Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή του με την φύση

  • Η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή του με την φύση
  • Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας περιβαλλοντικής ψυχολογίας έχει αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον – και ειδικά το χώρο του πράσινου – μπορεί να έχει ωφέλιμες ψυχολογικές επιπτώσεις στα περισσότερα άτομα.
  • Η πράσινη άσκηση είναι δραστηριότητα παρουσία της φύσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγεί σε θετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.
Το ότι έχουμε αποξενωθεί από την φύση δεν χρειάζεται η δική μου επισήμανση για να γίνει γνωστό,είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.
Το ότι η συμπεριφορά μας απέναντί της και απέναντι στα άλλα είδη του πλανήτη μας – τα οποία θεωρούμε άλογα σε σχέση με την δική μας λογική – είναι σε τέτοιο βαθμό αλαζονική,ώστε να θέλουμε τα πάντα να συμπεριφέρονται όπως εμείς επιθυμούμε – είναι επίσης γνωστό και γεγονός αναμφισβήτητο,και αυτό.
Ο άνθρωπος ξέχασε ότι είναι παιδί της φύσης,ότι μόνο κοντά της και μαζί της νιώθει ευτυχής και πλήρης.
Ξέχασε ότι είναι ένα κύτταρό της και έτσι παρά την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη συνειδητοποιεί μέρα με την μέρα ότι δεν είναι ευτυχισμένος.
Νιώθει σαν να έχει αποκοπεί από κάπου.
Νιώθει μετέωρος,
νιώθει ανασφαλής,
νιώθει ότι έχει χάσει τον προορισμό του, τον χαρακτήρα του.
Νιώθει να έχει χάσει ακόμα και αυτό το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας του και ας μην μιλήσουμε για επικοινωνία, αυτή δεν υπάρχει,δεν υφίσταται.
Η μόνη επικοινωνία είναι μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία έχουν συντελέσει στο να επέλθει ο πλήρης αποπροσανατολισμός του ατόμου και έτσι, κάθε μέρα ο άνθρωπος ζει αντιπαλεύοντας κάτι,χωρίς να ξέρει τι είναι αυτό.
Γίνεται ατομιστής σε ότι αφορά τα υλικά αγαθά,παλεύει εξοντωτικά για να αποκτήσει την ατομική του ευτυχία,
και το αποτέλεσμα;
Σύγχυση, νεύρα πολλά, φόβος, αλλοτρίωση, αποπροσανατολισμός, καχυποψία, αποξένωση, διαπροσωπικές σχέσεις τυπικές έως μηδενικές.
Καμία αισθητική, καμία αναζήτηση και άγχος, άγχος, άγχος.
Νευρώσεις και κατάθλιψη.
Και έρχονται οι επιστήμονες να κάνουν έρευνες για να αποδείξουν κάτι το οποίο ήταν γνωστό από πολύ παλιά, πασίγνωστο και το οποία παραμελήθηκε, ειρωνεύτηκε, παρεξηγήθηκε, χλευάστηκε.
Ποιο είναι αυτό;
Μα το ότι η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η χαμένη του σχέση και επαφή με την φύση.
Όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεση με την φύση.
Οι ερευνήτριες Jo Barton και Jules Pretty στο Διεπιστημονικό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Κοινωνία, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, του Πανεπιστήμιου του Essex (Interdisciplinary Centre for Environment and Society, Department of Biological Sciences, University of Essex) αφού ανέλυσαν τα δεδομένα από δέκα προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1252 άτομαεπισήμαναν ότι «η πράσινη άσκηση» επαναφέρει την χαμένη σωματική και ψυχική υγεία ατόμων και παιδιών που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο.
Σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών ομάδων επαναφέρει την αυτοεκτίμηση,
βελτιώνει την διάθεση,καταπολεμά το άγχος και
την κατάθλιψη.
Το περπάτημα,
η κηπουρική
η ποδηλασία,
η βαρκάδα,
το ψάρεμα,
οι φροντίδα των ζώων,
η ιππασία,
το κουβάλημα μικρών κλαδιών και μικρών δέντρων,
το τρέξιμο μέσα σε καταπράσινες πλαγιές.
Όταν λοιπόν όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται μέσα σε φυσικούς καταπράσινους χώρους,
τα οφέλη που απολαμβάνουν τα άτομα που επιδίδονται σε αυτά είναι άκρως εντυπωσιακά,όταν μάλιστα υπάρχει κάπου κοντά και νερό τότε τα οφέλη είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Και η δρ Jo Barton λέει ότι «αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι ιστορικά ωθούμαστε προς το νερό για να επιβιώσουμε και διότι είναι κομμάτι της γενετικής μας κληρονομιάς το να είμαστε ένα με την φύση»
Και η δρ Jules Pretty υποστηρίζει:
«πολύ συχνά σε περιπτώσεις ψυχικών νόσων,υπερβολικού στρες και κατάθλιψης η πρώτη επιλογή των γιατρών είναι να συνταγογραφήσουν φάρμακα,ενώ θα μπορούσαν,αντί για αυτό,να ενθαρρύνουν και να προτρέψουν τους ασθενείς τους να βρουν τρόπο να έλθουν σε επαφή με την πράσινη φύση,όπως π.χ να γραφτούν σε μια ομάδα περιπάτου.
Θα θέλαμε πολύ να δούμε τους γιατρούς να συστήνουν την άσκηση και τις πάσης φύσεως δραστηριότητες δίπλα στην πράσινη φύση και στο νερό σαν εναλλακτικές μορφές θεραπείας,αντί να συνταγογραφούν φάρμακα»
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr