Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Βάμμα βοτάνων-πως το ετοιμάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν  που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι καταλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.

 Βάμμα και ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί εώς και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως  φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.

Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την διάλυση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
Το βάμμα των βοτάνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δύο χρόνια μετά την παρασκευή τους.
Βάμμα μπορούμε να ετοιμάσουμε με την χρήση
μιάς κανάτας και
ενός φίλτρου ή σουρωτηριού.
Τα βάμματα είναι ισχυρά παρασκευάσματα και έχει μεγάλη σημασία ο έλεγχος της συνιστώμενης δόσης.
και ας ξεκινήσουμε...
~ τοποθετούμε το βότανο μας  σε μιά μεγάλη και
καθαρή κανάτα γυάλινη ή σε κάποιο γυάλινο βάζο με μεγάλο στόμιο που και τα δύο πρέπει να κλείνουν πολύ καλά
~ ρίχνουμε τόσο αλκοόλ όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το βότανο 
~ σκεπάζουμε πολύ καλά την κανάτα ή το βάζο και
~ κουνάμε  πολύ καλά για ένα δύο λεπτά
~ τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για δέκα με δεκαπέντε μέρες
~ δεν ξεχνάμε να κουνάμε το μείγμα μας  κάθε μία με δύο μέρες πολύ καλά
Όταν ετοιμάζουμε τα βάμματα ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ποτέ φωτιστικό οινόπνευμα ή οινόπνευμα καθαρισμού 
Όταν το βάμμα μετά την πάροδο των δεκαπέντε περίπου ημερών που είπαμε στην αρχή είναι έτοιμο, με την βοήθεια ενός σουρωτηριού ή ενός φίλτρου,το στραγγίζουμε πολύ καλά και πετάμε ότι έχει μείνει από το βότανο μετά την αποστράγγιση.
Βάζουμε το βάμμα σε καθαρό σκουρόχρωμο μπουκάλι με την βοήθεια ενός χωνιού
Σκεπάζουμε πολύ καλά και τοποθετούμε σε σκοτεινό δροσερό σημείο.
Δεν ξεχνάμε να βάζουμε πάντα ετικέτες στα μπουκάλια με τα βάμματά μας

ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ:200gr ξεραμένα ή 300gr νωπά βότανα πάντα ψιλοκομμένα σε 1lit αλκοόλ.
Ιδανικό αλκοόλ για την έγχυση βοτάνων είναι η ρακί,αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι είναι αγνή,χωρίς προσμείξεις.

ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
5 ml ή μία κουταλιά της σούπας δύο με τρεις φορές την ημέρα διαλυμένη σε 25 ml νερό ή φρουτοχυμό.

ΦΥΛΑΞΗ:
Τα βάμματα φυλάσσονται πάντα σε σκουρόχρωμα μπουκάλια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου δύο χρόνια.

thalia-botanologia.blogspot.gr