Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

αγγελική - angelica archangelica και οι φωτογραφίες της ( 23 )

αυτή την εποχή αν τη συναντήσουμε το άρωμα των λουλουδιών της μοσχοβολά!!!
είναι η αγγελική!!! 
το βοτανικό της όνομα είναι angelica archangelica ας την γνωρίσουμε πρώτα μέσα από τις φωτογραφίες πριν γνωρίσουμε τις ιδιότητές της
αγγελική-angelica archangelica
α)
File:Angelica sylvestris 1.jpg



β)
File:Gewone engelwortel R0012884 blad.JPG
γ)
File:Angelica sylvestris 2.jpg
δ)
File:Gewone engelwortel R0012882 bloem.JPG
ε)
File:AngelicaSylvestrisInflorescence.jpg
ζ)
File:Gewone engelwortel R0012890 stengel.JPG
η)
File:Angelica sylvestris 3.jpg
θ)
η)
ι)
σημείωση:
δεν πρέπει να συγχέουμε την αγγελική ή αγγελικούλα με βοτανικό όνομα  Pittosporum tobira ,τον πανέμορφο θάμνο που στολίζει τους δρόμους της πόλης μας και αυτή την εποχή μας χαρίζει το εξαίσιο άρωμά της,με την αγγελική - angelica archangelica... 
ας δούμε φωτογραφίες της για να την ξεχωρίζουμε!!!
                                   αγγελική ή αγγελικούλα-Pittosporum tobira
α)
β)
γ)
δ)
ε)
ζ)
photo:

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Οι τοξίνες – η αποτοξίνωση και ισχυρότατα αποτοξινωτικά βότανα

Πολλές φορές ακούμε την πρόταση : πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση
Αλλά τι είναι οι τοξίνες;
Η τοξίνη είναι δηλητηριώδης ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οργανικό χημικό Ludwig Brieger
Οι τοξίνες μπορεί να είναι μικρά μόρια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με εισπνοή, κατάποση, επαφή με το δέρμα και απορρόφηση από σωματικούς ιστούς που αλληλεπιδρούν με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς.
Μπορούν να δράσουν στον τοπικό τόπο επαφής, ή μπορούν να απορροφηθούν, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν για να δράσουν σε άλλα σημεία του οργανισμού.
Ορισμένες τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε όργανα ή ιστούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις.
Οι περισσότερες τοξικές ουσίες αποβάλλονται στα ούρα μέσω των νεφρών ή στη χολή μέσω του ήπατος, αν και ορισμένα πτητικά τοξικά μπορούν να αποβληθούν στον εκπνεόμενο αέρα μέσω των πνευμόνων.
Έχει όμως παρατηρηθεί σε έρευνες και έχει επιβεβαιωθεί πως “όσο τα επίπεδα της μόλυνσης και της τοξικότητας αυξάνονται στο περιβάλλον μας, τόσο μειώνεται η ικανότητα του σώματος μας να τα διαχειριστεί...

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις

Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων που βελτιώνουν την πέψη μας

Πέψη – Στη Βιολογία και ιδιαίτερα στη Βιοχημεία με το γενικό όρο πέψη -digestion, χαρακτηρίζεται το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές που μπορούν ν΄ αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.
Ξεκινάει στο στόμα, όταν μασάμε και καταπίνουμε, και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο.
Το φαγητό μας – όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι μια αναγκαία πρακτική που έχει ως στόχο να θρέψει τον οργανισμό μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, η κακή παραγωγή τροφίμων και
οι κακές διατροφικές συνήθειες ταλαιπωρούν πολύ συχνά την πέψη μας και οδηγούν σε μια πληθώρα από πεπτικά προβλήματα που ανοίγουν τις πύλες για όλα τα είδη των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ εύκολες αλλαγές και συνήθειες στη διατροφή μας που έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν και να βελτιώσουν την πέψη μας και να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πάντα πολύ καλύτερα μετά από τα γεύματά μας.
Ας τις γνωρίσουμε...

Πως το ροδόνερο αγαπάει το πρόσωπό μας

Το ροδόνερο είναι ένα από τα πρώτα καλλυντικά που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες σαν αντιρυτιδικό,
αναζωογονητικό,
δροσιστικό,
ηρεμιστικό,
αντιφλογιστικό,
στυπτικό – αφού κάνουμε μιά κούρα προσώπου με τη βοήθεια του ατμού απλώνουμε με ελαφριές κινήσεις το ροδόνερο στο πρόσωπό μας,αυτό
λειτουργεί σαν στυπτικό και βοηθάει τους πόρους του δέρματος να κλείσουν,ενώ παράλληλα προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος,παρέχοντας τόνωση και σύσφιξη.
αντιφλεγμονώδες – επιθέματα με ροδόνερο καταπραΰνουν και ξεκουράζουν τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια μας.
επουλωτικό – καταπραΰνει  και θεραπεύει προβλήματα του δέρματος που οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις,όπως
ακμή
έκζεμα
πληγές και
κοψίματα.....

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τα είκοσι και κάτι απίστευτα οφέλη για την υγεία μας των Capsicum

Capsicum – Τα οφέλη για την υγεία μας της πιπεριάς
Προσθέτω μια καινούργια κατηγορία που αφορά τα βότανά μας:
Τα οφέλη τους – και ξεκινώ με την μεγάλη οικογένεια της πιπεριάς.
Η πιπεριά ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Solanoideae, της φυλής των Capsiceae και του γένους των Capsicum.
Στο γένος Capsicum ανήκουν όλες οι πιπεριές που γνωρίζουμε και οι οποίες κατακλύζονται από ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά τα capsaicinoids – καψαϊκινοειδή* με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Οι κυρίαρχες μορφές των Capsicum, τα οποία είναι περισσότερα από είκοσι, είναι η καψαϊκίνη-Capsaicin και η διϋδροκαψαϊκίνη-dihydrocapsaicin, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% -90% των καψαϊκινοειδών, οι υπόλοιπες υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες.
Το πραγματικό ποσοστό καψαϊκινοειδών ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία της πιπεριάς και τη μέθοδο εκχύλισης, η δε ιδιαιτερότητα των διαφορετικών πιπεριών εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη
Καψαϊκίνη-Capsaicin το κυρίαρχο και ισχυρότερο συστατικό...

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

αχιλλέα η χιλιόφυλλη ή μυριόφυλλο – μιά πρώτη γνωριμία

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!
achillea millefolium!!!
της έδωσαν το όνομα του Θεϊκού Αχιλλέα,του ήρωα που το δόρυ του είχε τη δύναμη να σκοτώνει αλλά και να θεραπεύει
και
ο θρύλος θέλει το χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά να φυτρώνει από τη σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα για
να μπορέσει ο ήρωας με το βοτάνι αυτό να θεραπεύει τους συντρόφους του στον Τρωικό πόλεμο!!!
ο Διοσκουρίδης πολύ μετά τη χρησιμοποίησε ως αιμοστατικό και
ήταν αυτές οι ισχυρές αιμοστατικές ιδιότητες της αχιλλείας που χρησιμοποιήθηκαν στα περισσότερα πεδία των μαχών της αρχαιότητας για να θεραπεύουν τα τραύματα των στρατιωτών
ενώ τα ροφήματα από τις ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα της έριχνε τον...
read more:https://botanologia.gr/achillea-i-chiliofylli-i-myriofyllo-mia-proti-gnorimia/

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Ελαιόλαδο – Το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής.
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους που διαδίδονται κατ επανάληψη είναι ότι, ενώ το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και του τηγανίσματος διότι η υψηλή θερμοκρασία το καταστρέφει και το καθιστά άκρως ανθυγιεινό.
Η πεποίθηση όμως αυτή δεν είναι συνεπής με τις ιστορικές χρήσεις του ελαιόλαδου στη μεσογειακή κουζίνα και δεν υποστηρίζεται από δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ασφαλές για το μαγείρεμα, αλλά συνιστάται ειδικά η χρήση του σε περιπτώσεις που απαιτείται τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η Dr. Mary Enig, συγγραφέας του Know Your Fats, η οποία ήταν μιά από τις σημαντικότερες διατροφολόγους και ερευνήτριες ,γνωστή για τις αντισυμβατικές θέσεις της πάνω στη διατροφή και ειδική στα λίπη και έλαια επαινούσε το ελαιόλαδο και
συνιστούσε ένα προσωπικό μείγμα ελαίων για το μαγείρεμα, το οποίο συμπεριελάμβανε και το ελαιόλαδο.
Η ίδια δήλωνε:
– ένα μοναδικό μείγμα ελαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σωτάρισμα και ελαφρύ τηγάνισμα είναι ένα μείγμα από
ελαιόλαδο -ένα τρίτο
έλαιο καρύδας -ένα τρίτο
σησαμέλαιο -ένα τρίτο
Η σύσταση της Dr. Mary Enig υποστηρίζεται από ένα μεγάλο κατάλογο....

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι

Ταχίνι: παρασκευή
Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά:
Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού και αγνό ελαιόλαδο.
Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι
Το έτοιμο ταχίνι φτιάχνετε συνήθως από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό δίνει στους ταχίνι ένα πιο ανοιχτό χρώμα και πιο λεία υφή.
Το ταχίνι που φτιάχνετε από φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι δεν είναι τόσο λείο αλλά έχει πιο πλούσια (αν και μερικές φορές λίγο πιο πικρή) γεύση, αλλά ασφαλώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Υλικά
1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού
2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε
Αλάτι (προαιρετικό)
Παρασκευή
Ψήσιμο του σουσαμιού (προαιρετικό). Το ψήσιμο του σουσαμιού δίνει στο ταχίνι καλύτερη γεύση (όπως των ξηρών καρπών).
1ος τρόπος
Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τους συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσέξτε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα.
2ος τρόπος
Εναλλακτικά, ψήνουμε τους σπόρους στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° Κελσίου.
Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.
Και στις 2 περιπτώσεις ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά.
Προσέξτε να μην τους κάψετε γιατί το ταχίνι σας θα έχει απέσεια γεύση. Μεταφέρουμε το ψημένο σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.
Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση.
Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι.
Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες: 5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τι διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.
Αποθήκευση
Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο.
Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.
~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

πως επιλέγουμε το αλκοολούχο ποτό που θα προκαλέσει τα λιγότερα προβλήματα στον οργανισμό μας μετά από μιά νυχτερινή έξοδο

                    
Το σαρανταβότανο ήταν και είναι ένα μείγμα σαράντα βοτάνων,τα οποία φύονται στην κρητική γη!
Το σαρανταβότανο λοιπόν ήταν ένα μείγμα από σαράντα βότανα τα οποία έβραζαν μέσα σε ένα πήλινο δοχείο – το τσουκάλι –
Το δοχείο αυτό ήταν αχρησιμοποίητο -“αφόριο”-
Αφού έβραζαν τα σαράντα βότανα στο αφόριο,έριχναν το ζουμί σε μία μεγάλη σκάφη!
Στη σκάφη αυτή με το ζουμί των βοτάνων έμπαινε το άτομο που χρειαζόταν θεραπεία!
Έμενε μέσα σχεδόν μισή ώρα!
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν εννέα φορές!
Και η συνταγή αυτή λεγόταν:
Η συνταγή της λουτροθεραπείας!
Ας χαρούμε το πανέμορφο ποίημα,που μέσω της προφορικής παράδοσης έχει φτάσει μέχρι εμάς σήμερα:

Tο “νόημα της Ζωής”

photo by ntina
από το προσωπικό blog
του Δρ.Κουντούρη http://neurotalk.blogspot.gr/
Μιά φιλοσοφική αντιμετώπιση σχετικά με την ευτυχία και την καθημερινότητα έδωσε αφορμή να αναπτυχθεί μιά θεωρία σε ότι αφορά το “νόημα της Ζωής”
Έτσι λοιπόν μετά από πολλές σκέψεις έχει προταθεί ότι το «νόημα της ζωής» είναι η θετική σχέση του ατόμου μ’ άλλα άτομα και με τον εαυτό του∙ έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην ευτυχία και στην ευδαιμονία.
Άρα λοιπόν τα υλικά αγαθά έχουν οπωσδήποτε μια διαφορά κλίμακας.
Δηλαδή, άλλο είναι να απολαμβάνεις την όπερα και άλλο να κοιτάς την τηλεόραση.
Όμως υπάρχει μια σειρά από μεταβλητές, οι οποίες διαμορφώνουν τις σχέσεις και την κατανόηση των ατόμων.
Έτσι λοιπόν το «νόημα της ζωής» είναι να αναπτύξουμε αρμονικές σχέσεις με το περιβάλλον, την καθημερινότητα και κυρίως με τα άτομα∙ αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια δίοδο που οδηγεί στην ευτυχία.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας
Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών των φύλλων της ελιάς σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από την ακμή μέχρι το AIDS.
Η επιστημονική βιβλιογραφία αναδεικνύει την ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιική αλλά και αντιμικροβιακή δράση τους.
Τα φύλλα της ελιάς ίσως είναι το μοναδικό "διαθέσιμο φάρμακο" για την καταπολέμηση των ιών.
Ενώ το ελενολικό οξύ, ένα προϊόν της υδρόλυσης των συστατικών των φύλλων της ελιάς, αναμένεται να είναι το αντιβιοτικό του 21ου αιώνα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς εστιάζοντας το πως επιδρούν ευεργετικά στην υγεία μας.
Αναφέρονται ποια σκευάσματα διατίθενται στην αγορά καθώς και τρόποι παρασκευής ορισμένων από αυτά στο σπίτι.
Επισημαίνεται επίσης πότε και σε ποιες δόσεις πρέπει να παίρνουμε τα σκευάσματα αυτά, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει η ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνονται κάπως διεξοδικά, αντλώντας πληροφορίες από πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε καταξιωμένα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, ποιες ασθένειες επηρεάζονται ευεργετικά από τις δραστικές ουσίες των φύλλων της ελιάς και με ποιον τρόπο (μηχανισμό) επιτυγχάνεται η θεραπεία τους.
Ο τρόπος αυτός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παρόμοιος με τον τρόπο που ενεργούν και τα συμβατικά φάρμακα, χωρίς όμως τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου παρατίθενται επεξηγηματικά κείμενα με πρόσθετες πληροφορίες και επισημάνσεις για ορισμένα θέματα, τα οποία αναφέρονται στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.
Όλα αυτά παρουσιάζονται με όσο το δυνατόν ποιο απλό τρόπο, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την δική τους άποψη.
Ακόμη το πλούσιο ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα σε κασέ ενδιαφερόμενο να εντοπίσει εύκολα που βρίσκονται οι πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο δέμα, το οποίο σχετίζεται με το ρόλο των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.
Τα σκευάσματα των φύλλων της ελιάς έχουν ήδη εγκριθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων ορισμένων χωρών.
Όχι βέβαια με το όνομα "φραπελιά", η οποία τόσο αβάσιμα υποβαθμίστηκε στη χώρα μας.
Όλα αυτά αναδεικνύουν τα φύλλα της ελιάς σε πραγματική ασπίδα υγείας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
~~~~~~~~~~~~~

Συνέντευξη του Βασιλείου Τζωτζέ

Τις ευεργετικές δυνατότητες της ελιάς αναλύει το νέο βιβλίο «Φύλλα ελιάς: Ασπίδα Υγείας» των Γεωργίου Μανουσάκη, καθηγητή Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του ιατρού και χημικού Βασιλείου Τζωτζέ. Ο κ. Τζωτζές μιλά στο ρικnews και τη Σούλα Χατζήκυριακου για το βιβλίο αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ελιά για να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία του.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επιστημονικά με τις ιδιότητες των φύλλων της ελιάς;
Η ενασχόληση μου με την προστασία της υγείας με φυσικά μέσα και την προληπτική αξία διατροφικών συμπληρωμάτων ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια όταν εκπονούσα την διδακτορική μου διατριβή που εξετάζει τις επιπτώσεις του καδμίου στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στο πλαίσιο της αυτής έρευνας συνειδητοποίησα αφενός τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων και αφετέρου τη σημασία των προστατευτικών φυσικών ουσιών για την υγεία-σε ενισχυμένη όμως μορφή διότι δεν είναι δυνατό να τις λάβουμε όλες μόνο με τη διατροφή μας και στην απαιτούμενη ποσότητα.
Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν και οι πρώτες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας. 
Η κεντρική θέση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική φύση, στην παράδοση και τη διατροφή μας ήταν άλλος ένας σημαντικός παράγων.
Ήμουν τυχερός, διότι το επιστημονικό αυτό ενδιαφέρον μοιραζόμαστε με τον καθηγητή Ανόργανου Χημείας στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νικης κ. Μανουσάκη.
Έτσι πριν από δυο χρόνια, καθώς η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτιζόταν με μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων σε έγκυρα περιοδικά αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα διεξοδικά. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Eίναι κάτι που γνώριζαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας χωρίς να έχουν τις επιστημονικές εξηγήσεις του σήμερα;
Οι λαοί της Μεσογείου, συνδέονται με το δένδρο της ελιάς από την καθημερινότητα και τις διατροφικές τους συνήθειές έως τις πολιτιστικές και φιλοσοφικές αρχές που αναπτύχθηκαν στα παράλια της.
Οι λαοί αυτοί, την ελιά και τα φύλλα της ειδικότερα, τα χρησιμοποίησαν και ως φάρμακο, λ.χ. μασούσαν φύλλα ελιάς για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες.
Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ως μικροβιοκτόνο για την ταρίχευση των νεκρών.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά, εκτός από θεά της σοφίας ήταν και της θεά της υγείας.
Το δώρο της στους Αθηναίους, το μικρό ελαιόδεντρο, που φύτεψαν στον βράχο της Ακρόπολης συμβόλιζε επίσης τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα 
ο Ιπποκράτης θεράπευε με φύλλα ελιάς έλκη, μυϊκούς πόνους, γυναικολογικές παθήσεις και τη χολέρα.
Από τότε η χρήση των φύλλων της ελιάς ως μικροβιοκτόνων δεν σταμάτησε.
Το 1843 ένας γιατρός από τη Λέσβο, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς την πανδημία ελονοσίας που παρουσιάστηκε στο νησί.

Σε ποιές ασθένειες μπορούμε να δούμε αποτελέσματα;
Σύμφωνα με πάνω από 
170 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες, που μέχρι στιγμής δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς φαίνεται να έχει θεραπευτική επίδραση σε πολλές ομάδες νοσημάτων όπως
•λοιμώξεις (Aids, γρίπη, πνευμονία),
•καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμίες, θρομβοεμβολικά),
•μεταβολικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοπόρωση)
•καρκίνος (μαστού, προστάτη, ήπατος, παχέος εντέρου, μελάνωμα, λευχαιμία)
•δερματικά νοσήματα (όπως έκζεμα, ψωρίαση)
• νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Parkinson, Alzheimer)
• αρθρίτιδες (ρευματοειδής, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)
• ενδοκρινολογικά (θυρεοειδοπάθειες, ανδρική υπογονιμότητα)
• Έλκος και γαστρίτιδα


Γιατί είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε τα συστατικά των φύλλων της ελιάς και όχι να καταφύγουμε σε φάρμακα;
Θα ήθελα να σημειώσω, ότι 
δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τα φάρμακα.
Από τη μελέτη όμως των εργασιών αυτών διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος δράσης (μηχανισμός) των συστατικών φύλλων της ελιάς και των καθιερωμένων φαρμάκων είναι σε ορισμένες ασθένειες παρόμοιος.
Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι τα συστατικά των φύλλων της ελιάς δεν είναι καθόλου τοξικά, δεν έχουν παρενέργειες ακόμη και σε μεγάλη δοσολογία-κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για τα περισσότερα φάρμακα.
Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ως προληπτικό προστατευτικό διατροφικό συμπλήρωμα. Ακόμη, τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ πιο προσιτά - εύκολα θα τα βρούμε ακόμη και στην αυλή ή στη γειτονιά μας.
Τα σκευάσματα από φύλλα της ελιάς είναι αναγνωρισμένα και διεθνώς από φαρμακευτικούς οργανισμούς κάποιων χωρών;
• Στη Γερμανία, εδώ και μερικά χρόνια, διακινούνται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα, με τις σχετικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.
• Στις 
ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και συνταγογραφούνται.
• Και Στην 
Αυστραλία ξοδεύουν πάνω από 1000000 δολάρια το μήνα για συμπληρώματα φύλλων ελιάς.
• Το αρμόδιο τμήμα της 
Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συστήσει επισήμως μεθόδους για την παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων από φύλλα ελιάς. Η συνταγή παρασκευής αφεψήματος έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το 2009. Στις 22 Νοεμβρίου του 2011 έχει κατοχυρωθεί με πατέντα η χρήση των εκχυλισμάτων των φύλλων της ελιάς ως ήπιο διουρητικό στις περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, αλλά και γενικότερα για τη ρύθμιση της καλής λειτουργίας των νεφρών.

Πώς μπορούμε στο σπίτι, μόνοι μας, να έχουμε οφέλη από τη χρήση φύλλων της ελιάς (χυμό , τσάι κλπ.);
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνουμε διεξοδικά πως μπορεί ο καθένας μας με εύκολο τρόπο να παρασκευάσει ένα σκεύασμα από τα φύλλα της ελιάς όπως από ένα απλό αφέψημα (τσάι)στερεό εκχύλισμαβάμμα με την βοήθεια τσίπουρου ή της γνωστής στη Κύπρο ζιβανίας καθώς και αιωρήματος δηλαδή πολτού. Επίσης, υπάρχουν και οι κάψουλες που κατασκευάζουν μεγάλες εταιρείες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις;
Θα ήθελα να προσθέσω ότι:
Το πρώτο μέρος του βιβλίου μας περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες παρασκευής των σκευασμάτων. 
Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με τρόπο κατανοητό από το μέσο αναγνώστη την δράση των φύλλων της ελιάς σταδιάφορα νοσήματα σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες που καταγράψαμε.
Επίσης ιατρικά στοιχεία που ίσως αναζητήσει ένας απαιτητικός αναγνώστης περιέχονται στις υποσημειώσεις καθώς και στο τρίτο μέρος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Γενικά - Ελαιοευρωπαΐνη - Βιβλιογραφία
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αντιική δράση φύλλων ελιάς - Μυκητοκτόνος, αντιπρωτοζωική δράση των φύλλων ελιάς
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αφέψημα φύλλων ελιάς - Εκχύλισμα φύλων ελιάς - Βάμματα φύλλων ελιάς - Αιώρημα φύλλων ελιάς - Κάψουλες φύλλων ελιάς - Αποξηραμένα φύλλα ελιάς σε σκόνη - Κριτήρια επιλογής των φύλλων ελιάς - Δοσολογία - Παρενέργειες φύλλων ελιάς - Πότε χρειάζονται τα σκευάσματα φύλλων ελιάς
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ Βιβλιογραφία
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Δερματικοί καρκίνοι - Μελάνωμα - Καρκίνος μαστού - Καρκίνος παχέος εντέρου - Καρκίνος του ήπατος - Καρκίνος του προστάτη - Λευχαιμία - Παθητικό κάπνισμα
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρωση - Καρδιακές αρρυθμίες - Θρομβοεμβολικά νοσήματα
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σακχαρώδης διαβήτης - Μεταβολικό σύνδρομο - Οστεοπόρωση
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Θυρεοειδής αδένας - Ανδρική γονιμότητα
ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Παθογόνοι μικροοργανισμοί - AIDS - Γρίπη - Άτυπη πνευμονία - Γαστρίτιδα, έλκος στομάχου
ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Έκζεμα - Ψωρίαση
ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Νόσος Alzheimer - Νόσος Parkinson
ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ
Ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα - Ουρική αρθρίτιδα
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Ελεύθερες ρίζες - Το αμυντικό μας σύστημα - Στρες - Φλαβονοειδή - Καροτενοειδή - Αντιοξειδωτική ικανότητα φυσικών ουσιών
ΠΟΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Βιταμίνες - Ιχνοστοιχεία - Φυτικές ίνες και ταννίνες - Χοληστερίνη - Σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας - Συνένζυμο Q10 - Σκουαλένιο

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τα εσπεριδοειδή και οι ισχυρές αντιγηραντικές τους ιδιότητες

Τα γκρέιπφρουτ ,
τα λεμόνια ,
τα πορτοκάλια και
τα μανταρίνια – όπως όλοι πια γνωρίζουμε – είναι πλούσια σε βιταμίνη C , η οποία έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τους τις ιδιότητες και για να χαρούμε τα αποτελέσματά τους στο πρόσωπό μας
ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
Μία ώρα πριν πάμε για ύπνο…
– βουτάμε ένα βαμβάκι στο χυμό που έχουμε πάρει από ένα πορτοκάλι και
περνάμε όλο μας το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό μας-το πρόσωπό μας πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο 
– αφήνουμε να στεγνώσει και να χαρίσει στο πρόσωπό μας τις πολύτιμες ιδιότητές του.
– εάν θέλουμε , μετά από κάποια ώρα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό...
read more:https://botanologia.gr/ta-esperidoeidi-kai-oi-ischyres-antigirantikes-toys-idiotites/