Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Χυμοί φρούτων και λαχανικών με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων

Χυμοί φρούτων και λαχανικών
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε χυμό με ένα ή πιο πολλά φρούτα, αν πρέπει να προσθέσουμε κάποιο αφέψημα ή έγχυμα βοτάνου ή 
αν μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό ή κάποια γλυκαντική ουσία.
Αν οι χυμοί φρούτων -όπως και τα φρούτα-πρέπει να αποτελούν ένα γεύμα από μόνα τους ή να τρώγονται και να πίνονται μαζί με το γεύμα.
Η άποψή μου είναι ότι πριν από όλα πρέπει να
γνωρίζουμε και να γνωρίσουμε το δικό μας οργανισμό.
Να μάθουμε σιγά – σιγά πως λειτουργεί, τι είναι εκείνο που τον ενοχλεί και τι είναι εκείνο που τον ευχαριστεί.
Όπως ένας δείκτης ραδιοφώνου έτσι και...

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας,με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια. 
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές ‘εκτρέπονται»
Έτσι και τα τριγλυκερίδια ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια,έτσι,όπως είπαμε,
τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια -απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια.....

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ιδιότητες των βοτάνων που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Πολύτιμες ιδιότητες των βοτάνων – O Θεόφραστος στο βιβλίο του “Περί Φυτών Ιστορίαι”, θεμελιώνει τις βάσεις της βοτανικής και στα 450 φυτά που περιγράφει, αναφέρει και τις φαρμακευτικές του εφαρμογές.
Ο Αριστοτέλης μας περιγράφει 500 περίπου φάρμακα στην “Ιστορία των Φυτών”
Ανάμεσά τους και τα παρακάτω πασίγνωστα και σε μας σήμερα βότανα,που πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε την σπουδαιότητά τους – ας δούμε ένα ελάχιστο δείγμα των ιδιοτήτων τους!
#.1 o χυμός της τσουκνίδας -ιδανικότατος σε περιπτώσεις αναιμίας,
– σε περιπτώσεις αρθρίτιδας,
– σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας,
-άριστο γιατρικό για παθήσεις της χολής,για όσους υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά και από χρόνια ή οξεία νεφρίτιδα.
#.2 το φασκόμηλο μέσα στο πέρασμα των αιώνων απέκτησε ιδιότητες..
ιερές,
θεϊκές...

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Μακροζωία και ευζωία : Το μυστικό τους η διατροφή

Σιγά-σιγά γίνεται κατανοητό σε όλο και περισσότερους ανθρώπους αυτό που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν σχεδόν συνέχεια τα τελευταία χρόνια – πως οι  τροφές συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπινου οργανισμού.
Έχουν ομαδοποιηθεί τροφές που ,εκτός των άλλων , εμποδίζουν τη δημιουργία ρυτίδων και κατ΄ επέκταση συμβάλλουν στη υγεία,την ευζωία και την μακροζωία.
Βάσει αυτών των στοιχείων οι επιστήμονες έχουν συγκροτήσει δίαιτες κατά των γηρατειών.
Στις σαρδέλες,
στα ρεβίθια και στα ακτινίδια βρίσκεται- μεταξύ άλλων- το μυστικό της «αιώνιας» νεότητας επισημαίνουν Ελβετοί επιστήμονες από την Ακαδημία Δερματολογίας και Ογκολογίας,μαζί
με Ιταλούς συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σιένα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 120 ατόμων διαφορετικών φύλων και ηλικιών, έδειξε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως..
read more:https://botanologia.gr/makrozoia-kai-eyzoia-to-mystiko-toys-i-diatrofi/

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Λάδια βάσης, η κινητήρια δύναμη των αισθήσεών μας, στην υπηρεσία της υγείας μας

Λάδια βάσης -
Ας μιλήσουμε για αυτά  και ας δούμε γιατί μας είναι απαραίτητα.
Αλήθεια τι είναι τα λάδια βάσης και πια η διαφορά τους από τα αιθέρια έλαια;
Πολλές φορές έχω δεχτεί αυτή την ερώτηση.
Πρώτα-πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πως τα λάδια βάσης δεν ΕΙΝΑΙ αιθέρια έλαια.
Τα λάδια βάσης είναι φορείς ,κατά κύριο λόγο λιπαρά έλαια, όπου μέσα τους έχουν διαλυθεί τα αιθέρια έλαια και είναι πάντα φυτικής προέλευσης. 
Τα φυτικά λάδια που χρησιμοποιούμε σαν λάδια βάσης προέρχονται από τους καρπούς,τους σπόρους και τα φρούτα των φυτών.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των φυτικών ελαίων είναι η τεχνική της ψυχρής έκθλιψης διότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται στο ακέραιο τα ωφέλημα και
ζωτικά συστατικά των φυτών και των βοτάνων....

Η άνοιξη των βοτάνων,η άνοιξη του Arcimboldo,η άνοιξη των αλλεργιών


Είναι η Άνοιξη του Giuseppe Arcimboldo.
Του Ιταλού ζωγράφου που γεννήθηκε  στο Μιλάνο το 1527.
Τον πίνακα αυτόν τον έφτιαξε σε ώριμη ηλικία,περίπου στα σαράντα έξι του χρόνια μαζί με άλλους τρεις πίνακες των υπολοίπων εποχών του χρόνου.
Μια Άνοιξη ιδιόμορφη που μόνο κάποιος σαν τον Giuseppe Arcimboldo θα την παρουσίαζε με αυτόν τον τρόπο.
Οι πίνακες αυτοί φυλάσσονται στο μουσείο του Λούβρου.
Και ήταν ένας πολύ μικρός ιδιόμορφος πρόλογος για να μας μπάσω στην Άνοιξη.
Μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου,που όμως κάποιους από μας μας ταλαιπωρεί.
Μας ταλαιπωρεί με αυτές τις περίεργες και ενοχλητικές αλλεργίες οι οποίες πολλές φορές δεν μας αφήνουν να χαρούμε αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου.
Σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο οι αλλεργίες θεραπεύονται με τo να  ελαττώσουμε την επαφή μας με τις αλλεργιογόνες πηγές μέχρι να ελαττωθεί και να εξαφανιστεί η υπερευαισθησία του οργανισμού.
Τα βότανα έχουν τις ιδιότητες να ανακουφίσουν αλλεργικές καταστάσεις και μπορούν να μειώσουν σταδιακά τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Και δύο-τρεις συμβουλές για την αλλεργική ρινίτιδα.
- α) Περιορίζουμε ή σταματάμε την κατανάλωση τροφών όπως:
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- αυγά,
- ζάχαρη,
- άσπρο αλεύρι,
- οινοπνευματώδη και γενικά οποιαδήποτε λιπαρή τροφή.
Οι τροφές αυτές δημιουργούν βλέννες  και είναι άκρως επιβαρυντικές.
- β) Φτιάχνουμε έγχυμα με τσουκνίδα και πίνουμε τρία φλυτζάνια την ημέρα καθ όλη την διάρκεια της εποχής που έχουμε αλλεργία.
Κείμενο-παρουσίαση thalia:botanologia.blogspot.gr

"Η βοτανοθεραπευτική,αναπτύσσει και τονώνει το σώμα,αποκαθιστώντας τις φυσικές λειτουργίες του"

Άνθρωπε: 
Στρέψε συνειδητά τα βλέματά σου στη φύση,μέσα στην οποία γεννήθηκες και διαμορφώθηκες.
Δώσε προσοχή στα ζωντανά όντα που λέγονται φυτά,που αυτά όπως και συ,γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν πάνω στον ίδιο πλανήτη.
Σκέψου και θα πεισθείς πως τα κατώτερα από σένα δημιουργήματα αυτά της φύσης,έχουν ωστόσο,κάποια με σένα σχέση,από πολύ μακρινή εποχή.
Κάνε αυτή τη βαθειά σκέψη και θα βεβαιωθείς πως όλα τα ζωντανά όντα πάνω στη γη,έχουν κάποια φυσική σχέση αλληλοσυμπληρώσεως.
Άν η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής σου έδωσαν ωρισμένα ευεργετήματ,ωστόσο,σε πολλά σημεία σε απομάκρυναν από τη δημιουργό σου φύση προς το χειρότερο. 
Είναι σήμερα απόλυτα βεβαιωμένο πως η υγεία σου και η μακροζωία σου εξαρτώνται από το φυσικό κόσμο.....
read more:https://botanologia.gr/i-votanotherapeytiki-apokathista-tis-fysikes-leitoyrgies-toy-somatos/

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μπακαλιάρος:πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

 
Βακαλάος : Πως θα τον ξαλμυρίζουμε,πως θα τον μαγειρέψουμε,γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και πιά η σχέση του με την σταφίδαΟι Πορτογάλοι τον λένε bacalhau,δηλαδή βακαλάο,οι Ιταλοί baccalaro,δηλαδή μπακαλιάρο και μεις οι Έλληνες βακαλάο ή μπακαλιάρο,για να μην παραπονεθεί κανένας!
       Το έθιμο του βακαλάου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, της γνωστής μας εκκλησιαστικής θεομητορικής εορτής αλλά και της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς....
Αφού τελειώσουμε με το ξαλμύρισμα,κόβουμε τον βακαλάο σε κομμάτια στο μέγεθος που χρειάζεται η συνταγή μας και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν, για τουλάχιστον μια ώρα.
Το μαγείρεμα του βακαλάου μας πρέπει να είναι ολιγόλεπτο, διαφορετικά θα στεγνώσει και θα χάσει τη νοστιμιά του.
       Σαλάτα με ξαλμυρισμένο και καλά στραγγισμένο βακαλάο
Αν μαρινάρουμε τον βακαλάο για τέσσερις περίπου ώρες μπορούμε να τον σερβίρουμε και ωμό εν είδει «σούσι» ή σαν συστατικό μιας πλούσιας σαλάτας με λαχανικά όπως –
– τριμμένο καρότο
– ροδέλες κρεμμύδι....