Αμυγδαλόγαλα, ένα φίνο ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Σε πιο παλιό μου άρθρο είχαμε δει πως μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλόγαλα
Όπως είχα αναφέρει σε εκείνο μου το άρθρο “το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό
άκρως θρεπτικό και θεραπευτικό, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους”
Σε αυτό μου το άρθρο ας παρακολουθήσουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, διότι
α) το αμυγδαλόγαλα είναι μιά εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν πρέπει να τρώνε ζωικό γάλα
β) περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φυτικά γάλατα όπως π.χ το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας
γ) στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές και αμύγδαλα και είναι εύκολο να παρασκευάσουμε μόνοι μας γάλα αμυγδάλου
Tα θρεπτικά-θεραπευτικά συστατικά και ιδιότητες-οφέλη του αμυγδαλόγαλου...
''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία
Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.
όταν με ρώτησα είπα...
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρά αφροδισιακά βότανα και φυτικά ιάματα για τη στυτική δυσλειτουργία
H μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή η χαμηλή σεξουαλική λίμπιντο είναι αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.
Και βέβαια οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο είναι πολλές και διάφορες και μπορεί να είναι βιολογικές,παθολογικές,
συναισθηματικές,
ορμονικές.
Επίσης η κατάθλιψη,
το άγχος,
το στρες,
οι διάφορες δίαιτες,
η κακή διατροφή,
οι αυξομειώσεις βάρους, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την μειωμένη διάθεση για σεξ τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
Και όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί από γιατρούς και ερευνητές, η δραστήρια ερωτική ζωή είναι άκρως ευεργετική για τη φυσική κατάσταση...
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020
Μπουμπούκια και βελόνες πεύκου για τα προβλήματα του αναπνευστικού
Με τα μπουμπούκια και τις βελόνες του πεύκου μπορούμε να κάνουμε
1) Αφέψημα.
Ας δούμε πως:
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βράζουμε μία κούπα νερό.
Μόλις το νερό μας αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου, ή βελόνες – τις βελόνες τις πλένουμε πολύ καλά,κόβουμε λίγο τις άκρες τους και τις σπάμε με τα δάχτυλά μας για να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των πολύτιμων ελαίων τους.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για δέκα -10- λεπτά.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα να κρυώσουν πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα.
2) Έγχυμα
Ας δούμε πως:
Σε μία κούπα ή σε μία τσαγιέρα, ρίχνουμε νερό που μόλις έχουμε βράσει.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου, ή βελόνες πεύκου σκεπάζουμε αμέσως και αφήνουμε για είκοσι (20) λεπτά.
Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα...
1) Αφέψημα.
Ας δούμε πως:
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βράζουμε μία κούπα νερό.
Μόλις το νερό μας αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου, ή βελόνες – τις βελόνες τις πλένουμε πολύ καλά,κόβουμε λίγο τις άκρες τους και τις σπάμε με τα δάχτυλά μας για να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των πολύτιμων ελαίων τους.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για δέκα -10- λεπτά.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα να κρυώσουν πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα.
2) Έγχυμα
Ας δούμε πως:
Σε μία κούπα ή σε μία τσαγιέρα, ρίχνουμε νερό που μόλις έχουμε βράσει.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου, ή βελόνες πεύκου σκεπάζουμε αμέσως και αφήνουμε για είκοσι (20) λεπτά.
Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα...
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020
Πως κάνω ξινολάχανο , ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης
Ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης είναι το λάχανο, ή ξινολάχανο, ένα έδεσμα και comfort food της Θρακιώτικης κουζίνας και όχι μόνο.
Το ξινολάχανο το ετοιμάζουμε πάντα στην εποχή του – δηλαδή το χειμώνα
Θα χρειαστώ
ένα βιολογικό λάχανο μετρίου μεγέθους – περίπου 1 κιλό
10 gr υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι.
Αφαιρώ τα τρία – τέσσερα φύλλα εξωτερικά και τα κρατάω στην άκρη
Κόβω το λάχανο στα τέσσερα και αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβω το λάχανο, όσο πιο λεπτό τόσο πιο καλά, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της ζύμωσης.
Βάζω το λάχανο σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ και ρίχνω το αλάτι.
Ανακατεύω να πάει παντού το αλάτι και τρίβω-ζυμώνω τo λάχανό μου με τα χέρια μου, μέχρι να “μαραθεί”-να σπάσουν οι ίνες του- και να βγάλει τους χυμούς του, ώστε να...read more:https://botanologia.gr/pos-kano-xinolachano-ena-apo-ta-polytimotera-lachanika-zymosis/
Το ξινολάχανο το ετοιμάζουμε πάντα στην εποχή του – δηλαδή το χειμώνα
Θα χρειαστώ
ένα βιολογικό λάχανο μετρίου μεγέθους – περίπου 1 κιλό
10 gr υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι.
Αφαιρώ τα τρία – τέσσερα φύλλα εξωτερικά και τα κρατάω στην άκρη
Κόβω το λάχανο στα τέσσερα και αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβω το λάχανο, όσο πιο λεπτό τόσο πιο καλά, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της ζύμωσης.
Βάζω το λάχανο σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ και ρίχνω το αλάτι.
Ανακατεύω να πάει παντού το αλάτι και τρίβω-ζυμώνω τo λάχανό μου με τα χέρια μου, μέχρι να “μαραθεί”-να σπάσουν οι ίνες του- και να βγάλει τους χυμούς του, ώστε να...read more:https://botanologia.gr/pos-kano-xinolachano-ena-apo-ta-polytimotera-lachanika-zymosis/
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020
απλά μυστικά υγείας,ζωτικότητας και μακροζωίας
Αναπτυχθήκαμε μαζί με τα φυτά για πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια και το πεπτικό μας σύστημα και η φυσιολογία μας, ως ενιαία ολότητα προσαρμόστηκαν στην πέψη και στην χρήση τροφών που βασίζονται στα φυτά και στα βότανα, τα οποία έχουν θεραπευτική και θρεπτική αξία.
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θεραπευτικές τροφές και στις θρεπτικές τροφές δεν είναι πάντα ευκρινής.Τα λεμόνια,
τα σκόρδα
οι παπάγιες,
τα κρεμμύδια,
η βρώμη είναι τροφές ή φάρμακα;
Η απάντηση είναι ότι είναι και τα δύο.
Το λεμόνι αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις και όχι μόνο,
το σκόρδο προστατεύει από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και όχι μόνο,
οι παπάγιες αποβάλλουν τους νηματώδεις σκώληκες και όχι μόνο.
τα κρεμμύδια καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις βρογχικές μολύνσεις και όχι μόνο και
η βρώμη βοηθάει στην ανάρρωση και όχι μόνο.
Πράγματι η βοτανοθεραπευτική αποκαλύπτει την αξία της όταν καταργούνται οι διακρίσεις ανάμεσα σε τροφές και φάρμακα...
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020
Τα φυτά ως τρόφιμα και φάρμακα και απλά μυστικά υγείας και μακροζωίας
Αναπτυχθήκαμε μαζί με τα φυτά για πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια και το πεπτικό μας σύστημα και η φυσιολογία μας, ως ενιαία ολότητα προσαρμόστηκαν στην πέψη και στην χρήση τροφών που βασίζονται στα φυτά και στα βότανα, τα οποία έχουν θεραπευτική και θρεπτική αξία.
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θεραπευτικές τροφές και στις θρεπτικές τροφές δεν είναι πάντα ευκρινής.Τα λεμόνια,
τα σκόρδα
οι παπάγιες,
τα κρεμμύδια,
η βρώμη είναι τροφές ή φάρμακα;
Η απάντηση είναι ότι είναι και τα δύο.
Το λεμόνι αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις και όχι μόνο,
το σκόρδο προστατεύει από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και όχι μόνο,
οι παπάγιες αποβάλλουν τους νηματώδεις σκώληκες και όχι μόνο.
τα κρεμμύδια καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις βρογχικές μολύνσεις και όχι μόνο και
η βρώμη βοηθάει στην ανάρρωση και όχι μόνο.
Πράγματι η βοτανοθεραπευτική αποκαλύπτει την αξία της όταν καταργούνται οι διακρίσεις ανάμεσα σε τροφές και φάρμακα...
Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας
Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)