Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων

το πράσινο τσάι και ο καφέ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά
όταν τα δυό αυτά ροφήματα είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Journal of the American Heart Association.
"Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη η οποία  εξέτασε τις συνδυασμένες επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού και του καφέ στον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε ο Yoshihiro Kokubo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Εθνικό κέντρο εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων της Ιαπωνίας  
"Μπορείτε να κάνετε μια μικρή αλλά θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής σας η οποία θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με την προσθήκη πράσινου τσαγιού καθημερινά στη διατροφή σας."
Οι ερευνητές ζήτησαν από 83.269 ενήλικες Ιάπωνες να τους ενημερώσουν σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καφέ κατά μέσο όρο για 13 χρόνια
Βρήκαν ότι το πιο πράσινο τσάι και ο καφέ σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο  εγκεφαλικών επεισοδίων
  • οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν περίπου 20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους έπιναν σπάνια.
  • οι άνθρωποι που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως είχαν 14 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εκείνοι οι οποίοι είχαν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια είχαν 20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους έπιναν σπάνια.
  • οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ ή δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως είχαν 32 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, σε σύγκριση με όσους έπιναν σπάνια - ενδοεγκεφαλική αιμορραγία συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο εκρήγνυται και αιμορραγεί μέσα στον εγκέφαλο. Περίπου 13 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι αιμορραγικού χαρακτήρα
οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 45 έως 74 ετών - μισοί άντρες μισές γυναίκες - απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο...
κατά τη διάρκεια των 13 ετών παρακολούθησης οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων σχετικά με
τις καρδιακές παθήσεις
τα εγκεφαλικά επεισόδια και
τα αίτια θανάτων και
συσχέτισαν τα ευρήματά τους ανάλογα με
την ηλικία
το φύλο
τον τρόπο ζωής όπως
το κάπνισμα
το αλκοόλ
το βάρος
τη διατροφή και
την άσκηση των εθελοντών...
αυτή ήταν μιά ολοκληρωμένη μελέτη σε σύγκριση με
άλλη προηγούμενη περιορισμένη έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δείξει ότι το πράσινο τσάι είχε μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο αλλά
η σύνδεσή του με τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είχε
μελετηθεί πολύ λίγο
ενώ
άλλες μελέτες απλά είχαν δείξει ασυνεπείς συνδέσεις μεταξύ του καφέ και του εγκεφαλικού επεισοδίου... 
ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ ή τσάι στην Ιαπωνία ήταν περίπου έξι ουγγιές
 " η τακτική κατανάλωση τσαγιού ή καφέ ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την καρδιαγγειακή υγεία επειδή εν μέρει βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα." είπε ο Yoshihiro Kokubo
το τσάι και ο καφές είναι τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο μετά το νερό γεγονός
που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να ισχύουν σε όλες τις χώρες..
είναι ασαφές πώς το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων
και
αυτό που παρέχει την μεγάλη προστασία είναι η γνωστή μας ομάδα των κατεχινών...
οι κατεχίνες έχουν ισχυρές
αντιοξειδωτικές
αντιφλεγμονώδεις δράσεις και
αντι-θρομβογενείς επιδράσεις
επίσης 
κάποιες χημικές ουσίες στον καφέ περιλαμβάνουν chlorogenic acid με αποτέλεσμα
τη μείωση των κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου
και
τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2...
βέβαια περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν να διευκρινίσουν πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ του καφέ και του πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των κινδύνων των εγκεφαλικών επεισοδίων επισημαίνει ο  Yoshihiro Kokubo...
πηγή πληροφόρησης:
 http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130314180140.htm
thalia:http://botanologia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου