Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Νηστεία,που την πρωτοσυναντάμε και πως μαγειρεύουμε φακές χωρίς λάδι

Νηστεία,που την πρωτοσυναντάμε και πως μαγειρεύουμε τις φακές χωρίς λάδι,ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της νηστείας.
Σύμφωνα με αρχαία γραπτά,στους αρχαίους Έλληνες η νηστεία ήταν μάλλον περιορισμένη και μόνο ανάμεσα σε συμμετέχοντες στα διάφορα "μυστήρια",σε αντίθεση με τη λιτότητα στη δίαιτα που ήταν ιδιάζον γνώρισμα των Ελλήνων αλλά και των μεγάλων φιλοσόφων όπως για παράδειγμα ο Σωκράτης, ο Πλάτων.
Τη νηστεία ασκούσαν προπάντων οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν.
Οι άλλοι, και μάλιστα οι Αθηναίοι, νήστευαν μόνο κατά τις εορτές των "Ελευσινίων" και των "Θεσμοφορίων" για κάθαρση και εξιλασμό.
Γενικά οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο "θείον",την "θέωση".
Ιδιότυπες δίαιτες είχαν επίσης καθιερώσει και θρησκευτικές και φιλοσοφικές σχολές και οργανώσεις όπως οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι.
Στην ουσία νηστεία είναι η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή.
Αλλά κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.
Όπως συμβαίνει και με τον μοναχισμό, η νηστεία αποτελεί ανατολική συνήθεια. Στους αρχαίους ασιατικούς λαούς και στους Αιγυπτίους τη νηστεία την επέβαλλαν θρησκευτικοί λόγοι.
Οι Αιγύπτιοι, όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, υποβάλλονταν σε νηστεία για θρησκευτικούς αλλά και για λόγους υγιεινής.
Από τους Αιγυπτίους η συνήθεια της νηστείας πέρασε στους Έλληνες και τους Εβραίους, από τους οποίους την παρέλαβαν αργότερα οι Χριστιανοί και Μωαμεθανοί.
Και ας δούμε ένα από τα χαρακτηριστικότερα νηστίσιμα πιάτα της χώρας μας που ήταν και είναι οι φακές χωρίς λάδι.
Ας δούμε μια από τις πολλές συνταγές που βρίσκουμε στον τόπο μας.
Οι φακές είναι ένα από αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων.
Καλλιεργούνται σε πάρα πολλές περιοχές και είναι όλες πεντανόστιμες,όπως τόσα και τόσο προϊόντα της ελληνικής γης.
Δεν θα μιλήσουμε σήμερα για τη διατροφική σπουδαιότητα της φακής,το αφήνουμε για άλλη φορά,γιατί θα επικεντρωθούμε στην παρασκευή ενός νόστιμου πιάτου παρά την απουσία του λαδιού.
Ίσως να έχουμε ακούσει το χαρακτηριστικό "τό'φαγε η φακή το λάδι" που δηλώνει την μεγάλη ποσότητα λαδιού που χρειάζεται η φακή για να αποκτήσει τη βουτυράτη γεύση της,αλλά και χωρίς λάδι με τα κατάλληλα υλικά ξεχωρίζει για τη νοστιμιά της.
Ας την ετοιμάσουμε
Θα χρειαστούμε:
  • μία κούπα φακές
  • δύο μέτρια,προς μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • ένα πράσο
  • δυο-τρία κρεμμυδάκια φρέσκα
  • τρία κλαράκια άνηθο ψιλοκομένο
  • τρεις σκελίδες σκόρδο
  • ένα καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • δύο φύλλα δάφνης
  • τρεις ντομάτες τριμμένες
  • αλάτι-όσο νομίζουμε
  • πιπέρι μαύρο-όσο θέλουμε
  • μισό κουταλάκι κουρκούμι
  • μισό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

Και:
  • Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ψιλοκόβουμε όλα μας τα λαχανικά εκτός από τα φρέσκα κρεμμυδάκια,το μαϊντανό και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές.
  • Προσθέτουμε τρεις κούπες κρύο νερό και περιμένουμε μέχρι να κοχλάσουν.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.
  • Στο μεταξύ έχουμε κόψει σε σχετικά μεγαλούτσικα κομμάτια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό,τα οποία προσθέτουμε στις φακές μαζί με ολόκληρα τα σκόρδα.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού βεβαιωθούμε ότι συνεχίζεται ο βρασμός.
  • Στη μία ώρα βρασμού ανοίγουμε την κατσαρόλα μας,δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας με τη δάφνη.
  • Αφήνουμε το φαγητό μας σε δυνατό βρασμό για λίγα λεπτά να χυλώσει,προσέχοντας να μην μας κολλήσει,οι φακές κολλάνε πολύ εύκολα-
  • Δοκιμάζουμε-οι φακές μας πρέπει να λιώνουν στο στόμα-τραβάμε από τη φωτιά σκεπάζουμε και αφήνουμε για πολύ λίγο το φαγητό μας να ξεκουραστεί.
  • Ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε με φρεσκοκομμένα στα δύο ντοματίνια και φρέσκα αγγουράκια κομμένα σε ροδέλες,πασπαλισμένα με αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό!

Είναι ένα πεντανόστιμο γεύμα,παρ΄όλο που απουσιάζει το λάδι μας!
Δοκιμάστε το!
Σημείωση:Οι ώρες βρασίματος που δίνω αφορούν αποκλειστικά φακές νέας εσοδείας.
Εάν οι φακές σας δεν είναι φρέσκες ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr