχής. 
Το σύνολο των διαδικασιών που περιγράψαμε ονομάζονται φλεγμονή.
Η φλεγμονή (φλέγω, καίω) περιγράφει τον πόνο, την ερυθρότητα, την θερμότητα και το πρήξιμο που συμβαίνουν καθώς το σώμα επουλώνει την πάσχουσα περιοχή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί το σώμα μας για να λύσει ένα πρόβλημα.
Όσο πιο μεγάλη η κάκωση τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. 
Στην προσπάθεια μας να μειώσουμε τον πόνο που συνοδεύει την φλεγμονή χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά και άλλα μέσα που είτε στοχεύουν τον πόνο (παυσίπονα, ακινητοποίηση) είτε την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδη, πάγος).
Η ανακουφιστική αγωγή μας βοηθάει  να νοιώθουμε καλύτερα καθώς το σώμα επαναφέρει και αναδομεί τους ιστούς που υπέστησαν βλάβη.  
Δεν βοηθάει στην επούλωση, τουναντίον την καθυστερεί καθώς μειώνει την ένταση της.
Για να επουλώσει το σώμα μας μια οποιαδήποτε βλάβη χρειάζεται δομικά συστατικά και ενέργεια ώστε να φτιάξει νέους ιστούς. 
Η θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και τα αποθέματα του σε αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα καθορίζουν την διάρκεια και τον βαθμό επούλωσης μιας βλάβης.
Όταν πρόκειται για κάτι οξύ και μεμονωμένο το σώμα είναι σε θέση να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική λειτουργία. 
Όταν όμως έχουμε χρόνιες κακώσεις και φλεγμονές μειώνονται τα αποθέματα και παράλληλα η ικανότητα επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας.
Αν γνωρίζουμε τι λείπει από το σώμα ώστε να το χορηγήσουμε μπορούμε να δράσουμε αιτιολογικά και όχι μόνο ανακουφιστικά. 
Στόχος μας σήμερα δεν είναι μόνο η συμπτωματική ανακούφιση αλλά η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας (Λειτουργική Ιατρική).
Η αξιολόγηση της επάρκειας σε συστατικά με την χρήση ειδικών εξετάσεων Metabolomic Analysis® που καταγράφουν τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας (μεταβολική κατάσταση) ανοίγουν νέους δρόμους στην διαχείριση χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων.
Πράγματι όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ «Η μελέτη της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού είναι ένας πιο απλός και ακριβής τρόπος για να αξιολογήσουμε την κατάσταση υγείας»
Τι μπορούμε να κάνουμε
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η επαναφορά της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού μετά από ειδικές αναλύσεις, επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης και μειώνει σημαντικά την ένταση της φλεγμονής. 
Στην κλινική μας εφαρμόζουμε μεθόδους που μας επιτρέπουν παράλληλα με την συμπτωματική αγωγή να αποτυπώνουμε την κατάσταση του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο.
Το σώμα μας έχει την τάση να ισορροπήσει στο σημείο καλύτερης υγείας που μπορεί. 
Πριν 2500 ο Ιπποκράτης δήλωσε ότι αν οι ενέργειες του γιατρού ωφελούν και δεν βλάπτουν τότε ο ασθενείς θεραπεύεται. 
Σήμερα όσο ποτέ μπορούμε να βοηθήσουμε με εξαιρετική ακρίβεια προς αυτή την κατεύθυνση. 
Στην Υγειά Σας!
drtsoukalas.com

botanologia.blogspot.gr


Σαρδέλες στο φούρνο,με ντομάτα,σπαράγγια και μαϊντανό-ένα υπέροχο φαγητό

Για τις σαρδέλες νομίζω τα λόγια είναι περιττά.
Και ξέρετε ; Οι σαρδέλες πήραν το όνομά τους από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, ένα από τα μέρη που βρέθηκαν σε αφθονία και είναι μέλος της οικογένειας της ρέγγας.
Σήμερα, αυτά τα μικρά ψάρια, τα οποία συνήθως συσκευάζονται σε δοχεία ή σε κονσέρβες, πωλούνται σε όλο τον κόσμο προσφέροντας την νοστιμιά τους και τις περίφημες ιδιότητές τους.
Η ταπεινή σαρδέλα μπορεί να φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακή από άλλα ψάρια, αλλά η διατροφική της αξίας είναι υψηλότατη.
Είναι ένα από τα πιό υγιεινά και θρεπτικά ψάρια.
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα,
πρωτεΐνες,
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β12 – Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά τον εγκέφαλο και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
βιταμίνη Β6
βιταμίνη D – Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή των οστών καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και φθορά των δοντιών.
χολίνη
νάτριο.....
read more:https://botanologia.gr/sardeles-sto-foyrno-me-sparaggia-ena-yperocho-kai-ygieinotato-fagito/

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Λόγω των ημερών-μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι,ένα αγαπημένο μου φαγητό.

Ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι και μπόλικα λαχανικά!
Ένα φαγητό που μου αρέσει πάρα πολύ και το προτιμώ τις μέρες της σαρακοστής!
Διαλέγω τον μπακαλιάρο που χρειάζομαι και αφού τον ξεπλύνω κάτω από τη βρύση πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι τον ξαρμυρίζω ως εξής:
– τον αφήνω σε μπόλικο κρύο νερό μία νύχτα
– την άλλη μέρα αλλάζω το νερό τρεις φορές,μία το πρωί,μία το μεσημέρι και μία το βράδυ
– τον αφήνω έτσι όλη νύχτα και
– την άλλη μέρα αλλάζω νερό το πρωί
– ενώ το βράδυ “ξύνω” με ένα μαχαίρι τα λέπια και αφού τον κόψω στα κομμάτια που θέλω τον αφήνω όλη τη νύχτα στο νερό.
Πόσες φορές θα αλλάξω το νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μου και το βάρος του μπακαλιάρου, θα χρειαστεί περίπου έξι με επτά φορές να αλλάξω το νερό σε δύο 24ωρα ώστε να έρθει σε επιθυμητά επίπεδα.
Και έφτασε η μέρα να τον μαγειρέψω!
Θα χρειαστώ..

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ο Άδωνις το πεύκο,είναι ηλικίας άνω των 1.075 ετών, και ζει στα δάση της Πίνδου

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.
Σχεδόν όλα τα τμήματά του έχουν ισχυρές θεραπευτικέ ιδιότητες.
Οι βελόνες του,το ρετσίνι του, τα κουκουνάρια του,τα φρέσκα κλαράκια του και τα μπουμπούκια του!!!
Θα μιλήσουμε για ένα-ένα από αυτά,για τις ιδιότητές τους και τις χρήσεις τους,και ξεκινάμε με τα μπουμπούκια του πεύκου λόγω της άνοιξης.
Ας δούμε γιατί.
Τα μπουμπούκια του πεύκου ήταν από τις πρώτες ιατρικές ύλες,που χρησιμοποιήθηκε τόσο στη λαϊκή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.
Όπως συμβαίνει και με άλλα ιαματικά βότανα,το μέγιστο όφελος μπορούν να μας το προσφέρουν μόνο σωστά συλλεγμένα μπουμπούκια πεύκου ώστε να έχουν ανέπαφα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αυτό είναι απαραίτητο όταν συλλέγομαι οποιοδήποτε βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή ιαμάτων.
       Η πλέον κατάλληλη περίοδος για τη συλλογή των μπουμπουκιών των πεύκων είναι οι ανοιξιάτικες μέρες μετά το τέλος και της τελευταίας παγωνιάς, όταν τα "μάτια" των μπουμπουκιών είναι λίγο πριν το άνοιγμα!
Κατά κανόνα, αυτό είναι με την αρχή της άνοιξης, αλλά πάντα είναι ανάλογο με τις κλιματολογικές ζώνες,άλλη εποχή βγαίνουν τα μπουμπούκια του πεύκου στην Ελλάδα και άλλη εποχή σε μια βόρεια χώρα της Ευρώπης.....
read more:
https://botanologia.gr/o-adonis-to-peyko-einai-ilikias-1-075-eton-kai-zei-sta-dasi-tis-pindoy/

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Βάμμα βοτάνων-πως το παρασκευάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
read more:https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/

Βάμμα βοτάνων-πως το ετοιμάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050,
φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/

Leo Buscaglia , o Dr. Love λέει : αγαπάς για να αγαπάς

Leo Buscaglia-Η αγάπη πάντα δημιουργεί, ποτέ δεν καταστρέφει.
Η μελέτη της αγάπης με οδήγησε στη μελέτη της ζωής.
Ζωή μέσα στην αγάπη σημαίνει ζωή μέσα στη ζωή και ζωή μέσα στη ζωή σημαίνει ζωή μέσα στην αγάπη.
Για μένα η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σε μας.
Ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας είναι το δικό μας δώρο στο Θεό.
Κάντε το δώρο αυτό υπέροχο.
Leo Buscaglia-o αγαπημένος συγγραφέας που μας  δίδαξε την αγάπη με  αποφασιστικότητα και θέρμη-
Που μας είπε πως "η ωριμότητα δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι περισσότερο μια διαδικασία"
Που επιμένει πως "η αληθινή σχέση αγάπης μπορεί να υπάρξει μόνο σαν συνδυασμός δυνάμεων και ενέργειας με άλλα ώριμα πρόσωπα για τη συνεχή ανάπτυξη και των δύο"
Που μα είπε πως "όταν εμμένουμε στον πόνο, καταλήγουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας"
Που επιμένει "πως δεν αντέχει ν’ ακούει κουβέντες όπως-το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα"-γιατί όπως λέει "έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά,έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή"

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά αλλά και πολλά άλλα κοινά φάρμακα μειώνουν τα βακτήρια του εντέρου

Αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά αλλά και πολλά άλλα κοινά φάρμακα μειώνουν τα βακτήρια του εντέρου

Περίπου ένα στα τέσσερα φάρμακα -ανάμεσα τους πολλά που συνταγογραφούνται ευρέως- έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις βακτηριακές κοινότητες του εντέρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ακόμη και των «καλών» μικροοργανισμών.
Αυτό μπορεί, παράλληλα με τα οφέλη του φαρμάκου, να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ανθρώπους, μεταξύ άλλων ανοίγοντας το δρόμο σε διάφορες παθήσεις ή ενισχύοντας την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Τα βακτήρια παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, αν και οι αλληλεπιδράσεις και ισορροπίες ανάμεσα στα «καλά» και στα «κακά» βακτήρια είναι ένα πολύπλοκο και συχνά απρόβλεπτο ζήτημα.

'Αλλες πρόσφατες μελέτες είχαν ανακαλύψει ενδείξεις ότι, εκτός από τα αντιβιοτικά, διάφορα φάρμακα (αντιδιαβητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιψυχωτικά κ.α.) μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, παρόλο που έχουν σχεδιασθεί να δρουν πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα μάλλον, παρά στα βακτηριακά.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς επιβεβαιώνει ότι πράγματι πολλά φάρμακα κάνουν άνω-κάτω τα μικρόβια του εντέρου, μεταβάλλοντας τις μεταξύ τους αναλογίες, με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι από το πόσο συχνές είναι αυτές οι «παράπλευρες απώλειες» των βακτηρίων εξαιτίας της δράσης (φαινομενικά) άσχετων φαρμάκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αθανάσιο Τύπα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν καλλέργειες βακτηριακών κυττάρων για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχουν περισσότερα από 1.000 φάρμακα (αντιβακτηριακά, αντιικά κ.α.) πάνω σε 40 κοινά είδη βακτηρίων, που είναι αντιπροσωπευτικά του μικροβιακού εντερικού οικοσυστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι το 27% των φαρμάκων αναστέλλουν την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός είδους βακτηρίου και αρκετά περισσοτέρων από ένα, με μια δράση που μοιάζει με τις παρενέργειες των αντιβιοτικών στους μικροοργανισμούς του εντέρου.

«Είναι τρομακτικό, αν ληφθεί υπόψη ότι στη ζωή μας παίρνουμε πολλά φάρμακα που δεν είναι αντιβιοτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο Τύπας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν ώστε στο μέλλον να μειωθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων.

Παρόλη τη σημασία του μικροβιώματος για την υγεία, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή γνώση τι είδους «τροφή» θέλουν τα περισσότερα εντερικά βακτήρια για να αναπτυχθούν ή αντίθετα ποιές τροφές αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, καθώς επίσης με ποιό ακριβώς τρόπο μεταβολίζουν τις θρεπτικές ουσίες με τις οποίες τα τροφοδοτεί ο άνθρωπος μέσω της τροφής του.

Σε μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "Nature Microbiology", ο κ. Τύπας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν μια μελέτη για τις μεταβολικές ιδιότητες των βακτηρίων του εντέρου, μελετώντας 96 στελέχη των 72 συχνότερων και σημαντικότερων ειδών εντερικών βασκτηρίων, μερικά από τα οποία εμπλέκονται σε παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια μεγάλη ποικιλία στον τρόπο που αναπτύσσονται ακόμη και συγγενικά βακτήρια και στο πώς αντιδρούν στους μεταβολίτες του εντέρου. Στην ουσία, οι ερευνητές παρουσίασαν μια μοριακή κουζίνα με «συνταγές» για το πώς μπορούν οι επιστήμονες να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο και να μελετήσουν καλύτερα μια σειρά από βακτήρια, τα οποία έχουν διαφορετικές «διατροφικές» προτιμήσεις και χαρακτηριστικά ανάπτυξης.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr
photo:en.wikipedia.org

Τα φλαβονοειδή προστατεύουν την καρδιά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Μελέτη που έγινε σε μεγάλο αριθμό γυναικών μετά την εμμηνόπαυση έδειξε ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 35.000 γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Όσλο στη Νορβηγία και της Μινεσότας στις ΗΠΑ εξέτασαν εκτενώς τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών και εστίασαν στην κατανάλωση φλαβονοειδών με τη βοήθεια ειδικών βάσεων δεδομένων.
Ο λόγος που η έρευνα εστίασε στις γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας είναι η αυξητική τάση καρδιακών επεισοδίων που παρουσιάζουν τα τελευταία έτη.

Η εκτενής ανάλυση των όσων κατανάλωναν οι γυναίκες σε σχέση με τους τύπους καρδιακών παθήσεων που παρουσίαζαν έδειξε ότι η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και κρασιού, σχετίζονταν με το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και γενικά με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες αυτή είναι μια πρώτη έρευνα που έγινε για το θέμα και παρόλα αυτά τα αποτελέσματά της από την επίδραση της κατανάλωσης φλαβονοειδών ουσιών είναι θετικά ως προς την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η πρόσληψη φλαβανονών, ανθοκυανινών και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, σχετίζονταν με μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις συμπεριλαμβανόμενης και της στεφανιαίας νόσου και για το λόγο αυτό, συστήνουν στις γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φλαβονοειδή.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr