Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Dr. William Li:Εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται στην κακή διατροφή

Dr. William Li – Το φαγητό μας πολλές φορές, διακυβεύει πραγματικά την υγεία μας…
Το πως αντιμετωπίζουμε το φαγητό μας κάνει τη διαφορά…
Αν σιγοβράσουμε για μισή ώρα τη ντομάτα μας αυξάνουμε 250 φορές περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητα του πανίσχυρου λυκοπενίου και επειδή το λυκοπένιο λατρεύει το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αυτό που βγαίνει από τις ισχυρότατες ελιές που φύονται στην ελληνική γη, αν του το προσθέσουμε αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά του.
Και βέβαια δεν είναι μόνο τα τρόφιμα αλλά και ο τρόπος που ο οργανισμός του καθενός μας αντιδρά σε αυτά…
Ας σκεφτούμε την υγεία με έναν διαφορετικό τρόπο – υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας αλλά και η παρουσία αμυντικών συστημάτων, τα οποία υπερασπίζονται κάθε όργανό μας, κάθε ιστό μας, κάθε κύτταρό μας ανά πάσα στιγμή, από την ώρα που θα γεννηθούμε μέχρι την ώρα που θα πεθάνουμε…
Αλλά τελικά τι γνωρίζουμε για τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού μας;*

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Νηστεία, που την πρωτοσυναντάμε και πως μαγειρεύουμε φακές χωρίς λάδι

Νηστεία, που την πρωτοσυναντάμε και πως μαγειρεύουμε τις φακές χωρίς λάδι, ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της νηστείας.
Σύμφωνα με αρχαία γραπτά, η “νηστεία” στους αρχαίους Έλληνες ήταν περιορισμένη.
Τη συναντάμε μόνο ανάμεσα σε συμμετέχοντες στα “μυστήρια”.
Ενώ η λιτότης στη δίαιτα ήταν ιδιάζον γνώρισμα των Ελλήνων αλλά και των μεγάλων φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης και Πλάτων.
Τη νηστεία ασκούσαν προπάντων οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν.
Οι άλλοι, και μάλιστα οι Αθηναίοι, νήστευαν μόνο κατά τις εορτές των “Ελευσινίων” και των “Θεσμοφορίων” για κάθαρση και εξιλασμό.
Γενικά οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο “θείον”, την “θέωση”.
Ιδιότυπες δίαιτες είχαν επίσης καθιερώσει και θρησκευτικές και φιλοσοφικές σχολές και οργανώσεις όπως οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι.
Στην ουσία νηστεία είναι η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή.
Αλλά κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους...

Γάλιο ή απαρίνη – το φιλάνθρωπο φυτό του Διοσκουρίδη

Παραδοσιακές χρήσεις του γάλιου
Στη χώρα μας η κολλιτσίδα ήταν το βότανο που ο λαός χρησιμοποιούσε για την περιποίηση και την επούλωση των πληγών,
των ελκών και
των όγκων.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ο φρέσκος του χυμός ήταν ένα ισχυρότατο ίαμα για τη θεραπεία του σκορβούτου, ενώ τα ροφήματα των φύλλων και των μίσχων της ήταν ιδανικά ιάματα για πολλά προβλήματα του νευρικού συστήματος.
Οι φυλές ιθαγενών της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το γάλιο για να προωθήσουν την υγεία των νεφρών και για θεραπεία της γονόρροιας.
Οι γυναίκες των ιθαγενών της Αμερικής χρησιμοποιούσαν επίσης μερικές φορές το γάλιο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, γενικά για τις φλεγμονές του οργανισμού και ειδικά για τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
Πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν το γάλιο ως τονωτικό και ως γιατρικό σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως οι πρησμένοι αδένες,
η αμυγδαλίτιδα,
η ηπατίτιδα,
η κυστίτιδα
     Άλλες πρακτικές...

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Το γάλιο και οι φωτογραφίες του για να το αναγνωρίζουμε

Είναι το γάλιο.
Της οικογένειας των rubiaceae, στην ίδια οικογένεια ανήκει και ο καφές,
του γένους galium,
του είδους Galium aparine,
με διωνυμικό ή δυαδικό όνομα Galium aparine
Στη χώρα μας το γνωρίζουμε ως

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Βότανα με ισχυρότατες αντιιικές ιδιότητες, ιδανικά για τις ιογενείς λοιμώξεις

Βότανα με ισχυρές αντιιικές ιδιότητες και δράσεις
Οι ιοί, ως γνωστόν, είναι υπεύθυνοι για έναν αριθμό ανθρώπινων παθογόνων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Αρκετές ασθένειες που δύσκολα θεραπεύονται και σύνθετα σύνδρομα όπως η νόσος του Alzheimer, ο διαβήτης τύπου 1 και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα έχουν συσχετιστεί με ιογενείς λοιμώξεις.
Επιπλέον, λόγω της αύξησης των παγκόσμιων ταξιδιών και της ταχείας αστικοποίησης, οι επιδημίες που προκαλούνται από αναδυόμενους και επανεμφανιζόμενους ιούς αποτελούν κρίσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν είναι διαθέσιμα προληπτικά εμβόλια και αντιιικές θεραπείες.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση του ιού του δάγκειου πυρετού, του ιού της γρίπης, του ιού της ιλαράς, του ιού του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), του ιού του Δυτικού Νείλου
Και μέχρι σήμερα, πολλοί ιοί παραμένουν χωρίς αποτελεσματική ανοσοποίηση του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί μια επιδημία, αν παρουσιαστεί...

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πως ετοιμάζoυμε βλεννολυτικό και αποχρεμπτικό σιρόπι βοτάνων.

 
Ένα υπέροχο και αποτελεσματικό σιρόπι βοτάνων για την ανακούφιση από το βήχα, λόγω του κοινού κρυολογήματος,
της βρογχίτιδας ή παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με σχηματισμό βλέννας.
Το σιρόπι μας έχει βλεννολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιιικές ιδιότητες
Θα το ετοιμάσουμε με:
– έγχυμα θυμαριού,
– έγχυμα ξηρών φύλλων κισσού
– αφέψημα από ρίζα μολόχας
– αφέψημα από κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου
Θα χρειαστούμε:
3gr κοπανισμένων σπόρων γλυκάνισου
3gr αποξηραμένης και κοπανισμένης ρίζας μολόχας
3gr αποξηραμένα λουλούδια θυμαριού...
read more:https://botanologia.gr/pos-etoimazoyme-vlennolytiko-kai-apochremptiko-siropi-votanon/

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Γαρίδες με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο, ένα απολαυστικό πιάτο

Οι γαρίδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα και τις γευόμαστε, όταν είναι ολόφρεσκιες, βραστές, μόνο με το ζουμάκι τους, λεμόνι και λάδι, η απόλυτη γεύση!
Εδώ θα σας περιγράψω μιά από τις συνταγές μου, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο.
Μιά συνταγή χωρίς κανόνες, έτσι και αλλιώς όλες μου οι συνταγές είναι χωρίς κανόνες, που μπορούμε να προσθέσουμε όποιο λαχανικό θέλουμε ή κάποια σάλτσα δική μας έμπνευσης, που η φαντασία μας προστάζει ότι δένει με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Το ρύζι επίσης είναι και αυτό, ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και μας αρέσει όπως και να το μαγειρέψω.
Γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο.
Ο συνολικός χρόνο προετοιμασίας είναι περίπου 25 λεπτά και οι συγκεκριμένες ποσότητες των υλικών χορταίνουν άνετα τέσσερα άτομα.
Θα χρειαστώ περίπου
– ένα κιλό γαρίδες – τις οποίες αφού καθαρίσω* τις κρατώ στην άκρη
– ένα μπολάκι ζωμό λαχανικών**
– ελαιόλαδο – όσο μας πάρει
– δυό σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες...