Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Τα εκχυλίσματα του θυμαριού αναστέλλουν το Helicobacter pylori

Θυμάρι – Αναστολή του Helicobacter pylori με εκχυλίσματα θυμαριού
Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν το δώρο της φύσης στην ανθρώπινη κοινωνία για να μπορούν οι άνθρωποι να διάγουν μια υγιεινή ζωή χωρίς ανισορροπίες και παθήσεις.
Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας και της ευζωίας μας.
Το φυτικό φάρμακο, φυτοθεραπεία, είναι από τις σημαντικότερες “συμπληρωματικές” θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από γιατρούς και άλλους θεραπευτές σε ολόκληρη την Ευρώπη (Fisher and Ward 1994).
Ο παγκόσμιος κατάλογος ελέγχου των φαρμακευτικών φυτών (GCLMP, U. Schippmann pers comm., 2014) κατέγραψε 21.524 τάξεις – φυλές- παγκοσμίως το 2010 (δείκτες βιοποικιλότητας Partnership 2010), αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, καθώς περαιτέρω έρευνες καταγράφουν νέες χρήσεις και επιπλέον είδη*

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Οι δράσεις των βοτάνων – Ισχυρότατα αντισηπτικά βότανα

Οι δράσεις των βοτάνων – Ισχυρότατα αντισηπτικά βότανα και αιθέρια έλαια βοτάνων
 μας-Τα αντισηπτικά βότανα *είναι βότανα που σκοτώνουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματός μας- στο δέρμα μας- και γενικά διακρίνονται από τα αντιμικροβιακά βότανα, τα οποία καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του οργανισμού μας.
Μπορεί όμως κάποιο αντιμικροβιακό βότανο να είναι και ισχυρό αντισηπτικό.
Τα αντισηπτικά βότανα, εκτός από την προστασία του δέρματός μας από εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, βοηθούν και στην πρόληψη και την εξουδετέρωση της μόλυνσης και του σχηματισμό πύου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των μολυσματικών οργανισμών.
Έτσι τα αντισηπτικά βότανα τα χρησιμοποιήσουμε και για τον καθαρισμό πληγών όπως εκδορές,
κοψίματα,
καψίματα,
γρατσουνιές,
δερματίτιδα,
έκζεμα,
τσιμπήματα εντόμων,
και ανοικτές φουσκάλες και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές, καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου, με κουρκούμι και άνθη ραδικιού

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου με άνθη ραδικιού και κουρκούμι που μπορούν να γίνουν ένα:Ετοιμάζω ομελέτα για χάρη μας
Από τις συνταγές μου– Ομελέτα με άνθη ραδικιού και κουρκούμι
Μία πολύ εύκολη, εύγευστη και ιδιαίτερη συνταγή που αυτοί που την πρωτοδοκιμάζουν ξαφνιάζονται ευχάριστα από την ντελικάτη γεύση των λουλουδιών,
οι υπόλοιποι ενθουσιάζονται που θα την ξαναγευτούν.
Είναι μια ιδιαίτερη ομελέτα, η οποία χρειάζεται την προηγούμενη ημέρα της παρασκευής της, να έχω συλλέξει τα πανέμορφα κίτρινα λουλούδια του ραδικιού.
Όταν λοιπόν κάνω τις εξερευνήσεις μου σε κάποιο μέρος εκτός πόλης, πάντα το μάτι μου θα εντοπίσει τα χαρούμενα άνθη του ραδικιού.
Συλλέγω με προσοχή μόνο όσα άνθη χρειάζομαι και από μέρη καθαρά, μέρη που δεν τα επισκέπτονται ζώα και μέρη που δεν είναι ραντισμένα.
Αυτή την εποχή παντού οι αγροί είναι διάσπαρτοι με άνθη αγριοράδικου και καλέντουλας.
Για την ομελέτα μου χρειάζομαι
– μία κούπα ανθούς ραδικιού...

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες κατά 20%

Σε μελέτη  που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο διάσημο περιοδικό American Heart Association Circulation βρήκαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ζαχαρούχο ποτό με 12-ουγκιές ζάχαρη την ημέρα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν οποιαδήποτε ζαχαρούχο ποτό.
Αυτό δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη καθώς τα γλυκαντικά (και τα χωρίς θερμίδες) ποτά έχουν ελεγχθεί για τη συμβολή τους στην αύξηση του κινδύνου σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως
-ο διαβήτης
-η άνοια
-τα εγκεφαλικά επεισόδια
-η νέκρωση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) και
-η παχυσαρκία.
Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μετατρέπετε εύκολα σε τριγλυκερίδια από το ήπαρ,που αμέσως αποθηκεύονται ως λίπος,συνήθως
γύρω από τη μέση για χρήση σε πιο ισχνούς καιρούς!
Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης λειτουργούσε πολύ καλά για τους προγόνους μας,πριν από αρκετές εκατοντάδες γενιές,αλλά
τώρα που οι περίοδοι αφθονίας είναι σταθεροί οι μηχανισμοί έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι άνθρωποι ποτέ δεν ήταν μεταβολικά συνηθισμένοι να καταναλώνουν το μεγάλο ποσό των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά θερμίδων που καταναλώνουμε σήμερα και που οδηγεί στον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το βασικό συμπέρασμα είναι απλό:
read more:https://botanologia.gr/ta-zacharoycha-pota-ayxanoyn-ton-kindyno-kardiakis-nosoy-se-andres-kata-20/

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια – λίπος, η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, και ναι,σίγουρα όπως είναι δομημένος ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τα τριγλυκερίδια.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές “εκτρέπονται”
Έτσι και τα τριγλυκερίδια ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια,έτσι,όπως είπαμε,τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια –απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια...
read more:https://botanologia.gr/ti-prepei-na-troo-gia-na-meiothoyn-ta-triglykeridia-moy/

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου, με κουρκούμι και άνθη ραδικιού

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου με άνθη ραδικιού και κουρκούμι που μπορούν να γίνουν ένα:Ετοιμάζω ομελέτα για χάρη μας
Από τις συνταγές μου– Ομελέτα με άνθη ραδικιού και κουρκούμι
Μία πολύ εύκολη, εύγευστη και ιδιαίτερη συνταγή που αυτοί που την πρωτοδοκιμάζουν ξαφνιάζονται ευχάριστα από την ντελικάτη γεύση των λουλουδιών,
οι υπόλοιποι ενθουσιάζονται που θα την ξαναγευτούν.
Είναι μια ιδιαίτερη ομελέτα, η οποία χρειάζεται την προηγούμενη ημέρα της παρασκευής της, να έχω συλλέξει τα πανέμορφα κίτρινα λουλούδια του ραδικιού.
Όταν λοιπόν κάνω τις εξερευνήσεις μου σε κάποιο μέρος εκτός πόλης, πάντα το μάτι μου θα εντοπίσει τα χαρούμενα άνθη του ραδικιού.
Συλλέγω με προσοχή μόνο όσα άνθη χρειάζομαι και από μέρη καθαρά, μέρη που δεν τα επισκέπτονται ζώα και μέρη που δεν είναι ραντισμένα.
Αυτή την εποχή παντού οι αγροί είναι διάσπαρτοι με άνθη αγριοράδικου και καλέντουλας.
Για την ομελέτα μου χρειάζομαι
– μία κούπα ανθούς ραδικιού...

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα με το πολύτιμο αγριοράδικο

                       
Βάμμα με αγριοράδικο ή αλλιώς ταραξάκο
Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει πως ετοιμάζουμε, γενικά, βάμματα βοτάνων.
Στο παρόν άρθρο μου  θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από φύλλα και ρίζα αγριοράδικου.
Ας ξεκινήσουμε:
Ετοιμάζουμε 500gr** από αποξηραμένα φύλλα και ρίζες ταραξάκο.
Με το γουδί μας κοπανάμε πρώτα τις ρίζες του ραδικιού μας και στη συνέχεια τα φύλλα
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας το βάζουμε σε αναλόγου μεγέθους βάζο, το οποίο να σφραγίζει και το γεμίζουμε με ένα αλκοολούχο ποτό- προτιμώ πάντα τη ρακί- σε
αναλογία 1:8 – ένα μέρος του βοτάνου προς οκτώ μέρη του υγρού
Κλείνουμε πολύ καλά και κουνάμε το βάζο μας για να ανακατευτούν πολύ-πολύ καλά τα δύο υλικά μας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως για μια περίοδο τριών εβδομάδων περίπου...

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Αντιρυτιδική,συσφικτική και αντιγηραντική μάσκα προσώπου με καρότο και μέλι

Για την ομορφιά της επιδερμίδας του προσώπου μας – Αντιρυτιδική,
συσφικτική και αντιγηραντική μάσκα προσώπου με καρότο και μέλι
Να ασχοληθούμε και λίγο με το πρόσωπό μας;
Ναι;
Λοιπόν…
Ας ασχοληθούμε και πάλι με τις ρυτίδες και πάλι ας αρχίσουμε από μέσα προς τα έξω, γιατί είπαμε πως ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως όμορφου είτε σε ατομικό επίπεδο είτε κατά κοινή ομολογία βασίζεται συχνά
και σε κάποιο συνδυασμό εσωτερικής ομορφιάς η οποία συμπεριλαμβάνει ψυχολογικούς παράγοντες όπως
– προσωπικότητα
– ευφυΐα
– χάρη
– κοινωνικότητα
– γοητεία
– ηθική ακεραιότητα
– αρμονία
– κομψότητα
και εξωτερικής ομορφιάς η οποία περιλαμβάνει φυσικούς σωματικούς παράγοντες όπως
– προσωπικότητα
– ευφυΐα
– χάρη
– κοινωνικότητα
– γοητεία
– ηθική ακεραιότητα
– αρμονία
– κομψότητα...

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Η ομορφιά είναι στο μάτι και στην καρδιά του θεατή

Για την ομορφιά της επιδερμίδας του προσώπου μας – Αντιρυτιδική,
συσφικτική και αντιγηραντική μάσκα προσώπου με καρότο και μέλι
Να ασχοληθούμε και λίγο με το πρόσωπό μας;
Ναι;
Λοιπόν…
Ας ασχοληθούμε και πάλι με τις ρυτίδες και πάλι ας αρχίσουμε από μέσα προς τα έξω, γιατί είπαμε πως ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως όμορφου είτε σε ατομικό επίπεδο είτε κατά κοινή ομολογία βασίζεται συχνά
και σε κάποιο συνδυασμό εσωτερικής ομορφιάς η οποία συμπεριλαμβάνει ψυχολογικούς παράγοντες όπως
– προσωπικότητα
– ευφυΐα
– χάρη
– κοινωνικότητα
– γοητεία
– ηθική ακεραιότητα
– αρμονία
– κομψότητα
και εξωτερικής ομορφιάς η οποία περιλαμβάνει φυσικούς σωματικούς παράγοντες όπως...

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η ομορφιά είναι στο μάτι και στην καρδιά του θεατή

Για την ομορφιά της επιδερμίδας του προσώπου μας – Αντιρυτιδική,
συσφικτική και αντιγηραντική μάσκα προσώπου με καρότο και μέλι
Να ασχοληθούμε και λίγο με το πρόσωπό μας;
Ναι;
Λοιπόν…
Ας ασχοληθούμε και πάλι με τις ρυτίδες και πάλι ας αρχίσουμε από μέσα προς τα έξω, γιατί είπαμε πως ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως όμορφου είτε σε ατομικό επίπεδο είτε κατά κοινή ομολογία βασίζεται συχνά
και σε κάποιο συνδυασμό εσωτερικής ομορφιάς η οποία συμπεριλαμβάνει ψυχολογικούς παράγοντες όπως
– προσωπικότητα
– ευφυΐα
– χάρη
– κοινωνικότητα
– γοητεία
– ηθική ακεραιότητα
– αρμονία
– κομψότητα
και εξωτερικής ομορφιάς η οποία περιλαμβάνει φυσικούς σωματικούς παράγοντες όπως...

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Οι δράσεις των βοτάνων-Ισχυρότατα διουρητικά βότανα

– Διουρητικά βότανα
– Κατακράτηση υγρών
Πολλές φορές το σώμα μας διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας τη γνωστή μας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια έχουμε πρήξιμο των αστραγάλων,
των ποδιών μας ή του στομαχιού μας και παρατηρούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.
Όταν υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα στον οργανισμό μας, 
όταν η καρδιά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία, μέσω των νεφρών, του αίματος είναι μειωμένη ή
όταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι εξασθενημένα -ιδιαίτερα του φλεβικού συστήματος των ποδιών- πάλι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συσσώρευση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος.
Και είναι αναγκαίο τα συσσωρευμένα υγρά να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας.
     Σε αυτή την περίπτωση έρχονται να βοηθήσουν τα διουρητικά βότανα αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά με διουρητικές ιδιότητες...
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-dioyritika-votana/

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Είναι το μικροβίωμα του οργανισμού μας το απόλυτο ίαμα;

Σε αυτό μου το άρθρο θα σας πω λίγα λόγια για το μικροβίωμά μας.
Το μικροβίωμά μας πριν λίγα χρόνια ήταν κάτι άγνωστο και μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει την αποκρυπτογράφησή του και μάλιστα,
μόλις πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η “Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα”.
Η μελέτη αυτή είναι μια κολοσσιαία, παγκόσμιου κλίμακας έρευνα,
η οποία αποκάλυψε όλη την εξωτική πολυπλοκότητα του πληθυσμού των μικροοργανισμών που μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή.
Τι είναι το μικροβίωμα
Στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, οι οποίοι επηρεάζουν,
αφού ζουν μαζί μας, τη ζωή μας.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί αποτελούν το μικροβίωμά μας
Στους μικροοργανισμούς αυτούς θα βρούμε κυρίως βακτήρια, αλλά και μύκητες και ιούς.
Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια ζουν στο έντερό μας σε περιβάλλον αναερόβιο, δηλαδή σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.
Το αναερόβιο περιβάλλον είναι δύσκολο να αναπαραχθεί υπό εργαστηριακές συνθήκες και αυτό είναι ο κύριος λόγος που ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί...
read more:https://botanologia.gr/einai-to-mikrovioma-toy-organismoy-mas-to-apolyto-iama/

Γαληνός - υγεία τρόφιμα και διατροφή μέσα από τις διδαχές του

Ο Γαληνός στο έργο του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” ασχολείται με τη διαιτητική, δηλαδή με την ιατρική που έχει σαν στόχο την πρόληψη των ασθενειών μέσω της υπόδειξης των κατάλληλων κανόνων και συμβουλών για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ειδικό για τον κάθε έναν από εμάς.
Επιμένει ο Γαληνός πως η ποιότητα των χυμών των τροφών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου και για αυτό η ποιότητα των χυμών που περιέχουν οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη των ασθενειών και των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Εκτός από τη σωστή επιλογή των τροφών εξέχουσα σημασία στο έργο του Γαληνού κατέχει και η άσκηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Η κίνηση και η μη κίνηση ανάλογα -πάντα- με τις περιστάσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ευ ζην.
Στο 3 κεφ.του έργου του “περί ευχυμίας και κακοχυμίας” και στη παρ.3 και 4 διαβάζουμε...

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #4

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει:
“Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη είμαστε άρρωστοι είναι σαν να αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα πηγάδι όταν πια έχουμε διψάσει-μήπως να μην το αφήσουμε για τόσο αργά;”
Ο Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που πίστευε και δίδασκε την πρόληψη, ταξινόμησε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και
τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα – θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης έγραψε το κλασικό του κείμενο De Materia Medica γύρω στο 60μ.Χ. και το βιβλίο αυτό παρέμεινε το πρότυπο εγχειρίδιο για 1.500 χρόνια και μέσα ασε αυτό βρίσκουμε πολλά στοιχεία ταξινόμησης, σύμφωνα με τη δράση τους, των βοτάνων, και πολλές από τις δράσεις που μας περιγράφει μας είναι σήμερα οικίες:
ο μαϊντανός ως διουρητικό,
το μάραθο ως γαλακταγωγό,
το μαρρούβιο αναμεμιγμένο με μέλι ως αποχρεμπτικό...

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό και αντιφλεγμονώδες βότανο

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό βότανο , αποτελεσματικό στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων , πληγών , δερματικών προβλημάτων  και γενικών φλεγμονωδών καταστάσεων.
Στη χώρα μας το γνωρίζουμε σαν
~ πολυκόμπι
~ κοντυλόχορτο
~ πολυτριχιά
~ πολυκόνδυλο
~ιππουρίδα των αγρών.
Στις άλλες χώρες σαν
~ bottlebrush – επειδή το χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια
~ horsetail -επειδή- κατά μία εκδοχή – το έδεναν στις ουρές των αλόγων , στις αλογοουρές , για να διώχνει τα έντομα , κατά άλλη εκδοχή , επειδή μοιάζει με ουρά αλόγου
~ Schachtelhalm
~ equiseto
~ mare’s Tail
~ scouring Rush
~ shave Grass
Η επιστημονική του ονομασία...

Πλιγούρι βρώμης και νιφάδες βρώμης , ποια η διαφορά τους;

Πλιγούρι – Τι είναι τα πλιγούρια;
Τα πλιγούρια είναι:
#1.  πλιγούρια ολικής άλεσης ολόκληρων τεμαχισμένων ή χοντροκοπανισμένων κόκκων – θα το βρούμε και ως “steel-cut” – Steel Cut Oats, coarse oatmeal ή oat groats για το πλιγούρια βρώμης και wheat groats για τα πλιγούρια σίτου- σε ξένες συσκευασίες, αλλά και κορκότο ή κορκοτό σε ελληνικές συσκευασίες για τους ολόκληρους χοντροκοπανισμένους κόκκους σιταριού.
Ολόκληροι ή χοντροαλεσμένοι ή χοντροκοπανισμένοι κόκκοι από σιτάρι, βρώμη και κριθάρι που διατηρούν το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο , διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα πλιγούρια ολόκληρων σπόρων για να τα μαγειρέψουμε πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε νερό και στη συνέχεια να τα σιγοβράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε πολλά μέρη της μεσογείου γίνεται διάκριση μεταξύ του ψιλο-κομμένου πλιγουριού  και του χονδρό-κομμένου πλιγουριού, έτσι παρατηρούμε το ψιλό,
το μέτριο,
το χονδρό και το έξτρα χονδρό πλιγούρι ολόκληρου σπόρου.
Η υψηλότερη ποιότητα πλιγουριού έχει ομοιόμορφο μέγεθος κόκκων, επιτρέποντας έτσι έναν πιο ελεγχόμενο χρόνο μαγειρέματος και πιο σταθερό αποτέλεσμα...
read more:https://botanologia.gr/pligoyri-vromis-kai-nifades-vromis-poia-i-diafora-toys/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

O Θέμος Ποταμιάνος και η “Mαγειρική των περιστάσεων” ή όπως έλεγε “η μαγειρική της κατοχής”

ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων» 
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να  ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”. 
Kαι όμως έχουν άδικο. 
Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.» 
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό, οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές. 
O σκοπός μου όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο επίκαιρο. 
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου"