Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Επιλέγοντας θεραπευτική οδό

Ο άνθρωπος είναι μια πολύπλευρη οντότητα και έτσι πρέπει να προσεγγίζεται.

Σαν επισφράγισμα των παραπάνω θέλω να τονίσω ότι ο όρος «θεραπευτής» είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είμαστε θεραπευτές.
Βοηθούμε «ασθενείς» να ενισχύσουν το προσωπικό τους «σθένος» ώστε να αυτό-θεραπευτούν.
Εκεί κρίνεται ο σωστός «θεραπευτής».

24.02.2016 - Flora Vrodamiti
Αδιαμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, πολύς κόσμος με προβλήματα υγείας ή προληπτικά, φαίνεται να έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα «Υγεία» και να επιλέγει μαζί με την κλασσική δυτική θεραπεία που περιλαμβάνει φάρμακα, χειρουργείο, φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση κ.ά, και μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής.
Ρεφλεξολογία, ενεργειακές θεραπείες (reiki, pranic healing), βότανα, κινέζικος βελονισμός, αρωματοθεραπεία, αγιουβέρδα, ομοιοπαθητική, χειροπρακτική είναι κάποιες από τις λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες που έχουν αυξήσει τους οπαδούς τους κατακόρυφα, όχι μόνο από την μεριά των ασθενών αλλά και από τη πλευρά γιατρών και παραϊατρικών επαγγελματιών.
Σίγουρα η συζήτηση για το τι είναι ασφαλές, τι ενέχει ρίσκο, τι είναι αγύρτικο, τι κερδοσκοπικό, τι καταστροφικό, τι αντιεπιστημονικό, τι ύποπτο, τι σοφό είναι προκλητική και ενδιαφέρουσα, καθώς και οι δυο πλευρές έχουν παραδείγματα προς μίμηση αλλά και προς αποφυγή, έχουν πολλές φορές παρενέργειες και μπορούν να αποφέρουν χειροτέρευση της κλινικής εικόνας του ασθενή ή ακόμα και θάνατο.

Ποια θα πρέπει να είναι λοιπόν η στάση ενός σκεπτόμενου ατόμου που βρέθηκε σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του με κάποιο πρόβλημα υγείας;
Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία, η θετική σκέψη και η έρευνα συνίστανται σαν προαπαιτούμενα για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου.
Θα ήθελα όμως να παραθέσω κάποια κριτήρια επιλογής είτε μιας κλασσικής ιατρικής μεθόδου είτε μιας εναλλακτικής σύμφωνα με την εμπειρία μου στο τομέα της φυσικοθεραπείας για πάνω από μια δεκαετία, από προσωπική εμπειρία, από περιστατικά διαφόρων ασθενών, και από μια μικρότερη εμπειρία μου στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής.

Αυτά τα κριτήρια είναι:
Εμπειρία «θεραπευτή»
Καλό θα είναι πριν απευθυνθούμε οπουδήποτε να γνωρίζουμε την εμπειρία του ειδικού πάνω στο θέμα που μας απασχολεί.
Αυτή μπορεί να προκύπτει από πτυχία, πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων, διάστημα αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, φήμη που έχει αποκτηθεί από ευχαριστημένους ασθενείς και συναδέλφους.

Τρόπος προσέγγισης προβλήματος
Κάθε «θεραπευτής» έχει το προσωπικό του τρόπο που προσεγγίζει ασθενείς αλλά και παθήσεις.
Η αναζήτηση της αρχικής αιτίας του κάθε προβλήματος υγείας είναι μείζονος σημασίας στην οργάνωση ενός θεραπευτικού σχήματος από τον ειδικό.
Πολλοί αντιμετωπίζουν και ανακουφίζουν συμπτώματα, που είναι βέβαια μέρος της θεραπείας, αλλά το κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η εύρεση και η εξάλειψη της αιτίας που προκάλεσε το πρόβλημα υγείας διαφορετικά το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή αργότερα.
Οπότε θα πρέπει ο ειδικός να πάρει στην αρχή της συνεδρίας από τον ασθενή ένα εμπεριστατωμένο ιστορικό υγείας χωρίς «έκπτωση» στις ερωτήσεις.
Επίσης το κάθε θεραπευτικό σχήμα θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο για το καθένα μας σύμφωνα με το ιστορικό, τις ανάγκες μας και τον ξεχωριστό οργανισμό μας.
Όχι μια θεραπεία για όλους!

Αναλυτική περιγραφή προβλήματος και θεραπείας
Όλοι μας έχουμε βρεθεί να ακολουθούμε παθητικά τις εντολές ειδικών χωρίς καλά καλά να γνωρίζουμε ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα μας ή τι κάνουν τα φάρμακα ή τα σκευάσματα που παίρνουμε.
Ο ειδικός είναι υποχρεωμένος να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι μας συμβαίνει και πώς θα κινηθεί θεραπευτικά.
Να περιγράψει πλεονεκτήματα και συνέπειες αυτών που μας προτείνει, ώστε εμείς να αποφασίσουμε αν θα συναινέσουμε στο σχέδιό του ή όχι.

Συνεχής επικοινωνία με τον «θεραπευτή»
Οτιδήποτε σχήμα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να παρατηρούμε τα αποτελέσματά του στον οργανισμό μας, ώστε ό,τι μας φέρει παρενέργειες ή δυσφορία, να το αναφέρουμε αμέσως στον «θεραπευτή» και εκείνος θα πρέπει είτε να αλλάξει το σχήμα και να μας προτείνει κάτι άλλο, ή να το σταματήσει και να μας παραπέμψει σε κάποιο άλλο θεραπευτή.

Ολιστική προσέγγιση ασθενών
Για το τέλος άφησα το πιο σημαντικό για μένα κριτήριο, όταν έχουμε να επιλέξουμε έναν «θεραπευτή».
Είμαστε σώμα, νους και συναίσθημα και όταν ένα από αυτά νοσεί, νοσούν και τα υπόλοιπα.
Θα πρέπει λοιπόν να αναζητούμε αιτίες των σωματικών μας προβλημάτων και στο περιβάλλον που βρισκόμαστε (σπίτι, εργασία, σχολείο, στρατός), στην συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνουμε εκείνη την περίοδο, στο άγχος, στους φόβους μας.
Ο «θεραπευτής» θα πρέπει να μάθει όλες αυτές τις παραμέτρους για να παρατηρήσει αν υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα που πυροδοτεί συμπτώματα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση και δεν θα μας ειδοποιούσαν για κάποιο πρόβλημα.
Άρα μαζί με την θεραπεία σε φυσικό επίπεδο, θα πρέπει να λάβουμε συμβουλές όσον αφορά τον τρόπο ζωής μας (διατροφή, άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης, χόμπυ) και γενικότερα την ποιότητα στις σκέψεις και στις σχέσεις μας με το περιβάλλον.
Ο άνθρωπος είναι μια πολύπλευρη οντότητα και έτσι πρέπει να προσεγγίζεται.

Σαν επισφράγισμα των παραπάνω θέλω να τονίσω ότι ο όρος «θεραπευτής» είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είμαστε θεραπευτές.
Βοηθούμε «ασθενείς» να ενισχύσουν το προσωπικό τους «σθένος» ώστε να αυτό-θεραπευτούν.
Εκεί κρίνεται ο σωστός «θεραπευτής».
Στην ενδυνάμωση και τη ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, είτε από την πλευρά της κλασσικής ιατρικής είτε από την εναλλακτική είτε σε συνδυασμό ορισμένες φορές.
Ελπίζω κάποια στιγμή να πάψουν τα στεγανά και να ανοίξουν τα σύνορα ανάμεσα σε αυτές τις δυο προσεγγίσεις, ώστε η μια να συμπληρώνει και να ενισχύει την άλλη, με μόνο στόχο τη θεραπεία σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης.
πηγή:pressenza.com

Ένα snack υγιεινό , θρεπτικό και γρήγορο με ψωμί , βότανα και φέτα

Καθημερινά tips υγείας και ευζωίας.
Το snack  είναι ένα μικρό , ενδιάμεσο γεύμα.
Παραδοσιακά , το snack παρασκευάζεται από συστατικά που είναι συνήθως διαθέσιμα στην κουζίνα μας και δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία.
Τα snacks πρέπει να είναι εύγευστα, να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , να μην έχουν προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο και να έχουν θρεπτικά συστατικά και αρκετές βιταμίνες.
Τα υγιεινά snacks πρέπει να περιλαμβάνουν:
Αυγά , συνήθως βραστά ,  
Φρούτα και λαχανικά ,
Άπαχο τυρί , 
Γαλακτοκομικά προϊόντα ,
Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ελαιόλαδο και μπαχαρικά όπως
κουρκούμι , 
τσίντζερ ,
μαύρο ή άσπρο πιπέρι
κανέλα...

read more:https://botanologia.gr/ena-snack-ygieino-threptiko-kai-grigoro-me-psomi-votana-kai-feta/

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Κουρκούμι και τζίντζερ σε μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Κουρκούμι και τζίντζερ-
Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν την άποψη, ότι η φλεγμονή είναι στο επίκεντρο των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως οι αρθρίτιδες,οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
ο διαβήτης,
το Alzheimer,
κάποιες μορφές καρκίνου ακόμα και οι ημικρανίες,οι πόνοι στην πλάτη κ.α
Επίσης είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα μπορούν ή να προκαλούν ή να αναστέλλουν τις φλεγμονές στο σώμα μας,καθώς οι φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι επιζήμιες,διότι εμποδίζουν τη θεραπεία και την επιστροφή στην ισορροπία του οργανισμού μας.
Στο άρθρο μου Ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση παρακολουθήσαμε τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα και τη συμβολή τους στον οργανισμό μας.
Ανάμεσά τους το κουρκούμι και το τζίντζερ.
Το κουρκούμι,όπως πολλές φορές έχει δημοσιευτεί,είναι από τα ισχυρότερα μπαχαρικά,ενώ χρησιμοποιείται ανελλιπώς εδώ και 2500 χρόνια.
Και όλο και περισσότερες μελέτες δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους,τα οποία δείχνουν την υποστήριξη που προσφέρει στο σύνολο τους οργανισμού μας...

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης των βοτάνων.
Αφέψημα,από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη ἀφέψημα,ἀπό + ἕψω,που σημαίνει βράζω.
Αφέψημα,λοιπόν, είναι το προϊόν του βρασμού,σε νερό,διάφορων φυτικών φαρμακευτικών,ιαματικών ή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό.
Οι ρίζες,ο φλοιός,τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπό ή αποξηραμένο βότανο το οποίο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια πριν το βράσουμε.
Όπως τα εγχύματα,τα αφεψήματα μπορούμε να τα πιούμε ζεστά ή κρύα....

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Οι δράσεις των βοτάνων: ισχυρά ιαματικά και θεραπευτικά βότανα και λάδια βοτάνων για τους πόνους της πλάτης και του αυχένα

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα, πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με βότανα και λάδια βοτάνων;

Οι πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα μας δυσκολεύουν τη ζωή και είναι επίμονοι,
είναι έντονοι,
είναι ενοχλητικοί.
Από τους πόνους στην πλάτη προσβάλλεται το 80% περίπου του πληθυσμού!
Ευρωπαϊκές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2000 κατέδειξαν ότι το ποσοστό όσων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη,στη μέση και στον αυχένα αυξάνονται κατά 3% κάθε πέντε χρόνια.
Βέβαια τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί περνούν μόνοι τους,
αλλά πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα αναπτύσσεται σταδιακά και το πιθανότερο είναι να επιμένει, να γίνεται οξύτερος και να εμφανίζεται περιοδικά.
Και γιατί όλο αυτό;
Διότι ο σύγχρονος άνθρωπος μείωσε τη φυσική του δραστηριότητα άλλαξε την διατροφή του και διακατέχεται από ένα μόνιμο άγχος και στρες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η οσφυαλγία, ο γνωστός μας οξύς πόνος στην οσφυική χώρα και στις γάμπες αλλά 
και στον αυχένα, στην τόσο ευπαθή αυτή περιοχή του σώματός μας.
Στην περιοχή του λαιμού οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι μικροί και δεν επαρκούν για να...
read more: https://botanologia.gr/ponoi-stin-plati-kai-ston-aychena-antimetopisi-me-votana-kai-ladia-votanon/

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Η λεβάντα,είναι ένα σπουδαίο βότανο,για το οποίο υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία
που υποδηλώνουν ότι είναι ένα αποτελεσματικό ίαμα,
για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Η λεβάντα,είναι ένα βότανο που πρώτοι,σύμφωνα με αρχαία κείμενα,
το χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς που το καλλιεργούσαν στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους της Θήβας,
οι αρχαίοι Ρωμαίοι που τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους,
από όπου και
η ονομασία του πανέμορφου αυτού βοτάνου-«lavare» που σημαίνει πλένομαι,κάνω μπάνιο.
Εκείνα τα χρόνια το σαπούνι αποτελούσε πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους,
έτσι ο πολύς κόσμος πλενόταν με νερό αρωματισμένο με λεβάντα, 
την οποία καλλιεργούσαν σε κάθε κήπο αγροτικού σπιτιού....
read more:https://botanologia.gr/levanta-ena-spoydaio-votano-iama-gia-ti-therapeia-pollon-neyrologikon-diatarachon/

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

άνοια-η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "The Lancet Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας-μεταξύ άλλων λόγω Alzheimer- και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες -πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά-.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».

Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια. Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.

πηγή του άρθρου:cnn.gr
thalia-botanologia.blogspot.gr
ας θυμηθούμε και:
γιατί και πως το Alzheimer και η αγγειακή άνοια σβήνουν τη μνήμη-botanologia.blogspot.gr
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Άνοια;-botanologia.blogspot.gr
photo:pixabay.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Τα κύτταρά μας θυμούνται την ανθυγιεινή μας διατροφή

Τα σώματά μας χρειάζονται διαφορετικούς τύπους κυττάρων, έτσι ώστε τα γενικά κύτταρα να περάσουν από μια διαδικασία στην οποία γίνονται πολύ εξειδικευμένα για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, επιτρέποντας σε όλα τα μέρη μας να λειτουργήσουν σωστά. 
Νέες εργασίες έχουν δείξει ότι τα πρόδρομα κύτταρα που ειδικεύονται να γίνουν λιποκύτταρα μπορούν να μεταβληθούν ταχέως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, συγκεκριμένα, από δύο μόρια που σχετίζονται με πρόσληψη λιπαρών τροφών και τις φλεγμονές.
Σύμφωνα με μια μελέτη, χρειάζονται μόνο 24 ώρες για ένα λεγόμενο πρόδρομο λιπώδες κύτταρο* για να επαναπρογραμματίσει την επιγενετική συνταγή του και να μετεξελιχθεί σε ένα κύτταρο λίπους.
Αυτή η αλλαγή συμβαίνει όταν το κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό λιπαρό οξύ ή την ορμόνη ΤΝΡ-άλφα.
Αρκετές επιγενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα θυμούνται κάθε προηγούμενη έκθεσή τους στις όποιες περιβαλλοντές συνθήκες.
Μέχρι τώρα, όμως, κανείς δεν κατάφερε να προσδιορίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον επαναπρογραμματισμό των πρόδρομων λιποκυττάρων ή να καθορίσει την ταχύτητα με την οποία προγραμματίζονται τα κύτταρα.
Οι άνθρωποι εκτίθενται σε παλμιτικό άλας μέσω των τροφίμων, ιδίως των τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών , συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και του φοινικέλαιου .
Ο TNF-α είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια...
read more:https://botanologia.gr/ta-kyttara-mas-thymoyntai-tin-anthygieini-diatrofi/

Όταν πρόκειται για το κόκκινο λάχανο, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα

 
Κόκκινο λάχανο –
Τα φρούτα,
τα λαχανικά και τα λουλούδια 
με μπλε,μωβ και κόκκινο χρώμα περιέχουν τις περίφημες φυτικές χρωστικές ουσίες “ανθοκυανίνες”

Οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών -μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο-
και
οι επιστήμονες με τις έρευνές τους μαθαίνουν όλο και περισσότερα για αυτές τις ενώσεις και την σπουδαιότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέσα από εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες:– μειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει...
read more:https://botanologia.gr/otan-prokeitai-gia-to-kokkino-lachano-oso-perissotero-toso-kalytera/

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Καρότα σε ένα ρόφημα με ισχυρότατα φυτοθρεπτικά συστατικά

Καρότα – πως να ετοιμάσουμε ένα ισχυρότατο smoothie-ρόφημα , το οποίο ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας και μας προφυλάσσει από καρδιοπάθειες , διαβήτη και διάφορους καρκίνους.
Καρότα – και ας ρίξουμε μια σύντομη-σύντομη ματιά στις σημαντικές του ιδιότητες.
Τα καρότα με μια ματιά.
Τα καρότα μας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο
Τα καρότα χτίζουν ισχυρά οστά – το σκελετικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα χτίζουν ισχυρό μυικό σύστημα – άτομα όπως οι αθλητές που έχουν ανάγκη μυϊκής ενδυνάμωσης έχουν στην καθημερινή τους διατροφή αρκετή ποσότητα καρότων , καθώς αυτά προστατεύουν και ισχυροποιούν τον μυϊκό ιστό.
Τα καρότα χτίζουν υγιές νευρικό σύστημα – το νευρικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με ισχυρότατη αντικαρκινική δράση , την φαλκαρινόλη* , που έχει τη δύναμη να διεγείρει μηχανισμούς καταπολέμησης του καρκίνου...

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Βότανα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έρευνες για την ασφάλεια των φαρμακευτικών βοτάνων στην εγκυμοσύνη βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους.
Έτσι οι πληροφορίες που έχουμε καλύπτουν έναν μικρό αριθμό φαρμακευτικών βοτάνων.
Τα διατροφικά βότανα σαν μέρος της διατροφής μας είναι ασφαλή.
Τα φαρμακευτικά βότανα όμως, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, κυρίως όταν παίρνουμε άλλα φάρμακα – η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων ταυτόχρονα με συμβατικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις με ανεπιθύμητες παρενέργειες – όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν πρέπει να τα δώσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους από όλες οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.
Τα φαρμακευτικά βότανα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού,
τη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας,
τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού,
τη μείωση του κινδύνου αποβολής,
τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος...

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές

Πολλές φορές ακούμε για το pH του αίματός μας, για όξινες τροφές, για αλκαλικές τροφές και αναρωτιόμαστε,ειδικά για το pH,
-τι να είναι;
Λοιπόν το pH  τα αρχικά των λέξεων Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος!
και για το αίμα μας πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι!
και εδώ βρίσκεται το μυστικό αλλά και η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου οργανισμού,-που είναι η
ικανότητά του να ρυθμίζει το ph του!
Και το κάνει με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με την πνευμονική λειτουργία και τους νεφρούς!
Η κλίμακα του pH στους 25 °C, κυμαίνεται από 0 έως 14 και
διαλύματα που έχουν τιμή pH μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα,
ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά
τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. 
η κλίμακα του pH του αίματός μας είναι:
7,35 – 7,45 για την ανθρώπινη ζωή!!!
λεπτότατη ισορροπία....

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα και γιατί

Φρούτα και λαχανικά
Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και τους χειμερινούς μήνες το σώμα μας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να διατηρήσει την καλή του υγεία.
“Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της καλής διατροφής , όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό μας σύστημα”, –  Karen Ansel, σύμβουλος διατροφής , εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και συγγραφέας.
Και βέβαια οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται καλά κρυμμένα σε μυστικά κουτάκια αλλά βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας – στις τροφές που τρώμε.
Η βιταμίνη Α ,
η βιταμίνη Β1 ,
η βιταμίνη Β6 ...

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Βιταμίνη Κ για την προστασία του σκελετικού μας συστήματος και για ισχυρότατα οστά

Βιταμίνη Κ
Υψηλή διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υγιέστερο και ισχυρότερο σκελετικό σύστημα,με ισχυρότερες ιδιότητες των οστών και με μέγιστη οστική πυκνότητα εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος.
Η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και η αναμενόμενη αντιμετώπισή της θα επιφέρει μεγάλα οφέλη τόσο για τα άτομα όσο και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.
Τα αποτελέσματα πάρα πολλών μελετών έχουν δείξει πως η πρόσληψη βιταμίνης Κ μέσα από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπολασμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων,την πρόληψη της οστικής απώλειας και της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης εμφανίστηκε συνεργική επίδραση όταν η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμπληρώθηκαν ταυτόχρονα....

Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.

Παντζάρια, καρότα, σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια ,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-rapanakia-selinorizes-oi-polytimes-rizes-toy-cheimona/

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.
αβοκάντο,
γιασεμί, για την υγεία και την ομορφιά του πρόσωπό μας και  μία λοσιόν με αγγούρι, χυμό λεμονιού και ροδόνερο.
Μία μάσκα υγείας και ομορφιάς φτιαγμένη από εμάς , για εμάς.
Ας ξεκινήσουμε – 
– Κόβουμε στη μέση ένα αβοκάντο ώριμο και πολτοποιούμαι το μισό.
– Το αναμιγνύουμε με μία κουταλιά γιαούρτη και με μία κουταλιά μέλι.
– Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν μία παχύρρευστη πάστα.
Στη συνέχεια
– Σταλάζουμε στην πάστα μας μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί ή ανθόνερο γιασεμιού.
– Αφήνουμε την μάσκα μας να μας περιμένει για περίπου πέντε με δέκα λεπτά – όχι περισσότερο – και καθαρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπό μας.
read more:https://botanologia.gr/mia-maska-kai-mia-losion-gia-to-prosopo-mas-me-giaoyrti-meli-avokanto-giasemi/