Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

ένα ζεστό ποτό κερασμένο με χίλιες ευχές για τα χριστούγεννα

σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε 
α) τη ρακή ή το κρασί
β) τα μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) μέλι ή πετιμέζι
στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές,σε ολόκληρο τον κόσμο,κατά 
την περίοδο των Χριστουγέννων !!!
το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς...
στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που 
θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!!!
οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!!!
είναι ζεστό κρασί,συνήθως κόκκινο,σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι,με αμύγδαλα και σταφίδες ή 
σε ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά  χρησιμοποιούμε 
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
εδώ θα σας δώσω μιά παραλλαγή που μου αρέσει ιδιαίτερα...
ας ξεκινήσουμε...
σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με
την ζάχαρη-ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου-ή 
το μέλι...
προσθέτουμε όλα μας τα υλικά...
ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας...
ανεβάζουμε την θερμοκρασία...
συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και
να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι...
-μέχρι εδώ επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας,τα
μπαχαρικά να εμποτιστούν πολύ καλά με το κρασί και το μέλι...
αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί-
όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας
να ανακατεύουμε και όταν πια 
ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με
το γλυκάνισο...
ανακατεύουμε το κρασί να
αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς -και 
να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του...
μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά-αλλά χωρίς να έχει βράσει-και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι
απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και 
σερβίρουμε με μία κουτάλα σουρώνοντας ταυτόχρονα σε πυράντοχα  ποτήρια μπύρας,αν 
θέλουμε  ρίχνουμε μέσα στο ποτό μας αμύγδαλα και σταφίδες τα οποία  τρώμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού!!!
στην υγειά μας!!!!!!!
τα υλικά μας:
250gr μέλι ή
250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου
τέσσερα μανταρίνια
ένα πορτοκάλι
ένα λάιμ ( μοσχολέμονο ) 
όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους 
το χυμό από ένα νεράτζι
έξι ολόκληρα γαρίφαλα
δύο ξυλάκια κανέλας
ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
τρία φύλλα δάφνης
πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
δύο βερύκοκα αποξηραμένα
μισό λοβό βανίλιας
δύο αστεράκια γλυκάνισο και
δύο μπουκάλια κρασί κόκκινο -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
.........................
εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα
αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού...
πολλοί προσθέτουν κονιάκ ή βότκα...
άλλοι
αντί για κρασί χρησιμοποιούν μπύρα...
άλλοι
προτιμούν περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά...
άλλοι βάζουν όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουν για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και σερβίρουν με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες...
ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και
ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι!!!!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!!!!