Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Σκόρδο, ένας από τους πολλούς τρόπους ένταξής του στη διατροφή μας

Πως μπορούμε να ετοιμάσουμε μια απλή συνταγή με σκόρδο για να μην αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε;
Ας δούμε:
Πρώτα-πρώτα συνθλίβουμε τρεις μεγάλες* σκελίδες σκόρδο και τις αφήνουμε δέκα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ενεργοποιηθεί πλήρως η πολύτιμη allicin που περιέχειόσο πιο ψιλοκομμένο και όσο πιο καλή η σύνθλιψη τόσο πιο έντονη είναι η θεραπευτική ενέργεια του σκόρδου-
Κατόπιν σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τις κοπανισμένες ή τριμμένες σκελίδες σκόρδου,
δύο ντομάτες, πλυμένες και κομμένες στα τέσσερα,
τέσσερα-πέντε κλωνάρια μαϊντανό, πλυμένα και κομμένα στα τέσσερα,
το χυμό ενός λεμονιού,
λίγο θαλασσινό αλάτι,
πιπέρι, όσο μας αρέσει και 
ελάχιστο νερό, τόσο όσο παχύρευστο θέλουμε το “χυμό” μας
Χτυπάμε τα υλικά μας, πολύ καλά, να ομογενοποιηθούν και
έχουμε έτοιμο ένα πολύτιμο και νόστιμο χυμό, με τον οποίο μπορούμε να συνοδέψουμε κάποιο γεύμα μας, σαν ποτό-ρόφημα,
να το πάρουμε σαν ορεκτικό-ρόφημα, αφού προσθέσουμε χυμό λαχανικών, αν έχουμε-
να τον πίνουμε κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης ή ίωσης,
να τον προσθέτουμε, όπως είναι, σε χορτόσουπες που μόλις ετοιμάσαμε ή σε κάποιο γεύμα της αρεσκείας μας λίγο πριν το σερβίρουμε…

Δοκιμάστε το –
είναι νόστιμο,
είναι πικάντικο,
είναι τονωτικό,
είναι δυναμωτικό,
είναι θεραπευτικό…

Ας κάνουμε όλες μας τις συνταγές νόστιμες,
πικάντικες,
τονωτικές,
δυναμωτικές και πάνω από όλα θεραπευτικές…

*αν μας ξενίζει η γεύση του σκόρδου, μπορούμε για αρχή να βάλουμε μία σκελίδα σκόρδο και να την αυξάνουμε σιγά-σιγά

read more:Το σκόρδο, η θεραπευτική του δύναμη και δύο ισχυρότατα σπιτικά ελιξίρια.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Κυνόροδα, τα πολύτιμα, πως τα αποξηραίνω και πως τα αποθηκεύω

Το φθινόπωρο, σε περιπάτους μας σε περιοχές που φύονται αγριοτριανταφυλλιές, το μάτι μας θα αιχμαλωτίσουν οι πανέμορφοι κόκκινοι καρποί της και βέβαια είναι η ιδανική στιγμή, με σεβασμό πάντα στη φύση και σε αυτό που μας προσφέρει, να συλλέξουμε τα πολύτιμα κυνόροδα*.
Τα κυνόροδα τα αποξηραίνουμε,
τα συσκευάζουμε σε γυάλινο δοχείο και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο των ντουλαπιών της κουζίνας μας.
Τα χρησιμοποιούμε όλη τη διάρκεια του χρόνου κάνοντας ροφήματα**
Πως αποξηραίνω τα κυνόροδα
-. συλλέγω τα κυνόροδα
-. καθαρίζω τις δύο άκριες των καρπών από τυχόν υπολείμματα ξεραμένου άνθους και μίσχου
-. τα πλένω να φύγουν σκόνες και τυχόν μικρά ζουζουνάκια
-. τα απλώνω σε μια βαμβακερή καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν -δεν προτιμώ το χαρτί κουζίνας...

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μια πρώτη γνωριμία με ένα σπουδαίο βότανο – το Camellia sinensis

Οι προσπάθειες πολλών γιατρών, μελετητών και ερευνητών τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιήσουν και να καθιερώσουν  βότανα για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας  σύστημα, να προλάβουν και να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες βασίζεται σε μια μακραίωνη παράδοση.

Camellia sinensis
Είναι τόσο ισχυρή η δράση των κατεχινών- πολυφαινόλες- του πράσινου τσαγιού-Camellia sinensis, που φτάνουν στο σημείο να επιδρούν στον πυρήνα του κυττάρου σε επίπεδο DNA και RNA!

Η διατροφική υποστήριξη είναι μια πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της διατροφής, που βασίζεται στην θεραπεία μέσω της διατροφής με βότανα,
με φυτά,
με φρούτα…
    read more:https://botanologia.gr/mia-proti-gnorimia-me-ena-spoydaio-votano-to-camellia-sinensis/

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Αγριοράδικο και τσουκνίδα σε ένα ισχυρό ρόφημα για την αναιμία

Ισχυρότατο ρόφημα δύο βοτάνων, ιδανικό για περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
Το αγριοράδικο- Taraxacum, officinale και η τσουκνίδα-Urtica dioica είναι δυο ισχυρότατα βότανα τα οποία χρησιμοποιούμε, εκτός των άλλων και για τα μακροχρόνια οφέλη τους στη θεραπεία της αναιμίας.
Σύμφωνα με τους αιματολόγους, η αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα κατά την οποία δεν υπάρχει επάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της αιτία πρόκλησης.
Μπορεί να είναι είτε μια προσωρινή διαταραχή, είτε μια πιο μακροπρόθεσμη και να συνοδεύεται από ήπια ή πιο έντονα συμπτώματα.
Για την πρόληψη κάποιων μορφών αναιμίας πρέπει να ακολουθούμε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής χωρίς ελλείψεις και χωρίς υπερβολές, διότι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας είναι και η διατροφή μας, όταν παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμινών, όπως  η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ και μετάλλων και ιχνοστοιχείωνειδικά και καθοριστικά του σιδήρου, παράγοντες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων,
οι διαταραχές στο έντερο,
η έμμηνος ρύση,
η εγκυμοσύνη,
οι χρόνιες παθήσεις,
το οικογενειακό ιστορικό,
η ηλικία και τέλος, παράγοντες όπως αυτοάνοσα νοσήματα,
λοιμώξεις,
αιματολογικές παθήσεις,
έκθεση σε τοξικά και αλκοολισμός.
Το πιο συχνό είδος αναιμίας είναι η σιδηροπενική αναιμία...

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Bruce H. Lipton, Ph.D: "όταν κοιτάμε τον καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας δεν βλέπουμε μια μεμονωμένη οντότητα, αλλά μια κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων"

Οι εκπληκτικές νέες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τις βιοχημικές επιδράσεις της λειτουργίας του εγκεφάλου, δείχνουν ότι όλα τα κύτταρα του σώματός μας επηρεάζονται από τις σκέψεις μας. 
Ο Bruce H. Lipton, Ph.D. Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος, γνωστός για τις μελέτες και έρευνές του του σχετικά με την επιγενετική, μεταξύ άλλων αναφέρει πως
όταν είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας, προσελκύουμε ευτυχισμένους, εκπληρωμένους ανθρώπους, γεγονός που μας οδηγεί σε μια ισορροπημένη υγιή ζωή.
Εδώ μια συγκλονιστική του συνέτευξη στο ncbi.nlm.nih.gov: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438088/
https://botanologia.gr/bruce-h-lipton-ph-d-kathos-allazoyme-gnomi-allazoyme-kai-ti-viologia-mas/

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Σκόρδο και astragalus σε ένα πανίσχυρο ρόφημα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας σε εποχές που απαιτείται.

Ένα έντονα αρωματισμένο βοτανικό ρόφημα, ένα πανίσχυρο ενισχυτικό της ανοσίας του οργανισμού μας σε περιόδους βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων όπως γρίπη, κρυολόγημα και όχι μόνο.
Τα ροφήματα είναι μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες.
Αφήνω την φαντασία μου να δημιουργήσει τα μείγματα και τις γνώσεις μου να τα εγκρίνει και ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες μας ετοιμάζω τα ροφήματά μας.
Την εποχή του χειμώνα συνήθως, ετοιμάζω ροφήματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και τόνωσης όλου του οργανισμού μας.
Το σκόρδο,
το θυμάρι,
η ρίγανη,
το φασκόμηλο,
το χαμομήλι,
ο astragalus,
η λαδανιά,
το λεμόνι είναι στις προτεραιότητές μου κάθε χειμώνα.
Ένα από τα ροφήματά μου είναι και αυτό με σκόρδο και  ρίζα αστράγαλου...

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Αγριμόνιο, το βότανο που θεραπεύει όλες τις λοιμώξεις που εμμένουν!

αγριμόνιο το ευπατόριο ή Agrimonia eupatoria
“αγριμόνιο το ευπατόριο”  – έτσι το βάπτισε ο Διοσκουρίδης για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον Ευπάτορα, ο οποίος είχε αναπτύξει μιά ιδιαίτερη σχέση με τα βότανα…
Aγριμόνιο το ευπατόριο και
Α) ας το περιγράψουμε:
Το συναντούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία.
Έχει μακριά,
μαύρη και κάπως ξυλώδη ρίζα η οποία έχει ένα γλυκό άρωμα ιδιαίτερα την άνοιξη...
Έχει όρθιο,
κυλινδρικό και ελαφρώς τραχύ κορμό, ο οποίος ανεβαίνει περίπου στα εβδομήντα εκατοστά ύψος - ως επί το πλείστον - χωρίς διακλαδώσεις...
Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα, διατεταγμένα το ένα απέναντι στο άλλο.
Είναι πολυάριθμα με αισθητή διαφορά στο μέγεθος και στον πλούτο των μικρότερων φύλλων που αναβλύζουν ανάμεσά τους.
Έτσι παρατηρούμε  τα κύρια φύλλα να αυξάνονται σε μέγεθος προς την κορυφή όπου και έχουν 2,5 έως 3,5 cm μήκος με
επιμήκες - ωοειδές σχήμα
χνουδωτά με όμορφο οδοντωτό- δαντελωτό τελείωμα...
Παρατηρούμε επίσης τα στελέχη που είναι κοντά στο έδαφος να φτάνουν συχνά τα 15 cm μήκος, ενώ όσο πλησιάζουν στην κορυφή μικραίνουν φτάνοντας περίπου τα 3cm
Τα ψηλότερα έχουν πολύ λιγότερα φυλλαράκια από τα χαμηλότερα τα οποία - φυλλαράκια - με τη σειρά τους ποικίλουν και αυτά πολύ σημαντικά σε μέγεθος, καθώς
εκτός από τα έξι με οκτώ μεγάλα πλευρικά και του ενός στην κορυφή, ανάμεσα είναι πλαισιωμένα με αρκετά άλλα που είναι πολύ μικρότερα...
Τα λουλούδια του τα οποία βρίσκονται σε άνθιση από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και μικρά είναι πολλά σε αριθμό, διατεταγμένα σε επιμήκη βότρυ...
Έχουν πέντε εμφανή πέταλα τα οποία είναι σε σχήμα αυγού και κάπως στενά σε αναλογία με το μήκος τους...
Έχουν ένα φωτεινό χρυσοκίτρινο χρώμα και
εκπέμπουν μια δροσερή και πικάντικη μυρωδιά όπως αυτή που εκπέμπουν τα βερίκοκα...
read more:https://botanologia.gr/agrimonio-to-votano-poy-therapeyei-oles-tis-loimoxeis-poy-emmenoyn/

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Τσάι του βουνού -το μαγικό βότανο των ελληνικών βουνών

Το δέος και η αγάπη για τα βότανα και την πράσινη φύση, σε συνδυασμό με την προθυμία του να ακούει "πραγματικά" τους ανθρώπους έκαναν τον Christopher Hedley τον πιό αγαπημένο γιατρό-βοτανολόγο.
Ο Christopher Hedley,
φημισμένος Βρετανός γιατρός βοτανολόγος και από τους μεγάλους δασκάλους βοτανοθεραπείας έλεγε: 
"Τα βότανα που χρειαζόμαστε αναπτύσσονται, πάντα, στην περιοχή μας, στον τόπο μας και μας μαθαίνουν για το περιβάλλον μας"
Όλα τα βότανα έχουν μια ιστορία και υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτήν την ιστορία.
Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν σε αυτήν.
Όποιος τα συλλέγει,
όποιος τα μεγαλώνει,
όποιος το χρησιμοποιεί,
όποιος τα παρασκευάζει, όλοι προσθέτουν στην ιστορία.
Το τσάι του βουνού, το τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας, είναι ένα πολύτιμο βότανο που πολλές φορές ξεχνάμε τη σπουδαιότητά του!
Δυό-τρία από τα πολλά ευεργετήματά του:
– μας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα και από τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού μας συστήματος...

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευτυχισμένο μόνο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του

Ο Henry David Thoreau, ο Αμερικανός φυσιοδίφης,
βοτανολόγος,
δοκιμιογράφος,
ποιητής και κορυφαίος υπερβατικός φιλόσοφος έλεγε πως ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευτυχισμένο μόνο,
όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του, ασπαζόμενος τις ιδέες και ρήσεις του Ιπποκράτη...
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το παντζαρόζουμο μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που θα το πιούμε ελαττώνει την υψηλή πίεση;
Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το παντζάρι θεωρείται υπερ-φάρμακο;

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Αγριοράδικο το πολύτιμο

"Αν κάποια στιγμή δεν μπορούμε να σκεφτούμε ένα βότανο για κάποιον, απλά του δίνουμε αγριοράδικο και θα νιώσει αμέσως, καλύτερα"!
read more:https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Πως ετοιμάζω ισχυρότατη πάστα για το βήχα με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ

Σπιτική παχύρευστη πάστα, που μας βοηθά να περνάμε ανώδυνα ένα κρυολόγημα*,
τη ρινική συμφόρηση,
την καταρροή,
τον πονόλαιμο και το βήχα  που το συνοδεύουν.
Η “πάστα” είναι πολύ απλή στην παρασκευή και απαιτεί μόνο τρία ισχυρά συστατικά:
μέλι,
λεμόνι και τζίντζερ.
Θα χρειαστώ*****
250gr φρέσκια ρίζα τζίντζερ
ένα ολόκληρο φρεσκότατο λεμόνι
ένα φλιτζάνι μέλι – προσοχή στο μέλι, να είναι αρίστης ποιότητας και ει δυνατόν βιολογικό
Πως εργάζομαι
– πλένω πολύ καλά τη ρίζα του τζίντζερ και την καθαρίζω,
– την κόβω σε παχιές ροδέλες και
– την ρίχνω στο μπλέντερ,
– πλένω πολύ καλά το λεμόνι μου και...

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μιά πεντανόστιμη και θρεπτικότατη σαλάτα με γλιστρίδα και ρεβίθια

Τις προάλλες, κάνοντας την βόλτα μου στη λαϊκή αγορά που κάνω τα ψώνια μου, είδα σε έναν πάγκο φρεσκοκομένη αντράκλα και θυμήθηκα πως στο ψυγείο μου είχα έτοιμα βρασμένα ρεβίθια.
Με την αντράκλα και τα ρεβίθια κάνω πάντα σαλάτα – είναι μια πεντανόστιμη σαλάτα, χορταστική, με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
Σαλάτα με γλιστρίδα και ρεβίθια
Η σαλάτα μου χρειάζεται ελάχιστο χρόνο να ετοιμαστεί, με την προϋπόθεση ότι έχω έτοιμα βρασμένα τα ρεβίθια μου.
Χρειάζομαι:
– ένα φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
– δυό τρία κλαράκια κάπαρη – έχω πάντα κάπαρη, την οποία ετοιμάζω λίγο πριν το καλοκαίρι με κλαράκια κάπαρης...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Lykopene - ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό

Λυκοπένιο – Τι είναι όμως το ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει τις ντομάτες κόκκινες και γιατί θεωρείται θαυματουργό;

Πρώτα-πρώτα ας δούμε γιατί “λυκοπένιο”
Λοιπόν – η επιστημονική ονομασία της ντομάτας είναι «λυκοπερσικόν το εδώδιμον»
Και η βασική ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα είναι ένα συμμετρικό τετρατερπένιο-ένας πολυακόρεστος υδρογονάνθρακας.
Παίρνοντας τις δυό πρώτες συλλαβές “λυκο” από το ” λυκοπερσικόν” και τις τρεις τελευταίες “πενιο” από το “τετρατερπένιο” έχουμε τη λέξη “λυκοπένιο”που δηλώνει το μόριο ενός υδρογονάνθρακα.
Αυτά για το όνομα – ας δούμε τώρα τις ιδιότητες...

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιβακτηριακό διάλυμα φασκόμηλου για τη στοματική μας υγιεινή

Πρακτική:
-. γαργάρες και
-. στοματικές πλύσεις
Κύρια συστατικά:
φασκόμηλο, 8 με 10 φρέσκα φύλλα*
θαλασσινό αλάτι, χωρίς προσμίξεις, 1 κουταλάκι του γλυκού
νερό χωρίς χλώριο, ένα φλυτζάνι
Στοματικό διάλυμα
Η χρήση στοματικού διαλύματος με αλμυρό νερό είναι ένα πολύ γνωστό ίαμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.
Η συγκεκριμένη μου συνταγή είναι ενισχυμένη με φασκόμηλο, το οποίο είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιβακτηριακές του ιδιότητες και δράσεις.
Η τακτική χρήση του στοματικού διαλύματος φασκόμηλου  βοηθάει στην...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μιά απλή συνταγή, μια εξαίρετη γεύση – κρεμμύδια “τουρσί”

Τα κρεμμυδάκια “τουρσί*” είναι μιά πεντανόστιμη αλλά και θρεπτική λιχουδιά – είναι μια από τις συνταγές μου που έχω κατατάξει στα λειτουργικά τρόφιμα. Τα λειτουργικά τρόφιμα μας παρέχουν βασικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των ασθενειών.
Τα κρεμμυδάκια “τουρσί” είναι μια εξαίρετη λιχουδιά, που διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των πρώτων υλών παρασκευής.
Με το συνδυασμό θαλασσινού αλατιού και ξιδιού φτιάχνουμε ιδανικές συνταγές, οι οποίες συνοδεύουν άριστα την καθημερινά μας υγιεινή διατροφή!
Τα κρεμμυδάκια μου συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά μας και τις σαλάτες μας.
Η συνταγή μου είναι εύκολη, και αρχίζουμε να καταναλώνουμε τα κρεμμυδάκια μετά από δυό- τρεις μέρες.
Θα χρειαστώ
– ένα κιλό μέτρια ξερά γλυκά κρεμμύδια
– δυό μικρές πράσινες ή κόκκινες πιπεριές
– ένα φλιτζάνι μηλόξυδο** άριστης ποιότητας – το μηλόξυδο, είναι πάντα δικής μου παρασκευής, είναι ιδανικό για τα κρεμμυδάκια μου,  γιατί τους δίνει ένα λεπτό...