Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Ζύμωμα - Αξιολόγηση γλουτένης

Ένας έμπειρος αρτοποιός μπορεί να αξιολογήσει τη γλουτένη και το επίπεδο ωρίμανσης του ζυμαριού, απλά αγγίζοντας το ζυμάρι. 
Για έναν αρχάριο αρτοποιό όμως, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. 
Ευτυχώς, υπάρχει μια τεχνική που επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση της γλουτένης, ανεξάρτητα την εμπειρία του αρτοποιού.
Σημασία
Η αναγνώριση του επιπέδου ωρίμανσης του ζυμαριού είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα για κάθε αρτοποιό. 
Με αυτό το δεδομένο, ο αρτοποιός μπορεί να ρυθμίσει συνειδητά τη γλουτένη και μαζί της, πολλά χαρακτηριστικά του ζυμαριού. 
Η ανοιχτή ανομοιόμορφη ψίχα και η τραγανή κόρα ενός προζυμένιου ψωμιού, η μεταξένια και αφράτη ψίχα ενός τσουρεκιού, είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά που επηρεάζονται άμεσα από τη γλουτένη.
Ανάλογα τον τύπο τους, τα ζυμάρια έχουν διαφορετικές απαιτήσεις στο είδος και την ποιότητα της γλουτένης. 
Τα πλούσια ζυμάρια απαιτούν συνήθως πλήρως σχηματισμένη και ενδυναμωμένη γλουτένη, η οποία παρέχει στο ζυμάρι μεγάλο όγκο και ομοιόμορφη κυψελώδη ψίχα. 
Τα περισσότερα απλά ζυμάρια απαιτούν αρκετά μικρότερο βαθμό σχηματισμού και ενδυνάμωσης της γλουτένης, κάτι το οποίο προσδίδει ανομοιόμορφη και ανοιχτή ψίχα στο ψωμί.
Η εκπλήρωση των απαιτήσεων της γλουτένης είναι μια βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ζυμαριών ανώτερης ποιότητας. 
Συνεπώς, η σωστή αξιολόγησή της παρέχει τη γνώση που χρειάζεται ο αρτοποιός για να την ρυθμίσει και να την διορθώσει. 
Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να αποφασίσει με σιγουριά πότε να σταματήσει το ζύμωμα ή πότε το ζυμάρι χρειάζεται επιπλέον δίπλωμα ή ξεκούραση.
Για αυτούς τους λόγους, ο αρτοποιός ελέγχει και αξιολογεί συνεχώς την ποιότητα της γλουτένης και τον βαθμό ωρίμανσης του ζυμαριού. 
Αυτό το κάνει αγγίζοντας το ζυμάρι κατά την διάρκεια του ζυμώματος αλλά και των επόμενων σταδίων της παραγωγής του. 
Αυτή όμως η τεχνική είναι δύσκολη για έναν αρχάριο, διότι απαιτεί αρκετή εμπειρία. 
Ο αρχάριος αρτοποιός μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνική που παρουσιάζεται παρακάτω.
Διαδικασία
Η διαδικασία του ελέγχου είναι πολύ απλή. Αρχικά κόβουμε με την σπάτουλα ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι, στο μέγεθος ενός καρυδιού ή λίγο μεγαλύτερο. 
Έπειτα, χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, το τεντώνουμε αργά και ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις. 
Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια λεπτή μεμβράνη. 
Όσο περισσότερο έχει σχηματιστεί η γλουτένη, τόσο πιο λεπτά μπορεί να τεντωθεί το ζυμάρι χωρίς να σκιστεί. Αν το ζυμάρι σκίζεται εύκολα, συνεχίζουμε το ζύμωμα για ένα λεπτό και δοκιμάζουμε ξανά.
Έλεγχος γλουτένης πριν το ζύμωμα και σε ενδιάμεσα στάδια
Στα αρχικά στάδια το ζυμάρι θα σκίζεται εύκολα, καθώς όμως το ζύμωμα συνεχίζεται και το ζυμάρι ωριμάζει, θα τεντώνει πιο εύκολα χωρίς να σκίζεται, ώσπου στο τελικό στάδιο το ζυμάρι σχηματίζει μια σχεδόν διάφανη μεμβράνη. 
Όταν η γλουτένη δηλαδή είναι πλήρως σχηματισμένη, το ζυμάρι είναι ικανό να τεντωθεί σε μια πολύ λεπτή μεμβράνη, η οποία διατηρεί και κάποια ελαστικότητα. Με κριτήριο την ευκολία που σκίζεται το ζυμάρι και την ικανότητά του να τεντώνεται, μπορεί οποιοσδήποτε εύκολα και αντικειμενικά να αξιολογήσει το επίπεδο ωρίμανσης του ζυμαριού.
Πάντα πριν ξεκινήσει ο έλεγχος για να εκτιμηθεί η ωρίμανση του ζυμαριού, προηγείται ένα σύντομο βήμα ξεκούρασης. 
Αυτό το βήμα επιτρέπει στη γλουτένη να χαλαρώσει και στο ζυμάρι να τεντώνει πιο εύκολα. 
Η αυτόλυση επηρεάζει, επίσης, το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ελέγχου. 
Αν έχει προηγηθεί ένα βήμα αυτόλυσης, τότε το ζυμάρι κατά τον αρχικό έλεγχο μπορεί να τεντωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ένα ζυμάρι που δεν έχει υποστεί αυτόλυση.
 Αυτό συμβαίνει επειδή η γλουτένη, λόγω της αυτόλυσης, έχει ήδη σχηματιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κάτι που εύκολα διαπιστώνεται από το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Αξιολόγηση της γλουτένης σε διάφορα στάδια του ζυμώματος
Διάγνωση προβλημάτων
Αυτός ο απλός έλεγχος επιτρέπει επίσης, την αναγνώριση διάφορων προβλημάτων στη γλουτένη. 
Τα προβλήματα αυτά έχουν συνήθως ως σύμπτωμα την έλλειψη ελαστικότητας, όταν δηλαδή το ζυμάρι, ενώ έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες ενδυνάμωσης, είναι κυρίως επεκτάσιμο αλλά ελάχιστα δυνατό. 
Η γρήγορη αναγνώριση τέτοιων προβλημάτων είναι πολύ σημαντική, διότι οδηγεί στον εντοπισμό των αιτιών τους. 
Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το ζυμάρι έχει υποστεί έντονη δράση ενζύμων, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική μπορεί γρήγορα να γίνει διάγνωση του προβλήματος, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του. 
Ειδικά για επαγγελματίες αρτοποιούς, προβλήματα στη γλουτένη θα μπορούσαν να καταστρέψουν την παραγωγή της ημέρας, αν δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Χρησιμοποιώντας αυτή την απλή τεχνική, η αξιολόγηση της γλουτένης μπορεί να γίνει εύκολα και σωστά, χωρίς να απαιτείται κάποια προηγούμενη εμπειρία από τον αρτοποιό. 
Αυτό δίνει την δυνατότητα στον αρχάριο αρτοποιό να αναγνωρίζει εύκολα το επίπεδο ωρίμανσης του ζυμαριού, καθώς και διάφορα προβλήματα που ίσως προκύψουν, αυξάνοντας το ποσοστό επιτυχίας ακόμη και σε πολύ απαιτητικά ζυμάρια.

Ζύμωμα - Xέρια ή ηλεκτρικό μίξερ;

Ζυμάρι μετά από 3 λεπτά ζύμωμα με τα χέρια
Η επιλογή μεταξύ χεριών ή ηλεκτρικού μίξερ, δεν είναι πραγματικά επιλογή. 
Κάθε τρόπος ζυμώματος προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες και ευκολίες στον αρτοποιό. 
Το ηλεκτρικό μίξερ είναι ο σύγχρονος τρόπος που χρησιμοποιεί κάθε επαγγελματίας αρτοποιός, ενώ τα χέρια ο παραδοσιακός τρόπος που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή ψωμιού στο σπίτι. 
Για την παραγωγή ψωμιού στο σπίτι το μίξερ δεν είναι απαραίτητο, μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να διευκολύνει αρκετά τον αρτοποιό.
Χέρια και ηλεκτρικό μίξερ
Το ηλεκτρικό μίξερ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην αρτοποιία. 
Όταν είναι επαγγελματικό ή ανώτερης ποιότητας, μπορεί να κάνει πολύ ξεκούραστη την παρασκευή ψωμιού, ιδιαίτερα σε κάποια είδη ζυμαριού. 
Για παράδειγμα, όταν το ζυμάρι είναι πολύ μεγάλο, μερικές τεχνικές ζυμώματος μπορεί να γίνουν κουραστικές. 
Επίσης σε κάποια πλούσια ζυμάρια, τα οποία απαιτούν προσθήκη μεγάλης ποσότητας λίπους ή/και απλών σακχάρων, είναι αρκετά κουραστικό και χρονοβόρο το ζύμωμα με τα χέρια όπως και σε ζυμάρια με πολύ χαμηλή υγρασία.
Βέβαια, τα περισσότερα είδη ζυμαριού μπορούν ζυμωθούν πολύ εύκολα και χωρίς κόπο χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια. 
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ζυμώματος με τα χέρια, ανάλογα το είδος ζυμαριού, οι οποίες όταν χρησιμοποιηθούν σωστά κάνουν το ζύμωμα γρήγορη και ξεκούραστη διαδικασία. 
Αυτό αν συνδυαστεί με το υψηλό κόστος ενός ηλεκτρικού μίξερ καθιστά τα χέρια την πιο δημοφιλή επιλογή για τους περισσότερους. 
Ένας αρχάριος αρτοποιός βέβαια έχει επιπλέον λόγους να αποφύγει το ηλεκτρικό μίξερ, πέρα από το μεγάλο κόστος αγοράς. 
Αφή
Η άμεση επαφή του γυμνού δέρματος με το ζυμάρι παρέχει, πέρα από ικανοποίηση, πολύτιμες πληροφορίες. 
Πληροφορίες για την θερμοκρασία και σύσταση του ζυμαριού, την ποιότητα και αντοχή της γλουτένης, το επίπεδο ωρίμανσης
Αυτές οι πληροφορίες μεταφέρονται μέσω της αφής στον αρτοποιό και αλλάζουν συνέχεια κατά το ζύμωμα
Αρχικά το ζυμάρι είναι δροσερό, υγρό, κολλώδες και σταδιακά ξηρό, ελαστικό και μεταξένιο. 
Η αναγνώριση και μετάφραση αυτών των πληροφοριών είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα, διότι με βάση αυτές τις πληροφορίες ο αρτοποιός επιλέγει διάφορες μικρορυθμίσεις στα υλικά και στις τεχνικές, ώστε το αποτέλεσμα να το επιθυμητό. 
Όταν χρησιμοποιείται ηλεκτρικό μίξερ για το ζύμωμα, ο έμπειρος αρτοποιός αγγίζει στιγμιαία καθ' όλη την διάρκεια του ζυμώματος το ζυμάρι, για να αξιολογήσει την ποιότητα της γλουτένης και την ωρίμανση του ζυμαριού. Για έναν αρχάριο αρτοποιό όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. 
Ένας αρχάριος αρτοποιός αποκτά πιο γρήγορα την ικανότητα να "νιώθει" το ζυμάρι, όταν χρησιμοποιεί τα χέρια στο ζύμωμα
Κυρίως για αυτό τον λόγο προτείνεται σε κάθε αρχάριο να ξεκινά ζυμώνοντας με τα χέρια και όχι χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ. Οι τεχνικές ζυμώματος με τα χέρια είναι εξάλλου πολύ απλές και εύκολες στην εκμάθηση. 
Θερμοκρασία και οξείδωση
Τα χέρια και το ηλεκτρικό μίξερ έχουν μερικές ακόμα διαφορές. 
Το ηλεκτρικό μίξερ ανεβάζει πιο γρήγορα την θερμοκρασία του ζυμαριού από ότι τα χέρια. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, να πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να διατηρηθεί σε αποδεκτά επίπεδα η θερμοκρασία του ζυμαριού, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δίκτυο γλουτένης. 
Το ηλεκτρικό μίξερ οξειδώνει επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό το ζυμάρι και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει λεύκανσή του, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η λεύκανση στην γεύση του ψωμιού.
Για αυτούς τους λόγους η χρήση του ηλεκτρικού μίξερ πρέπει να γίνεται με προσοχή και να λαμβάνονται υπόψιν διάφοροι επιπλέον παράγοντες. 
Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις συμβαίνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό κατά το ζύμωμα με τα χέρια. 
Ένας αρχάριος αρτοποιός δεν χρειάζεται να απασχολείται με επιπλέον διαδικασίες, όπως μέτρηση ή ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζυμαριού. 
Το ηλεκτρικό μίξερ βάζει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας για τον αρχάριο αρτοποιό, ο οποίος δεν έχει την εμπειρία ή και την θέληση να δώσει την επιπλέον προσοχή που απαιτείται.
Ζύμωμα με τα χέρια
  • Επιτρέπει άμεση εκπαίδευση του αρχάριου αρτοποιού 
  • Μηδενικό κόστος
  • Μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας του ζυμαριού
  • Μικρότερη οξείδωση του ζυμαριού
  • Κουραστικό για πολύ μεγάλου μεγέθους ή πολύ πλούσια ζυμάρια 
Ζύμωμα με ηλεκτρικό μίξερ
  • Ξεκούραστο ανεξάρτητα το μέγεθος ή τύπο ζυμαριού 
  • Πολύ μεγάλο κόστος 
  • Μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας ζυμαριού
  • Μεγαλύτερη οξείδωση ζυμαριού
  • Θόρυβος κατά την λειτουργία
Το ηλεκτρικό μίξερ είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο για την παραγωγή της πλειοψηφίας των ζυμαριών.
Βέβαια κάθε αρτοποιός που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να είναι ικανός να φτιάξει ψωμί χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του, είτε φτιάχνει ψωμί επαγγελματικά είτε στο σπίτι του.
και το αλεύρι,τα είδη του και η σχέση τους με το ψωμίγνωρίσαμε και τι συμβαίνει όταν ζυμώνουμε με το χέρι και τι με το μίξερ μέσα από το blog του Κώστα prozymi.blogspot.gr
οι φωτογραφίες είναι αυτές που συνοδεύουν το άρθρο!!!
καλή ανάγνωση!!!

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ζωή.
Να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια, χωρίς σοβαρά προβλήματα και με την υγεία μας να βρίσκεται σε μια ισορροπία.
Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και το βασικότερο να αναθεωρήσουμε ότι έχει σχέση με τη διατροφή μας, να ελέγχουμε το στρες που δημιουργείται από την σκληρή καθημερινότητα που ζούμε και να αντιμετωπίζουμε με θετική ενέργεια ακόμα και τις δύσκολες καταστάσεις.
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η επέκταση της νεότητας προϋποθέτει τη φροντίδα και του μυαλού μας και του σώματός μας.
Μην το ξεχνάμε...

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Η ποικιλία των τροφίμων που τρώμε μας οδηγεί και είναι προϋπόθεση για τη μακροζωία.
Είναι ο συνδυασμός τροφών που αποφασίζουμε να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας, ο οποίος θα μας οδηγήσεις σε ένα μέλλον υγείας και ευζωίας και θα μπει ασπίδα ανάμεσα σε μας και στις ασθένειες...
read more:

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Μαύροι κύκλοι – ας τους αντιμετωπίσουμε με μια ισχυρή μάσκα μαϊντανού

 

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μας συγκαταλέγονται στα πιο επίμονα και δυσάρεστα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
Θα χρειαστώ:
-. ένα ματσάκι ολόφρεσκο μαϊντανό
-. μία με δύο κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
-. μία κουταλιά της σούπας κατσικίσια γιαούρτη
Τι είναι οι μαύροι κύκλοι:
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια απασχολούν όχι μόνο αρκετές γυναίκες αλλά και πολλούς άνδρες.
Οι  μαύροι κύκλοι κάνουν την εμφάνισή τους λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης μελανίνης, περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση,  στο δέρμα γύρω από την περιοχή των οφθαλμών, καθιστώντας όλη την γύρω περιοχή ιδιαίτερα κουρασμένη.
Οι  μαύροι κύκλοι, σύμφωνα με τους δερματολόγους  ανήκει στις δερματοπάθειες και είναι το δεύτερο σε συχνότητα φαινόμενο.
Οι  μαύροι κύκλοι, δεν επιλέγουν ηλικίες και τα αίτια τους είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, όπως...
read more:https://botanologia.gr/mayroi-kykloi-as-toys-antimetopisoyme-me-mia-ischyri-maska-maintanoy/

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Το συκώτι μας παραμένει πάντα τριών ετών, αψηφώντας τη χρονολογική μας ηλικία.

Το συκώτι μας έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη.
Ωστόσο, ήταν άγνωστο εάν αυτή η ικανότητα μειώνεται καθώς γερνάμε.
Διεθνείς επιστήμονες με επικεφαλής τον dr. Olaf Bergmann στο Κέντρο Regenerative Therapies Dresden (CRTD) στο TU Dresden  χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως αναδρομική χρονολόγηση γέννησης με ραδιενεργό άνθρακα για να προσδιορίσουν την ηλικία του ανθρώπινου ήπατος.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους έδειξαν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, το συκώτι είναι πάντα κατά μέσο όρο μικρότερο των τριών ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γήρανση δεν επηρεάζει την ανανέωση του ήπατος, καθιστώντας το συκώτι ένα όργανο που αντικαθιστά τα κύτταρά του εξίσου καλά σε νέους και ηλικιωμένους.
Το συκώτι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι ένα απαραίτητο όργανο που φροντίζει για την απομάκρυνση των τοξινών στο σώμα μας.
Επειδή ασχολείται συνεχώς με τοξικές ουσίες, είναι πιθανό να τραυματίζεται τακτικά.
Για να ξεπεραστεί αυτό, το ήπαρ έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβες.
Επειδή μεγάλο μέρος της ικανότητας του σώματος να αυτοθεραπεύεται και να αναγεννάται μειώνεται καθώς γερνάμε, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν εάν η ικανότητα του ήπατος να ανανεώνεται επίσης μειώνεται με την ηλικία.
Και αυτό διότι η  φύση της ανανέωσης του ήπατος στους ανθρώπους παρέμενε ένα μυστήριο...
read more:https://botanologia.gr/to-sykoti-mas-paramenei-panta-trion-eton-apsifontas-ti-chronologiki-mas-ilikia/

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Πεπόνι: είκοσι και ένας λόγοι για να μην το ξεχνάμε

 

Και έλεγαν τότε, που μόνο οι πλούσιοι είχαν μαχαίρι:  Αν έχεις μαχαίρι τρως πεπόνι…
Επειδή όμως σήμερα όλοι έχουμε μαχαίρι ας κάνουμε μια νόστιμη πεπονοσαλάτα.
Και οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Η ζέστη δυνατή.
Ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει.
Όαση δροσιάς τα φρούτα μας.
Τα πεντανόστιμο και δροσερό πεπόνι με την πλούσια γεύση του,
το άρωμά του,
το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του.
Το πεπόνι το “χρυσαφένιο φρούτο”.
Το πεπόνι κατάγεται από την Ασία, έτσι λένε Γερμανοί βοτανολόγοι, οι οποίοι με την βοήθεια γενετικής ανάλυσης, απέδειξαν ότι ναι μεν, το πεπόνι κατάγεται από την Αυστραλία, όπου και φύεται σήμερα ο αρχαιότερος συγγενής του, αλλά ακόμα πιο παλιά είχε κοινό πρόγονο με το αγγούρι, το οποίο εφύετο στην Ασία και μάλιστα στις πλαγιές των Ιμαλαΐων.
Η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου του Μονάχου καταρρίπτει την μέχρι τώρα αντίληψη ότι το πεπόνι και το αγγούρι προέρχονται από την Αφρική.
Το επιστημονικό όνομα του πεπονιού είναι cucumis melo l και αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι το πεπόνι ήταν γνωστό και το απολάμβαναν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί...

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Γαλατσίδα -η Euphorbia peplus του Διοσκουρίδη και η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Ο χυμός από το Euphorbia peplus είναι αποτελεσματικός κατά των καρκίνων του δέρματος που δεν έχουν μελανώματα
Η Ingenol mebutate είναι ένα ισχυρότατο φυτοθρεπτικό συστατικό της  Euphorbia peplus, που έχει ταυτοποιηθεί για το χημειοθεραπευτικό δυναμικό του και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακτινικής υπερκεράτωσης
Σε μια κλινική μελέτη για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του χυμού της Euphorbia peplus, του οποίου το κύριο συστατικό είναι η Ingenol mebutate, στη θεραπεία των ενδοεπιδερμικών καρκινωμάτων, συμμετείχαν 36 ασθενείς με συνολικά 48 βλάβες, στους οποίους είχαν αποτύχει προηγούμενες θεραπείες, είχαν αρνηθεί τη χειρουργική θεραπεία ή κρίθηκαν ακατάλληλοι για χειρουργική θεραπεία λόγω αντιπηκτικής χρήσης.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία μία φορά την ημέρα.
Η πλήρης κλινική ανταπόκριση, απουσία όγκου μετά από κλινική εξέταση, μετά τη θεραπεία ήταν 82% για ενδοεπιδερμικά καρκινώματα σε 1 μήνα...
-. read more:https://botanologia.gr/galatsida-i-euphorbia-peplus-toy-dioskoyridi-kai-i-therapeia-toy-karkinoy-toy-dermatos/

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Τσουκνίδα, ένα πολύτιμο σμαράγδι κρυμμένο βαθιά στο βασίλειο της υγείας

Φαρμακολογία των tannins

Τα βότανα που περιέχουν ταννίνες χρησιμοποιούνται για τη σύσφιξη των ιστών- κιρσοί,
για τη “σύσφιξη” των υπερβολικά υδαρών εκκρίσεων- διάρροια,
για την προστασία του κατεστραμμένου ιστού- προστασία του δέρματος από τη γήρανση,
για τη διακοπή της αιμορραγίας- βαριά εμμηνορροϊκή ροή και
για τον έλεγχο μολύνσεων και λοιμώξεων – η αντιική δράση έχει αποδειχθεί για επιλεγμένες τανίνες.
Δρουν επίσης ως ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά.
Χημικά οι ταννίνες είναι φαινόλες.
Είναι διαλυτές στο νερό και χρησιμοποιούνται συχνά και για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από αλκαλοειδή.
Μεγάλο μέρος των ταννινών που καταπίνονται παραμένουν μη απορροφήσιμες στην πεπτική οδό, αλλά μερικές φθάνουν στα σωματικά υγρά και ως διαλυτές αππεκρίνονται από τα νεφρά.
Οι ταννίνες χωρίζονται σε συμπυκνωμένες-condensed-γνωστές και ως proanthocyanidins και υδρολυόμενες-hydrolyzable
Οι hydrolyzable tannins (HTs) πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή εάν λαμβάνονται εσωτερικά, και αν χρησιμοποιούνται εσωτερικά θα πρέπει να είναι για πολύ  συντομότερο  χρονικό διάστημα.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Έτοιμο για εκχύλιση το βαλσαμόχορτό μου - μοσχομυρίζει και έχει ένα υπέροχο χρώμα


Ο τρόπος παρασκευής βαλασαμέλαιου είναι εκχύλιση με ηλιακή θέρμανση.Η εκχύλιση με ηλιακή θέρμανση είναι η απευθείας έκθεση στον ήλιο και έχουμε τη διαδικασία εκχύλισης των λιποδιαλυτών συστατικών του βοτάνου σε έλαιο εν θερμώ ή διαδικασία θερμοδιαβροχής με μέσο θέρμανσης τον ήλιο
Η ηλιακή εκχύλιση είναι μια όμορφη διαδικασία, ειδικά εάν θέλουμε να απορροφήσει το λάδι μας ένα μέρος από την πανίσχυρη ενέργεια που στέλνει ο ήλιος μας στη Γη.
Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο απλός τρόπος θερμικής εκχύλισης καθώς χρησιμοποιούμε τον ήλιο για να θερμάνουμε το βότανό μας. 
Μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα νωπά βότανα, όπως το βαλσαμόχορτο, διότι αναπτύσσουνε μούχλα - διαβάστε προσεκτικά το άρθρο μου https://botanologia.gr/paraskeyi-therapeytikon-ladion-me-ekchylisi-en-thermo/ ώστε να αποφύγετε τη μούχλα και πως να απαλλαγείτε από αυτήν, αν τυχόν παρουσιαστεί - 
Μπορεί η μούχλα να μην φαίνεται όταν σουρώνεται το λάδι, αλλά είναι εκεί...
Τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε για όποια από τις εν θερμώ εκχυλίσεις μας μπορεί να είναι
α) πρόσφατα αποξηραμένα και θρυμματισμένα όπως:
η άρνικα,
η καλέντουλα, και
το σύμφυτο.
β) νωπά αλλά χωρίς υγρασία όπως:
ο σαμπούκος και
το βαλσαμόχορτο - υπερικό
γ) σε σκόνη όπως:
η κανέλα,
το γαρύφαλλο,
το cayenne,
το σύμφυτο
η lobelia inflata -

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!
Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%...

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Συνδυασμοί τροφίμων για αύξηση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πολυτιμότερα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό μας.
Λαμβάνει μέρος στη διαδικασία μεταφοράς του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματός μας.
Συμμετέχει στην ανάπτυξη των κυττάρων μας και συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, αυτός είναι και ο λόγος που όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου το σώμα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές μας απαιτήσεις, και έτσι νιώθουμε κόπωση,
ατονία,
αδυναμία,
μειωμένη συγκέντρωση, 
μελαγχολία και τριχόπτωση.
Ο σίδηρος, ενώ  είναι το δεύτερο πιο άφθονο μέταλλο στη γη, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας στον κόσμο, αποτελώντας  το πιο κοινό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, το οποίο σχετίζεται με την διατροφή.
-. Βέλτιστη βιοδιαθεσιμότητα, απορρόφηση, σιδήρου από φυτικές πηγές
Για να ενισχυθεί η βιοδιαθεσιμότητα, απορρόφηση, του μη αιμικού σιδήρου, πρέπει όταν τρώμε τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε σίδηρο, παράλληλα να τρώμε και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C...

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ηλεκτρολυτικός ζωμός λαχανικών για άμεση ενυδάτωση του οργανισμού μας

Νερό – Είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό και το μοναδικό, του οποίου η απουσία θα είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες μέρες.
Η κατανόηση της μέτρησης και των απαιτήσεων του νερού για τη ζωή μας είναι πολύ σημαντική.
Από τα αρχέγονα μέχρι και τα σημερινά είδη, ένα σημαντικό κλειδί για την επιβίωσή τους ήταν η πρόληψη της αφυδάτωσης και από όταν παρατηρήθηκε ζωή πάνω στη Γη είχε γίνει κατανοητό πως χωρίς νερό αυτή δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.*
Για τον άνθρωπο το νερό είναι απαραίτητο για την κυτταρική ομοιόσταση και τη ζωή του* και αποτελεί το 75% του σωματικού βάρους των βρεφών και έως το 55% του σωματικού βάρους των ενηλίκων.
Όσον αφορά το πόσιμο νερό, ακούμε το σώμα μας.
Το στόμα μας θα στεγνώσει λίγο και θα νιώσουμε το κεφάλι μας βαρύ – τότε πρέπει να πιούμε νερό, το συντομότερο δυνατό.
Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, σημαίνει ότι έχουμε σοβαρή ανάγκη ενυδάτωσης.
Αν μάλιστα παρατηρήσουμε το στόμα μας πολύ ξηρό, το σώμα μας  υποφέρει ήδη από έλλειψη νερού και δυστυχώς πολύ λίγοι από εμάς παρατηρούμε ότι το στόμα μας είναι στεγνό όλη την ημέρα, καθώς είμαστε αρκετά απασχολημένοι.
Πέρα από την αφυδάτωση, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να μάθουμε, για το πώς η ενυδάτωση επηρεάζει τη συνολική υγεία μας, επί του παρόντος, διεξάγονται πολλές έρευνες, κυρίως για την επίδραση που μπορεί να έχει η σωστή πρόσληψη νερού στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών...
read more:https://botanologia.gr/ilektrolytikos-zomos-lachanikon-gia-amesi-enydatosi-toy-organismoy-mas/

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα που αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα και...

ας ξεκινήσουμε από τώρα να σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε πολύ!
Και
ας βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας με τα πολύτιμα βότανα:
φασκόμηλο και δεντρολίβανο.
Απολαμβάνουμε τα ροφήματά τους όσο πιο συχνά μπορούμε!
https://botanologia.gr/