Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Βότανα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έρευνες για την ασφάλεια των φαρμακευτικών βοτάνων στην εγκυμοσύνη βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους.
Έτσι οι πληροφορίες που έχουμε καλύπτουν έναν μικρό αριθμό φαρμακευτικών βοτάνων.
Τα διατροφικά βότανα σαν μέρος της διατροφής μας είναι ασφαλή.
Τα φαρμακευτικά βότανα όμως, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, κυρίως όταν παίρνουμε άλλα φάρμακα – η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων ταυτόχρονα με συμβατικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις με ανεπιθύμητες παρενέργειες – όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν πρέπει να τα δώσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους από όλες οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.
Τα φαρμακευτικά βότανα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού,
τη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας,
τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού,
τη μείωση του κινδύνου αποβολής,
τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος...

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές

Πολλές φορές ακούμε για το pH του αίματός μας, για όξινες τροφές, για αλκαλικές τροφές και αναρωτιόμαστε,ειδικά για το pH,
-τι να είναι;
Λοιπόν το pH  τα αρχικά των λέξεων Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος!
και για το αίμα μας πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι!
και εδώ βρίσκεται το μυστικό αλλά και η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου οργανισμού,-που είναι η
ικανότητά του να ρυθμίζει το ph του!
Και το κάνει με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με την πνευμονική λειτουργία και τους νεφρούς!
Η κλίμακα του pH στους 25 °C, κυμαίνεται από 0 έως 14 και
διαλύματα που έχουν τιμή pH μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα,
ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά
τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. 
η κλίμακα του pH του αίματός μας είναι:
7,35 – 7,45 για την ανθρώπινη ζωή!!!
λεπτότατη ισορροπία....

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα και γιατί

Φρούτα και λαχανικά
Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και τους χειμερινούς μήνες το σώμα μας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να διατηρήσει την καλή του υγεία.
“Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της καλής διατροφής , όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό μας σύστημα”, –  Karen Ansel, σύμβουλος διατροφής , εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και συγγραφέας.
Και βέβαια οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται καλά κρυμμένα σε μυστικά κουτάκια αλλά βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας – στις τροφές που τρώμε.
Η βιταμίνη Α ,
η βιταμίνη Β1 ,
η βιταμίνη Β6 ...

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Βιταμίνη Κ για την προστασία του σκελετικού μας συστήματος και για ισχυρότατα οστά

Βιταμίνη Κ
Υψηλή διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με υγιέστερο και ισχυρότερο σκελετικό σύστημα,με ισχυρότερες ιδιότητες των οστών και με μέγιστη οστική πυκνότητα εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος.
Η οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και η αναμενόμενη αντιμετώπισή της θα επιφέρει μεγάλα οφέλη τόσο για τα άτομα όσο και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.
Τα αποτελέσματα πάρα πολλών μελετών έχουν δείξει πως η πρόσληψη βιταμίνης Κ μέσα από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπολασμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων,την πρόληψη της οστικής απώλειας και της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης εμφανίστηκε συνεργική επίδραση όταν η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμπληρώθηκαν ταυτόχρονα....

Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.

Παντζάρια, καρότα, σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια ,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-rapanakia-selinorizes-oi-polytimes-rizes-toy-cheimona/

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.

Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.
αβοκάντο,
γιασεμί, για την υγεία και την ομορφιά του πρόσωπό μας και  μία λοσιόν με αγγούρι, χυμό λεμονιού και ροδόνερο.
Μία μάσκα υγείας και ομορφιάς φτιαγμένη από εμάς , για εμάς.
Ας ξεκινήσουμε – 
– Κόβουμε στη μέση ένα αβοκάντο ώριμο και πολτοποιούμαι το μισό.
– Το αναμιγνύουμε με μία κουταλιά γιαούρτη και με μία κουταλιά μέλι.
– Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν μία παχύρρευστη πάστα.
Στη συνέχεια
– Σταλάζουμε στην πάστα μας μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί ή ανθόνερο γιασεμιού.
– Αφήνουμε την μάσκα μας να μας περιμένει για περίπου πέντε με δέκα λεπτά – όχι περισσότερο – και καθαρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπό μας.
read more:https://botanologia.gr/mia-maska-kai-mia-losion-gia-to-prosopo-mas-me-giaoyrti-meli-avokanto-giasemi/

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τρόποι μαγειρέματος και τοπικές κουζίνες – Κοτόπουλο Korma ,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Η μαγειρική – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , είναι η διαδικασία της προετοιμασίας των τροφίμων με τη χρήση της θερμότητας.
Οι τεχνικές μαγειρέματος και τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο , γεγονός που αντανακλά τις μοναδικές περιβαλλοντικές , οικονομικές , και πολιτιστικές παραδόσεις του κάθε λαού.
Ακόμα και οι ίδιοι οι μάγειροι και μαγείρισσες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα ,
την κατάρτιση ,
την φαντασία και τον τρόπο διαδικασίας και παρασκευής του κάθε πιάτου.
Η μαγειρική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω χημικών αντιδράσεων χωρίς την παρουσία της θερμότητας , όπως στο Ceviche**** , ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο όπου τα ψάρια «ψήνονται» από τα οξέα του λεμονιού ή το χυμό γλυκολέμονου ,
στο  sushi**** , το οποίο χρησιμοποιεί επίσης μια παρόμοια χημική αντίδραση μεταξύ των ψαριών και του όξινου περιεχόμενου του ρυζιού καραμελωμένου  με ξύδι και
στο sashimi που αποτελείται από φρέσκο ωμό ψάρι ή κρέας κομμένα σε λεπτά κομμάτια , τα οποία τρώγονται με σάλτσα σόγιας
Μια τεχνική ή τρόπος μαγειρέματος με θερμότητα είναι και η τεχνική korma
Η λέξη korma σημαίνει σιγοψήνω και είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος ή τεχνική  μαγειρέματος με θερμότητα που έχει τις ρίζες του στην κουζίνα Mughlai της Ινδικής Υποηπείρου...

read more:https://botanologia.gr/tropoi-mageirematos-kai-topikes-koyzines-kotopoylo-korma-ena-apisteyta-nostimo-piato/