Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

Κουρκούμι και τζίντζερ σε μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Κουρκούμι και τζίντζερ, δυό ισχυρά μπαχαρικά σε μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν την άποψη, ότι η φλεγμονή είναι στο επίκεντρο των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως οι αρθρίτιδες,οι καρδιαγγειακές παθήσεις,ο διαβήτης,το Alzheimer,κάποιες μορφές καρκίνου ακόμα και οι ημικρανίες,οι πόνοι στην πλάτη κ.α*

Επίσης  είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα μπορούν ή να προκαλούν ή να αναστέλλουν τις φλεγμονές στο σώμα μας,καθώς οι φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι επιζήμιες,διότι εμποδίζουν τη θεραπεία και την επιστροφή στην ισορροπία του οργανισμού μας.
Στις αναρτήσεις μου:
οι δράσεις των βοτάνων:Αντιφλεγμονώδη βότανα-https://botanologia.blogspot.gr/2010/08/blog-post.html
και
τα πέντε ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα-https://botanologia.blogspot.gr/2012/06/blog-post_12.html ,παρακολουθήσαμε τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα και τη συμβολή τους στον οργανισμό μας.
Ανάμεσά τους και το κουρκούμι και το τζίντζερ.
Το κουρκούμι,όπως πολλές φορές έχει δημοσιευτεί,είναι από τα ισχυρότερα μπαχαρικά,ενώ χρησιμοποιείται ανελλιπώς εδώ και  2500 χρόνια.
Και όλο και περισσότερες μελέτες δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους,τα οποία δείχνουν την υποστήριξη που προσφέρει στο σύνολο τους οργανισμού μας,αλλά και τη συμβολή του στη θεραπεία  διαφόρων ασθενειών καθώς και στη βελτίωση των λειτουργιών των οργάνων.
Το τζίντερ είναι και αυτό ένα εκπληκτικό μπαχαρικό, ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό που προάγει την υγιεινή ζωή, καθώς εκτός των άλλων,μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους της  οστεοαρθρίτιδας χάρη στην τζιντζερόλη που περιέχει και η οποία του παρέχει τις ιοσχυρές του αναλγητικές ιδιότητες.
Ας συνδυάσουμε λοιπόν αυτά τα δύο ισχυρά μπαχαρικά σε μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό,που να τα σκεπάζει, ρίχνουμε μερικές φέτες από
-φρέσκο τζίντζερ,
-φρέσκο κουρκούμι
και
-ένα με δύο ξυλάκια κανέλας.
Σιγοβράζουμε για είκοσι - 20 - λεπτά με μισή ώρα.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και το χυμό ενός λεμονιού.
Το πίνουμε ζεστό ή κρύο.
Και επειδή είναι λίγο δύσκολο να βρούμε φρέσκο τζίντζερ και φρέσκο κουρκούμι, μπορούμε να κάνουμε το ρόφημά μας με αποξηραμένα ή αλεσμένα σε σκόνη βότανα.
Ας δούμε πως:
Σε ένα -1- λίτρο νερό ,λίγο πριν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε
-2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμι σκόνη
-2 κουταλάκια του γλυκού πιπερόριζα-τζίντζερ σκόνη
-3/4 από το κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
και τα σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά.
Αφήνουμε το ρόφημά μας να κρυώσει για λίγο και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι.
Το διατηρούμε στο ψυγείο για μία μέρα.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο ισχυρών μπαχαρικών καθιστά τα θρεπτικά συστατικά τους εύκολα προσβάσιμα,ώστε να επωφελούμεθα από τα οφέλη τους.
Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!
Ακολουθεί μια λίστα με κάποια από τα αξιοσημείωτα οφέλη από τη χρήση του  κουρκουμιού:
Προλαμβάνει τον καρκίνο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.
Αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία και προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Καλό για τα μάτια μας.
Βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
Προστατεύει το ήπαρ από διάφορες βλάβες.
Προλαμβάνει τη νόσο του Πάρκινσον.
Θεραπεύει την κατάθλιψη.
Θεραπεύει το δέρμα και τα οδοντικά προβλήματα καθώς έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Μας βοηθά να έχουμε ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
και του τζίντζερ:
Προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer.
Προλαμβάνει καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονα, του κόλου, του δέρματος, του μαστού και των ωοθηκών.
Βοηθήματα στην πέψη.
Καταπολεμά την παχυσαρκία.
Ανακουφίζει από ημικρανίες.
Θεραπεύει το κρύο και τη γρίπη.
Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
Απαλλάσσει  από την κακή αναπνοή.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ανακουφίζει από τις εμμηνορροϊκές κράμπες.

Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr

*οι ανθυγιεινές τροφές διαλύουν το ανοσοποιητικό σύστημα- botanologia.blogspot.gr

πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσημότητα της κουρκουμίνης-botanologia.blogspot.gr
πηγές και αναφορές:
naturalnewsblogs.com
healthdiaries.com
ncbi.nlm.nih.gov

www.naturalnews.com
http://www.realfarmacy.com/kitchen-table-strategies-effectively-optimize-turmeric-maximum-bioavailability-therapeutic-potency/
https://www.naturalnews.com/041373_food_combining_digestion_nutrition.html