Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Δίαιτες πλούσιες σε υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης βοηθούν τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς καθώς περνούν τα χρόνια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το The American Journal of Clinical Nutrition,https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523662823?via%3Dihub,  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης - ζωικής και φυτικής προέλευσης - από γυναίκες της μέσης ηλικίας, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, προάγει την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς μεγαλώνουν περνώντας τα χρόνια!
Το φαγητό είναι πραγματικά φάρμακο, τουλάχιστον σύμφωνα με νέα έρευνα - ( σημ, thalia- μα το είχε πει ο Ιπποκράτης εδώ και χιλιάδες χρόνια, έτσι δεν είναι;)
"Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην τρίτη ηλικία.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. 
Η λήψη της πλειονότητας της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες"
δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας Andres Ardisson Korat.
Αναλύοντας αυτοαναφερόμενα στοιχεία από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη από φρούτα, λαχανικά, 
όσπρια και φασόλια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φυτικές πρωτεΐνες κυριάρχησαν έναντι των γαλακτοκομικών ή των ζωικών πρωτεϊνών- όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν χαμηλότερη "κακή" χοληστερόλη ή LDL χοληστερόλη, 
αρτηριακή πίεση και ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα ευρήματα προέκυψαν από την πρωτοποριακή μελέτη Nurses' Health Study με έδρα το Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών το 1984 και θεωρήθηκαν ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία κατά την έναρξη της μελέτης.
Ο Andres Ardisson Korat και οι συνάδελφοί της ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής συγγραφέα Qi Sun της Harvard T.H. Chan School of Public Health, εξέτασαν χιλιάδες έρευνες που συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι γυναίκες της ομάδας έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να εντοπίσουν τη διαιτητική πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση. 
Υπολόγισαν την πρόσληψη πρωτεΐνης πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των φορών που καταναλώθηκε κάθε τρόφιμο με την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αθροίζοντας την ποσότητα πρωτεΐνης σε όλα τα τρόφιμα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των γυναικών που δεν ανέπτυξαν 11 χρόνιες ασθένειες ή δεν έχασαν μεγάλη σωματική λειτουργία ή ψυχική υγεία, με τη διατροφή εκείνων που ανέπτυξαν όλα αυτά.
Εκείνες που επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι δημοφιλείς πηγές φυτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν φακές, 
φασόλια, 
μπιζέλια, 
σπανάκι και μπρόκολο.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, 
γάλα, 
ψάρια/θαλασσινά και τυρί,  χωρίς την φυτικής προέλευσης, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν. 
Βέβαια ο Ardisson Korat δήλωσε πως απαιτούνται δεδομένα και από άλλες ομάδες, καθώς η μελέτη για την υγεία των νοσηλευτών εξέτασε κυρίως λευκές γυναίκες που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη. 
"Τα δεδομένα της μελέτης έτειναν να είναι πολύ ομοιογενή όσον αφορά τη δημογραφική και κοινωνικοοικονομική σύνθεση, οπότε θα είναι πολύτιμο να ακολουθήσει μια μελέτη σε ομάδες που είναι πιο ποικιλόμορφες. 
Είναι ένας τομέας που εξακολουθεί να εξελίσσεται",
δήλωσε ο Ardisson Korat.
Έτσι, δεδομένων των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, καλό είναι να προσθέτουμε φυτική πρωτεΐνη, όπως ένα πιάτο φασόλια,
λίγο επιπλέον σπανάκι,
λίγο μπρόκολο
- στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε ότι τα οφέλη των λαχανικών και των φρούτων μπορεί να προέρχονται και από τα υπόλοιπα συστατικά τους και όχι μόνο από την πρωτεΐνη, διότι σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα, τα φυτά περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, 
μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ενώσεων όπως οι περίφημες πολυφαινόλες.

Και πάντα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές συστήνουν να τρώνε οι γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από τα φρούτα,
τα λαχανικά,
τους ξηρούς καρπούς,
αλλά πρέπει να καταναλώνουν, οπωσδήποτε και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.
Η πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών, ιδίως φυτικών πρωτεϊνών, χωρίς να αποκλείουμε τις ζωικές, στη μέση ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και στη διατήρηση της θετικής κατάστασης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες", δήλωσε ο  Ardisson Korat.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia/ntina - botanologia.gr

Πώς να αρωματίσουμε την κουζίνα μας άμεσα, με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο και ένα λεμόνι!

Η κουζίνα μας είναι σίγουρα ο πιο αγαπημένος,
ο πιο ενδιαφέρον και ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού μας, είναι όμως και ο πιο επιρρεπής σε οσμές, για παράδειγμα μετά το τηγάνισμα ενός φαγητού ή το μαγείρεμα ψαριών. Αν και τα πιάτα μας είναι σίγουρα νόστιμα και ευχάριστα, η μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους συχνά δεν είναι η ίδια.
Ευτυχώς, υπάρχουν απλά κόλπα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε τις άσκημες μυρωδιές και να αρωματίσουμε ολόκληρη την κουζίνα μας με φυσικά συστατικά, εξοικονομώντας χρήματα και προστατεύοντας την υγεία μας και το περιβάλλον του σπιτιού μας.
Αυτή είναι η περίπτωση του δεντρολίβανου και του λεμονιού, δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και ξεχωρίζουν για το πολύ καλό άρωμά τους. 
Χωρίς να ξεχνάμε και τις απολυμαντικές ιδιότητες του λεμονιού, οι οποίες είναι επίσης πολύ χρήσιμες στον οικιακό καθαρισμό.
Για να αρωματίσουμε λοιπόν την κουζίνα μας και να διαλύσουμε τις άσκημες μυρωδιές με αυτά τα δύο συστατικά, απλά κόβουμε ένα λεμόνι σε φέτες και τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο!!!
Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά.
Καθώς το νερό βράζει, ένα υπέροχο άρωμα λεμονιού και δεντρολίβανου διαχέεται στη κουζίνα μας αλλά και σε όλο μας το σπίτι.
Οι άσκημες μυρωδιές διαλύονται και ένα ευχάριστο άρωμα μας τυλίγει και μας ευφραίνει!!!
Αυτό το απλό κόλπο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαλείψουμε τις άσχημες μυρωδιές μετά το μαγείρεμα και να αρωματίσουμε ολόκληρη την κουζίνα μέσα σε λίγα λεπτά!!!
και
ας θυμηθούμε 
και
πως να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας με λεμόνι, το οποίο εκτός των άλλων είναι και μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thali-botanologia.gr

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Ενεργειακά ποτά: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των εφήβων και όχι μόνο

Μέσα στο 2023 ο Καναδάς ανακάλεσε 45 μάρκες ενεργειακών ποτών, μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένας 21χρονος άνδρας από το Ηνωμένο Βασίλειο που έπασχε από ανεξήγητη νεφρική ανεπάρκεια, είχε ιστορικό κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, τον Μάρτιο του 2022 ένας πατέρας κατηγόρησε ενεργειακό ποτό για τον θάνατο του γιού του, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τις πιθανότητας κατανάλωσης αλκοόλ στο εγγύς μέλλον, δυναμώνουν οι φωνές κατά των ενεργειακών ποτών, συστάσεις από τις Ισπανικές αρχές για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, και δεύτερος θάνατος από τη λεμονάδα με υψηλή καφεΐνη,  εκκλήσεις για απαγόρευσή τους σε ανήλικους στις ΗΠΑ…
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ειδήσεις για τα ενεργειακά ποτά στα τέλη του 2023, και τονίζουν τον κίνδυνο από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών κυρίως από παιδιά και εφήβους.
Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να ρυθμίσουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πωλήσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών - Λιθουανία και Λετονία και του περιορισμού των πωλήσεων μόνο από φαρμακεία. 
Το 2018, ο Jamie Oliver ξεκίνησε την εκστρατεία EDs are #NotForChildren, με αποτέλεσμα πολλά σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλλουν εθελοντική απαγόρευση πωλήσεων σε άτομα κάτω των 16 ετών.
Ταυτόχρονα αυξάνεται στην Ελλάδα η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων, που στις ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε συλλήψεις και κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και στις πιο απλές σε bulling με ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα. 
Νέα επιστημονική ανασκόπηση συνδέει ξεκάθαρα την παραβατική συμπεριφορά παιδιών εφήβων και νέων με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Στη  νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health, έγινε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία και τη στάση των καταναλωτών. 
Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική αναζήτηση σε εννέα βάσεις δεδομένων (ASSIA, CINAHL, Cochrane Library, DARE, Embase, ERIC, MEDLINE, PsycINFO και Web of Science)  από όπου ανέκτησαν πρωτότυπα άρθρα που ανέφεραν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών (EDs) που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι μέχρι την ηλικία των 21 ετών. 
Η μελέτες δημοσιεύθτηκαν από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2022.
Η μελέτη έδειξε πως τα αγόρια καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, πολύ περισσότερο από τα κορίτσια και πως υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωση EDs, και του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, της χρήσης άλλων ουσιών και των προθέσεων για έναρξη αυτών των συμπεριφορών. 
Η αναζήτηση νέων αισθήσεων και οι παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές συσχετίστηκαν θετικά με την κατανάλωση EDs, όπως και η μικρή διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου και η χαμηλή επίδοση στο σχολείο. 
Οι πρόσθετες επιπτώσεις στην υγεία που σημειώθηκαν στην ενημερωμένη ανασκόπηση περιελάμβαναν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, ψυχολογική δυσφορία, συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, καταθλιπτικές συμπεριφορές, και καταστάσεις πανικού, αλλεργικές ασθένειες, αντίσταση στην ινσουλίνη, οδοντική τερηδόνα και διαβρωτική φθορά των δοντιών. 
Επιπλέον οι έφηβοι με χαμηλότερους βαθμούς, χαμηλή γονική παρακολούθηση ή κακές επιρροές από τους συνομηλίκους τους έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ED.
Ένας εύλογος μηχανισμός για τις επιπτώσεις των ED στην υγεία και τη συμπεριφορά έχει αποδοθεί στην καφεΐνη. 
Η καφεΐνη, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και άλλα συστατικά με διεγερτικές ιδιότητες, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία των παιδιών και των νέων.
Αυτό το έγγραφο διευρύνει τη βάση τεκμηρίωσης ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και νέους θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική, συμπεριφορική, εκπαιδευτική και γενική υγεία τους. 
Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης EDs και παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ρυθμιστική πολιτική και περιορισμό της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών μεταξύ των παιδιών και των νέων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων και του περιορισμού της άμεσης διαφήμισης σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033350623003189?via%3Dihub
Αναφορά: C. Ajibo, A. Van Griethuysen, S. Visram, A.A. Lake, Consumption of energy drinks by children and young people: a systematic review examining evidence of physical effects and consumer attitudes, Public Health, 2024, ISSN 0033-3506, https://doi.org/10.1016/j.puhe.2023.08.024.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Μιτοχόνδρια: Τα εργοστάσια Παραγωγής Ενέργειας του Οργανισμού μας

Μιτοχόνδρια: Τα εργοστάσια Παραγωγής Ενέργειας του Οργανισμού μας
To 90% της ενέργειας στον οργανισμό παράγεται στα μιτοχόνδρια. Αν έχετε λειτουργικά μιτοχόνδρια το σώμα έχει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε.
Διαταραχές στη λειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγούν σε:
- Διαβήτη
- Αυξημένο σωματικό βάρος 
- Αυξημένο ρυθμό γήρανσης 
- Εκφυλισμό του νευρικού συστήματος 
- Καρδιαγγειακή νόσο 
- Καρκίνο 
Νοσήματα όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνδέονται με διαταραχές στη λειτουργία των μιτοχονδρίων[1][2][3]. 
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:
  • Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. 
  • Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα. 
  • Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία 
  • Γενετική προδιάθεση 
  • Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση) με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).
Η διαταραχή της παραγωγής ενέργειας στα μιτοχόνδρια είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Alexis Diaz-Vegas et al. Endocrine Reviews 2020.   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία δεν μπορούσε να μετρηθεί στην κλινική πράξη. Οι συστάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων γινόταν εμπειρικά με τη χορήγηση κυρίως του συνενζύμου Q10. Το συγκεκριμένο συνένζυμο ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα 30 και πάνω μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την βέλτιστη λειτουργία των μιτοχονδρίων.    
Μέτρηση Μεταβολιτών στα Μιτοχόνδρια
Οι μεταβολομικές αναλύσεις ανιχνεύουν το επίπεδο δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων. Μετρούν τους μεταβολίτες, τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια[4].
Η μέτρηση των μεταβολιτών επιτρέπει την ιατρική παρέμβαση και θεραπεία σε πραγματικό χρόνο.
Εικόνα 3: Μεταβολικά μονοπάτια και κύκλος παραγωγής ενέργειας. Τα θρεπτικά στοιχεία (Λίπη, Υδατάνθρακές, Πρωτεΐνες) μετατρέπονται σε ενέργεια ακολουθώντας μια προκαθορισμένη σειρά αντιδράσεων (μεταβολικό μονοπάτι). Σε κάθε βήμα, παράγονται μεταβολίτες (με μπλε χρώμα). Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταβολές είναι απαραίτητη η παρουσία μικροθρεπτικών συστατικών (με γκρι χρώμα), σε επαρκή ποσότητα. 
Μεταβολικές αναλύσεις παρέχουν στοιχεία για τη συμμετοχή των μιτοχονδρίων σε χρόνιες ασθένειες όπως:
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Διαβήτης
Μυασθένεια
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Νοσήματα του θυρεοειδούς
Φλεγμονώδης νόσος του Εντέρου (Crohn και ελκώδης κολίτιδα)
Καρκίνος
Ψωρίαση
Μεταβολικό σύνδρομο
Δυσλιπιδαιμία
Διαβήτης 
Παχυσαρκία
Λύκος
Σύνδρομο Sjogren
Σκληροδερμία
Καθώς και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 
Κατά την τελευταία τριετία, έχουμε παρατηρήσει σημαντική αλλαγή σε δείκτες που συνδέονται με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 
Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δείκτες που ανιχνεύουν δυσκολία του οργανισμού να διορθώσει κυτταρικές βλάβες (αυξημένη οξείδωση).
Αυτό οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως:
Στη  μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Η εργασία από το σπίτι και οι πολλές ώρες ακινησίας, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με μισή ώρα περπάτημα μια φορά την ημέρα.
Τη γενικά χαμηλότερη ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους, σε σχέση με τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος[5].
Την αύξηση του ψυχογενούς στρες κατά το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας και των αλλαγών που έχουν επέλθει στη ζωή μας.
Την αυξημένη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αλκοόλ.
Την αυξημένη ανάγκη για αντιοξειδωτικά και τη συσσώρευση ελλείψεων λόγω των παραπάνω.
8 Τρόποι να Βελτιώσετε τη Λειτουργία των Μιτοχονδρίων Σας
1. Να εκτίθεστε στο ηλιακό φως όσο περισσότερο γίνεται. 
Ακόμη και με τα ρούχα και το χειμώνα. 
Η υπέρυθρη ακτινοβολία διαπερνά τα ρούχα και αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης στα μιτοχόνδρια.
Η μελατονίνη υπάρχει στον οργανισμό στο νευρικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια. 
Στο νευρικό σύστημα βοηθάει στην έλευση του ύπνου. 
Στα μιτοχόνδρια λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. 
2. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και τα τηγανητά. 
Περιέχουν οξειδωμένα φυτικά έλαια, σπορέλαια, βαμβακέλαια, πολύ ζάχαρη και συντηρητικά που δηλητηριάζουν τα μιτοχόνδρια σας.
3. Να κοιμάστε επαρκώς 7-8 ώρες και να φροντίζεται να κάνετε επαρκή βαθύ ύπνο. 
Ο βαθύς ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μιτοχονδρίων. 
Κατά τον ύπνο διορθώνονται τα μιτοχόνδρια, ρυθμίζεται το ορμονικό σύστημα, οι βιολογικοί ρυθμοί του οργανισμού και η λειτουργία του ανοσοποιητικού. 
Το αλκοόλ και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες μειώνουν το βαθύ ύπνο και μειώνουν την απόδοση των μιτοχονδρίων. 
Το αλκοόλ για παράδειγμα διευκολύνει την έλευση του ύπνου. 
Μειώνει όμως τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και προκαλεί βλάβη στα μιτοχόνδρια. 
Την επόμενη μέρα το σώμα για να λειτουργήσει αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης και έτσι διαταράσσεται η λειτουργία του οργανισμού συνολικά. 
4. Η φυσική άσκηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσετε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Ιδανικά 2 φορές την εβδομάδα έντονη άσκηση και κάποιας μορφής ήπιας κίνησης τις υπόλοιπες μέρες, επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. 
Η υπερβολική άσκηση -αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση λειτουργεί ως στρες για το σώμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις.
5. Η περιοδική νηστεία αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης και αναδόμησης των μιτοχονδρίων (biogenesis and remodelling). 
Η συνεχής πρόσληψη τροφής απορυθμίζει τα μιτοχόνδρια και μειώνει την ικανότητα τους να εναλλάσσουν πηγή καυσίμου μεταξύ λίπους και σακχάρων. 
Ιδανικά τα μιτοχόνδρια πρέπει να μπορούν να εναλλάσσουν πηγή καυσίμου. 
Μετά από ένα γεύμα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν ευχερώς τη γλυκόζη ενώ το πρωί μετά από τη βραδινή νηστεία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λίπος ως καύσιμο.
6. Να καταναλώνετε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλό βαθμό επεξεργασίας, όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα φρούτα, το μέλι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί που έχουν μουλιάσει, το λάδι ελιάς, τα κατσικίσια γαλακτοκομικά και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, μηλόξυδο, ξυνολάχανο, ελιές σε άλμη, τυριά ωρίμανσης).
7. Να πίνετε αρκετό νερό και να καταναλώνεται φυσιολογικές ποσότητες αλατιού. 
Τόσο το λίγο αλάτι όσο και το πολύ είναι πρόβλημα για τον οργανισμό. 
Όλες οι χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας γίνονται πάνω στο νερό.
Το νερό είναι ίσως η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει. 
Για να μπορέσει όμως το σώμα να διαχειριστεί το νερό χρειάζεται αλάτι.
Εφόσον κάποιος προσλαμβάνει αρκετό νερό η περίσσια αλατιού αποβάλλεται με τα ούρα. 
Το πρόβλημα με αλάτι και το νερό είναι να καταναλώνει κανείς πολύ αλάτι χωρίς να πίνει νερό ή να πίνει πολύ νερό χωρίς να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες αλατιού.
8. Να είστε κοινωνικά δραστήριοι. 
Η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μειώνει το στρες και βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία.
Ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού στα μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας, βοηθάει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στη βελτίωση της πορείας στη πλειοψηφία των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.
Η χρήση μεταβολομικών αναλύσεων για τον εντοπισμό των ελλείψεων και των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων.
Το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
Τα στοιχεία από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δείκτες που αναλύονται μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων, καθοδηγούν τη διαμόρφωση της αγωγής και της διατροφής του κάθε ασθενούς. 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις οδηγούν σε βελτίωση των δεικτών υγείας και της πορείας προβλημάτων υγείας όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η λιπώδης διήθηση, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Bruce Lipton - "Να θυμάστε πως το μυαλό σας είναι ένας κήπος και οι σκέψεις σας είναι οι σπόροι. Ό,τι φυτέψετε θα θερίσετε!"

Είσαι Δημιουργός!
Τι σπέρνουμε στο μυαλό μας;
Και μας λέει ο dr. Bruce  Lipton:
"Να θυμάστε πως το μυαλό σας είναι ένας κήπος και οι σκέψεις σας είναι οι σπόροι. 
Ό,τι φυτέψετε θα θερίσετε!"

Για αυτό ας  καλλιεργούμε μια νοοτροπία θετικότητας, 
ανάπτυξης και ατελείωτων δυνατοτήτων.
Η λειτουργία του μυαλού μας είναι να δημιουργεί συνοχή μεταξύ των πεποιθήσεων μας και της πραγματικότητας που βιώνουμε. 
Τι δημιουργούμε λοιπόν;
Και πώς θα ήταν η ζωή μας αν μαθαίναμε ότι είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι μας έχουν διδάξει ποτέ;
Και πώς θα ήταν η ζωή μας αν μαθαίναμε ανα μαθαίναμε τη βιολογία της πίστης, η οποία απελευθερώνει τη δύναμη της συνείδησης, της ύλης και των θαυμάτων;
Και μας λέει χαρακτηριστικά ο Gregg Braden για τη βιολογία της πίστης και τον  dr. Bruce  Lipton:
 "O dr. Bruce  Lipton με ύφος τόσο προσιτό όσο και ουσιαστικό,  δεν προσφέρει τίποτα λιγότερο από τον πολυπόθητο "χαμένο κρίκο" μεταξύ ζωής και συνείδησης. 
Με αυτόν τον τρόπο, απαντά στα παλαιότερα ερωτήματα και λύνει τα βαθύτερα μυστήρια του παρελθόντος μας. 
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η θεωρεία του για "Βιολογία της Πίστης" θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την επιστήμη της νέας χιλιετίας.
 επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Από το φαρμακείο της φύσης...βότανα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος!

Η παραδοσιακή ιατρική είναι το άθροισμα των γνώσεων,
των δεξιοτήτων και των πρακτικών που βασίζονται στις θεωρίες,
τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες των γηγενών κατοίκων διαφορετικών πολιτισμών, εξηγήσιμες ή μη, που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της υγείας, όπως στην πρόληψη,
στη διάγνωση,
στη βελτίωση ή στη θεραπεία σωματικών και ψυχικών ασθενειών. 
Ορισμένα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής υποστηρίζονται από τεράστιους όγκους βιβλιογραφίας και αρχεία με τις θεωρητικές έννοιες και τις πρακτικές δεξιότητες, πολλά από τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά μέσω της λεκτικής διδασκαλίας. 
Μέχρι σήμερα, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να βασίζεται στη δική του παραδοσιακή ιατρική για να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
Όταν υιοθετείται εκτός της παραδοσιακής κουλτούρας της, η παραδοσιακή ιατρική αναφέρεται συχνά ως "συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική" - thalia/ntina
.................
         #. Από το φαρμακείο της φύσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι:
-. για το κρυολόγημα και το συνάχι συνιστώνται: βρασμένο λεμόνι με μέλι και λίγο σκόρδο.
-. επίσης αλατόνερο-θαλασσόνερο για καθαρισμό της μύτης
-. γαργάρα με φασκόμηλο που ανακουφίζει το λαιμό και είναι καλό αντισηπτικό.
-. ακόμη το φασκόμηλο και ο σαμπούκος/κουφοξυλιά βοηθούν στη υποχώρηση του κρυολογήματος και της γρίπης/αφέψημα φύλλων 20-25gr σε 1 λίτρο νερό, πίνουμε 2-3 φλιτζάνια ροφήματα την ημέρα.
-. ενίσχυση του οργανισμού/ανοσοποιητικού έναντι κρυολογήματος, γρίπης κ. ά. με εχινάκεα και πρόπολη αλλά και συμπληρώματα διατροφής - μουρουνέλαιο, βιταμίνες C και Ε και ψευδάργυρο...
-. άμεση ανακούφιση στην καταρροή και γενικά στις ασθένειες του αναπνευστικού προσφέρουν τα αιθέρια έλαια πεύκου και ευκαλύπτου, με εισπνοές ή εντριβές ή εισπνοές ατμών από βρασμένα φύλλα ευκαλύπτου βοηθούν στην αποσυμφόρηση του βλεννογόνου της μύτης.
-. επίσης λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και αγριοκυπαρισσιού σ’ ένα μπολάκι νερό, όπως πάνω στο καλοριφέρ, ανακουφίζουν το αναπνευστικό και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα. - Νικόλας Σαμαρίδης, Ν.D
Φυσικοπαθητικός – Βοτανολόγος, Α.Π.Θ.
Σημ : Καμιά οδηγία παραδοσιακής χρήσης βοτάνων δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή!
Σημειώσεις:
– Πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
– To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
– Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας ,ειδικά με τα αιθέρια έλαια.
– Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
– Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
– Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
– Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία.
Θα τις συναντήσουμε μέχρι και στο Μαγεμένο Βουνό του Thomas Mann,όπου με την ανεπανάληπτη οξυδέρκειά του περιέγραφε τις θεραπείες με βάση τις ρητίνες κωνοφόρων που έκαναν ασθενείς με αναπνευστικές παθολογίες στα σανατόρια των Άλπεων.
Έτσι...
σε περιπτώσεις λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, βράζω μικρή ποσότητα από αρτεμισία, 
λεβάντα και πευκοβελόνες σε 5 λίτρα νερό - στη συνέχεια, βάζω την πετσέτα πάνω από το κεφάλι μου και εισπνεύω βαθιά. 
Οι πτητικές αρωματικές ουσίες που απελευθερώνονται από το αφέψημα των ιαματικών βοτάνων καθαρίζουν τις ρινικές διόδους και αποσυμφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, και όλα αυτά χωρίς παρενέργειες.  - δες τε εδώ: Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη
 περισσότερες πληροφορίες για τις εισπνοές βοτανικών και βαλσαμικών ατμών
-. αρτεμισία/Artemisia annua, είναι ένα πανίσχυρο βότανο με πλήθος φυτοθρεπτικών και φυτοθεραπευτικών συστατικών και με ισχυρές ιδιότητες και δράσεις!
ανάμεσα στα συστατικά της θα βρούμε και την πολύτιμη artemisinin, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις - εμποδίζει τις φλεγμονές να γίνουν ανεξέλεγκτες,
αντιελονοσιακές - πρόκειται για ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κατά της ελονοσίας,
αντικαρκινικές - σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική η Artemisia annua καταστρέφει έως και το 98% των καρκινικών κυττάρων σε μόλις 16 ώρες και
αντιμικροβιακές ιδιότητες - ισχυρότατο ίαμα για λοιμώξεις του αναπνευστικού συσστήματος!
Για τις μελέτες της σχετικά με την αρτεμισία, όπως αναφέρω εδώ: Χρήση βοτάνων στην παραδοσιακή μας ιατρική, η Κινέζα γιατρός Tu Youyou κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2015, εργαζόμενη πάνω σto φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της ελονοσίας.

* βαλσαμικές ουσίες - οι  φυτικές ελαιώδεις και ρητινώδεις ουσίες με φαρμακευτικές ή αρωματικές ιδιότητες για ανάλογες χρήσεις

Σημειώσεις:
– Πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
– To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
– Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας ,ειδικά με τα αιθέρια έλαια.
– Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
– Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
– Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
– Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική - μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών. 
Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, 
αιθέρια έλαια, 
φυτοστερόλες, 
βιταμίνες
- περιέχουν πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από το χυμό λεμονιού και οκτώ φορές περισσότερη από το χυμό πορτοκαλιού, 
προβιταμίνες, 
μέταλλα
και αντιοξειδωτικά. 
Μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των παθήσεων του χειμώνα χάρη στις αντιβακτηριακές, 
αντισηπτικές, 
αποχρεμπτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες.

Τα παρασκευάσματα από βελόνες κωνοφόρων προάγουν την αναζωογόνηση του οργανισμού μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 
Η θεραπευτική δράση αυτής της φυσικής θεραπείας είναι γνωστή στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, η οποία χρησιμοποιεί τις βελόνες κωνοφόρων για τη θεραπεία του κρυολογήματος από την αρχαιότητα. 
Ειδικά για τις πευκοβελόνες, οι ευεργετικές ιδιότητες και τυχόν αντενδείξεις τους συζητούνται έντονα στην παραδοσιακή αλλά και στην κλασική ιατρική. 
Χρησιμοποιούνται ήδη, για τη θεραπεία δεκάδων παθήσεων και οι ιδιότητές τους εκτιμώνται πάρα πολύ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πευκοβελόνες χρησιμοποιούνται για κρυολογήματα και φλεγμονώδεις καταστάσεις, διότι όπως όλες οι βελόνες των κωνοφόρων έχουν, πρώτα απ' όλα, ισχυρές αντισηπτικές, 
ενδυναμωτικές και ιαματικές/θεραπευτικές
ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό με άλλες λαϊκές και φαρμακευτικές θεραπείες.
Και βέβαια τα οφέλη τους οφείλονται στη χημική τους σύνθεση. 
Οι νεαρές πευκοβελόνες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συστατικά:
βιταμίνη C,
βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
βιταμίνη Ε,
την σπάνια βιταμίνη Κ 
βιταμίνη P - τα γνωστά μας φλαβονοειδή,
καροτίνη, 
ισχυρότατα terpenes, όπως alpha-pinene, 
carene, 
myrcene...
tannins,
ελαϊκό, βενζοϊκό και στεατικό οξύ,
ασβέστιο,
φώσφορο,
χαλκό και μαγγάνιο,
σίδηρο και ψευδάργυρο,
μαγνήσιο,
κοβάλτιο.
Επιπλέον, οι πευκοβελόνες περιέχουν τεράστια ποσότητα αιθέριου ελαίου, το οποίο έχει υψηλότατη φαρμακευτική αξία.
Πεύκο: το ιερό δέντρο
Στην αρχαία Ελλάδα, το πεύκο ήταν αφιερωμένο στη Ρέα, τη Μεγάλη Μητέρα, τη μητέρα των Θεών, στον Διόνυσο και στον Άττι. 
Γι' αυτούς ήταν η αναπαράσταση του όλου που περιελάμβανε τα ζεύγη των αντιθέτων. 
Ο Βιργίλιος, 
ο Οβίδιος και ο Πλίνιος το θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας, πίστης και γενναιοδωρίας, καθώς ήταν αειθαλές δέντρο.
Ήταν επίσης σύμβολο της αθανασίας και της αιωνιότητας. 
Και βέβαια το αφέψημα από πευκοβελόνες χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.
Η χρήση του προωθήθηκε κυρίως από τους ταοϊστές ιερείς, οι οποίοι πίστευαν ότι έκανε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο. 
Στο διάβα της ιστορίας λοιπόν και στους μακρινούς χρόνους των εξερευνήσεων σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών προς το Βορρά και τη Σιβηρία, οι εξερευνητές και οι ναυτικοί συνήθιζαν να πίνουν αφέψημα από βελόνες κωνοφόρων για να διατηρούν τη σωματική τους δύναμη και να προλαμβάνουν το σκορβούτο. 
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, η ρητίνη του συμβόλιζε την αθανασία και την αγνότητα, το κλειστό κουκουνάρι θύμιζε την αγνότητα και το ανοιχτό τη γονιμότητα.
Ιστορικές πηγές υποστηρίζουν ότι το 1536, ο εξερευνητής Jacques Cartier έβαλε τους άνδρες του να πίνουν το αφέψημα ως αντίδοτο κατά του σκορβούτου. 
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιωτικοί γιατροί έκαναν εκτεταμένη χρήση αφεψημάτων από βελόνες κωνοφόρων και το συνταγογραφούσαν στους στρατιώτες ως ποτό για την αύξηση της αντοχής του οργανισμού. 
Η μπύρα που παρασκευάζεται από βελόνες κωνοφόρων προφύλαξε για αιώνες τους κυνηγούς και τους ψαράδες στα βουνά Altai, 
στη Σιβηρία και στις κρύες ερημιές της βόρειας Ρωσίας από πολλές ασθένειες.
Σήμερα περίτεχνες μέθοδοι εξαγωγής, ειδικά στη Ρωσία, των βιολογικά ενεργών ουσιών που περιέχονται στις βελόνες πεύκου και ερυθρελάτης αποτελούν τη βάση για συμπληρώματα και για δισκία από πάστα βελόνων κωνοφόρων.
Οι δε πευκοβελόνες είναι μία από τις λίγες λαϊκές θεραπείες, των οποίων η αποτελεσματικότητα αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται ενεργά από την επίσημη ιατρική. 
Με τη μία ή την άλλη μορφή, οι φρέσκες και οι αποξηραμένες βελόνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία
-. κρυολογημάτων και των συμπτωμάτων του όπως - 
ο βήχας, 
η καταρροή, 
η αμυγδαλίτιδα, 
η τραχειίτιδα και βρογχίτιδα, 
οι οξείες λοίμωξη του αναπνευστικού
η γρίπη,
-. γυναικολογικών φλεγμονών - οι πευκοβελόνες βοηθούν στις μυκητιασικές λοιμώξεις και στις βακτηριακές παθήσεις του γεννητικού και ουροποιητικού τομέα σε άνδρες και γυναίκες,
-. ασθενειών της στοματικής κοιλότητας - ουλίτιδα, 
στοματίτιδα, 
τερηδόνα, 
περιοδοντική νόσος
-. διαταραχών του πεπτικού συστήματος - γαστρίτιδα και έλκη, 
χολοκυστίτιδα και παγκρεατίτιδα,
-. καρδιαγγειακών παθήσεις - οι πευκοβελόνες έχουν ισχυρή προληπτική και θεραπευτική επίδραση στην αθηροσκλήρωση, 
την υπέρταση, 
την καρδιακή ανεπάρκεια, 
την κακή ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
-. διαταραχών των αρθρώσεων - αρθρίτιδα, 
αρθροπάθεια/οστεοαρθρίτιδα, 
οστεοχονδρόζη και ριζίτιδα -λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, οι πευκοβελόνες ανακουφίζουν από το πρήξιμο των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση και ανακουφίζουν από τον πόνο. 
-. ασθενειών του νευρικού συστήματος - οι βιταμίνες Β, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στις βελόνες, συμβάλλουν στη βελτίωση της ευεξίας,
οι δε καταπραϋντικές τους ιδιότητες βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της αϋπνίας και των συναισθηματικών διαταραχών, του στρες και της κατάθλιψης!!!
συνεχίζεται........
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia/ntina - botanologia.gr
ας θυμηθούμε:

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα!
Και ναι, τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας, 
γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας  διατηρούν υγιείς.
Και όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα σταματήσω να λέω, η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
το μοτο μου είναι: “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
Και όπως σας έλεγα στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. “Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας  πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα” 
και συνεχίζω:
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων
βασιλικός - 
στα pesto μας
σε όλες τις σάλτσες ντομάτας, 
σε όλες τις ντοματόσουπες,
στους χυμούς ντομάτας, 
στα πιάτα μας πατάτας, 
στις γαρίδες, 
στο κρέας, 
στα πουλερικά, 
στα ζυμαρικά, 
στο ρύζι, 
πιάτα με αυγά, αλλά και στις φράουλες!
φύλλα δάφνης - 
σε σούπες, 
σε μαρινάδες κρέατος και πουλερικών, 
σε ζωμούς,
στις φακές
τσίλι - 
στη φασολάδα,
στο κρέας, 
στα πουλερικά, 
στα οστρακοειδή, 
σε πιάτα μας με ντομάτες,
κόλιανδρος -
σε σούπες, 
σε σαλάτες, 
σε θαλασσινά, 
σε μακαρονάδες
άνηθος - 
σε σαλάτες, 
σε σάλτσες, 
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια, 
σε ξινές κρέμες, 
σε πιάτα με τυρί,
σε πιάτα μας με πατάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες!
μάραθος - 
σε σάλτσες, 
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια, 
σε σαλάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες
σκόρδο - 
σε σούπες, 
σε σάλτσες, 
σε ζυμαρικά, 
στο κρέας, 
στο κοτόπουλο, 
στα οστρακοειδή, 
στην σκορδαλιά,
στην αλιάδα,
στο τζατζίκι,
στο ψωμί,
στα γεμιστά,
στις φακές!
τζίντζερ - 
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζωμούς!
μαντζουράνα - 
στο κρέας, 
στα πιάτα με ψάρια, 
σε πιάτα μας με αυγά, 
σε πιάτα μας με τυριά, 
σε σούπες,
στις φακές!
μαϊντανός - 
σε όλες μας τις σαλάτες,
στα pesto μας
στα πιάτα μας με αυγά, 
στα ζυμαρικά, 
στα πιάτα μας με ρύζι, 
στον αρωματισμό του βουτύρου μας,
σε όλες σχεδόν τις σάλτσες μας, 
στα θαλασσινά, 
σε όλα σχεδόν τα πιάτα μας λαχανικών!
δεντρολίβανο - 
στα ψάρι, 
στα πουλερικά, 
στο κρέας, 
στο ψωμί, 
σε σάλτσες,
σε σούπες,
στα ρεβίθια!
και δεν ξεχνάμε πως η κατανάλωση βοτάνων είναι πολύτιμη, διότι προστατεύει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, λόγω των ισχυρότατων ιδιοτήτων και δράσεών τους!
-. σκόρδο,
-. λιναρόσπορος,
-. τριγωνέλλα 
-. κρεμμύδια, 
-. δυόσμος
-. ρίγανη,
-. φασκόμηλο και πολλά άλλα βότανα είναι πάντα εδώ για να μας ευφραίνουν και να μας προστατεύουν!!!
Και όταν μαγειρεύουμε με βότανα θυμόμαστε:
-. πως τα φρέσκα και προσφάτως αποξηραμένα βότανα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα βότανα
-. πως τα αποξηραμένα βότανα μετά από 12 μήνες χάνουν και τις ιδιότητές τους και τη γεύση και τα αρώματά τους!
-. πως τα αποξηραμένα βότανα έχουν πιο έντονο άρωμα από τα φρέσκα
-. πως ο γενικός κανόνας είναι, ένα/1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ίσον με τέσσερα/4 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βότανο.
-. πως προσθέτουμε τα περισσότερα βότανα στο τέλος του μαγειρέματος, εκτός από τα ανθεκτικά όπως το δεντρολίβανο, που τα προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος
-. πως κάποια βότανα όπως τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε  καθώς σερβίρουμε, για να διατηρήσουμε κάποιες από τις βιταμίνες τους, όπως η βιταμίνη C που καταστρέφονται με το μαγείρεμα
-. πως ορισμένα βότανα δεν τρώγονται, όπως τα φύλλα δάφνης, για αυτό πριν σερβίρουμε τα βγάζουμε!
στα άρθρα μου αυτά: https://botanologia.gr/tag/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/
αναφέρω τους λόγους που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα βότανα στη διατροφή μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi-4/

όταν με ρώτησαν τι συζητούσαν ο Μπρόιερ και o Νίτσε στο περίφημο βιβλίο του irvin yalom θυμήθηκα το απόσπασμα...

Μπρόιερ: "Πιστεύω πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να επιλέξει ακούσια  την αρρώστια, επιλέγοντας έναν τρόπο ζωής που δημιουργεί πιέσεις.. όταν αυτές οι πιέσεις μεγαλώνουν ή χρονίζουν αρκετά, θέτουν σε κίνηση με τη σειρά τους κάποιο ευαίσθητο σύστημα οργάνων- στην περίπτωση της ημικρανίας το αγγειακό σύστημα. 
Άρα όπως βλέπετε μιλώ για έμμεση επιλογή. 
Δεν προτιμάμε ούτε επιλέγουμε, με τη στενή έννοια μια πάθηση.
Επιλέγουμε όμως την ψυχική πίεση- και η ψυχική πίεση είναι αυτή που επιλέγει την αρρώστια!!!
Η ψυχική πίεση επομένως είναι ο εχθρός μας, και ο ρόλος μου ως γιατρού σας, είναι να σας βοηθήσω να μειώσετε τις πιέσεις στη ζωή σας!"
Irvin Yalom - όταν έκλαψε ο Nietzsche 
thalia
σελ. 152
νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε την εννοιολογική διαφορά των λέξεων ακούσια και εκούσια - για όποιον δεν γνωρίζει: 
ακούσια - άθελα, χωρίς τη θέλησή μου, 
 κατά λάθος ή τυχαία
εκούσια -με τη θέλησή μου 

Ισχυρότατο οξύμελι με μανταρίνια και κράταιγο και οι τρόποι χρήσης του

Το οξύμελι μου είναι μια  συνδυαστική δύναμη των πανίσχυρων ιδιοτήτων και δράσεων των πρώτων υλών του.
Ο συνδυασμός των υλικών μου, για να ετοιμάσω το οξυμέλι μου, δημιουργεί μια πανίσχυρη προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό, έναντι πολλών μικροβιακών λοιμώξεων και είναι αυτονόητο ότι ενισχύει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το “μητρικό” μου ποτό μπορώ να δημιουργήσω πολλά ροφήματα βοτάνων, όπως να το προσθέσω στα εγχύματα και στα αφεψήματά μου,
μπορώ να το προσθέσω σε σαλάτες,
σούπες και σάλτσες αλλά και σε smoothies φρούτων και λαχανικών και
βέβαια μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν ίαμα σε περιόδους και εποχές λοιμώξεων, για πρόληψη και θεραπεία!!!
-. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μια αγαπημένη μου συνταγή...
read more:https://botanologia.gr/ischyrotato-oxymeli-me-mantarinia-kai-krataigo-kai-oi-tropoi-chrisis-toy/

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

και ναι, είναι η εποχή για πορτοκάλι γλυκό

είναι η εποχή του και αν δεν φτιάξουμε τώρα τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού με τα πολύτιμα εσπεριδοειδή μας πότε θα τα φτιάξουμε?
λοιπόν, ξεκινάω με το πορτοκάλι μου, το υπέροχο!
θα χρειαστώ
6 μεγάλα πορτοκάλια - περίπου 1,5 κιλό
1,5 κιλό μαύρη ρευστή ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι ...
και
-. πλένω  πολύ καλά και τρίβω ελαφρά με τον τρίφτη χειρός τα πορτοκάλια μου και τα βάζω να βράσουν ολόκληρα σε αρκετό νερό για 10 λεπτά.
-χύνω το πρώτο νερό, ξαναβάζω ζεστό νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνω τη διαδικασία 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια μου
-. το βράσιμο το κάνω για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια και να μαλακώσουν, γιατί αν δεν μαλακώσουν όταν μπουν στο σιρόπι, θα σκληρύνουν περισσότερο και βέβαια αν παραβράσουν θα γίνουν μαρμελάδα και όχι γλυκό!!!
-. δοκιμάζω ένα κομματάκι φλούδας για να ελέγξω την πικράδα του, αν είμαι ικανοποιημένη στραγγίζω και προσθέτω κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. 
-. μεταφέρω σε σουρωτήρι και αφήνω να κρυώσουν.
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να
λιώσει η ζάχαρη
-. συνεχίζω το βράσιμο για 10' 
-. κόβω τα πορτοκάλια στα τέσσερα και αφαιρώ τυχόν ίνες ή κουκούτσια.
-. προσθέτω τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζω για 5΄ακόμα
-. αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να "σταθούν" για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να βγάλουν τα πορτοκάλια μου τους χυμούς τους!
-. φέρνω πάλι σε θερμοκρασία βρασμού και
-. βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει,
-. προσθέτω το χυμό του λεμονιού,
-. απομακρύνω από τη φωτιά και
-. τοποθετώ το γλυκό μου στα βάζα μου!
                                  κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

όταν με ρώτησαν είπα πως ο dr. Tony Nader's Purpose έχει πει...

"Απλά αφήστε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί μέσα σας, 
αφαιρέστε το άγχος και την πίεση, και η φύση σας είναι να είστε τέλειοι,
η φύση σας είναι να είστε ευτυχισμένοι, 
η φύση σας είναι να είστε υγιείς."
     Οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα που αμφισβητούν την ύπαρξή τους και η σημαντικότερη αναζήτηση στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να βρει και να κατανοήσει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Τα βότανα, τα μπαχαρικά, αλλά και τα αράπικα φιστίκια επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου μας

Η καθημερινή προσθήκη 28gr φιστικιών την ημέρα ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, έναν δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Penn State. 
Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, επιστήμονες διατροφολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις μικρών αλλαγών στη μέση δυτική διατροφή και διαπίστωσαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρόβια και ναι-ναι, είναι πολύ περισσότερα από εμάς. 
Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, έχουμε συνάψει ανακωχή με πολλά από αυτά και όχι μόνο ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε επινοήσει τρόπους να είμαστε χρήσιμοι ο ένας στον άλλον - αυτό που είναι γνωστό ως συμβίωση. 
Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν κανονικά μέσα και πάνω μας και οι οποίοι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για εμάς.
Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου είναι μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό μας σωλήνα.
Τα βακτήρια εκεί μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
"Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία", δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State - κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η έρευνα της dr. Kris-Etherton αποκάλυψε πώς συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο, 
των ξηρών καρπών,
των βοτάνων και των μπαχαρικών, ακόμη και του βόειου κρέατος - μπορούν να προάγουν την υγεία μας και την ευεξία μας.
Για τη μελέτη των φιστικιών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, η dr. Penny Kris-Etherton και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιπτώσεις του τσιμπολογήματος 28gr φιστικιών την ημέρα, σε σύγκριση με ένα σνακ με υψηλότερους υδατάνθρακες - κράκερς και τυρί.
Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια παρουσίασαν αυξημένη αφθονία των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων που συνδέονται με τον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την ανοσολογική λειτουργία.
Στη μελέτη για τα βότανα και τα μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μειγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, 
τζίντζερ, 
κύμινο, 
κουρκουμά, 
δεντρολίβανο, 
ρίγανη, 
βασιλικό και θυμάρι,
στην ελεγχόμενη διατροφή των συμμετεχόντων που διέτρεχαν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η ομάδα εξέτασε τρεις δόσεις, περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μεσαίες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
"Είναι ένα τόσο απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν", δήλωσε η Kris-Etherton.
"Η μέση δυτική διατροφή απέχει πολύ από την ιδανική, οπότε νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή τους.
Επίσης η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του νατρίου στη διατροφή, καθώς αρωματίζοντας τα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά γίνονται πιο εύγευστα και νόστιμα! 
Και είναι γνωστό πως η γεύση είναι ένα κορυφαίο κριτήριο για το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τα τρόφιμα που επιλέγουν".

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλομορφίας αντιμετωπίστηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος.
Ωστόσο, η Kris-Etherton επισημάνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις.
Η ίδια δήλωσε: "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία".
       μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia -