Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ας συνηθίσουμε τα παιδιά μας να πίνουν υγιεινά smoothies λαχανικών.

Πως μπορούμε να συνηθίσουμε τα παιδιά μας να πίνουν χυμούς λαχανικών και να τρώνε λαχανικά;
Μα σιγά-σιγά με υπομονή και επιμονή.
Ο φρέσκος χυμός είναι ένα από τα πιο αγνά πράγματα που μπορoύμε να δώσουμε στο παιδί μας!
Οι χυμοί των λαχανικών είναι θρεπτικότατοι και νοστιμότατοι και με διάφορα ευφυή τεχνάσματα μπορούμε να συνηθίσουμε τα παιδιά μας όχι μόνο να τους πίνουν αλλά και να τους αναζητούν.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε  με έναν απλό χυμό μήλου στον αποχυμωτή μας προσθέτοντας τις πρώτες φορές λίγο καρότο σε μιά αναλογία 90% μήλο 10% καρότο.
Μόλις συνηθίσουν αυτή τη γεύση – η οποία ομολογουμένως είναι θεσπέσια διότι ο συνδυασμός μήλο και καρότο είναι άψογος – διαφοροποιούμε την αναλογία σε 80% μήλο και 20% καρότο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε 50% μήλο 50% καρότο.
Και συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε διάφορους συνδυασμούς με τις παραπάνω αναλογίες,αφήνοντας την φαντασία μας και το ένστικτό μας να δημιουργήσουν,γιατί δεν ξεχνάμε ότι...

Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές

Πολλές φορές ακούμε για το pH του αίματός μας, για όξινες τροφές, για αλκαλικές τροφές και αναρωτιόμαστε,ειδικά για το pH,
-τι να είναι;
Λοιπόν το pH  τα αρχικά των λέξεων Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος!
και για το αίμα μας πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι!
και εδώ βρίσκεται το μυστικό αλλά και η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου οργανισμού,-που είναι η
ικανότητά του να ρυθμίζει το ph του!
Και το κάνει με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με την πνευμονική λειτουργία και τους νεφρούς!
Η κλίμακα του pH στους 25 °C, κυμαίνεται από 0 έως 14 και
διαλύματα που έχουν τιμή pH μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα,
ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά
τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. 
η κλίμακα του pH του αίματός μας είναι:
7,35 – 7,45 για την ανθρώπινη ζωή!!!
λεπτότατη ισορροπία....

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ματζουράνα

οι 4 τροφές που τρώνε όσοι ξεπερνάνε τα 100 χρόνια σε πέντε γωνιές του πλανήτη και στην Ικαρία

Υπάρχουν πέντε περιοχές στη Γη όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τους φθάνει τα 100 χρόνια.
Είναι οι λεγόμενες "Μπλε Ζώνες", όπως τουλάχιστον τις έχει χαρακτηρίσει ο αρθογράφος του National Geographic Νταν Μπουέτνερ, ο οποίος και έχει εξερευνήσει τα μυστικά τους στο βιβλίο του «The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People».

Πού κατέληξε μελετώντας τη διατροφή των κατοίκων των περιοχών αυτών;
Πώς καταφέρνουν να ζουν μέχρι μεγάλες ηλικίες, υγιείς ως το τέλος;
Η απάντηση του είναι «χάρη στη διατροφή τους».
Και για αυτό ο Μπουέτνερ βάλθηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της διατροφής τους, αυτά που τους χαρίζουν τη μακροζωία.
Έχει καταλήξει, μάλιστα, σε πέντε τρόφιμα, τα οποία όπως υποστηρίζει, ανεξάρτητα με το που ζει κανείς χαρίζουν μακροζωία:

  • Φασόλια
  • Χόρτα 
  • Δημητριακά
    και
  • Ξηροί καρποί

Στις πέντε «Μπλε Ζώνες» του πλανήτη, απλά, όπως λέει, ξέρουν πώς να μαγειρεύουν τις τροφές αυτές ώστε να έχουν ωραία γεύση και πώς να τις βελτιστοποιούν για να παίρνουν όλα τα οφέλη για την υγεία τους».

Με αφορμή όλα όσα υποστηρίζει ο Μπουέτνερ η δημοσιογράφος του NBC Μαρία Σίβερ επισκέφθηκε τρεις από τις πέντε «Μπλε Ζώνες».
Ανάμεσά τους και την Ικαρία.
Ορίστε τι διαπίστωσε:
Ικαρία 
«Στο απομακρυσμένο ελληνικό νησί της Ικαρία, το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων ξεπερνά κατά μια δεκαετία αυτό των Αμερικανών.
Στην Ικαρία το 97% των ανθρώπων είναι άνω των 70 ετών και ο Μπουέτνερ βρήκε μόνο τρεις που είχαν συμπτώματα άνοιας (το 50% των Αμερικανών άνω των 85 έχει άνοια).
Ενα από τα πιο κοινά φαγητά στο νησί είναι η άγρια πικραλίδα, βρασμένη απλά, όπως το σπανάκι. Αυτά τα χόρτα έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με τον Μπουέτνερ.
Ενα ακόμη αγαπημένο πιάτο των Ικαριωτών είναι τα ρεβίθια, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε διατροφής μακροζωίας, στον κόσμο».
Κόστα Ρίκα 
«Η χερσόνησος της Νικόγουα είναι γνωστή για τις όμορφες αμμουδερές παραλίες της, την εξωτική άγρια φύση της και τους κατοίκους της που αψηφούν το θάνατο.
Στη Νικόγουα 1 στους 250 φθάνει τα 100, ποσοστό τεράστιο αν συγκριθεί με το 1 προς 4.000 στην Αμερική.
Η διατροφή τους αποτελείται από ρύζι, φασόλια και τορτίγιες.
Ο Μπουέτνερ, πάντως είχε πει πως αν ένας μέσος Αμερικανός προσέθετε μια κούπα φασόλια στη διατροφή του την ημέρα, θα ζούσε για πολύ περισσότερα χρόνια».
Λόμα Λίνντα, Καλιφόρνια 
«Μια ώρα δυτικά από το Λοας Αντζελςε, στη Λόμα Λίμα της Καλιφόρνια ζει μια θρησκευτική κοινότητα η οποία δεν τρώει κρέας ή ψάρια, δεν πίνει ποτέ αλκοόλ και δεν καπνίζει.
Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια να ζουν περίπου 10 χρόνια περισσότερο απ' ότι ο μέσος Αμερικανός.
Στη Λόμα Λίμα η υγιεινή διατροφή είναι μέρος της θρησκείας.
Η διατροφή τους εμπνέεται από τη Βίβλο, τη διατροφή στον Κήπο της Εδέμ.
Τα γεύματά τους βασίζονται σε φασόλια, ξηρούς καρπούς, πλιγούρια βρώμης, ψωμιά ολικής άλεσης και πραγματικό γάλα σόγιας.
Πίνουν, επίσης, έξι με οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.
Τέλος, οι πολίτες της Λόμα Λίντα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, περπατούν συνεχώς και γενικά έχουν ένα αυστηρό τρόπο ζωής.
iefimerida.gr
thalia:botanologia.blogspot.gr

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή:πρωτεΐνες

Πρωτεΐνη
Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό "πρώτα", το οποίο σημαίνει "πρωταρχικής σημασίας" και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Εντούτοις, ο καθοριστικός ρόλος της στους ζωντανούς οργανισμούς δεν εκτιμήθηκε αμέσως,μέχρι που το 1926, ο James B. Sumner έδειξε ότι το ένζυμο ουρεάση ήταν μια πρωτεΐνη.
Από το 1926 και μετά αρχίζει η συστηματική μελέτη των πρωτεϊνών μέχρι που οι επιστήμονες και οι ερευνητές καθόρισαν τον σημαντικότατο ρόλος τους στη ζωή.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Όπως άλλα βιολογικά μακρομόρια έτσι και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα.
Παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό,έχουν δομικές ή μηχανικές λειτουργίες, όπως οι πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων,είναι σημαντικές στη διακυτταρική επικοινωνία, τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και τον κυτταρικό κύκλο.
Με λίγα λόγια,χωρίς συνένζυμα και πρωτεΐνες η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Και τι ακριβώς είναι οι πρωτεΐνες;
Oι πρωτεΐνες είναι μεγάλα οργανικά μόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα, κατάλληλα συνδεδεμένα μεταξύ τους .
Τα αμινοξέα αποτελούν τους βασικούς δομικούς λίθους των πρωτεϊνών.
Στη φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα και ταξινομούνται σε...

read more:https://botanologia.gr/prote-ni-prasina-lachanika-me-ti-megalyteri-periektikotita-prote-nis/

Γιώργος Ρωμανός - "Τώρα μάλιστα" 2014

...γιατί πάντα έχουμε ανάγκη τη μουσική!!! 
Πολλά κομμάτια που θεωρούμε παλιά μουσική ξεχνάμε ότι είναι μουσική ενός παιδιού ή ενός νέου ανθρώπου 20 χρονών που μεταφέρει τη νεανικότητα αυτού που τη συνέθεσε. Το τραγούδι έχει την ηλικία του συνθέτη του, γι' αυτό μένει για πάντα νέο, όπως επίσης μπορεί να έχει την ωριμότητά του και να έχει πάντα κάτι που μας αγγίζει και το νιώθουμε.
από τη συνέντευξη του Γιώργου Ρωμανού στη lifo

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Εγκαύματα και μικροτραυματισμοί και μια αλοιφή για την αντιμετώπισή τους

Εγκαύματα,μικροτραυματισμούς και γρατζουνιές , ας τα αντιμετωπίσουμε με μια θαυμαστή αλοιφή από τρία υψηλής επούλωσης υλικά
Πολλές φορές κάνοντας διάφορες μικροδουλειές μπορεί να γρατζουνιστούμε ή να μικροτραυματιστούμε χωρίς να το καταλάβουμε.
Οι γρατζουνιές αυτές και οι μικροτραυματισμοί είναι ακίνδυνοι και εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να μολυνθούν και
γι 'αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να συντομεύσουμε την επούλωση αλλά και να προστατεύσουμε την πληγείσα περιοχή από μικρόβια.
Η πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε πολύ-πολύ καλά την περιοχή με οξυζενέ.
Μόλις καθαρίσουμε την προβληματική περιοχή και βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνή εφαρμόζουμε αντιβακτηριακά ή αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια ή εγχύματα βοτάνων,όπως είναι π,χ το ισχυρότατο έγχυμα θυμαριού.
Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε....
read more:https://botanologia.gr/egkaymata-kai-mikrotraymatismoi-kai-mia-aloifi-gia-tin-antimetopisi-toys/

Βότανα , φρούτα και λαχανικά ιδανικά για την αρθρίτιδα

Βότανα,φρούτα και λαχανικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες ιδανικά για την αρθρίτιδα
Όλοι μας – αν και μπορεί να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι – έχουμε ακούσει για την αρθρίτιδα,και πολλά-πολλά άτομα έχουν νιώσει τον οξύ της πόνο.
Αυτή η φλεγμονώδης,άνοση εξελικτική νόσος-όπως είναι γνωστό-προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις αλλά όχι μόνο.
Οι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια πολλοί,όπως
– περιβαλλοντικοί,
– ορμονικοί,
– γενετικοί,
– κληρονομικοί,
– ανοσολογικοί,
– διατροφικοί αλλά και
– ιοί,
– βακτήρια και
– το ανεξέλεγκτο στρες και άγχος και ίσως , όπως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν...
read more:https://botanologia.gr/votana-froyta-kai-lachanika-idanika-gia-tin-arthritida/

Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά και προστατευτικά αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας , υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο , ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι....

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Αλοιφή ευκάλυπτου για αποσυμφόρηση του αναπνευστικού μας

Αλοιφή ευκάλυπτου για ιγμορίτιδα , βουλωμένη μύτη και αποσυμφόρηση αναπνευστικού μας
Αν κάποια στιγμή περάσουμε από δρόμο που στις παρυφές του ορθώνονται πανέμορφοι ψηλοί ευκάλυπτοι , ειδικά την άνοιξη , αποκλείεται να ξεχάσουμε την ευωδιά τους , η οποία «αγκαλιάζει» όλο το γύρω τοπίο.
Αυτή την εξαίσια ευωδιά μπορούμε να την «φυλακίσουμε» μέσα σε λίγο λάδι , εμποτίζοντας σε αυτό φρέσκα φύλλα του ευωδιαστού αλλά και ισχυρότατου θεραπευτικού δέντρου.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Eucalyptus globulus που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα.
Τον ευκάλυπτο έφερε στην Ελλάδα ο βοτανολόγος και ποιητής Θεόδωρος Ορφανίδης το 1862.
Ο γενετικός κώδικας του ευκαλύπτου έχει περισσότερα από 36000 γονίδια!
Tα φύλλα του γιατρεύουν
Τα φύλλα του ευκάλυπτου περιέχουν το πασίγνωστο , ισχυρότατο και δραστικότατο για το αναπνευστικό μας σύστημα ευκαλυπτέλαιο.
Τα φύλλα του ευκάλυπτου και το ευκαλυπτέλαιό τους ελευθερώνουν την αναπνοή μας ,
ρίχνουν τον πυρετό ,
αντιμετωπίζουν άμεσα το κρυολόγημα ,
τη ρινική καταρροή ,
την....

read more:https://botanologia.gr/aloifi-eykalyptoy-gia-aposymforisi-toy-anapneystikoy-mas/

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αγκινάρες με μάραθο,ένα γευστικότατο και υγιεινότατο πιάτο

Τα παραπάνω δραστικά συστατικά είναι μόνο κάποια από τα πάμπολλα πολύτιμα συστατικά της αγκινάρας , που όλα μαζί την κατατάσσουν στα πολύτιμα και
θαυμάσια βότανα-λαχανικά που μας προσφέρει η Γη μας.
έχει την ικανότητα να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,
να προστατεύει το συκώτι μας,
να κρατά σε ισορροπία τη χοληστερίνη μας και να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα όταν παρεκτρέπεται.
Παράλληλα μας προσφέρει ολική ανανέωση κάθε άνοιξη αφού μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες του χειμώνα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
αλλά και γιατί οι αγκινάρες είναι νοστιμότατες με μια θεσπέσια γεύση,
ας μαγειρέψουμε αγκινάρες όπως τις μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας.....

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Πως να προστατέψουμε τα τρόφιμά μας από μικροέντομα

Πολλές φορές, ενώ τα πάντα είναι καθαρά, παρατηρούμε μέσα στα ντουλάπια μας, εκεί που έχουμε τα τρόφιμά μας,
τα βότανά μας,
τα μπαχαρικά μας και τα άλευρά μας, να παρελαύνουν ζουζούνια!
Μικρά-μικρά έντομά-κια που επισκέπτονται το αλεύρι μας,
τα φασόλια μας,
τις φακές μας.
Θα εκπλαγούμε αν καταλάβουμε πόσο νόστιμα βρίσκουν τα παντός είδους τρόφιμα που έχουμε στο ντουλάπι μας τα διάφορα αυτά έντομα.
Μπορεί να επισκεφτούν ότι τρόφιμο έχουμε αποθηκευμένο- από σιτηρά και δημητριακά μέχρι μπαχαρικά και βότανα!
Και επειδή αυτό μπορεί να συμβεί στην κάθε μία και στον καθένα από μας, δεν χρειάζεται πανικός και στεναχώρια και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Χαμομηλέλαιο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο αγαπημένα λάδια βοτάνων

Χαμομηλέλαιο
Μιλούσαμε σε προηγούμενο άρθρο για το πως κάνουμε βάμμα με χαμόμηλο,σε αυτό,όπως σας υποσχέθηκα,θα δούμε πως ετοιμάζουμε χαμομηλόλαδο!
Το λάδι χαμομηλιού έχει πολλές-πολλές χρήσεις και ιδιότητες, και πριν το ετοιμάσουμε μία διευκρίνιση,δεν είναι αιθέριο έλαιο χαμομηλιού,είναι λάδι!
Πως εργαζόμαστε:
Σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο το οποίο να σκεπάζει, ρίχνουμε φρέσκα ,χωρίς καθόλου υγρασία , ή αποξηραμένα πρόσφατα άνθη του χαμομηλιού μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι τόσο όσο να σκεπάζουν τελείως το βότανό μας.
Φροντίζουμε το χαμόμηλό μας να είναι 2 με 3 δάχτυλα κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
Ανακατεύουμε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι,ώστε να ανακατευτεί όσο γίνεται καλύτερα το λάδι μας με τα άνθη του χαμόμηλου.
Τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού,δεν πρέπει να έχουν υγρασία,γιατί θα δημιουργηθεί μούχλα.
Και τι πρέπει να κάνουμε;
Να τα αφήσουμε μία δύο μέρες απλωμένα σε ένα ταψάκι,σκεπασμένα με ένα τούλι ώστε να φύγει η υγρασία...
read more:.https://botanologia.gr/chamomilelaio-pos-kanoyme-ena-apo-ta-pio-agapimena-ladia-votanon/