Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι τοξίνες – η αποτοξίνωση και ισχυρότατα αποτοξινωτικά βότανα

Πολλές φορές ακούμε την πρόταση : πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση
Αλλά τι είναι οι τοξίνες;
Η τοξίνη είναι δηλητηριώδης ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οργανικό χημικό Ludwig Brieger
Οι τοξίνες μπορεί να είναι μικρά μόρια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με εισπνοή, κατάποση, επαφή με το δέρμα και απορρόφηση από σωματικούς ιστούς που αλληλεπιδρούν με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς.
Μπορούν να δράσουν στον τοπικό τόπο επαφής, ή μπορούν να απορροφηθούν, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν για να δράσουν σε άλλα σημεία του οργανισμού.
Ορισμένες τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε όργανα ή ιστούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις.
Οι περισσότερες τοξικές ουσίες αποβάλλονται στα ούρα μέσω των νεφρών ή στη χολή μέσω του ήπατος, αν και ορισμένα πτητικά τοξικά μπορούν να αποβληθούν στον εκπνεόμενο αέρα μέσω των πνευμόνων.
Έχει όμως παρατηρηθεί σε έρευνες και έχει επιβεβαιωθεί πως “όσο τα επίπεδα της μόλυνσης και της τοξικότητας αυξάνονται στο περιβάλλον μας, τόσο μειώνεται η ικανότητα του σώματος μας να τα διαχειριστεί...

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Παντζάρια, ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο λαχανικό για την υγεία μας.

 
Το τεύτλο –sea beet– ο πρόγονος των σύγχρονων καλλιεργημένων τεύτλων-παντζαριών, ευημερούσε κατά μήκος των ακτών σχεδόν όλης της Μεσογείου.
Ο Carl Linnaeus περιέγραψε για πρώτη φορά το Beta vulgaris το 1753 και  στη δεύτερη έκδοση του Species Plantarum το 1762, χώρισε το είδος σε άγριες και καλλιεργούμενες ποικιλίες, δίνοντας το όνομα Beta maritima στην άγρια ​​ποικιλία.
Το παντζάρι είναι μια από τις πολλές ποικιλίες της μεγάλης οικογένειας του Beta vulgaris
Υπέρταση,τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού,το οποίο ποσοστό μέχρι το 2025 θα πλησιάσει το 35% και οι ερευνητές επιμένουν ότι είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διατροφής και μία από της κύριες αιτίες εμφάνισης:
-στεφανιαίας νόσου
-εγκεφαλικών επεισοδίων και
-νεφρικής ανεπάρκειας....
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-ena-polytimo-kai-anantikatastato-lachaniko-gia-tin-ygeia-mas/

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Όταν πρόκειται για το κόκκινο λάχανο, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα

 
Κόκκινο λάχανο –
Τα φρούτα,
τα λαχανικά και τα λουλούδια
με μπλε,μωβ και κόκκινο χρώμα περιέχουν τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες “ανθοκυανίνες”

Οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών -μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο-
και
οι επιστήμονες με τις έρευνές τους μαθαίνουν όλο και περισσότερα για αυτές τις ενώσεις και την σπουδαιότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:– μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει...
read more:https://botanologia.gr/otan-prokeitai-gia-to-kokkino-lachano-oso-perissotero-toso-kalytera/

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Αιτίες που προκαλούν κεφαλαλγία-πονοκέφαλο και ημικρανία

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιστήμονες και ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το θέμα των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Μεταξύ των αιτιών των πονοκεφάλων που έχουν αναφερθεί είναι και οι μυρωδιές, οι οσμές.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε οι ασθενείς με ημικρανία ανέφεραν ότι συγκεκριμένες οσμές προκάλεσαν τις ημικρανίες τους.
Ο Dr. Hirsch και ο Dr. Chil Kang  θεωρούν ότι και το αντίθετο είναι αλήθεια.
Ίσως ορισμένες μυρωδιές θα μπορούσαν και να μειώσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας,
Έτσι επέλεξαν να διερευνήσουν την επίδραση της εισπνοής του πράσινου μήλου δεδομένου ότι σε προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει την ικανότητά του να μειώνει το άγχος.
Η μελέτη είχε τα εξής στάδια:
1) πενήντα (50) ασθενείς με χρόνια κεφαλαλγία – τριάντα (33) γυναίκες και δεκαεπτά(17) άνδρες, από  ηλικίες δέκα οκτώ (18) έως εξήντα επτά 67 ετών – προσφέρθηκε εθελοντικά για αυτή την εγκεκριμένη μελέτη.
Οι πονοκέφαλοι αυτοί ταξινομήθηκαν σύμφωνα με  την επιτροπή ταξινόμησης πονοκεφάλων (Headache Classification Committee) της διεθνούς εταιρείας κεφαλαλγίας (International Headache Society...

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η σχέση των βοτάνων με την όσφρηση και το συναισθηματικό μας κόσμο

Η σχέση των μαγικών αρωματικών βοτάνων με την όσφρηση και το συναισθηματικό μας κόσμο
Βότανα και αρώματα- η δύναμη των μαγικών αρωματικών βοτάνων.
Βανίλια-λεβάντα-μέντα, μεθυστικά αρώματα
Δεντρολίβανο, εξαίσιο το άρωμά του 
Πράσινο μήλο-πορτοκάλι, ποιος από εμάς δεν γνωρίζει τις ιδιαίτερες μυρωδιές τους!
Καθόμαστε δίπλα σε μια τριανταφυλλιά και τη νιώθουμε,
τη μυρίζουμε,
νιώθουμε την ευωδιά της.
Δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, όμως εμείς καθόμαστε εκεί και η ευωδιά της γεμίζει ευωδιά και τη δική μας πραγματικότητα.
Μπορεί εκείνη την στιγμή να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η όσφρησής μας είναι αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση μας δίνει πληροφορίες, στις οποίες δεν θα υπήρχε περίπτωση να έχουμε πρόσβαση.
Ο ρόλος της όσφρησης είναι πολύ σημαντικότερος από όσο νομίζουμε.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πλήθος ερευνών σχετικά με τη λειτουργία και την επίδραση της όσφρησης στις προτιμήσεις μας και η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποστήριζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ότι
τα αρώματα βοηθούν στην αισιόδοξη αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Οι ευχάριστες μυρωδιές τους επηρεάζουν όχι μόνο την αντίληψη της για την πραγματικότητά μας αλλά και την ποιότητα των ονείρων μας...

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Christopher deCharms εξετάζει τον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο

Ερευνητής του εγκεφάλου και εφευρέτης ο Christopher deCharms
παρουσιάζει ένα νέο τρόπο χρησιμοποίησης της μαγνητικής τομογραφίας για την ανάλυση της λειτουργίας του εγκεφάλου -- σκέψεων, συναισθημάτων, πόνου -- σε πραγματικό χρόνο. 
Με άλλα λόγια, μπορείς να βλέπεις πώς αισθάνεσαι.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Δεν είναι το "Μάτριξ". 
Μπορείς να το κάνεις μόνο στον εαυτό σου. 
Να πάρεις τον έλεγχο. 
Έχω δει μέσα στο μυαλό μου. 
Σύντομα θα το κάνετε και εσείς. 
Όταν το κάνετε, τι θα θέλατε να ελέγξετε; 
Θα μπορείτε να κοιτάξετε όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας, όλες σας τις εμπειρίες. 
Αυτές είναι κάποιες από τις περιοχές στις οποίες εργαζόμαστε σήμερα, αλλά δεν έχω χρόνο να δώσω περισσότερες πληροφορίες. 
Θα τελειώσω με μια σημαντική ερώτηση. 
Θα είμαστε η πρώτη γενιά που θα κατορθώσει χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, να εισέλθει στο ανθρώπινο μυαλό και εγκέφαλο. 
Πώς θα την χρησιμοποιήσουμε; 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ομοιόσταση και βότανα

Ομοιόσταση και βότανα
Η βοτανοθεραπεία είναι ένα σύστημα θεραπείας στο οποίο τα φαρμακευτικά φυτά και τα βότανα χρησιμοποιούνται
1) για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας μας
2) για την πρόληψη ή τη θεραπεία των ασθενειών είτε αυτές είναι οξείες είτε χρόνιες και
3) για τη διατήρηση της αρμονία ,της συναισθηματικής ευεξίας και της πνευματικής ζωτικότητας
Όλοι γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον μας συνεχώς μεταβάλλεται και  ότι το σώμα μας προσπαθεί να διατηρεί την ισορροπία του παρ όλες τις αντιξοότητες.
Αυτή του η ικανότητα να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος, όπως π.χ
τη θερμοκρασία και τη συγκέντρωση διαφόρων συστατικών , παρά τις εξωτερικές μεταβολές είναι γνωστή σαν «ομοιόσταση».
Ομοιόσταση μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί και ως η δυναμική αυτό-ρύθμιση ενός συστήματος,όπως ο οργανισμός μας....
read more:https://botanologia.gr/omoiostasi-kai-votana-mia-proti-gnorimia/

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του αγριοράδικου και των συστατικών του

                    
Είναι γνωστό ότι
όσο πιό απλό,
τόσο πιό υγιεινό!!!
Ο απλός τρόπος ζωής,η σωστή διαχείριση των τροφίμων στη διατροφή μας και η θετική σκέψη είναι τρεις απλές πρακτικές που πολλές φορές μας χαρίζουν ευζωία και μακροβιότητα.
Οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι γνωρίζουν από την εμπειρία ότι η πιο αποτελεσματική φιλοσοφία της υγείας είναι , πολύ απλά,  ένας τρόπος ζωής που έχει υιοθετήσει τη σωστή διατροφή και τη θετική σκέψη.          Είναι επίσης γνωστό ότι πάντα υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τις περισσότερες ανισοροπίες του οργανισμού μας όπως π.χ το πανταχού παρόν αγριοράδικο το γνωστό μας
ταράξακο ή ραδίκι του βουνού
ή «dandelion» για τους αγγλομαθείς.
Το βοτανικό του όνομα Taraxacum officinale
Αυτό το θαυμάσιο βότανο με το πλήθος των βιταμινών του όπως...
read more:  https://botanologia.gr/oi-antidiavitikes-idiotites-toy-agrioradikoy-kai-ton-systatikon-toy/  

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η παπαρούνα και η θεραπεία της "πούντας"

δια θημιση όπίον εχη ποντα. 
Να πιάσις τζι κουτζουνάδος τον αθό τα κάμης να βράσι πρότας μιά πουλάδα γι για ορνηθα καλά να ληό σι κι ήστερα να πιάσις το αυτόν αθό με το ζουμή τής ορνηθας να τα νακατόση να τα ξαναβράση να γένη το ζουμή το ενα τρήτο κι τότες να το δόσις του αροστου να το πγι • την όρα χάνη τήν πόντα κι γένη.
Τόν λεγωμενο αθό θελης να πιάσης οντεν ήνε ο κεράς του κι να τον ιξεράνης με το δροσό κι οχη ης τον ιλιό δηατη χανη την βερ τουτη ης τον ιλιό.
Όπως διαπιστώνουμε, για τη θεραπεία της ασθένειας, προτείνεται στη συνταγή να βράσει κάποιος πολύ καλά μία κότα ώσπου να λιώσει και στο ζουμί της να προσθέσει άνθος παπαρούνας. 
Στη συνέχεια να ξαναβράσει το μείγμα έως ότου να μείνει το ένα τρίτο της ποσότητας και τότε να το δώσει στον άρρωστο. 
Διευκρινίζεται μάλιστα, ότι το άνθος της παπαρούνας πρέπει να συλλεγεί κατά την περίοδο της ανθοφορίας του και να αποξηρανθεί σε δροσερό μέρος και όχι στον ήλιο.
Η προαναφερθείσα συνταγή για την αντιμετώπιση της πούντας φαίνεται ότι ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στους κατοίκους της Κρήτης, αφού τη χρησιμοποιούσαν έως τα τελευταία χρόνια. 
Η σπουδαιότητα όμως αυτού του κειμένου έγκειται στο ότι πρόκειται για την πρωιμότερη αναφορά συνταγής κατά τη βενετική περίοδο. 
Δεν αποκλείεται να προέρχεται από κάποιο συνταγολόγιο που ήδη κυκλοφορούσε σε χειρόγραφη μορφή στην Κρήτη.
Σ’ αυτήν την παράδοση στηρίχθηκε αργότερα ο Αγάπιος Λάνδος για τη σύνταξη του γνωστού βιβλίου του, Γεωπονικόν που τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1643.
Η εικασία αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο βιβλίο του στο κεφάλαιο «Ιατρεία εις τον πλευρίτην ή πόντα», διαβάζουμε μεταξύ άλλων για τη συγκεκριμένη πάθηση:
Έτερον ανέδοξον. 
Μάζωξε τον Μάιον μήνα τα φύλλα της παπαρούνας, ή γουν κουτσουνάδας, κάμε τα σκόνην, έχε την φυλαγμέ νην καί, όταν πλευριτωθεί τινάς, δίδε του να πίη ανάμιση δράχμα με νερόν του βουδογλώσσου και ας βλέπεται από τα εναντία και μάλιστα από το κρασί ως άνωθεν .
Διακριβώνεται, ότι η αποτελεσματικότητα τόσο της συνταγής που προτείνει ο γνωστός λόγιος όσο και της δημοσιευόμενης βασίζεται στην παπαρούνα. 
Η χρησιμότητα του φυτού στη λαϊκή θεραπευτική ήταν γνωστή και στον υπόλοιπο νησιωτικό χώρο, όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο , καθώς και σε άλλες ελληνικές περιοχές . 
Για τη θεραπεία της πλευρίτιδας στην Πελοπόννησο παρασκευάζανε σιρόπι από τα πέταλα, τις ρίζες και τα φύλλα της κόκκινης παπαρούνας. 
Μία παρόμοια συνταγή με τη δική μας απαντάται σε γιατροσόφι της Ηπείρου που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αι. (1885) :
Δια τον πλευρίτην το κοκινοφιλον τής παπαρούνας νατα καθαρίσις ος τριαντάφιλον να τα βγαλις ρακί κε να πινις ενα ποτίριον τής ρακίς μόνον κε να παρις ευθις κε έμα κε βεντούζες εις τους πλάτες κε να καθισι εις τήν ζέσταν σιμά κρασί να μιν πίνησ ουτε ξινόν φαιτόν ουτε αρμφόνουτε κριόν νερόν μόνον χλιομένον προφιλάξου καλά απο κρίον.
Και οι τρεις συνταγές που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν ως κύριο συστατικό τους την κουτσουνάδα ή παπαρούνα. 
Πρόκειται για τη μήκωνα τη ροιάδα γνωστή για τις θεραπευτικές και τις τονωτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα . 
Με την ονομασία κουτσουνάδα απαντάται και σε άλλες περιοχές, εκτός Κρήτης, όπως στη Μικρά Ασία, στη Σίφνο και στην Ίο. 
Πέρα από την ίαση της πούντας χρησιμοποιούνταν και για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως ο κοκκύτης, αλλά και ως καταπραϋντικό σιρόπι για τα μωρά. Το φυτό αποτελούσε βασικό συστατικό πολλών ιδιοσκευασμάτων και αναφέρεται συχνά σε χειρόγραφα ή έντυπα ιατρικά κείμενα της Οθωμανικής περιόδου, όπως και σε συνταγές και γιατροσόφια.
Στην καταπολέμηση, πάντως, της συγκεκριμένης αρρώστιας χρησίμευαν τόσο τα φύλλα όσο και ο ανθός του, ο οποίος όπως επισημαίνεται στην εκδιδόμενη συνταγή έπρεπε να συλλεγεί οντεν ήνε ο κερός του (δηλ. τον Μάιο) και να αποξηρανθεί σε δροσερό μέρος και όχι στον ήλιο γιατί διαφορετικά έχανε τη δραστικότητά του.
Τέλος οι υπνωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των σπόρων και των ανθέων της παπαρούνας ήταν γενικότερα γνωστές, ενώ ο Διοσκουρίδης είχε σημειώσει την αποτελεσματικότητά τους στην ίαση των πλευριτικών. Επιπρόσθετα τα σπέρματα του φυτού χρησίμευαν στην αρτοποιία.

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ειδικά όταν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα, βότανα ακόμα και συμπληρώματα.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
 Πηγή: Λαϊκή ιατρική-Διεθνές επιστημονικό συνέδριου Ρέθυμνο 8-10 Δεκεμβρίου 2000-Πρακτικά

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα, λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #2

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σε μια πιο παλιά έρευνα παρατηρήθηκε πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Β2-ριβοφλαβίνη,
Β3-νιασίνη,
Β6-πυριδοξίνη, και Β12-κοβαλαμίνη προστατεύουν από την εμφάνιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του καταρράκτη.
Oι συγγραφείς της μελέτης από το εθνικό ινστιτούτο US National Eye Institute (Maryland, USA) συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας Age-Related Eye Disease Study Research Group (AREDS)
Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 χρονών η οποία διήρκεσε περίπου 9,5 χρόνια
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β2 αντιμετώπιζαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη, ο καταρράκτης που επηρεάζει το κέντρο του φακού και
20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης φλοιώδη καταρράκτη, καταρράκτης που επηρεάζει τις ακμές του φακού, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης B2.
Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β12 αντιμετώπιζαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρηνικού καταρράκτη...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

γέλιο και στρες

μαζί με το γέλιο το οποίο προκαλείται εξαιτίας του αστείου όλη
η συσσωρευμένη πίεση
και
το άγχος που έχουμε
ξεμπλοκάρονται
και φεύγουν από μέσα μας 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας φτιαγμένη για να γελάμε...
τα μωρά γελούν όταν τα γαργαλήσουν μεγαλώνοντας όμως ορισμένοι άνθρωποι μαθαίνουν να κρατιούνται και να μην γελούν
αλλά
στις μικρές ηλικίες το γέλιο είναι βασικό σημάδι  σωστής νευρολογικής λειτουργίας...
άτομα με νευρολογικές διαταραχές δεν μπορούν να γελάσουν αν τα γαργαλήσουν...
ένα άλλο στοιχείο σχετικά με το χιούμορ και κατ' επέκταση με το γέλιο είναι ότι ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο σε διανοητικές διεργασίες
και
στην ικανότητα αντίληψης του χιούμορ...
εκεί συνδυάζονται πληροφορίες από τα κέντρα της σκέψης και τα κέντρα του συναισθήματος...
η νοημοσύνη και η ικανότητα να σκεφτόμαστε αφαιρετικά είναι απαραίτητα συστατικά στα έξυπνα λεκτικά ανέκδοτα...
τα περισσότερα ανέκδοτα ακολουθούν ένα βασικό μοτίβο
μας οδηγούν λεκτικά σε κάποιο σημείο
μας κατευθύνουν να σκεφτούμε με μιά λογική σειρά
αλλά
στο τέλος μπαίνει ένα νέο στοιχείο που δεν το περιμένουμε διακόπτει την ομαλή πορεία της σκέψης
και
αυτό το στοιχείο της έκπληξης και της έξυπνης λύσης
ή λογοπαιγνίου μας κάνει και γελάμε γιατί ερμηνεύουμε το ανέκδοτο εκ νέου...
το γέλιο και το χιούμορ έχουν βασικό ρόλο στη ζωή μας...
επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το γέλιο μας ανακουφίζει ψυχικά και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από το στρες...
το γέλιο είναι ένα είδος εσωτερικού τζίκινγκ καθώς
ανεβάζει την πίεση και
αυξάνει την παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς...
αλλάζει τον κύκλο της αναπνοής ώστε να γίνεται εισπνοή περισσότερου οξυγόνου και εκπνοή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα...
με το γέλιο μπορεί να κινηθούν τετρακόσιοι -400- διαφορετικοί μύες στο σώμα μας!!!
οι μύες όλου του σώματος τεντώνονται και χαλαρώνουν με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείται σε ασκήσεις κατά του στρες και στη γιόγκα...
αν κανείς μπορούσε να γελάει τρανταχτά επί μία ολόκληρη ώρα θα έκαιγε πεντακόσιες -500- θερμίδες...
όταν γελάμε εκκρίνονται στον εγκέφαλό μας ενδορφίνες ουσίες που επίσης εκκρίνονται με τη φυσική άσκηση
και
σχετίζονται με τη γενικότερη ευεξία μας...
έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με καλή αίσθηση του χιούμορ έχουν και καλό ανοσοποιητικό...
ο συνδυασμός του χιούμορ και του γέλιου θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το στρες και καταστάσεις που είναι δύσκολο ή αδύνατο να τις αλλάξουμε...
το χιούμορ ακόμα και αν είναι αυτοσαρκασμός μας δίνει και λυτρωτική αίσθηση  του τύπου "αφού μπορώ και γελάω ακόμη δεν χάθηκαν όλα"
αν μπορούμε να γελάμε με κάτι όσο δύσκολο και αν είναι
μπορούμε και να το ξεπεράσουμε...
το χιούμορ και το γέλιο  δίνουν την αίσθηση  ότι διατηρούμε κάποιον έλεγχο των πραγμάτων όσο δύσκολο και αν είναι...
με αυτό βλέπουμε τα πράγματα από νέα οπτική γωνία και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με περισσότερη συγκέντρωση και ελπίδα...
-απόσπασμα από ένα παλιό άρθρο της Λίζας Βάρβογλη* -2001- στο βήμα της Κυριακής
* η Λίζα Βάρβογλη είναι διδάκτωρ ψυχολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του children's hospital της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ-
thalia

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη

Το θυμάρι, η βουλωμένη μας μύτη και οι χαλαρωτικοί ατμοί
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από την καταρροή,
να ηρεμήσουμε την ιγμορίτιδα,
να σταματήσει ο αλλεργικός κατάρρους και να ηρεμήσουμε το βρογχικό άσμα είναι η εισπνοή ατμών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 
– εγχύματα,
– αφεψήματα,
– βάμματα,
– αιθέρια έλαια βοτάνων ή θαλασσινό αλάτι.
Ο σωστός συνδυασμός ατμών και αντισηπτικών βοτάνων καθαρίζει τους αεραγωγούς σε όλο το αναπνευστικό μας σύστημα.
Για να τους ετοιμάσουμε:
– ρίχνουμε 1l φρεσκοβρασμένο νερό σε μια γυάλινη ή κεραμική λεκανίτσα...
read more:https://botanologia.gr/thymari-pos-to-aitherio-elaio-toy-anakoyfizei-ti-voylomeni-mas-myti/

φρούτα και λαχανικά ανανεώνουν και ξανανιώνουν το δέρμα μας

photographics
Αν θέλουμε το δέρμα μας να φαίνεται λαμπερό και ανανεωμένο, φροντίζουμε να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα – με πρώτη μας προτεραιότητα τα ακτινίδια, τα καρότα και τις ντομάτες.
Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του St Andrews, στη Σκωτία, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στο καθημερινό διαιτολόγιο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες, οι οποίες αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσδίδοντάς τους το χαρακτηριστικό κίτρινο ή/και κόκκινο χρώμα τους.
Τα καροτενοειδή υπάρχουν επίσης σε όλες τις στοιβάδες του ανθρώπινου δέρματος.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες καροτενοειδών, με πιο γνωστά την βήτα-καροτίνη και την λυκοπένη - ή λυκοπένιο - που ανήκουν στα πιο καλά μελετημένα και έχουν συσχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία.
Στην παρούσα μελέτη, ο δρ Ρος Ουάιτχεντ, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικών & Βιολογικών Επιστημών του StAndrews, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν κατ’ αρχήν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην χροιά του δέρματος 35 φοιτητών τους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.
Οι 14 από τους εθελοντές ήταν άντρες.
Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και τρεις και έξι εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δερματικά τεστ και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής με 63 ερωτήματα, τα 10 εκ των οποίων αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι αύξησαν στη διάρκεια της μελέτης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρουσίασαν ένταση της φυσικής κόκκινης και κίτρινης χροιάς του δέρματός τους.
Στην πραγματικότητα, η προσθήκη 2,9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, ήταν αρκετές για να μοιάζει το δέρμα τους πιο ροδοκόκκινο, ενώ με 3,3 μερίδες την εβδομάδα αυξανόταν η φωτεινότητά του – με τις παρατηρούμενες αλλαγές να είναι μετρήσιμες στα δερματικά τεστ.
Οι επιστήμονες επιστράτευσαν στη συνέχεια 24 άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου τους, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να διερευνήσουν κατά πόσον οι μετρήσιμες δερματικές αλλαγές που παρατήρησαν γίνονται αντιληπτές από άλλους ανθρώπους.
Από αυτούς τους εθελοντές ζήτησαν να βαθμολογήσουν μερικές από τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν και μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Αποτέλεσμα: τα πιο ροδοκόκκινα και φωτεινά πρόσωπα, εξαιτίας των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά.
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προωθηθεί η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η οποία τεκμηριωμένα θωρακίζει την υγεία έναντι πολλών δεινών και αποδεικνύεται ότι μας κάνει και πιο ελκυστικούς, εκτίμησε ο δρ Ουάιτχεντ.
Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για να πεισθεί ο κόσμος να αποφεύγει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία  του ηλίου και των σολάριουμ που
συνήθως χρησιμοποιείται επειδή θεωρείται ότι το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι διότι
«το ίδιο όφελος μπορεί να αποκομίσει κάποιος τρώγοντας πιο υγιεινά» πρόσθεσε. 
πηγή πληροφόρησης: