Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ:
-. ελαιόλαδο - όσο θα μου πάρει
-. 2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια - μπουκίτσες*
-. 300gr περίπου μανιτάρια, χρησιμοποιώ πάντα βιολογικά μανιτάρια, ανάλογα κάθε φορά τι έχω
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
-. 4 με 5 κλαράκια άνηθο και 
όποτε έχω, 4 με 5 κλαράκια μάραθο
-. 4 με 5 κλαράκια μαϊντανό
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
-. μαύρο πιπέρι - όσο μου αρέσει
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-. θαλασσινό αλάτι
-. 250gr ταλιατέλες
-. 1 ποτήρι του κρασιού ζωμό λαχανικών - πάντα έχω στο ψυγείο μου ζωμό λαχανικών
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες - έχω πάντα δικές μου λιαστές ντομάτες έχω πάντα δικές μου λιαστές ντομάτες
και
κόβω, αν χρειάζεται, τα μανιτάρια μου σε σχετικά μεγάλα κομμάτια,
στο τηγάνι μου ρίχνω το λάδι να κάψει και
σοτάρω τις μπουκίτσες του κοτόπουλου,
όταν ροδίσουν προσθέτω τα μανιτάρια και ανακατεύω συνεχώς,
όταν καταλάβω πως έχουν σχεδόν μαραθεί, 
προσθέτω τις λιαστές ντομάτες,
τα μυρωδικά μου και
τα μπαχάρια μου!
παράλληλα, ετοιμάζω τις ταλιατέλες μου - τις βράζω σε ελάχιστο νερό για ένα μόνο λεπτό και
τις ρίχνω στο τηγάνι μου με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, 
προσθέτω το ζωμό λαχανικών,
ανακατεύω πολύ καλά και
αφήνω το φαγητό μου να τραβήξει τα υγρά του για 1-2 λεπτά και 
σερβίρω!
συνοδεύω το φαγητό μου με ζωμό λαχανικών με τζίντζερ και πολύ-πολύ λεμόνι ή με ένα ντελικάτο άσπρο κρασί, αυτό εξαρτάτε πάντα από τους συνδαιτυμόνες μου!
          *το φαγητό μου αυτό, το κάνω και χωρίς κοτόπουλο, είναι εξίσου θεσπέσιο!
Έρρωσθε!!!

Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη πλάτη με βιταμίνες

 
Πως οι  “κρυμμένες” βιταμίνες στα τρόφιμα  μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας
για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί  μερικές ημέρες ή εβδομάδες.....

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η διατροφή που αυξάνει το κολλαγόνο και μας προστατεύει από τις ρυτίδες και την γήρανση

Κολλαγόνο και διατροφή, και ναι , το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών του οργανισμού μας και είναι η κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί.
Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρά μας και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.
Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ και ανθεκτικό μόριο που μαζί με την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματός μας.
Και αν ψάχνουμε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξουμε και να διαφυλάξουμε το δέρμα μας από την γήρανση και την ταλαιπωρία που υφίσταται από επιβαρυντικούς παράγοντες  , οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός , και κατ’ επέκταση το δέρμα μας, 
χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες για τη σωστή λειτουργία τους και την προστασία τους από τη γήρανση.....

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Τα παιδιά μας θα μάθουν να τρώνε λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε έγκαιρα

Ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά τρώνε περισσότερα λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε από πολύ μικρή ηλικία και δε σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία, σύμφωνα με πολλές έρευνες.
Μία από τις έρευνες περιελάμβανε μωρά και παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Δανία, και κατέρριψε το μύθο που υποστηρίζει ότι οι φυτικές γεύσεις γενικά και ειδικά των λαχανικών πρέπει να καλύπτονται ή να εφευρίσκονται παραπλανητικοί τρόποι και τεχνάσματα προκειμένου τα παιδιά να φάνε λαχανικά.
“Για τους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους, η έρευνά μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση”, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Marion Hetherington, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leeds
“Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο ή δεν του αρέσουν τα λαχανικά, η μελέτη μας δείχνει ότι αν στο παιδί  δοθούν λαχανικά 5 έως 10  φορές συνεχόμενα αυτές είναι αρκετές, ώστε να αποδεχτεί τα λαχανικά και να αρχίσουν οι γεύσεις τους να του αρέσουν και να μην το ξενίζουν”...

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ:
-. ελαιόλαδο - όσο θα μου πάρει
-. 2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια - μπουκίτσες*
-. 300gr περίπου μανιτάρια, χρησιμοποιώ πάντα βιολογικά μανιτάρια, ανάλογα κάθε φορά τι έχω
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
-. 4 με 5 κλαράκια άνηθο και 
όποτε έχω, 4 με 5 κλαράκια μάραθο...

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο

Η διαδικασία προετοιμασίας του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν πρέπει να περιλαμβάνει το πλύσιμό του
Προτού μαγειρέψουμε το κοτόπουλο συνηθίζουμε να το πλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
Αυτή η πρακτική είναι όμως επικίνδυνη για την υγεία μας σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Τα σταγονίδια του νερού από το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι το όχημα για την εξάπλωση του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα ρούχα μας αλλά και στα μαγειρικά σκεύη.
Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Υπηρεσία Διατροφικών Προτύπων FSA έδειξε ότι το 44% του πληθυσμού πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει, ένα μεγαλύτερο ποσοστό δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του συγκεκριμένου βακτηριδίου, ούτε ότι το κοτόπουλο μπορεί να γίνει πηγή μόλυνσης.

Τα περιστατικά λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι αρκετά και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια, στομαχόπονος, στομαχικές κράμπες και πυρετός.

Η FSA συμβουλεύει
-Να τοποθετούμε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο.
-Να βάζουμε το δοχείο στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση άλλων τροφίμων από τυχόν στάξιμο των υγρών.
-Να μην ξεπλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε.
-Να πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα είδη κουζίνας (μαχαίρια, ξύλα κοπής κ.λ.π.) και τους πάγκους που εκτέθηκαν στο κοτόπουλο και στους χυμούς του.
-Το πλύσιμο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.
Τα βακτηρίδια καταστρέφονται με το ψήσιμο γι΄ αυτό πρέπει να μαγειρεύουμε καλά το κοτόπουλο.
Το κρέας του δεν πρέπει να είναι ροζ ούτε να έχει χυμούς.
~~~~~~~~~~~~~~
tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Γιατί η Εξατομικευμένη Διατροφή θωρακίζει τη σιλουέτα και την υγεία μας;

Γνωρίζατε ότι τα τρόφιμα ή τα θρεπτικά συστατικά γενικότερα επηρεάζουν την έκφραση της γενετικής πληροφορίας σε ένα άτομο και πως η γενετική σύνθεση του ατόμου επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση του σε θρεπτικά συστατικά και άλλα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων;
Και όμως, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ γονιδίων, διατροφής και υγείας, σχέση που μελετά η Διατροφογονιδιωματική Έρευνα, ως σκέλος της Επιγενετικής.

Γενικότερα, η Εξατομικευμένη Ιατρική έχει φέρει πραγματική επανάσταση τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων.
Εξίσου θεαματικά είναι και τα αποτελέσματα της σε επίπεδο διατροφής, αφού τα εξατομικευμένα διαιτητικά σχήματα αποδεικνύονται καλύτερα, ως προς την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, έναντι των γενικευμένων οδηγιών που κυριαρχούσαν έως τώρα.

«Η Εξατομικευμένη Ιατρική, συνώνυμο της Λειτουργικής Ιατρικής, είναι μια νέα και εξελισσόμενη επιστήμη στην οποία οι γιατροί χρησιμοποιούν διαγνωστικές διαδικασίες για να αποφασίσουν ποιες θεραπείες θα λειτουργήσουν καλύτερα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν  στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα, που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από την προσέγγιση των γενικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα», εξηγεί η Δρ Νικολέτα Κοΐνη, M.D., Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Η Εξατομικευμένη Ιατρική βασίζεται στην Επιγενετική, τη μελέτη δηλαδή των εξωτερικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδια και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ερμηνεύουν και εκφράζουν τον γενετικό κώδικα.
Το κάθε γονίδιο είναι μια μονάδα κληρονομικότητας καθώς μεταφέρεται από γονέα σε απόγονο και καθορίζει κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού.
Το γονιδίωμα απαρτίζεται από το σύνολο των γονιδίων που κληρονομεί ο άνθρωπος και από τους δύο γονείς του, αλλά και από μη κωδικοποιητικές αλληλουχίες DΝΑ/RNA.
Το γονιδίωμα είναι σε μεγάλο βαθμό στατικό.
Ωστόσο, το επιγονιδίωμα, ο μηχανισμός με τον οποίο το κύτταρο ελέγχει ανά πάσα χρονική στιγμή ποιες γονιδιακές περιοχές του είναι λειτουργικές, κάτι που επιτυγχάνει είτε προκαλώντας χημικές μετατροπές στην αλυσίδα του DNA είτε αλλάζοντας τοπικά το τρισδιάστατο σχήμα της αλυσίδας, μπορεί να μεταβληθεί δυναμικά από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Οι στόχοι της διατροφογονιδιωματικής έρευνας είναι:
- ο προσδιορισμός των γονιδίων και των γονιδιακών παραλλαγών που μπορεί να είναι σημαντικά για την κατανόηση των γενετικών αποκρίσεων στη διατροφή,
- ο προσδιορισμός των γονότυπων που σχετίζονται με τη νόσο και τη θεραπεία με διατροφή ή/κ μακρο-μικρομόρια,
- η τροποποίηση της διατροφής για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου και
- η βελτίωση των διαιτητικών οδηγιών.
Από την διατροφογονιδιωματική έρευνα έχει προκύψει και η Εξατομικευμένη Διατροφή, που σύμφωνα με την Δρ Κοΐνη βασίζεται στη επίδραση των μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών στη δομή του DNA, την έκφραση των γονιδίων και τον μεταβολισμό.
«Η διατροφή έχει την ικανότητα να επηρεάζει σημαντικές μοριακές διεργασίες και έτσι να μεταβάλλει την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας ασθένειας.
Η Λειτουργική Ιατρική, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την Εξατομικευμένη Διατροφή (Μοριακή Διατροφή), σχεδιάζει εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας που συνδυάζουν διατροφή και μικρο-μακρομόρια, ώστε να επιφέρει τις επιθυμητές θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου», σημειώνει η Δρ Κοΐνη.
Μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συμπόσιο πειραματικής βιολογίας για τη βελτίωση της ανθρώπινης διατροφής μέσω της γονιδιωματικής, της πρωτεϊνωματικής και της βιοτεχνολογίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι φανερό ότι η ποικιλομορφία του ανθρώπινου πληθυσμού είναι μια διατροφική πραγματικότητα.
Αυτή η ποικιλομορφία καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξατομίκευσης των προβλημάτων της μεταβολικής ρύθμισης και των αιτιών και των παρεμβάσεών τους, ώστε να αντιμετωπιστεί και τελικά να επιλυθεί».

"Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η ατομική μεταβολική αξιολόγηση και η στοχευμένη διατροφική προσέγγιση είναι πολύ πιο σημαντική από τις γενικευμένες διατροφικές συστάσεις.
Η μελέτη αποδεικνύει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι σε σχέση με την ανταπόκρισή τους στη διατροφή.
Μερικά άτομα μπορεί να κερδίσουν βάρος με μια συγκεκριμένη δίαιτα και άλλα μπορεί να χάσουν βάρος κάνοντας ακριβώς την ίδια δίαιτα.
Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη προσέγγισης των διατροφικών αναγκών των ατόμων, βάσει των γενετικών και μεταβολικών τους ιδιαιτεροτήτων, αντί να προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τους πάντες κάτω από μια ομπρέλα γενικεύσεων και απλουστεύσεων", καταλήγει η Δρ Νικολέτα Κοΐνη.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με γάλα, σε μια εξαίσια παλιά συνταγή

Οι λαϊκές αγορές αυτή την εποχή είναι γεμάτες με λαχταριστά ανοιξιάτικα λαχανικά.
Σε πολλούς πάγκους έχουν την πρωτοκαθεδρία οι πανέμορφοι και γευστικότατοι κολοκυθοανθοί.
Οι παλιές  νοικοκυρές οι οποίες ήταν ευφάνταστες, γιατί έπρεπε με πολύ λίγα χρήματα και με προϊόντα που είχαν στους κήπους τους και στα κελάρια τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους, πολλές φορές ετοίμαζαν πεντανόστιμες συνταγές, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την διατροφική τους ξία.
Πολλές από αυτές τις συνταγές έχουν μεταφερθεί σε μας σήμερα, τις περισσότερες φορές αυτούσιες.
Η γεύση τους και η νοστιμιά τους έγκειται στην απλότητά τους και στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Μια τέτοια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή είναι οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με γάλα, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες.
Στην αγορά θα βρούμε δύο ειδών κολοκυθοανθούς, τους αρσενικούς και τους θηλυκούς...

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!
Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%...

Τα κόκκινα φρούτα και το κόκκινο κρασί αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Τρόφιμα όπως σταφύλι, ρόδι, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.λπ. περιέχουν ρεσβερατρόλη η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ωφέλιμη καθώς προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, και όπως έδειξε η μελέτη με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία. 

Μελέτες που έχουν εστιάσει τα τελευταία έτη στην ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία εμπεριέχεται σε κόκκινα φρούτα, όπως ρόδια, μούρα, φράουλες, σμέουρα, σταφύλια και μήλα έχουν καταδείξει ότι η ουσία αυτή επιδρά θετικά στον οργανισμό μας και ενισχύει το γονίδιο που αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών, καταπολεμώντας έτσι την παχυσαρκία.
Μια νεότερη μελέτη, η οποία έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γαλλία έδειξε ότι η ουσία αυτή βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς μας, ενώ καθυστερεί και τη γήρανση του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρεσβερατρόλη είναι ωφέλιμη καθώς προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, και όπως έδειξε η μελέτη, με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία.
Για την ακρίβεια οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λήψη μειωμένων θερμίδων στη διατροφή μας αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας.
Και όπως ανέφεραν, μικρές δόσεις ρεσβερατρόλης καθημερινά έχουν την ίδια θετική ανταπόκριση από τον οργανισμό μας όπως, η χαμηλοθερμιδική δίαιτα.
Αυτό σημαίνει ότι εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με τρόφιμα όπως σταφύλι, ρόδι, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.λπ. που περιέχουν ρεσβερατρόλη, καθώς επίσης με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, δηλαδή 1- 2 ποτήρια ημερησίως, επωφελούμαστε από τις ευεργετικές δράσεις της ουσίας αυτής.

Η ρεσβερατρόλη καίει τα λίπη και βοηθά στην καρδιακή λειτουργία και του εγκεφάλου.
Και όπως λένε οι ειδικοί, αν τα όργανα αυτά, δηλαδή, εγκέφαλος, καρδιά και μύες λειτουργούν σωστά τόσο η δραστηριοποίηση, όσο και η έκφραση κάποιων γονιδίων μας αλλάζει.
Η δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων που υπάρχουν σε όλα τα όργανα του σώματος και είναι οι μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων.
Τα μιτοχόνδρια είναι ευάλωτα στις οξειδωτικές βλάβες του μεταβολισμού που συσσωρεύονται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης προστατεύει συνολικά την υγεία των μιτοχονδρίων που βρίσκονται σε καρδιά, εγκέφαλο, μύες κ.λπ. και κατά προέκταση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μειώνοντας τις θερμίδες στη διατροφή μας παραμένουμε νέοι

Ο περιορισμός των θερμίδων στη διατροφή μας μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τους μηχανισμούς πρωτογενούς και δευτερογενούς γήρανσης.
Οι επιστήμονες από το Washington University του St Louis των ΗΠΑ μελέτησαν την αντίδραση των ανθρώπων σε μια μακροχρόνια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες καθημερινά, δηλαδή, 1.800 θερμίδες ημερησίως, και παρατήρησαν ότι είναι σε θέση να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο γερνάει το ανθρώπινο σώμα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τρεις διαφορετικές ομάδες που έκαναν πρόσληψη διαφορετικών ποσοτήτων σε θερμίδες.
Η μία ομάδα αποτελείτο από τα 28 μέλη ενός Συνδέσμου Διατροφής με Περιορισμό Θερμίδων (Calorie Restriction Society).
Τα άτομα αυτά για περίπου 6 χρόνια κατανάλωναν περίπου 1.800 θερμίδες καθημερινά, αλλά λάμβαναν 100% των ποσοτήτων σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, που απαιτούνται καθημερινά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η δεύτερη ομάδα ήταν 28 φοιτητές οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή και κανονική διατροφή δυτικού τύπου, καταναλώνοντας τουλάχιστον 2.700 θερμίδες ημερησίως.
Η τρίτη ομάδα είχε μια διατροφή με 2.700 θερμίδες ημερησίως, αλλά έκανε ταυτόχρονα μια έντονη σωματική άσκηση.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι η μείωση πρόσληψης θερμίδων στη διατροφή μας αυξάνει το προσδόκιμο ζωής είχε παρατηρηθεί και σε παλαιότερες μελέτες τρωκτικών και πιθήκων σε μια ειδική διατροφή.

Οι πίθηκοι ήταν στην ομάδα πρόσληψης μειωμένων θερμίδων σε καθημερινή βάση, ενώ τα τρωκτικά στην ομάδα που κατανάλωνε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξανόταν το προσδόκιμο ζωής των πιθήκων αντίθετα με αυτό των τρωκτικών, που μειωνόταν σημαντικά.

Στη νέα αυτή μελέτη που έγινε σε ανθρώπους οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μείωση των θερμίδων, όταν συνοδεύεται και από μια ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών, δηλαδή χωρίς ο οργανισμός να στερείται βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τότε προκαλεί ο ίδιος ο οργανισμός μείωση της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3 στο αίμα.

Επιπροσθέτως, όπως είπαν, αυτή η διατροφή μειώνει έναν ισχυρό παράγοντα που εμπλέκεται στους μηχανισμούς φλεγμονής, την πρωτεΐνη TNF (Tumor Necrosis Factor) και την παραγωγή ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, οι οποίες είναι προϊόν του φυσιολογικού μεταβολισμού, αλλά ως γνωστόν, είναι βλαβερές για τα κύτταρα και συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού καθώς και σε αλλοιώσεις του DNA. 

Από την άλλη, η ορμόνη Τ3 εμπλέκεται στο μεταβολισμό των κυττάρων, στο ισοζύγιο ενέργειας του οργανισμού και στον έλεγχο της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.
Ο συνδυασμός της μείωσης της συγκέντρωσης της ορμόνης Τ3, του παράγοντα φλεγμονής TNF και των ελευθέρων ριζών που προκαλεί ο περιορισμός των θερμίδων διατροφής, πιστεύεται ότι είναι σε θέση να επιβραδύνει τους μηχανισμούς γήρανσης.

Για παράδειγμα, στην ομάδα των εθελοντών με τον περιορισμό θερμίδων υπήρχε μείωση των συγκεντρώσεων της Τ3.
Αυτό, σύμφωνα με του ειδικούς, σημαίνει ότι μόνο ο περιορισμός των θερμίδων έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει τους πρωτογενείς μηχανισμούς γήρανσης.
Ενώ στην ομάδα θερμιδικού περιορισμού δεν παρατηρήθηκε μείωση των ορμονών Τ4 και TSH αλλά μόνο της Τ3.
Αυτό δείχνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων δεν προκαλεί υποθυρεοειδισμό.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η πρωτογενής γήρανση καθορίζει τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής των ανθρώπων και η δευτερογενής γήρανση από τις ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσει ένα άτομο.

Αν πάψουν να υπάρχουν οι παράγοντες αυτοί, τότε τα άτομα φτάνουν στη μέγιστη διάρκεια ζωής τους.
Ωστόσο, σημείωσαν ότι η άσκηση βοηθά σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Μπορεί δηλαδή, ο περιορισμός των θερμίδων να λειτουργεί στους μηχανισμούς πρωτογενούς γήρανσης επιμηκύνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, όμως ο συνδυασμός με την τακτική άσκηση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση της γήρανσης και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:www.naftemporiki.gr
thalia

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σταφύλι,φροντίδα και αναζωογόνηση του προσώπου μας με σταφύλι

Εχθρικό περιβάλλον,
μόλυνση,
καυσαέριο,
άγχος.
Και όλα,μα ὀλα επικάθονται στην επιδερμίδα του προσώπου μας.
Κλείνουν τους πόρους,και το δέρμα δεν ανασαίνει.
Για αυτό πρωί και βράδυ απαιτείται ο σωστός καθαρισμός του.
Ένας από τους πολλούς τρόπους καθαρισμού του προσώπου μας,ο οποίος του προσφέρει συν τις άλλοις τροφή και αναζωογόνηση είναι ο καθαρισμός με χυμό σταφυλιού.
Πως;
Πλένουμε πάρα πολύ καλά ένα τσαμπί σταφύλι.
Αν μπορούμε αφαιρούμε λίγο τις φλούδες και λιώνουμε τις ρόγες του σταφυλιού με ένα πιρούνι.
Με τον πολτό που φτιάξαμε τρίβουμε ελαφριά το πρόσωπό μας με ελαφριές κυκλικές κινήσεις.
Ξεπλενόμαστε με μπόλικο χλιαρό νερό.
Αν στο πρόσωπό μας έχουν αρχίσει να...