Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Κοτόπουλο Korma,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Η λέξη korma σημαίνει σιγοψήνω και είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος μαγειρέματος.
Η γεύση του πιάτου είναι ήπια και η σάλτσα που το συνοδεύει ιδιαίτερα πηχτή με βάση το γάλα και το γιαούρτι.
Είναι από τις αξέχαστες ινδικές σπεσιαλιτέ,ένα πιάτο απίστευτα νόστιμο!
Τα πιάτα korma είναι σιγομαγειρεμένα και κλέβουν την παράσταση με τη βελούδινη γαλακτερή σάλτσα τους
Συνήθως το πλούσιο, κρεμώδες korma κοτόπουλου είναι  απαγορευμένο αν ακολουθούμε δίαιτα με βάση τις θερμίδες, αλλά θα ήταν κρίμα να μην απολαμβάνουμε ένα τόσο νόστιμο πιάτο,για αυτό ας ετοιμάσουμε μια πιό υγιεινή συνταγή,χωρίς όμως να της στερήσουμε τη νοστιμιά της.*
Προσθέτουμε επιπλέον τσίλι,αν θέλουμε,για να σπρώξουμε ταυτόχρονα και τον μεταβολισμό μας.

Ας ετοιμάσουμε κοτόπουλο korma**

Και θα χρειαστούμε:
- 4-5 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκίτσες-περίπου 600g
- 2 μικρά κεσεδάκια γιαούρτι περίπου 400 γρ.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 20-30 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
- μισό κουταλάκι του γλυκού,ή και παραπάνω,πιπέρι καγιέν ή τσίλι-ότι μας αρέσει
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μέλι***
- αλάτι θαλασσινό
- λάδι
- ψητά λαχανικά για το γαρνίρισμα
- σαφρά για το γαρνίρισμα

Ας το ετοιμάσουμε:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μπαχάρια.
Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί,όχι να κάψει.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες και το προσθέτουμε στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι.
Αν μας είναι στεγνό το τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και το κρεμμύδι-προσοχή δεν τα καίμε-και να αρχίσουν να αναδύονται οι μυρωδιές.
Μόλις το κοτόπουλό μας με όλα του τα μπαχάρια έχουν πάρει το χρώμα τους,κλείνουμε πολύ καλά το τηγάνι με το σκέπασμά του και σιγοψήνουμε το φαγητό μας σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 με 15 περίπου λεπτά.
Στο ενδιάμεσο πάντα ελέγχουμε το φαγητό μας αν έχει διατηρήσει τα υγρά του,αν όχι προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό,διότι το τελικό μας αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι καθόλου υδαρές.
Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι μας,ανακατεύουμε και με προσοχή προσθέτουμε το γιαούρτι,συνεχίζοντας το ανακάτεμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10 λεπτά ακόμα.
Ελέγχουμε το φαγητό μας να μην μας κολλήσει και όταν η πυκνότητά της της σάλτσας μας είναι στα επιθυμητά επίπεδα,αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ψητά λαχανικά πασπαλισμένα με σαφράν.
~~~~~~~~~~
*Μια μερίδα είναι περίπου 300 θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά των μπαχαρικών
** Με τη μέθοδο korma μπορούμε να ετοιμάσουμε και νοστιμότατα πιάτα λαχανικών.
Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως.
***Προσοχή στο μέλι,αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ανεπεξέργαστο το αποφεύγουμε,μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σιρόπι σφένδαμου ή ανεπεξέργαστη υγρή ζάχαρη.
thalia-botanologia.blogspot.gr