Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

αγκινάρες με μάραθο,ένα γευστικότατο πιάτο

αγκινάρες όπως τις μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας!!!

βιταμίνη A-13 IU
βιταμίνη C-11,7 mg
βιταμίνη Κ-14,8 μg
νιασίνη (Β 3 )-1.11 mg
Φυλλικό οξύ (Β 9 )-89 μg
ασβέστιο-44 mg
σίδερο-1,3mg
μαγνήσιο-60 mg
μαγγάνιο-225 mg
φώσφορος-73 mg
κάλιο-286 mg
νάτριο-296 mg
ψευδάργυρος-0,4 mg
είναι μόνο κάποια από τα πολύτιμα στοιχεία της αγκινάρας που μαζί με τα υπόλοιπα που περιέχει την κατατάσουν στα πολίτιμα και
θαυμάσια βότανα-φυτά που έχει την
ικανότητα να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,
να προστατεύει το συκώτι μας,
να κρατά σε ισορροπία τη χοληστερίνη μας,να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα όταν παρεκτρέπεται
και παράλληλα να μας προσφέρει ολική ανανέωση κάθε άνοιξη αφού μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες του χειμώνα,για αυτό ελάτε να μαγειρέψουμε αγκινάρες όπως τις μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας!!!
αγκινάρες "α λα πολίτα"
και θα χρειαστούμε
φρέσκιες άγριες αγκινάρες, 6 με 8
καρότα,2 με 3
φρέσκα κρεμμυδάκια,3 με 4 ή όσα θέλετε
πατάτες,2 με 3 ή όσες θέλετε
κρεμμύδια,2 σχετικά μεγάλα
μάραθο,1 μάτσο μέτριο
λάδι,
αλάτι,
πιπέρι,
λεμόνι
και δυό προσθήκες δικές μου
κουρκούμι και
τζίντρερ
και
αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες μας με το γνωστό τρόπο,πέταγμα τα φύλλα και στο νερό με το λεμόνι για να μην μας μαυρίσουν μέχρι να τις βάλουμε στην κατσαρόλα,
καθαρίζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας,πατάτες,κρεμμύδια,καρότα,μάραθο
και
σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο το λάδι μας και σοτάρουμε ελαφρά τα ξερά κρεμμύδι μας,τα οποία έχουμε ψιλοκόψει...
στη συνέχεια προσθέτουμε μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά μας,καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
τα φρέσκα κρεμμυδάκια,
τις αγκινάρες,
τα καρότα,
τις πατάτες,
το μάραθο και σοτάρουμε ελαφρά για δυό-τρία λεπτά
και
αφού προσθέσουμε δυό φλυτζάνια ζεστό νερό-όχι κρύο,ούτε χοχλαστό-και από τα μπαχαρικά μας μόνο το αλάτι,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας,χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά...
όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο και έχει μείνει με τόσο ζουμάκι όσο θέλουμε,πρέπει νε είναι μεστό,
έχουμε έτοιμα τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας,
το πιπέρι,
το τζίντερ,
το κουρκούμι,σε ένα πιατάκι ανακατεμένα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας,
την σκεπάζουμε,
την κουνάμε ελαφριά για λίγο και συνεχίζουμε για πέντε λεπτά το μαγείρεμα...
στην συνέχεια,αμέσως,έχουμε έτοιμο στημένο ένα λεμόνι,το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας,την σκεπάζουμε αμέσως,κλείνουμε την φωτιά και
αφήνουμε πέντε λεπτά ακόμα το φαγητό μας στην ζεστή εστία...
τραβάμε από την εστία αφήνουμε για πέντε λεπτά ακόμα σκεπασμένη την κατσαρόλα μας,να κατακαθίσουν οι ατμοί για να μην χάσουμε όλα τα πολύτιμα έλαια του φαγητού μας...
στην συνέχεια ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε...
~~~~~~~~~~~~~~~~~
το φαγητό μας αυτό μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου,είναι εξίσου νόστιμο!!!
καλή μας όρεξη!!!
το φαγητό μας αυτό εκτός από πεντανόστιμο είναι και άκρως τονωτικό με πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες,απαραίτητα για τον οργανισμό μας!!!
μην ξεχνάμε λοιπόν την άνοιξη,που είναι η εποχή τους να μαγειρεύουμε αγκινάρες!!!
σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως μπορούμε να αποξηράνουμε φύλλα αγκινάρας για τον έλεγχο της χοληστερίνης και όχι μόνο!!!
thalia:https://botanologia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου