Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

λεβάντα στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική μας

λεβάντα
....
ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα
το αγνό της άρωμα μας συνοδεύει από αρχαιοτάτων χρόνων
......
μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα βασικότερα αρτυματικά βότανα μαζί με
# το δεντρολίβανο
# το δυόσμος
# το βασιλικός
# το θυμάρι
# τη ρίγανη και
# τη μαντζουράνα
# το φασκόμηλο
η ομάδα αυτών των βοτάνων περιέχει ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και δράσεων που τa καθιστούν μοναδικά και απαραίτητa στον οργανισμό μας άρα και στην καθημερινή μας διατροφή
για να τα έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή πρέπει να τα εντάξουμε στη μαγειρική μας
εξάλλου όλα τα παραπάνω βότανα παράγουν εξαιρετικά αρωματικά αιθέρια έλαια που
εκτός από τη λουλουδάτη γεύση που δίνουν στα φαγητά μας τους δίνουν και τα αρώματά τους 
ας  τη δοκιμάσουμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική μας γιατί όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα:
η φύση μας έχει προμηθεύσει πολλά - πολλά βότανα των οποίων
 ο καθοριστικός  ρόλος είναι να διατηρούν την ισορροπία μέσα στον οργανισμό μας και να προάγουν την υγεία μας 
για αυτό πρέπει να  τα χρησιμοποιούμε συχνά και το βασικότερο με ασφαλείς τρόπους και
ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους είναι η μαγειρική
ο τρόπος αυτός ήταν γνωστός στην χώρα μας - όπως και σε πλήθος άλλων χωρών - από αρχαιοτάτων χρόνων....
τα τελευταία όμως χρόνια λόγω του τρόπου ζωής μας τα πρότυπα της μαγειρικής έχουν αλλάξει και
το γρήγορο φαγητό βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία...
λεβάντα λοιπόν 
διότι είναι ένα πολύ εύγευστο βότανο με
ένα γλυκό λουλουδάτο άρωμα για
τις σαλάτες μας
τις μαρμελάδες
τα μπισκότα
το μοσχάρι
το κοτόπουλο αλλά και
το ψάρι
# μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας και στη ζαχαροπλαστική μας φρέσκια ή αποξηραμένη...
# μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα άνθη της και τα φρέσκα φύλλα της...
# αν δε έχουμε ξαναμαγειρέψει με λεβάντα ξεκινάμε σιγά-σιγά με προσοχή μέχρι να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες του βοτάνου...
# είναι βότανο ισχυρό με γεύση κάπως γλυκιά και πρέπει να  χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί μπορεί να πικρίσει το φαγητό ή το γλυκό μας...
# ας τη χρησιμοποιήσουμε μαζί με το δενδρολίβανο στις συνταγές του ψωμιού μας-του δίνει άψογο άρωμα και γεύση
# ας τη χρησιμοποιήσουμε στα κέικ σοκολάτας
# ως γαρνιτούρα για γρανίτες ή παγωτά
# ας τη χρησιμοποιήσουμε να αρωματίσουμε τα βραστά μας ή
να αρωματίσουμε τη ζάχαρη που μετά θα χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας
# τα λουλούδια και
τα φύλλα της προσθέτουν τις ιδιότητες τους και ένα όμορφο χρώμα στις σαλάτες μας
# τα λουλούδια της  τα χρησιμοποιούμε  πιο συχνά στις συνταγές με επιδόρπια αλλά
και σε όλες τις συνταγές που χρησιμοποιούμε το θρούμπι
# όπως το δεντρολίβανο η λεβάντα μπορεί να προσθέσει μια ισχυρή γεύση
στα ψητά κρέατα και
δένει απόλυτα στη γεύση με το αρνί
# μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως
το βασιλικό
τη ρίγανη
το φασκόμηλο και
το μάραθο
# μπορούμε να κάνουμε ένα μείγμα με αξέχαστο άρωμα από ίσες ποσότητες
λεβάντας
δεντρολίβανου
θυμαριού και
βασιλικού το οποίο
μπορούμε χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε τα κρέατά μας ή 
αφού το τρίψουμε πολύ καλά στις σαλάτες και στις σούπες μας...
κάτι που ίσως να μην γνωρίζουμε είναι
ότι
# η λεβάντα δένει απόλυτα με τη γεύση του λεμονιού αλλά και
με τις γεύσεις των υπόλοιπων εσπεριδοειδών
έτσι
# μπορούμε να προσθέσουμε λεβάντα σε όλες τις  συνταγές μας με  λεμόνι...
# μπορούμε να ετοιμάσουμε υπέροχες και "λεπτές" στη γεύση σάλτσες με λεμόνι και ελαιόλαδο για το κοτόπουλο ή
για το ψάρι
# μπορούμε να την προσθέσουμε στις μαρμελάδες από
πορτοκάλι
νεράτζι
περγαμόντο
μανταρίνι 
διότι
η λεβάντα απαλύνει την οξύτητα των φρούτων αυτών μειώνοντας έτσι
την ανάγκη τους για περισσότερη ζάχαρη
# μπορούμε να αρωματίσουμε τις λεμονάδες μας και
τις πορτοκαλάδες μας...
με τη γεύση ενός ακόμα αγαπημένου τροφίμου που δένει
η λεβάντα είναι του μελιού και
από τα φρούτα
τα κεράσια
τα σύκα
τα δαμάσκηνα και
όπως είπα παραπάνω με
όλα τα εσπεριδοειδή...
μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου ή εσάνς ή λαδιού λεβάντας-αρκεί από εκεί που τα αγοράσαμε να μας έχουν βεβαιώσει ότι είναι κατάλληλα για φαγητό-σε κομπόστες φρούτων όπως
δαμάσκηνα
φραγκοστάφυλα
κορόμηλα
μούρα
ραβέντι
φράουλες
συνδυάζουμε λουλούδια λεβάντας με κόλιαντρο για πιο πικάντικη γεύση στις μαρμελάδες μας αλλά και
σε σούπες ή σαλάτες...
 αν θέλουμε μπορούμε 
να πασπαλίσουμε  κατά το σερβίρισμα τις κομπόστες μας με αποξηραμένα και πολύ καλά τριμμένα φύλλα και άνθη λεβάντας...
εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι
τη δραστικότητά τους η οποία 
αυξάνει με την ξήρανση
έτσι
τα τρία (3) κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ​​λεβάντα αντιστοιχεί με ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμόμαστε ότι
τις  χρήσεις της λεβάντας στη μαγειρική μας και στη ζαχαροπλαστική μας τις περιορίζει μόνο η φαντασία μας καθώς 
η λεβάντα προσαρμόζεται άψογα στην κουζίνα μας που οποιοσδήποτε πειραματισμός μας σίγουρα θα μας ανταμείψει
και
βέβαια όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα δεν
χρησιμοποιούμε κάτι στο οποίο έχουμε αλλεργία...
~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου