Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

γαρίδες με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο

οι γαρίδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα και τις γευόμαστε,όταν είναι ολόφρεσκιες,βραστές , μόνο με το ζουμάκι τους,λεμόνι και λάδι,η απόλυτη γεύση!!!
εδώ θα σας περιγράψω μιά από τις συνταγές μου,πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά...
γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο...
μιά συνταγή χωρίς κανόνες - έτσι και αλλιώς όλες μου οι συνταγές είναι χωρίς κανόνες -που μπορούμε να προσθέσουμε όποιο λαχανικό θέλουμε ή κάποια σάλτσα δική μας έμπνευσης που η φαντασία μας προστάζει ότι δένει με τα υπόλοιπα υλικά μας...
το ρύζι επίσης είναι και αυτό ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και μου αρέσει όπως και να το μαγειρέψουμε...
γαρίδες λοιπόν με τηγανιτό ρύζι και μπρόκολο
και
ο συνολικός χρόνο προετοιμασίας είναι περίπου 25 λεπτά και οι συγκεκριμένες ποσότητες των υλικών χορταίνουν άνετα τέσσερα άτομα...
θα χρειαστούμε περίπου
- ένα κιλό γαρίδες - τις οποίες αφού καθαρίσουμε τις κρατάμε στην άκρη και βράζουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια σε δυό κούπες νερό για ένα τέταρτο της ώρα περίπου,
στη συνέχεια αφού σουρώσουμε κρατάμε σε ένα μπολάκι το ζωμό - προσοχή εδώ οι γαρίδες μας πρέπει να είναι ολόφρεσκιες...
- ελαιόλαδο - όσο μας πάρει
- δυό σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ένα μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- μιά μεγάλη κούπα μπουκετάκια μπρόκολου
- μιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- μισό φλιτζάνι μπιζέλια - προαιρετικά
- περίπου 250 γρ. καστανό ρύζι βρασμένο al dente,οπωσδήποτε κρύο
- τρία-τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
- δυό κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ανακατεμένο με μιά κουταλιά του γλυκού μέλι ή αν θέλουμε δυό κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας - έχω δοκιμάσει την συνταγή και με χαρουπόμελο και έχει μιά ξεχωριστή ιδιάζουσα γεύση πολύ πολύ νόστιμη - είπαμε κανόνες δεν υπάρχουν το μόνο που μπορεί να μας περιορίσει είναι η φαντασία μας...
αλάτι,μαύρο πιπέρι και τζίντζερ
και
σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι μας και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια για ένα λεπτό
προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για ένα δυό λεπτά ακόμα
και
μόλις τα κρεμμύδια μας έχουν πάρει αυτό το χρυσό-καφετί χρώμα προσθέτουμε το μπρόκολο,την πιπεριά,τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον αρακά,ανακατεύουμε για λίγο να σωταριστούν ελαφρά όλα μας τα λαχανικά και προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε φυλάξει - περίπου ένα φλιτζάνι...
μαγειρεύουμε για τέσσερα πέντε λεπτά μέχρι τα λαχανικά μας να μαλακώσουν χωρίς να ξεχνάμε να ανακατεύετε περιστασιακά...
όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα - δεν χρειάζονται πάνω από πέντε λεπτά - προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι και το τζίντζερ - δοκιμάζουμε και
προσθέτουμε τις γαρίδες...
συνεχίζουμε το μαγείρεμα για δυό λεπτά,προσθέτουμε
το μέλι με το μπαλσάμικο ή τη σάλτσα σόγιας ή το χαρουπόμελο,φέρνουμε ένα δύο κύκλους με την κουτάλα μας,τραβάμε από τη φωτιά - αν έχουμε στη γλάστρα μας μαϊντανό πασπαλίζουμε τα πιάτα μας - προαιρετικά -  και σερβίρουμε!!!
συνοδεύουμε με άσπρο κρασί -
καλή μας όρεξη!
~~~~~~~~~~~~~
- αν θέλουμε πιό πικάντικο το πιάτο μας , αφαιρούμε το τζίντζερ και προσθέτουμε πιπέρι καγιέν,τόσο όσο καυτερό θέλουμε το πιάτο μας,προσέχοντας πάντα να υπάρχει ισορροπία με το μέλι και το μπαλσάμικο ώστε η γεύση να ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας!!!
- οι γαρίδες σωτάρονται 2 με 3 λεπτά το πολύ και
όσο πιο φρέσκιες και αρίστης ποιότητας είναι τόσο πιο απλό και γρήγορο πρέπει να είναι το μαγείρεμά τους!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~
διατροφική αξία της γαρίδας
πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γαρίδες περιέχουν κακή χοληστερόλη που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό όταν στην πραγματικότητα πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η κατανάλωση γαρίδων σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης...
επίσης
περιέχουν
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
βιταμίνη D
βιταμίνη Β12
βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
βιταμίνη A
ψευδάργυρο
χαλκό
ασβέστιο
ασταξανθίνη - ένα φυσικό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες
διαθλάται σε όλο το σώμα καταπολεμώντας οξειδώσεις και φλεγμονές...
σελήνιο -με ισχυρή  αντιοξειδωτική προστασία,μειώνει τις φλεγμονές,αποτρέπει την αναιμία,
επίσης οι γαρ'ιδες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μας βελτιώνοντας τη διάθεσή μας...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου