Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Παντζάρια και μάραθο -μια αναζωογονητική και αντιυπερτασική σούπα

Παντζάρια και μάραθο,δύο προϊόντα της φύσης με ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες σε έναν υπέροχο συνδυασμό για μια άκρως αναζωογονητική σούπα.
Ας την ετοιμάσουμε.
Kαι θα χρειαστούμε:
-τέσσερα μέτρια προς μεγάλα παντζάρια,πάρα πολύ καλά πλυμένα,
-λάδι
-ένα ματσάκι μάραθο,πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
-ένα με δύο καρότα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
-δύο με τρία κλωνάρια σέλινο,πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
-δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,και επειδή είναι η εποχή του,αν έχουμε φρέσκο το χρησιμοποιούμε μαζί με το φύλλο του
-τέσσερα φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή φρέσκο νερό χωρίς χλώριο
-το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.
-βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο .
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.....

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-kai-maratho-mia-anazoogonitiki-kai-antiypertasiki-soypa/

Η ψυχική και συναισθηματική ανάτασή μας επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή μας με τη φύση

Η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή του με την φύση
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας περιβαλλοντικής ψυχολογίας έχει αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον – και ειδικά το χώρο του πράσινου – μπορεί να έχει ωφέλιμες ψυχολογικές επιπτώσεις στα περισσότερα άτομα.
Η πράσινη άσκηση είναι δραστηριότητα παρουσία της φύσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγεί σε θετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.
Το ότι έχουμε αποξενωθεί από την φύση δεν χρειάζεται η δική μου επισήμανση για να γίνει γνωστό,είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.
Το ότι η συμπεριφορά μας απέναντί της και απέναντι στα άλλα είδη του πλανήτη μας – τα οποία θεωρούμε άλογα σε σχέση με την δική μας λογική – είναι σε τέτοιο βαθμό αλαζονική,ώστε να θέλουμε τα πάντα να συμπεριφέρονται όπως εμείς επιθυμούμε – είναι επίσης γνωστό και γεγονός αναμφισβήτητο,και αυτό.
Ο άνθρωπος ξέχασε ότι είναι παιδί της φύσης,ότι μόνο κοντά της και μαζί της νιώθει ευτυχής και πλήρης....

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Η ψυχική και συναισθηματική ανάτασή μας επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή μας με τη φύση

Η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή του με την φύση
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας περιβαλλοντικής ψυχολογίας έχει αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον – και ειδικά το χώρο του πράσινου – μπορεί να έχει ωφέλιμες ψυχολογικές επιπτώσεις στα περισσότερα άτομα.
Η πράσινη άσκηση είναι δραστηριότητα παρουσία της φύσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγεί σε θετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.
Το ότι έχουμε αποξενωθεί από την φύση δεν χρειάζεται η δική μου επισήμανση για να γίνει γνωστό,είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.
Το ότι η συμπεριφορά μας απέναντί της και απέναντι στα άλλα είδη του πλανήτη μας – τα οποία θεωρούμε άλογα σε σχέση με την δική μας λογική – είναι σε τέτοιο βαθμό αλαζονική,ώστε να θέλουμε τα πάντα να συμπεριφέρονται όπως εμείς επιθυμούμε – είναι επίσης γνωστό και γεγονός αναμφισβήτητο,και αυτό.
Ο άνθρωπος ξέχασε ότι είναι παιδί της φύσης,ότι μόνο κοντά της και μαζί της νιώθει ευτυχής και πλήρης....

Ράγισε η καρδιά μου -Το υπαρκτό και επικίνδυνο σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς»

Ράγισε η καρδιά μου – Αλήθεια «ραγίζει η καρδιά μας»; Ας δούμε τι λένε οι επιστήμονες

Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo ή αλλιώς μυοκαρδιοπάθεια από stress-εναλλακτικά ονομάζεται σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς-και εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες.
Χρόνια έρευνας με βάση το φύλο έχουν δείξει ότι σε θέματα καρδιάς, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα αφθονούν.
Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η προσωρινή καρδιακή κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο  takotsubo ή το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1990 στην Ιαπωνία....
read more:https://botanologia.gr/ragise-i-kardia-moy-to-yparkto-kai-epikindyno-syndromo-tis-quot-ragismenis-kardias-quot/
botanologia.gr

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η σχέση του στρες με τα αυτοάνοσα νοσήματα

Είναι τεκμηριωμένο ότι συνθήκες έντονου ψυχολογικού στρες συμβάλουν στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.(1,2) 
Συχνά, αυτό οδηγεί όσους πάσχουν από κάποια αυτοάνοση διαταραχή, στο συμπέρασμα ότι το στρες είναι το κύριο αίτιο εκδήλωσης αυτής της κατηγορίας νοσημάτων. 
Στ’ αλήθεια αυτό που συμβαίνει είναι ότι το άγχος και το στρες είναι παράγοντες που πυροδοτούν μια σειρά αντιδράσεων σε έναν οργανισμό που βρίσκεται ήδη σε διαταραγμένη μεταβολική ισορροπία. 
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν προηγηθεί σημαντικές μεταβολικές αλλοιώσεις ώστε το στρες να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος.(3)
Τι είναι το Στρες;
Στρες είναι η ορμονική απάντηση του οργανισμού σε μια δυσκολία ή απειλή. 
Η λέξη στα αγγλικά σημαίνει τεντώνω, ζορίζω, φέρνω κάτι στα όρια του.
Όταν ακούμε τη λέξη στρες οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται συναισθηματικά στρες, όπως το άγχος για οικονομικά προβλήματα, κάποια απώλεια, χωρισμό ή παρόμοια. 
Όμως επιπρόσθετα του συναισθηματικού στρες, οποιαδήποτε κατάσταση απειλής της επιβίωσης ή απότομη αλλαγή καθιστούν επίσης στρες για τον οργανισμό.
Έτσι μπορούμε να έχουμε μηχανικά στρες όπως ένα χτύπημα, χημικά στρες όπως η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, μεταβολικά στρες όπως η έλλειψη ζωτικών συστατικών, βιολογικά στρες όπως η έλλειψη ξεκούρασης, στρες που οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες όπως η έκθεση σε ακτινοβολίες κ.ο.κ.
Στρες και Ανοσοποιητικό Σύστημα 
Ο πρώτος που συνέδεσε το στρες με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν ο Hans Selye. 
Ο Selye παρατήρησε ότι υπό συνθήκες απειλής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που αυξάνουν την αντοχή μας στο πόνο, στη κούραση, στη πείνα και μεταξύ άλλων δράσεων εμποδίζουν και μια υπερβολική ενεργοποίηση  του ανοσοποιητικού συστήματος.(2)  
Σε δυσχερείς συνθήκες ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο ορμονικό σύστημα να απελευθερώσει ορμόνες που έχουν σκοπό να αυξήσουν τις αντοχές μας και να προσαρμόσουν τη λειτουργία του οργανισμού σε αυτό που συμβαίνει. Αυτή η αντίδραση έχει στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με δυσκολίες που προκύπτουν σε φυσικές συνθήκες.
Τέτοια στρες μπορεί να είναι το κρύο, η ζέστη, η έλλειψη τροφής, η επίθεση από κάποιο ζώο και άλλες δύσκολες καταστάσεις. 
Στις παραπάνω καταστάσεις ο κίνδυνος έχει μια συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική διάρκεια, από λίγα λεπτά έως μερικές ημέρες.
Όταν όμως βιώνουμε συνθήκες έντονου συναισθηματικού ή άλλου βιολογικού στρες που διαρκούν μήνες ή μέχρι και χρόνια, η ικανότητα του οργανισμού μας να ανταποκριθεί και να μετριάσει μια υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται σημαντικά.(1,2)
Η απώλεια της ικανότητας ρύθμισης της λειτουργία του ανοσοποιητικού, έχει ως αποτέλεσμα την εκρηκτική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση μιας υποβόσκουσας αυτοάνοσης ασθένειας.(2)
Ανάλογα με τις συνθήκες, την γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου, το είδος του στρες αλλά και τον τρόπο ζωής πλήττονται και διαφορετικά όργανα. Αυτοάνοσες ασθένειες που συνδέονται με στρεσογόνες καταστάσεις είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ψωρίαση, η λεύκη, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα.(1-8)
Δεν αρκεί μόνο το Στρες
Παράλληλα όμως με την ύπαρξη έντονου και διαρκούς στρες και για να προκύψει μια αυτοάνοση ασθένεια, θα πρέπει να συνυπάρχουν σημαντικές μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν σε μια σταδιακά επιδεινούμενη δυσλειτουργία του οργανισμού σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο.(3-5,7,8) 
Ελλείψεις σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως η βιταμίνη D,ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, η αλλοίωση του μικροβιώματος αλλά και διαταραχές στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης,η έλλειψη άσκησης και η επιβάρυνση από τοξικούς παράγοντες, συνδέονται όλα με αυξημένη επίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων.(3-15) 
Πριν την εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος προηγείται μια μακροχρόνια περίοδος όπου δεν υπάρχουν συμπτώματα. 
Σε αυτό το διάστημα συσσωρεύονται μεταβολικές διαταραχές και συχνά ένα έντονο στρες πυροδοτεί την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πόνοι στις αρθρώσεις για παράδειγμα, στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 
Στη συνέχεια τα συμπτώματα εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα μέχρι να έχουμε μια χρόνια εγκατεστημένη νόσο.
Αυτοάνοσα Νοσήματα και Ιατρική Ακριβείας
Μέχρι πρόσφατα η ιατρικές θεραπείες αφορούσαν τον «μέσο ασθενή» και είχαμε την «ιατρική βασισμένη σε στοιχεία». Η ιατρική βασισμένη σε στοιχεία γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 και αφορά στη μελέτη θεραπειών σε μεγάλο αριθμό ασθενών έτσι ώστε να εντοπιστεί η θεραπεία που φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα στους περισσότερους ασθενείς.(16) Αυτή η προσέγγιση μας έδωσε αποτελεσματικές θεραπείες που αφορούν στο «μέσο» ασθενή και λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις, δεν λειτουργεί όμως το ίδιο καλά σε όλους τους ασθενείς.
Σήμερα η ιατρική στοχεύει στην αντιμετώπιση των ασθενών ως μοναδικές βιολογικές οντότητες χρησιμοποιώντας όλα τα διαγνωστικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 
Αυτή η νέα προσέγγιση ονομάζεται ιατρική ακριβείας.(17)
Η ιατρική ακριβείας δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι η εφαρμογή όλων όσων γνωρίζουμε συνδυαστικά.(18) 
Η ιατρική ακριβείας χρησιμοποιεί αναλύσεις που μας δίνουν πληροφορίες από τα γονίδια, από το μεταβολισμό, από το μικροβίωμα, την επίδραση του περιβάλλοντος, αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή και η προσωπικότητα του.(17)
Η ιατρική ακριβείας στοχεύει να εντοπίσει την κατάλληλη αγωγή, στον κατάλληλο ασθενή την κατάλληλη στιγμή ώστε να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε κάθε νόσο και σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.(17)  
Στην κλινική μας εφαρμόζουμε ιατρική ακριβείας και μέσα από την διενέργεια αναλύσεων που εντοπίζουν την επίδραση του τρόπου ζωής στο DNA κάθε ατόμου (Ανάλυση Τελομερών) και εξετάσεων (Metabolomic Analysis®) που μας δίνουν στοιχεία για το μεταβολισμό, τις ελλείψεις του κάθε οργανισμού, την κατάσταση του μικροβιώματος και την ανταπόκριση του κάθε ατόμου σε στρεσογόνους παράγοντες.(3,7,19-22) 
Διαμορφώνουμε θεραπείες ακριβείας που απευθύνονται στο κάθε ασθενή ως μια μοναδική βιολογική οντότητα αναζητώντας τα ειδικά αίτια που προκάλεσαν την ασθένεια σε κάθε ασθενή.
Η ιατρική ακριβείας είναι μια προσέγγιση που αλλάζει ριζικά την οπτική της σύγχρονης ιατρικής και βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα των θεραπευτικών παρεμβάσεων με θεραπείες που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κάθε ασθενούς.
Στην Υγειά Σας!
πηγή του άρθρου:drtsoukalas.com

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας - Ο αγώνας της ψυχικής υγείας

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας  σήμερα και ας σταματήσει να είναι "κοινό μυστικό" η κατάθλιψη
"Το αντίθετο της κατάθλιψης δεν είναι ευτυχία, αλλά η ζωτικότητα, και ήταν η ζωτικότητα που φαινόταν να απομακρύνεται από μένα εκείνη τη στιγμή". Andrew Solomon 
Σε αυτή την ομιλία ο συγγραφέας Andrew Solomon εύγλωττος και συναρπαστικός θα μας οδηγήσει στις πιο σκοτεινές γωνιές του μυαλού του κατά τη διάρκεια των ετών που αντιμετώπισε την κατάθλιψη.
Αυτό τον οδήγησε σε ένα "ταξίδι" σε ολόκληρο τον κόσμο,στην επαφή του με άλλους ανθρώπους, στην επικοινωνία του μαζί τους και σε ένα πλήθος συνεντεύξεων με θέμα τους την κατάθλιψη - για να φτάσει να ανακαλύψει,προς έκπληξή του, ότι, όσο περισσότερο μιλούσε, τόσο περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να πουν τις δικές τους ιστορίες.
Σχετικά με τον ομιλητή
Andrew Solomon · Συγγραφέας
Ο Andrew Solomon γράφει για την πολιτική, τον πολιτισμό και την ψυχολογία.


Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν βελτιώνουν την υγεία των οστών.

Συμπληρώματα βιταμίνης D
Παρά τις συστάσεις των φορέων υγείας σε όλο τον κόσμο, τα συμπληρώματα βιταμίνης D
δεν ωφελούν την υγεία των οστών,δεν αποτρέπουν τα κατάγματα, τις πτώσεις και την οστεοπόρωση σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανασκόπηση των σημαντικότερων ερευνών και μελετών των προηγούμενων χρόνων.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη και επανεξέταση των μέχρι τώρα αποδεικτικών στοιχείων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα
Επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη μυοσκελετική υγεία: 
Συστηματική ανασκόπηση, μετα-ανάλυση και δοκιμαστική διαδοχική ανάλυση
Οι συντάκτες της μελέτης προτρέπουν τους γιατρούς και τους συνταγογράφους να σταματήσουν,
να συμβουλεύουν το κοινό να λαμβάνει τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D...
read more:https://botanologia.gr/ta-sympliromata-vitaminis-d-den-veltionoyn-tin-ygeia-ton-oston-2/

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας .
Οι γνωστικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητα σκέψης, μάθησης, συλλογισμού, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά τεστ.
«Ακριβώς όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μεγαλώνει και γηράσκει, αλλά για κάποιους μπορεί να ενηλικιωθεί και να γεράσει γρηγορότερα από τους άλλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης dr Pavla Cermakova, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και οι ρίζες αυτής της αιτίας βρίσκονται στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη μας εξέτασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και....

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Ο 106χρονος γιατρός,μαθητής του Sir Alexander Fleming,εξακολουθεί να εργάζεται ακάθεκτος

Ο παλαιότερος γιατρός της Βρετανίας αρθρογραφεί  ακόμα σε περιοδικά και συμβουλεύει τους ανθρώπους για τις αλλεργίες τους.
Μία ζωή που πολλοί παραγωγοί του Χόλιγουντ θα ζήλευαν:
Ο  Alfred William Frankland είναι 106 ετών και ένας επιστήμονας που άφησε ιστορία στον τομέα της ιατρικής.
Έως σήμερα παραμένει αφιερωμένος στο επάγγελμά του.
Γεννήθηκε το 1912 (!) και ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική τη δεκαετία του ’30. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν επί τρία χρόνια αιχμάλωτος πολέμου.
Μετά τον πόλεμο γύρισε πίσω στην Αγγλία και διδάχτηκε από τον Sir Alexander Fleming, τον άνθρωπο που ανακάλυψε την πενικιλίνη.
Στη συνέχεια έγινε αλλεργιολόγος και εφηύρε ένα σύστημα,τη μέτρηση γύρης, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι αυτό στην ατμόσφαιρα που τους δημιουργεί αλλεργία.

"Πολύ συχνά με ρωτάνε πώς κατάφερα να ζήσω τόσο πολύ" αναφέρει ο Alfred William Frankland  στο CNNi. "Εγώ τους απαντάω πως πολλές φορές βρέθηκα κοντά στο θάνατο αλλά για κάποιο λόγο δεν έφυγα".

Ακόμη και στα 106 του χρόνια,και έξι μήνες όπως ο ίδιος συμπληρώνει,συναντά και εξετάζει ασθενείς και περιστασιακά γράφει άρθρα σε περιοδικά.
Λατρεύει να διαβάζει περί ιατρικής και να είναι ενημερωμένος για τον χώρο, στον οποίο έπαιξε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο.

Εκτός από τη μακροζωία, κάτι που χαρακτηρίζει τον William Frankland είναι η οξυδέρκειά του που παραμένει έως σήμερα υψηλή.
Αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο σχετικά με το πώς ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη και το βασίζει στον χρόνο που πέρασε με τον Alexander Fleming.
Ένας πρωτοπόρος στις αλλεργίες
Το 1952 στο νοσοκομείο St. Mary του Λονδίνου, ο William Frankland κατάφερε να κάνει γνωστή τη μέθοδό του για τις αλλεργίες, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.

Τότε, για να τα καταφέρει, πειραματιζόταν στον εαυτό του…
Το 1955, πειραματίστηκε με τον εαυτό του με το να βάζει το έντομο Rhodnius prolixus να τον δαγκώνει καθημερινά.Βοηθήθηκε σε αυτό το έργο από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου , η οποία ήταν σε θέση να τον εφοδιάσει με έντομα στα οποία ο Frankland ήταν σίγουρος ότι δεν είχε ποτέ εκτεθεί στο παρελθόν. Τα δαγκώματα προκάλεσαν τελικά μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση .

Η έρευνα αυτή συνέβαλε στην κατανόηση των αλλεργιών,των αλλεργιογόνων και των ποσοτήτων χορήγησης ώστε να μην είναι τόσο ευαίσθητη οι οργανισμοί.
Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανά άτομο, αλλά η ανοσία στη γύρη βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από τρία χρόνια.
Η ανοσία στα αλλεργιογόνα με βάση το δηλητήριο χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και η ασυλία βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από πέντε χρόνια.
"Είχα προκαλέσει αναφυλαξία στον εαυτό μου από ένα ζωύφιο. Σήμερα, δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να κάνει ένα τέτοιο πείραμα. Τότε όμως, ήμουν αποφασισμένος να μάθω πώς αντιδρούσε ο οργανισμός μου σε κουνούπια, ψύλλους και άλλα πολλά".*
"Το μυαλό μου είναι συνεχώς σε εγρήγορση"
Η "φθορά" των νοητικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι που φοβούνται οι περισσότεροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αναπόφευκτη. Το να βρίσκεται το μυαλό σε εγρήγορση και επικεντρωμένο στη ζωή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρικών συνδέσεων.
Όταν γερνάς υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις.
Είμαι πολύ μεγάλος για να πάω για τρέξιμο και γενικά για να κρατιέμαι σε φόρμα.
Όμως, σίγουρα έχω το μυαλό μου σε εγρήγορση.
Διαβάζω πολλά επιστημονικά κείμενα,
πιστεύω πως αυτό που με βοηθάει είναι πως έχω μία λογική ζωή.
Δεν καπνίζω, δεν τρώω υπερβολικά και όσο μπορώ γυμνάζομαι.
Να είστε ενεργητικοί σε ό,τι κι αν κάνετε".
*Ο Frankland πίστευε ότι η αύξηση των αλλεργιών οφείλεται στην αυξημένη καθαριότητα και τα επίπεδα υγιεινής στη σύγχρονη ζωή-τη λεγόμενη θεωρία της υγιεινής-
Έχει πει ότι "καταστέλλουμε τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος,μέσα από την πολλή καθαριότητα.Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, για παράδειγμα, με πολύ κακή κατάσταση εργασίας και στέγασης, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο αλλεργικοί"

Στην ιατρική, η "θεωρία της υγιεινής" δηλώνει την έλλειψη πρώιμης παιδικής έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες , συμβιωτικούς μικροοργανισμούς -όπως η χλωρίδα ή τα προβιοτικά- και τα παράσιτα αυξάνουν την ευαισθησία σε αλλεργικές παθήσεις, καταστέλλοντας τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος .

Κείμενο επιμέλεια-thalia:botanologia.gr

πηγές πληροφόρησης και:
cnn.gr
telegraph.co.uk
independent.co.uk
en.wikipedia.org

Αυγά -Μπορεί ένα αυγό την ημέρα να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

                
Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης,περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και βιοδραστικά συστατικά όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή
Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου στο περιοδικό Heart.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 18% και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 400.000 ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 10 περιοχές έρευνας στην Κίνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά τα άτομα της μελέτης ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά και στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους για σχεδόν εννέα χρόνια χρησιμοποιώντας μητρώα και άλλες μεθόδους...
read more:https://botanologia.gr/ayga-mporei-ena-aygo-tin-imera-na-apotrepsei-ena-egkefaliko-epeisodio/
Η έρευνα συνεχίζει να παρακολουθείται

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Το στρες , το άγχος και τα καρύδια

Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε ισορροπία.
Την αξία των ω-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός γιατρός, ιατρικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ανθρώπινης διατροφής  Hugh Sinclair, ο οποίος κατά την δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. 
Ο Hugh Sinclair συνέδεσε την ανεπαρκή λήψη των ω-3 λιπαρά με την αρτηριοσκλήρωση, τον καρκίνος του πνεύμονα , τη στεφανιαία θρόμβωση,τη λευχαιμία και άλλες παθήσεις σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1956, το οποίο θεωρήθηκε τόσο αιρετικό ώστε να του στοιχίσει την έδρα που κατείχε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και σήμερα τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του οργανισμού μας
Και κάθε μέρα έρχονται στο φως μελέτες που αποδεικνύουν όλο και περισσότερες και ιδιαίτερες ιδιότητες ομάδων λιπαρών οξέων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας όπως το α-λινολενικό οξύ το οποίο απομακρύνει το στρες και το άγχος.....
read more:https://botanologia.gr/mia-choyfta-karydia-tin-imera-meionoyn-to-agchos-kai-to-stres/ 

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Επεξεργασμένα τρόφιμα - Γιατί επιμένουν να λένε όχι σε αυτά πολλοί ογκολόγοι και ποια από αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, 
και με τα περισσότερα ινστιτούτα διατροφής και διάφορων παθήσεων,πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν των σύγχρονο άνθρωπο,τις περισσότερες φορές,
οφείλονται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας και το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις κουζίνες μας.
Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Dr. Eisenberg* 
“Πετάξτε όλα τα σκουπίδια από το σπίτι σας. Και έτσι δεν θα είναι εκεί για να τα βλέπετε και να μπαίνετε στον πειρασμό να τα φάτε”
Ας δούμε κάποια από τα τρόφιμα λοιπόν που όλο και περισσότεροι γιατροί ανά τον κόσμο μας συμβουλεύουν να μην τα προτιμάμε.
Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνουμε λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούνται για την
read more:  https://botanologia.gr/epexergasmena-trofima-giati-epimenoyn-na-lene-ochi-se-ayta-polloi-ogkologoi/

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να κρατάει το κλειδί για την πρόληψη των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας .
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Alzheimer
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να...

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα και γιατί

Φρούτα και λαχανικά
Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και τους χειμερινούς μήνες το σώμα μας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να διατηρήσει την καλή του υγεία.
“Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της καλής διατροφής , όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό μας σύστημα”, –  Karen Ansel, σύμβουλος διατροφής , εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και συγγραφέας.
Και βέβαια οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται καλά κρυμμένα σε μυστικά κουτάκια αλλά βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας – στις τροφές που τρώμε.
Η βιταμίνη Α ,
η βιταμίνη Β1 ,
η βιταμίνη Β6 ...

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Tα εκχυλίσματα του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία

Tα εκχυλίσματα τις ρίζας και των φύλλων του ginseng αποτρέπουν την παχυσαρκία
H παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και η αιτία πολλών ανισορροπιών και ασθενειών του οργανισμού μας όπως ο διαβήτης,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Αυτός είναι και ο λόγος των πολλών ερευνών στον τομέα αυτό-της παχυσαρκίας και οι περισσότερες έρευνες έχουν στραφεί στην πολλά υποσχόμενη οικογένεια των βοτάνων.
Ένα από τα βότανα που αποτέλεσε αντικείμενο αυξανόμενου αριθμού μελετών τα τελευταία χρόνια ως πιθανή θεραπεία για αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι και το ginseng
Το ginseng είναι η ρίζα των φυτών του γένους Panax
Το Panax ginseng είναι ένα βότανο με μυθικές ιδιότητες και δράσεις.
Το όνομα Panax, προέκυψε από την ελληνική λέξη πανάκεια- panax- πανθεραπεία, πανεπούλωση, καθολική θεραπεία “all-healing”και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό βοτανολόγο Carl A. Meyer και καθιερώθηκε από το μεγάλο βοτανολόγο Carl Linnaeus, ο ποίος γνώριζε την ευρεία του χρήση στην κινεζική ιατρική...

Φυσικά σιρόπια εσπεριδοειδών και βοτάνων για κρυώματα και ιώσεις

Φυσικά σιρόπια εσπεριδοειδών και βοτάνων για τα κρυώματα, ιώσεις, το βήχα και τον πονόλαιμο
Στις ακραίες εναλλαγές του καιρού , με  έναν ήλιο να μας ξεγελά ,
κρύο ,
χιονόνερο ,
υγρασία και γυρνάμε στο σπίτι μας και νιώθουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος να μας περιτριγυρίζουν.
Και τι να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα;
Μα το βασικότερο να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάνει εκείνο που μόνο αυτός ξέρει να κάνει καλύτερα.
Και τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ο οργανισμός μας καλύτερα;
Μα να παράγει και αντιιικές ουσίες.
Και πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Μα να στραφούμε προς βοήθεια στη φύση και στα προϊόντα που αυτή μας έχει δωρήσει.
Ας δούμε κάποια από τα πολλά και ας ξεκινήσουμε από το πολύ γνωστό μας
– Σκόρδο με μέλι και λεμόνι για όταν έχουμε δυνατό κρύωμα συνοδευόμενο από πυρετό
Λιώνουμε μία σκελίδα σκόρδου στο γουδί,
στύβουμε ένα λεμόνι...

Ο μεγάλος εγκέφαλος συνδέεται με καλύτερη μνήμη,λογική και αντιδράσεις

Ένας μεγάλος εγκέφαλος οξύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες;
Το ερώτημα έχει τεθεί για περισσότερα από 200 χρόνια, και τώρα οι επιστήμονες μετά τα αποτελέσματα μελέτης σε δείγμα 13.600 Βρετανών, 70% μεγαλύτερο από όλες τις προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν πως –τα άτομα με μεγαλύτερους εγκεφάλους έχουν καλύτερη μνήμη, λογική και αντιδράσεις.
           Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη προκύπτει από 200 χρόνια έρευνας, που προσπάθησε να βρει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου και της γνωστικής απόδοσης.
Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας με σαρωτές MRI αποκάλυψαν αυτήν τη σύνδεση όσο οι επιστήμονες μελετούσαν 13.600 ανθρώπους, στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ.
Ερευνητές από τις Η.Π.Α. και τις Κάτω Χώρες συνέκριναν το μέγεθος του εγκεφάλου με τη γνωστική απόδοση και τις εκπαιδευτικές επιτυχίες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, είναι το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα αυτού του τύπου έρευνας και είναι το μεγαλύτερο του είδους του.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Gideon Nave, από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania δήλωσε ότι ‘ένας άνθρωπος με μεγαλύτερο εγκέφαλο τείνει να έχει...

read more:https://botanologia.gr/o-megalos-egkefalos-syndeetai-me-kalyteri-mnimi-logiki-kai-antidraseis/

Απολαυστικό - πως να ξεχωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια

Αναμφισβήτητα,ένας πολύ έξυπνος τρόπος να ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια - την επόμενη φορά που θα χρειαστώ να κάνω διαχωρισμό αυγών θα τον δοκιμάσω να δω αν όντως είναι τόσο εύκολο.
αυγά

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn

"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,λόγω της ανθυγιεινής διατροφής"

μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης

το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και
σε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,
το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη ακόμα και μακροπρόθεσμα!
ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή...

Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού και της ζάχαρης

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου τους αίματος,
αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για όλους εμάς που θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά
και υγιεινά χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας με ανεξέλεγκτα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.
Το μέλι** σε αντίθεση με την ζάχαρη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη*, παρόλο που έχει περισσότερες θερμίδες.
Και που μας βοηθάει αυτό;
Μας βοηθάει διότι αφομοιώνεται καλύτερα ως τροφή και η σωστά αφομοιωμένη τροφή συντελεί στην ήπια έκκριση ινσουλίνης.
Και η ήπια έκκριση ινσουλίνης μας προστατεύει από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα.
• Το μέλι χρονολογείται πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και η πρακτική της μελισσοκομίας για παραγωγή μελιού χρονολογείται τουλάχιστον από το  700 π.Χ.
• Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το μέλι ως μέσο πληρωμής και είναι γραμμένο σε ιερογλυφικά.
• Για τους αρχαίους Έλληνες  το μέλι ήταν ένα τρόφιμο για τους θεούς-το νέκταρ των θεών,όπως το ονόμαζαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το μέλι ήταν η αμβροσία των θεών.
      Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη...
read more:https://botanologia.gr/o-glykaimikos-deiktis-toy-melioy-kai-tis-zacharis/

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ροδόνερο το ευωδιαστό και μια εύκολη συνταγή παρασκευής του.

Το ροδόνερο είναι ένα από τα πρώτα καλλυντικά που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες σαν αντιρυτιδικό,
αναζωογονητικό,
δροσιστικό,
ηρεμιστικό,
αντιφλογιστικό,
στυπτικό – αφού κάνουμε μιά κούρα προσώπου με τη βοήθεια του ατμού απλώνουμε με ελαφριές κινήσεις το ροδόνερο στο πρόσωπό μας,αυτό
λειτουργεί σαν στυπτικό και βοηθάει τους πόρους του δέρματος να κλείσουν,ενώ παράλληλα προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος,παρέχοντας τόνωση και σύσφιξη.
αντιφλεγμονώδες – επιθέματα με ροδόνερο καταπραΰνουν και ξεκουράζουν τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια μας.
επουλωτικό – καταπραΰνει  και θεραπεύει προβλήματα του δέρματος που οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις,όπως
ακμή
έκζεμα
πληγές και
κοψίματα.....