Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Παρασκευή θεραπευτικών λαδιών με εκχύλιση εν θερμώ

Τα χρησιμοποιούμενα βότανα
Για να πάρουμε τα θεραπευτικά  στοιχεία των βοτάνων χρησιμοποιούμε νωπά ή αποξηραμένα βότανα και η μέθοδος είναι η εκχύλιση είτε εν θερμώ , είτε εν ψυχρώ.
Αν δεν έχουμε εμπειρία στην παρασκευή θεραπευτικών λαδιών ξεκινάμε με αποξηραμένα βότανα, γιατί είναι πιο εύκολο και δεν κινδυνεύουμε να αναπτυχθεί μούχλα στο λάδι μας και με τον εν ψυχρώ τρόπο.
Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε  φρέσκο βότανο, πρέπει , οπωσδήποτε να «στεγνώσουμε» τα βότανα και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία.
Μερικά χαρακτηριστικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκχύλιση είναι:
– η πανέμορφη λεβάντα – ισχυρότατο χαλαρωτικό και αντιβακτηριακό βότανο
– η καλέντουλα  – ο γνωστός σε όλους μας πανέμορφος...

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φαρμάκου γρίπης χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή.
Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών. 
Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι οκτώ διαφορετικών στελεχών της γρίπης.
Επίσης , οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, τον έρπη και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Η κουφοξυλιά , γνωστή ως Sambucus , έχει χρησιμοποιηθεί στη φυσική ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων.
Αυτά τα μικρά, σκούρα μούρα που μεγαλώνουν σε αυτό το υπέργηρο δέντρο είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτα οφέλη και είναι ευεργετικά για όλο το σώμα μας.
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:
ασβέστιο
βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη Β9 
φυλλικό οξύ
βιταμίνη Β6-πυριδοξίνη
βιταμίνη  Β3-νιασίνη
βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη
βιταμίνη Β5-παντοθενικό οξύ...

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

nigella sativa – Πως η φυτική ιατρική σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής , και όχι μόνο , μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος , ενός από τους πιο επικίνδυνους και δυσκολότερους  καρκίνους!
Οι ερευνητές του καρκίνου  στο Kimmel Cancer at Jefferson στη Φιλαδέλφεια έχουν διαπιστώσει ότι η θυμοκινόνη , ένα εκχύλισμα από έλαιο σπόρου nigella sativa , εμπόδισε την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του παγκρέατος και σκότωσε τα κύτταρα ενισχύοντας τη διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
Παρά το ότι οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμα στάδια , τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θυμοκινόνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική στρατηγική σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή σε άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σύμφωνα με την Dr. Hwyda Arafat, αναπληρώτρια καθηγητή Χειρουργικής στο Ιατρικό Κολέγιο Jefferson του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson , η nigella sativa βοηθά στη θεραπεία μιας ευρείας σειράς ασθενειών , συμπεριλαμβανομένων μερικών ανοσολογικών και φλεγμονωδών διαταραχών!

read more: https://botanologia.gr/nigella-sativa-pos-i-fytiki-iatriki-skotonei-ta-karkinika-kyttara/

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Τρόποι μαγειρέματος και τοπικές κουζίνες – Κοτόπουλο Korma ,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Η μαγειρική – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , είναι η διαδικασία της προετοιμασίας των τροφίμων με τη χρήση της θερμότητας.
Οι τεχνικές μαγειρέματος και τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο , γεγονός που αντανακλά τις μοναδικές περιβαλλοντικές , οικονομικές , και πολιτιστικές παραδόσεις του κάθε λαού.
Ακόμα και οι ίδιοι οι μάγειροι και μαγείρισσες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα ,
την κατάρτιση ,
την φαντασία και τον τρόπο διαδικασίας και παρασκευής του κάθε πιάτου.
Η μαγειρική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω χημικών αντιδράσεων χωρίς την παρουσία της θερμότητας , όπως στο Ceviche**** , ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο όπου τα ψάρια «ψήνονται» από τα οξέα του λεμονιού ή το χυμό γλυκολέμονου ,
στο  sushi**** , το οποίο χρησιμοποιεί επίσης μια παρόμοια χημική αντίδραση μεταξύ των ψαριών και του όξινου περιεχόμενου του ρυζιού καραμελωμένου  με ξύδι και
στο sashimi που αποτελείται από φρέσκο ωμό ψάρι ή κρέας κομμένα σε λεπτά κομμάτια , τα οποία τρώγονται με σάλτσα σόγιας
Μια τεχνική ή τρόπος μαγειρέματος με θερμότητα είναι και η τεχνική korma
Η λέξη korma σημαίνει σιγοψήνω και είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος ή τεχνική  μαγειρέματος με θερμότητα που έχει τις ρίζες του στην κουζίνα Mughlai της Ινδικής Υποηπείρου.
Σε ένα πιάτο korma το κρέας ή τα λαχανικά ψιλοκομμένα  σιγομαγειρεύονται και το τελικό πιάτο κλέβει την παράσταση με τη βελούδινη γαλακτερή σάλτσα του που του έχει χαρίσει η γιαούρτη , ή κάποιο φυτικό γάλα , όπως το γάλα από τα κάσιους!
Η γεύση ενός πιάτου korma βασίζεται σε ένα μείγμα μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένου του αλεσμένου...

read more:https://botanologia.gr/tropoi-mageirematos-kai-topikes-koyzines-kotopoylo-korma-ena-apisteyta-nostimo-piato/

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Τα βότανα στην προληπτική διατροφή και ένα υπέροχο ρόφημα μελισσόχορτου

Βότανα και προληπτική διατροφή
Ο πρωταρχικός στόχος της προληπτικής διατροφής είναι να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή , μέσω της διατροφής.
Ο μοναδικός τρόπος χρήσης των βοτάνων και γενικά των τροφίμων του φυτικού βασιλείου δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η ασφαλής θεραπεία των παθήσεων.
Τα υπέροχα αυτά φυτά κατά κύριο λόγο τα χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε την υγεία του οργανισμού μας και
να τον βοηθήσουμε να παραμείνει στην κορυφή της ζωτικότητάς του , προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση τυχόν ανισορροπιών-ασθενειών.
Η έρευνα στον τομέα αυτό και γενικά στον τομέα της ανθρώπινης διατροφής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες σχετικές ανακαλύψεις και σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά τροφίμων και άλλες , μη ενεργειακές , βιοδραστικές ενώσεις επηρεάζουν τον μεταβολισμό του ανθρώπου και τους μηχανισμούς στους οποίους οφείλονται αυτά τα αποτελέσματα.
Σαν οργανισμοί είμαστε τοποθετημένοι στην αγκαλιά του φυσικού κόσμου και...

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Αρτυματικά βότανα στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική μας

   Tα βότανα συνήθως τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ώρα που μαγειρεύουμε , υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως-
-λάδι αρωματισμένο με βότανα
– ξύδι αρωματισμένο με βότανα
– σάλτσες αρωματισμένες με βότανα.
– τυρί αρωματισμένο με βότανα
– κρασί αρωματισμένο με βότανα ακόμα και
– αλάτι αρωματισμένο με βότανα – ας θυμηθούμε : Αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις
Οι σαλάτες ,
τα βραστά και τα ψητά κρέατα,
τα ψητά λαχανικά,
τα ψάρια και τα χόρτα μας παίρνουν μια ευωδιαστή ιδιαίτερη γεύση και το σπουδαιότερο προσθέτουμε επιπλέον θρεπτικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες απαραίτητα για την....

read more:
https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi-1/
https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-enas-synoptikos-geystikos-odigos/

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η μαγεία των πράσινων λαχανικών σε ένα απολαυστικό smoothie!

green smoothie – η μαγεία των πράσινων λαχανικών 
Τι ακριβώς είναι ένα πράσινο smoothie;
Είναι είναι ένα παχύ και κρεμώδες ρόφημα που παρασκευάζεται από πολτοποιημένα ωμά φρούτα,
λαχανικά και μερικές φορές γαλακτοκομικά προϊόντα όπως
γάλα , 
γιαούρτι , 
παγωτό ή τυρί.
Τυπικά χρησιμοποιούμε για την πολτοποίηση ένα μπλέντερ.
Smoothie μπορούμε να παρασκευάσουμε και άλλα συστατικά, όπως
αφεψήματα ή εγχύματα βοτάνων,
νερό,
θρυμματισμένο πάγο ,
χυμό φρούτων,
και για τα γλυκά smoothies γλυκαντικά:
μέλι...

η αντιφλεγμονώδης Διατροφική Πυραμίδα του dr Weil

 
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής,
η οποία αποτελεί την βασική αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών , συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίες γίνονται όλο και πιό συχνές καθώς τα χρόνια περνούν.
Η επιλογή και η προετοιμασία των τροφίμων μιάς αντιφλεγμονώδους διατροφής με βάση την επιστήμη , μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν και να διατηρήσουν βέλτιστη υγεία σε όλη η διάρκεια της ζωής τους
Αυτά μας λέει ο Dr. Weil για τα σπουδαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να είναι για όλους μας ένα είδος βίβλου
Η σημασία τους είναι καθοριστική και
Ας θυμηθούμε τι έγραφα για τα αντιφλεγμονώδη βότανα Ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση
Αντιφλεγμονώδη βότανα – Τα βότανα που μάχονται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις φλεγμονές του οργανισμού μας.
Αντιφλεγμονώδη -και αμέσως το μυαλό μας πάει στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Δεν υπάρχουν όμως μόνον φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση,υπάρχουν ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ.
Για άλλη μια φορά η φύση έχει φροντίσει και μας έχει δώσει μία μεγάλη ομάδα βοτάνων η οποία μάχεται με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις φλεγμονές του οργανισμού μας...

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Μουσταλευριά – μια ακατανίκητα λιχουδιά που μας έρχεται από τα παλιά

Μουσταλευριά – μούστος – σταφύλι
Αυτή η εποχή είναι η εποχή του τρύγου των αμπελιών 
του μούστου ,
του πετιμεζιού ,
της μουσταλευριάς.
Τον προηγούμενο αιώνα , τον 20ο , γιατί ναι μην το ξεχνάμε , εδώ και κάποια χρόνια διανύουμε τον 21ο , σε πάρα πολλά σπίτια της ελληνικής επαρχίας τρυγούσαν , πατούσαν τα σταφύλια για να ετοιμάσουν το κρασί , «έκοβαν» το μούστο για να φτιάξουν πετιμέζι και μουσταλευριά και διάφορα άλλα γλυκίσματα που ήταν τα δικά τους «snacks» για όλη την περίοδο του χειμώνα.
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την εποχή προσπαθώ να ξεκλέψω χρόνο και να κάνω τη δική μου μουσταλευριά , με μούστο που κάνω μόνη μου
Και σας περιγράφω πως
– Αγοράζω από τη λαϊκή αγορά της περιοχής μου 7 με 10 κιλά ώριμα και ζουμερά σταφύλια , όπως είναι ο ροδίτης και το μοσχοφίλερο ,και ξεκινώ τη διαδικασία.
– Πλένω τα σταφύλια πάρα πολύ καλά και τα αφήνω να στραγγίξουν τελείως.
– Παίρνω ένα μεγάλο σουρωτήρι που έχω ειδικά για αυτή τη διαδικασία και το οποίο το τοποθετώ σε ένα αντίστοιχα μεγάλο μπωλ ή κατσαρόλα
– Ρίχνω μέσα τα σταφύλια μου και τα στύβω με τα χέρια μου ώστε να λιώσουν οι ρώγες και να πέσει από το σουρωτήρι μόνο ο χυμός , χωρίς τις φλούδες , μικρά κοτσανάκια και κουκούτσια που υπάρχουν πάντα στα σταφύλια ,αυτός είναι και ο λόγος που είναι....

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τι είναι η αγάπη

Πριν κάποια χρόνια – το 2012 – τη δημοφιλέστερη  θέση ανάμεσα στις αναζητήσεις στο google Search  ήταν η πρόταση «τι είναι η αγάπη»
Στην ερώτηση θέλησαν να δώσουν απάντηση και άτομα από τον επιστημονικό,θρησκευτικό και καλλιτεχνικό χώρο.
Ανάμεσά τους και η Philippa Perry* ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Couch Fiction , η οποία έδωσε τη δική της απάντηση , βασιζόμενη περισσότερο στις έννοιες που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στη λέξη , έτσι λέει:
«Η αγάπη έχει πολλές όψεις»
Σε αντίθεση με εμάς , οι αρχαίοι άνθρωποι δε στρίμωχναν  ποικίλα συναισθήματα στην ίδια λέξη δίνοντάς τους την ετικέτα «αγάπη».

Έτσι είχαν πολλές και διαφορετικές λέξεις , ώστε να καθορίζουν τις διαφορετικές έννοιες που
έχει η λέξη αγάπη.
Παρατηρούμε λοιπόν τις παρακάτω λέξεις:
read more:https://botanologia.gr/ti-einai-i-agapi/

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Αυγά-ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά απίστευτα θρεπτικό φαγητό.
Τα αυγά περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες,είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και διάφορα ιχνοστοιχεία.
Πρέπει όμως να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος,ώστε να μην επηρεάζεται το θρεπτικό τους προφίλ.
Αυγά-και ας κάνουμε μια ανασκόπηση των διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος
Τα αυγά εκτός του ότι είναι νόστιμα είναι και εξαιρετικά ευέλικτα.
Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και είναι εύκολο να συνδυαστούν με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.
Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης κάθε επικίνδυνο βακτήριο, κάνοντάς το ασφαλέστερο για φαγητό.
Οι πιό δημοφιλείς μέθοδοι μαγειρέματος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι:
Αυγά βραστά.
Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι ή ξύδι και βάζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτονται τα αυγά.
Βεβαιωνόμαστε ότι το νερό τα καλύπτει για τουλάχιστον 3 εκατοστά,και από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός,βράζουμε τα αυγά μας για περίπου 5 λεπτά
Όσο πιό πολύ τα βράζουμε τόσο πιό σφιχτός θα γίνεται ο κρόκος του αυγού.

Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο και μυρωδικά και η διατροφική τους αξία

Τα κολοκυθάκια είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, και αποτελούν τη βάση για πολλά-πολλάα σπιτικά φαγητά.
Είναι πολύτιμος σύμμαχος της καθημερινής μας διατροφής,καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να μην είναι πολλά,αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας,
για αυτό ας
δούμε μια συνταγή που μπορούμε να ετοιμάζουμε κάθε φορά που  θέλουμε ένα γευστικό,γρήγορο,ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο.
Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο,μυρωδικά και για να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους θα το συνοδεύσουμε με ένα γευστικότατο γιαούρτι με δυόσμο.
Θα χρειαστούμε:
Τέσσερα με πέντε κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
Λάδι για να λαδώσουμε τα κολοκυθάκια
Θαλασσινό αλάτι,κατά βούληση
Πιπέρι άσπρο και μαύρο,κατά βούληση
Σκόρδο,λιωμένο,κατά βούληση
Μυρωδικά,ότι μας αρέσει-ξερό δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη,θυμάρι,μαϊντανό
read more:https://botanologia.gr/psita-kolokythakia-me-liomeno-skordo-kai-myrodika-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

garam masala,ένα υπέροχο μείγμα μπαχαρικών

τυπικά συστατικά ενός garam masala
garam masala – το garam masala είναι ένα ισχυρό μείγμα μπαχαρικών , εξαιρετικής γεύσης με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
garam σημαίνει καυτερό και masala μείγμα μπαχαρικών.
Το γευστικό αυτό μείγμα χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με άλλα αρωματικά.
Στην αγιουρβέντα -η επιστήμη της ζωής- garam σημαίνει «θερμαίνοντας το σώμα», καθώς στην ιατρική της αγιουρβέντα αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η σύνθεση του garam masala διαφέρει από τόπο σε τόπο , και πολλές φορές , από γούστο σε γούστο , και βέβαια καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων.
Τα συστατικά του μείγματος , φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται όλα μαζί.
Μία αρκετά συνηθισμένη Ινδική συνταγή για garam masala , περιέχει τα εξής μπαχαρικά :
κόκκους μαύρου και λευκού πιπεριού
κανέλα
γαρίφαλλα
μασίς – μπαχαρικό συγγενές με το μοσχοκάρυδο το οποίο προέρχεται από δέντρο του γένους Myristica
λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
φύλλα δάφνης και....
read more : https://botanologia.gr/garam-masala-ena-yperocho-meigma-mpacharikon/

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

τηγανίτες με πετιμέζι-μιά εξαίσια λιχουδιά!

τηγανίτες με πετιμέζι-από τις ξεχασμένες λιχουδιές του τόπου μας!

Τηγανίτες , και μη νομίζετε ότι είναι μιά λιχουδιά των μεταγενέστερων Ελληνικών χρόνων…όχι…
Οι τηγανίτες , αυτό το επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα το οποίο παρασκευάζουμε με ένα είδος χυλού φτιαγμένο από αλεύρι και νερό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων!
Τις πρώτες βεβαιωμένες γραπτές μαρτυρίες τις βρίσκουμε στους αρχαίους Έλληνες και στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα όπως του Κρατίνου και Μάγνη.
Τις ονόμαζαν τηγανίτες ή ταγηνίες – λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον – το γνωστό μας τηγάνι!
Οι πρώτες ύλες και για τις αρχαϊκές τηγανίτες ήταν
το αλεύρι,
το νερό,
το λάδι,
το πετιμέζι ή και
το μέλι!
Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε ακόμα και τους σταιτίτες , που ήταν ένα είδος τηγανίτας,που το ζυμάρι τους γινόταν αποκλειστικά από αλεύρι ποικιλίας σιταριού - σταῖς - σιτάρι - σταίτινος!
Και βέβαια τα περίφημα pancake , δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τηγανίτες των βόρειο-Ευρωπαίων και εμφανίζονται ως λέξη στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα!
Και εμείς,σε συνέχεια του πετιμεζιού,ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τηγανίτες με πετιμέζι με τα πιό απλά υλικά,όπως έχει φτάσει η συνταγή σε μας σήμερα από πολύ παλιά!
Ας ξεκινήσουμε......
read more:https://botanologia.gr/tiganites-me-petimezi-kai-skliro-aleyri-starino-mia-exaisia-lichoydia/

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Μηλόξιδο – ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο


Όταν θέλουμε να πιούμε ένα χυμό φρούτων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χυμός που θα κάνουμε με τα δικά μας φρέσκα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με τους έτοιμους εμφιαλωμένους χυμούς.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο , διότι το μηλόξιδο που θα ετοιμάσουμε εμείς – έστω και αν την πρώτη φορά δεν το επιτύχουμε 100% – απέχει παρασάγγες από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου.
Και το βασικότερο έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη στην υγεία μας είναι πάρα-πάρα πολλά.
Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο ,ειδικά αυτή την εποχή που τα μήλα είναι στην πλήρη ωρίμανσή τους!
βήμα 1:
Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα , τα οποία πλένουμε πολύ-πολύ καλά , τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά ,
τα κόβουμε σε μικρά – μικρά κομμάτια και τα βάζουμε....
read more:  https://botanologia.gr/miloxido-enas-eykolos-tropos-na-kanoyme-to-diko-mas-miloxido/

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Χυμός λαχανικών ιδανικός για τα νεφρά μας και τη λέμφο

Χυμός λαχανικών – Πως να ετοιμάσουμε ένα χυμό λαχανικών ιδανικό για το λεμφικό μας σύστημα και για τα νεφρά μας.
Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται κατανοητό σε όλο και περισσότερα άτομα πως η ισορροπημένη κατάσταση της υγείας μας είναι άκρως σημαντική για την ευεξία μας,αλλά και για τη διατήρηση ενός γερού και ισχυρού ανοσοποιητικού!
Και όπως σωστά αντιλαμβανόμαστε,”υγεία” είναι ένας παράγοντας που μετράει
τη φυσική μας,
την ψυχολογική μας και
την πνευματική μας κατάσταση!
Σύμφωνα με αυτό,στόχος μας είναι όλο και λιγότερη πρόσληψη τοξινών και παράλληλα μεγαλύτερη αποβολή τους από τον οργανισμό μας!
Τα όργανα αποβολής των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμός μας είναι:
-το έντερο
-τα νεφρά
-οι πνεύμονες...
read more:https://botanologia.gr/chymos-lachanikon-idanikos-gia-ta-nefra-mas-kai-ti-lemfo/

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό και νόστιμο ρόφημα για την υγεία του συκωτιού μας

Πως κάνουμε ένα θρεπτικό, θεραπευτικό, αποτοξινωτικό και νόστιμο ρόφημα με παντζάρι
και αγριοράδικο για την ενίσχυση του συκωτιού μας  μετά από ένα βαρύ δείπνο
Ένα νυχτερινό βαρύ γεύμα με πολλά και βαριά φαγητά, αλκοολούχα ποτά και γλυκά, 
δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι μας και την υγεία μας.
Κάποιες όμως φορές δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και την άλλη μέρα νιώθουμε κούραση, βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, άσχημη γεύση, ξινίλες, κάποιες φορές διάρροια, 
καούρες ακόμα και πονοκέφαλο και νιώθουμε να  χρειαζόμαστε άμεσα μια μικρή αποτοξίνωση.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ενοχλητική κατάσταση χρειαζόμαστε μόνο, ένα παντζάρι, 
μια χούφτα αγριοράδικα και λιναρόσπορο.
Με τα τρία αυτά υλικά μας θα κάνουμε ένα νοστιμότατο, θρεπτικότατο αλλά και αποτοξινωτικό χυμό....
read more: https://botanologia.gr/pos-kanoyme-ena-threptiko-therapeytiko-kai-nostimo-rofima-gia-tin-ygeia-toy-sykotioy-mas/

Πως απολαμβάνουμε τα μέγιστα από τις βιταμίνες και τα βότανά μας

Πολλοί από εμάς παίρνουμε βιταμίνες  και πίνουμε ροφήματα βοτάνων για να στηρίξουμε την υγεία και την ευζωία μας.
Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η σωστή επιλογή της ώρας μέσα στην ημέρα που πρέπει να πάρουμε τις βιταμίνες μας,
τα βότανά μας,
τα ροφήματά μας ή όποια συμπληρώματα χρησιμοποιούμε!
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε ερωτήσεις όπως:
«υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να πάρουμε αυτό ή εκείνο;
 τι είναι το ιδανικότερο;» ή
«μπορούμε να τα πάρουμε όλα ταυτόχρονα;»
Πράγματι, πρέπει να έχουμε επίγνωση τι και....

read more:https://botanologia.gr/pos-apolamvanoyme-ta-megista-apo-tis-vitamines-kai-ta-votana-mas/