Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή:πρωτεΐνες

πρωτεΐνες
τι είναι
Oι πρωτεΐνες είναι μεγάλα οργανικά μόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα, κατάλληλα συνδεδεμένα μεταξύ τους .
Τα αμινοξέα αποτελούν τους βασικούς δομικούς λίθους των πρωτεϊνών.
Στη φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα και ταξινομούνται σε:
απαραίτητα,
τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό κατά το μεταβολισμό και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής
και
μη απαραίτητα,
τα οποία παράγονται ενδογενώς στον οργανισμό από το μεταβολισμό άλλων πρωτεϊνών.
Οι πρωτεΐνες διακρίνονται σε υψηλής βιολογικής αξίας όταν αποτελούνται κυρίως από απαραίτητα αμινοξέα και χαμηλής βιολογικής αξίας όταν το ποσοστό τους σε απαραίτητα αμινοξέα είναι χαμηλό.
Ο κατάλληλος συνδυασμός πρωτεϊνών χαμηλής βιολογικής αξίας θα μπορούσε να δώσει ένα μίγμα υψηλότερης βιολογικής αξίας.
πηγές
Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαντώνται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως:
κρέας,
πουλερικά,
ψάρι,
αυγά,
γάλα,
τυρί και
γιαούρτι.
Πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, απαντώνται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως:
όσπρια,
φρούτα και λαχανικά,
δημητριακά,
ξηροί καρποί και σπόροι.
Συστάσεις
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για τις πρωτεΐνες (ζωικής & φυτικής προέλευσης), καθορίζει τις τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού (PRI) για
τα βρέφη,
τα παιδιά,
τους εφήβους
και
τους ενήλικες, ως εξής:
Bρέφη 6-11 μηνών: 1,31-1,14 g/kg ανά ημέρα
Παιδιά 1-3 χρόνων: 1,14-0,90 g/kg ανά ημέρα
Παιδιά 4-6 χρόνων: 0,87 g/kg ανά ημέρα
Παιδιά 7-10 χρόνων: 0,92 g/kg ανά ημέρα
Παιδιά 11-14 χρόνων: 0,90 & 0,89g/kg ανά ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια αντίστοιχα
Έφηβοι 15-18 χρόνων: 0,87& 0,84 g/kg ανά ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια αντίστοιχα
Ενήλικες: (συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων) : 0,83g/kg ανά ημέρα
Έγκυες γυναίκες: επιπλέον πρόσληψη 1g, 9g και 28g ανά ημέρα το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο αντίστοιχα
Θηλάζουσες γυναίκες: επιπλέον πρόσληψη 19g ανά ημέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της γαλουχίας και 13g στη συνέχεια
www.efet.gr
thalia:botanologia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου