Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική πριν από την εγκυμοσύνη όπως και κατά τη διάρκεια της.
Οι γυναίκες που τρώνε πολλά γρήγορα φαγητά, φαστ φουντ, και πολύ λίγα φρούτα χρειάζονται πολύ χρόνο για να μείνουν έγκυες και είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Αντίθετα οι γυναίκες που η καθημερινή τους διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και ειδικά την περίοδο πριν από τη σύλληψη, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Human Reproduction, Ανθρώπινη αναπαραγωγή,
Στη μελέτη ρωτήθηκαν 5.598 γυναίκες σχετικά με τη διατροφή τους.
Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν γεννήσει στο παρελθόν και κατάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Μεταξύ των γυναικών της μελέτης, οι 468 (8%) χαρακτηρίστηκαν ως στείρες, αυτές που χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν και οι 2.204 (39%) γόνιμες, αυτές που συνέλαβαν μέσα σε ένα μήνα.
Burgers, πίτσα και τηγανητό κοτόπουλο ενέχουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προγεννητικής επίσκεψης κάθε γυναίκας – που συνέβη μεταξύ της 14ης και της 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης – οι μαίες συνέλεξαν πληροφορίες.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφής στην υπογονιμότητα...

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Καλή Λαμπρή σε όλους μας!!!!!


Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ΚΑΛΗ ΛΑΜΠΡΗ σε όλους μας!!!!!!
.............................................................................
ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μού έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.
Εκεί σπάροι και πέρκες
    ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
    όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια μέδουσες
    Με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη.
    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα μαύρα ρίγη.
Εκεί ρόδια, κυδώνια
    θεοί μελαχρινοί, θείοι και εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια
    και πνοές από τη ρεματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο
    σπάρτο και πιπερόριζα
με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων,
    ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα - πρώτα Δόξα Σοι.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα - πρώτα Δόξα Σοι!
    Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα
    τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια
Στο χώμα το στρωμένο με τ΄ αμπελομάντιλα
    κνίσες, τσουγκρίσματα
και Χριστός Ανέστη
    με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων.
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου.
Μονάχα έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του Ύμνου!

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ένα βότανο και ένα λάδι για την υγεία των ποδιών μας

Ένα βότανο και ένα λάδι για τα πόδια μας – αμυγδαλέλαιο και δυόσμος
Ένα βότανο και ένα λάδι για να ξεκουράσουμε τα πόδια μας μετά από μιά κουραστική μέρα.
Αμυγδαλέλαιο και δυόσμος
Πως κάνουμε το λάδι μας
α) 100 ml αμυγδαλέλαιο
β) 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου
Αναμιγνύουμε πολύ καλά τα δύο υλικά μας και τοποθετούμε το μείγμα μας σε σκουρόχρωμο μπουκαλάκι– είναι για πάνω από ένα μασάζ
Μετά το μπάνιο μας κάνουμε απαλό μασάζ από τα γόνατα μέχρι και τις άκρες των δακτύλων μας.
Όταν φτάσουμε στα πέλματα των ποδιών μας, με αργές κυκλικές κινήσεις κάνουμε μασάζ πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών, χρησιμοποιώντας τους αντίχειρές μας, και συνεχίζουμε προς τα πέλματα...

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Φύλλα ελιάς,από τα ισχυρότερα επουλωτικά βότανα

Φύλλα ελιάς – Τα καταπλάσματα και τα εκχυλίσματα από αποξηραμένα φύλλα ελιάς έχουν την ικανότητα να επουλώνουν* τις πληγές των φλεγμονωδών τραυμάτων και να θεραπεύουν τις φλεγμονές του δέρματος
Τα εκχυλίσματα και τα καταπλάσματα που παρασκευάζονται από τα αποξηραμένα φύλλα της ελιάς, καθώς έχουν αξιολογηθεί με την χρήση in vivo για
α) τη δραστηριότητα επούλωσης των πληγών του δέρματος
β) την ελαχιστοποίηση των φλεγμονών αναστέλλοντας την επέκτασή τους
γ) την προστασία του δέρματος και
δ) την αποκατάσταση τυχόν βλάβης του από την υπεριώδη ακτινοβολία, επιβεβαίωσαν τις πανάρχαιες τεχνικές των αρχαίων λαών της μεσογείου.
Σήμερα, η επούλωση των πληγών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, δεδομένου ότι εκτιμάται πως το 1-1,5% του πληθυσμού έχει σοβαρό πρόβλημα με τα τραύματα....

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τα φύλλα της ελιάς και η πολύτιμη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Tα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε την λέξη χοληστερίνη.
Ακόμα και νεαρά άτομα ακούμε να λένε ότι έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη.
Tα αίτια λίγο-πολύ είναι γνωστά.
Oι βασικοί κλασικοί τρόποι αντιμετώπισης και αυτοί επίσης είναι γνωστοί.
Eκείνο που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι η μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι διατροφικές συνήθειες, όπως η μεσογειακή διατροφή,τα βότανα και ιδιαίτερα τα φύλλα της ελιάς στην ισορροπία της  χοληστερίνη στο αίμα μας.
Tα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιυπερτασικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, διουρητικά, αντιπυρετικά και υπογλυκαιμικά.
H πρώτη επίσημη αναφορά για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στην ιατρική χρονολογείται το 1854, όταν ο Daniel Hanbury** ανέφερε στην επιθεώρηση Pharmaceotical Joornal μια απλή συνταγή για τη χρήση του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς ως αντιπυρετικό.....

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου επί τουλάχιστον τρία χρόνια ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών

η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κάνει τα παιδιά εξυπνότερα;....
ναι λένε έρευνες που δημοσιεύονται  κατά καιρούς σε επιστημονικά περιοδικά όπως....
η έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2008 στο PLoS ONE...
η έρευνα είχε εκπονηθεί από τους ερευνητές Marie Forgeard,Andrea Norton,και Gottfried Schlaug από τα τμήματα νευρολογίας των Beth Israel Deaconess Medical Center και Harvard Medical School και Ellen Winner του τμήματος ψυχολογίας του Boston College και....
συνεχίζεται μέχρι οι ερευνητές να έχουν σαφή εικόνα της σχέσης " εκμάθηση μουσικών οργάνων- γνωστικές ικανότητες και λειτουργίες των παιδιών".....
οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι:
τα παιδιά που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο για πάνω από τρία χρόνια υπερτερούν των παιδιών που δεν παίρνουν μουσική παιδεία :
1) σε τρεις  τομείς της γνώσης που δεν έχουν σχέση με τη μουσική όπως:
α) στα μαθηματικά-αποτελεσματική χρήση των αριθμών και κατανόησή τους....
β) στη χωροταξική νοημοσύνη- η ικανότητα  αίσθησης και αντίληψης του χώρου με ακρίβεια....
γ) στη γλωσσική νοημοσύνη-γραπτός και προφορικός λόγος........και
2) σε δύο τομείς που συνδέονται στενά  με τη μουσική  όπως:
α) στις ακουστικές δυνατότητες και ικανότητες....
β) στην επιδεξιότητα στις κινήσεις του σώματος .....
ακόμη επισημαίνεται πως τα παιδιά που λαμβάνουν μουσική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν βελτιώνουν μόνο τις δεξιότητές τους αλλά...
και τη γενική τους διανοητική ικανότητα....
τα παιδιά που παίρνουν μαθήματα μουσικών οργάνων-κιθάρας,βιολιού,πιάνου κ.α-βρίσκονται πολύ μπροστά σε μια σειρά νοητικών ικανοτήτων από τους συνομηλίκους τους που ποτέ δεν έχουν πάρει μαθήματα μουσικής....
τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν τη συσχέτιση των μαθημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων με την κλίμακα της  IQ εκμάθησης των παιδιών...
σε μιά πειραματική μελέτη ο  Dr. Glenn Schellenberg έδειξε ότι μιά ομάδα παιδιών που έλαβαν μαθήματα μουσικής για 36 εβδομάδες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση στην κλίμακα της IQ εκμάθησης από τα παιδιά που δεν έλαβαν αυτά τα μαθήματα τα δε....
γνωστικά οφέλη -υποστήριξε-είναι μακράς διαρκείας συνοδεύουν....
δηλαδή τα παιδιά και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους....
εν κατακλείδι ο Dr. Glenn Schellenberg υποστήριξε ότι τα μαθήματα μουσικής λειτουργούν και  ως συμπληρωματική εκπαίδευση ενισχύοντας...
την απόδοση στα υπόλοιπα μαθήματα...
την εστίαση της προσοχής....
την αποστήθιση...
τη λεκτική ικανότητα... 
τις ακουστικές δυνατότητες.... 
την προοδευτική εκμάθηση των τεχνικών δεξιοτήτων.......
 Αντωνόπουλος Γιάννης
Διπλωματούχος Καθηγητής
Κλασικής Κιθάρας
τηλ 6947143975
...............

και τώρα  ας ακούσουμε μιά σπάνια εκτέλεση:
δυό μεγάλοι κιθαρίστες ................
John Williams και  Julian Bream παίζουν......
La vida breve του Manuel de Falla 

thalia

Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Ελαιόλαδο – Το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής.
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους που διαδίδονται κατ επανάληψη είναι ότι, ενώ το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και του τηγανίσματος διότι η υψηλή θερμοκρασία το καταστρέφει και το καθιστά άκρως ανθυγιεινό.
Η πεποίθηση όμως αυτή δεν είναι συνεπής με τις ιστορικές χρήσεις του ελαιόλαδου στη μεσογειακή κουζίνα και δεν υποστηρίζεται από δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ασφαλές για το μαγείρεμα, αλλά συνιστάται ειδικά η χρήση του σε περιπτώσεις που απαιτείται τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η Dr. Mary Enig, συγγραφέας του Know Your Fats, η οποία ήταν μιά από τις σημαντικότερες διατροφολόγους και ερευνήτριες ,γνωστή για τις αντισυμβατικές θέσεις της πάνω στη διατροφή και ειδική στα λίπη και έλαια επαινούσε το ελαιόλαδο και
συνιστούσε ένα προσωπικό μείγμα ελαίων για το μαγείρεμα, το οποίο συμπεριελάμβανε και το ελαιόλαδο.
Η ίδια δήλωνε:
– ένα μοναδικό μείγμα ελαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σωτάρισμα και ελαφρύ τηγάνισμα είναι ένα μείγμα από
ελαιόλαδο -ένα τρίτο
έλαιο καρύδας -ένα τρίτο
σησαμέλαιο -ένα τρίτο
Η σύσταση της Dr. Mary Enig υποστηρίζεται από ένα μεγάλο κατάλογο....

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ευζωία , ευεξία , ευδαιμονία , ευρωστία , ευτυχία , μακροζωία

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια,αλλά στις τροφές που τρώμε.
Ευζωία,
ευεξία,
ευδαιμονία,
ευρωστία,
ευτυχία και κατ επέκταση μακροζωία.
Για να μας συντροφεύουν οι παραπάνω ιδιότητες θα πρέπει να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από το συνεχές στρες και άγχος και να τον προμηθεύουμε με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.
Ο έλεγχος του στρες και του άγχους μπορεί να βρίσκεται σε δέκα λεπτά χαλάρωσης και διαλογισμού την ημέρα ή σε ένα πρελούδιο του Chopin ή σε μιά σονάτα του Beethoven , και
τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια, αλλά στις τροφές που τρώμε και ειδικά στις «υγιεινές» τροφές....

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

προς αναζήτηση του μαγικού φίλτρου της μακροζωίας-Dying for a long life

photo
 το περιοδικό nature κάνει ένα λογοπαίγνιο χρησιμοποιώντας  τη λέξη dying για να δηλώσει πως
μιά χρωστική ουσία ( dying ) μπορεί να παρατείνει την διάρκεια της ζωής
ή
πεθαίνοντας για μιά ζωή μεγάλης διάρκειας...
οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρωστική ουσία -η οποία ονομάζεται Thioflavin T ή  Basic Yellow 1-και την οποία χρησιμοποιούσαν για να εντοπίσουν μιά ομάδα πρωτεϊνών -η οποία ομάδα ήταν απόδειξη ύπαρξης της νόσου Alzheimer- όχι μόνο
εντόπιζε τις πρωτεΐνες αυτές αλλά και καθυστερούσε τη δημιουργία τους...
η συσσώρευση των συγκεκριμένων παραμορφωμένων -misshapen-πρωτεϊνών -επισημαίνουν οι ερευνητές αποτελούν τη βάση και την αρχή της γήρανσης...
φάρμακα λοιπόν -ή ουσίες-που αναγνωρίζουν τις εν λόγω τοξικές πρωτεΐνες και μας προειδοποιούν έγκαιρα για τον σχηματισμό τους θα μπορούσαν -κατά συνέπεια- να χρησιμοποιηθούν για τις εκφυλιστικές ασθένειες του γήρατος  μας λέει ο  Gordon Lithgow μοριακός γενετιστή του  Ινστιτούτου Buck  στο Novato της  Καλιφόρνιας και  ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης...
οι πρωτεΐνες είναι  απαραίτητες σχεδόν για τα πάντα στον οργανισμό
από
την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων μέχρι την παραγωγή ενέργειας
αλλά
μερικές φορές κάποιες από αυτές -οι misfolded proteins όπως τις ονομάζουν οι ερευνητές-είναι καταστροφικές για τον οργανισμό και έχουν την ιδιότητα να προσκολλούνται σε διάφορες κυτταρικές ομάδες επιφέροντας τον εκφυλισμό τους
και
συμπληρώνει ο Richard Morimoto μοριακός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Evanston στο Illinois
  «Υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση ότι οι " misfolding" πρωτεΐνες μπορεί να είναι μία από τις πολύ βασικές εκδηλώσεις της γήρανσης του πληθυσμού»
«Για περισσότερα από δέκα χρόνια αναζητούσαμε χημικές ουσίες που να κα­θυστερούν τη γήρανση του οργανισμού και η Thioflavin T εί­ναι ό,τι καλύτερο έχουμε βρει μέχρι τώρα» μας λέει ο Gordon Lithgow 
και
ο Silvestre Alavez  συ­μπληρώνει:
αυτό αποδεικνύει πως η χρυ­σή οδός για τη διατήρηση της νεότητας περνά μέσα από την ομοιόσταση των πρωτεϊνών...
εξ άλλου το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παράταση της ζωής αλ­λά και η παράταση της καλής υγείας μέχρι μεγά­λη ηλικία
και αυτό
φαίνεται να το εξασφαλίζει η διατήρηση της ομοιόστα­σης των πρωτεϊνών...
ο Silvestre Alavez  ήταν ο επιστήμονας  που ξε­κίνησε τα πειράματα αυτά που σκοπό είχαν την αναζήτηση ενός μαγικού φίλτρου για την επιμήκυνση της ζωής...
έτσι κατάφερε και απομόνωσε  πέντε ουσίες μεταξύ των οποίων ήταν
και
η κουρκουμίνη...
η κουρκουμίνη ως γνωστόν είναι το συστατικό του ινδικού μπαχαρικού turmeric - κουρκουμάς - που φαίνεται  να έχει παρόμοια αποτελέ­σματα με την Thioflavin T...
όλες αυτές οι ουσίες  λοιπόν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των εκφυλιστικών ασθενειών που επιφέρουν το γήρας όπως η νόσος Alzheimer
αλλά...
"Είναι ακόμα πολύ νωρίς" επισημαίνει ο Gordon Lithgow...
thalia

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα - τι κάνουμε;

Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα , πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με βότανα και λάδια βοτάνων;
Οι πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα μας δυσκολεύουν τη ζωή και είναι επίμονοι,
είναι έντονοι,
είναι ενοχλητικοί.
Από τους πόνους στην πλάτη προσβάλλεται το 80% περίπου του πληθυσμού!
Ευρωπαϊκές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2000 κατέδειξαν ότι το ποσοστό όσων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη , στη μέση και στον αυχένα αυξάνονται κατά 3% κάθε πέντε χρόνια.
Βέβαια τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί περνούν μόνοι τους , αλλά πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα αναπτύσσεται σταδιακά και το πιθανότερο είναι να επιμένει, να γίνεται οξύτερος και να εμφανίζεται περιοδικά.
Και γιατί όλο αυτό;

Μέθη , αντίδοτο το μέλι και αποτοξίνωση με αγριοράδικο

Μέθη , πως βοηθάει το αγριοράδικο στην αποτοξίνωση από το αλκοόλ και πως το μέλι είναι ένα ισχυρότατο αντίδοτο για το alcoholic hangover
Βρετανοί χημικοί επισημαίνουν ότι το μέλι αποτελεί ένα θαυμάσιο γιατρικό για να αντιμετωπίσει το σώμα τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Ο λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν άσκημα μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι επειδή το αλκοόλ διασπάται σε μία ουσία τοξική για το σώμα , την ακεταλδεΰδη , η οποία , σαν τοξικό χημικό , προκαλεί:
– δυνατό πονοκέφαλο,
– ναυτία,
– εμετό.
Για να εξαφανιστούν πιο γρήγορα αυτές η συνέπειες της ακεταλδεΰδης θα πρέπει να μετατραπεί όσο το δυνατόν νωρίτερα σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες και να αποβληθεί ταχύτερα από τον οργανισμό.
Εδώ έρχεται να βοηθήσει το μέλι  επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας της Χημείας , αλλά και το αγριοράδικο.
Το μέλι είναι φυσικό γλυκαντικό οι δε γλυκαντικές του ουσίες , όπως η φρουκτόζη ,  βοηθούν σημαντικά στην πιο...

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη

Το θυμάρι , η βουλωμένη μας μύτη και οι χαλαρωτικοί ατμοί
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από την καταρροή,
να ηρεμήσουμε την ιγμορίτιδα ,
να σταματήσει ο αλλεργικός κατάρρους και να ηρεμήσουμε το βρογχικό άσμα είναι η εισπνοή ατμών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 
– εγχύματα ,
– αφεψήματα ,
– βάμματα ,
– αιθέρια έλαια βοτάνων ή θαλασσινό αλάτι.
Ο σωστός συνδυασμός ατμών και αντισηπτικών βοτάνων καθαρίζει τους αεραγωγούς σε όλο το αναπνευστικό μας σύστημα.
Για να τους ετοιμάσουμε:
– ρίχνουμε 1l φρεσκοβρασμένο νερό σε μια γυάλινη ή κεραμική λεκανίτσα...
read more:https://botanologia.gr/thymari-pos-to-aitherio-elaio-toy-anakoyfizei-ti-voylomeni-mas-myti/

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

μεταξένιο απαλό δέρμα χωρίς κοκκινίλες και φαγούρα

Όμορφο, μεταξένιο απαλό δέρμα και όμορφη επιδερμίδα χωρίς κοκκινίλες και φαγούρα με απλά φυσικά 
προϊόντα
Η βρώμη είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα θεραπευτικά βότανα του δέρματός μας!
Όχι κοκκινίλες,
όχι φλεγμονές- η φλεγμονή είναι η βασικότερη αιτία της γήρανσης-
όχι φαγούρα,
όχι κνησμός,
όχι ξηρότητα,
όχι χαλάρωση!
Ναι στη μεταξένια και απαλή επιδερμίδα γεμάτη σφρίγος και ομορφιά!
Η βρώμη είναι ελαφρώς τραχιά και ένα πολύ καλό απολεπιστικό προϊόν προσώπου,καθώς
απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποφράζει τους φραγμένους πόρους!
1 ) πίλινγκ προσώπου ( scrub ): 

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ένας κρεμώδης χυμός για πρωινό γεμάτος ενέργεια και θρεπτικά συστατικά

Ενέργεια και θρεπτικά συστατικά κρυμμένα σε έναν πλούσιο και κρεμώδη χυμό-κρέμα φρούτων,ιδανικό για το πρωινό γεύμα των παιδιών μας,αλλά και δικό μας.
Ο χρόνος προετοιμασίας ελάχιστος και ο τρόπος πανεύκολος – ας τον ετοιμάσουμε!
Θα χρειαστούμε:
1) δύο χούφτες βρώμη
2) μία μπανάνα
3) μία κουταλιά μέλι
4) δύο κουταλιές γιαούρτι πρόβειο -παραδοσιακό
5) ένα μήλο με τη φλούδα του -όχι ραντισμένο με φυτοφάρμακα-αλλιώς καθαρισμένο,
Όλα μαζί τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυμό.
Το «χυμό» μας μπορούμε να τον διαχειριστούμε με δύο τρόπους:
1) να το σερβίρουμε σε ένα μπολάκι σαν κρέμα ή
2) να προσθέσουμε στο μπλέντερ μισό ποτηράκι νερό* χωρίς χλώριο και να τον σερβίρουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο ποτήρι.
Το θαυμάσιο και εύγευστο αυτό πρωινό γεύμα είναι πλήρες και μπορεί να μας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό...
read more:https://botanologia.gr/enas-kremodis-chymos-gia-proino-gematos-energeia-kai-threptika-systatika/

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια....

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το καρότο,ο χυμός του και η αναγκαία για τον οργανισμό μας βιταμίνη Κ

Καρότο και βιταμίνη Κ
Η “βιταμίνη Κ”, είναι η γενική ονομασία μιας οικογένειας ενώσεων με μια κοινή χημική δομή,την 2-methyl-1,4-naphthoquinone.
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι φυσικά παρούσα σε ορισμένα τρόφιμα.
Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν την phylloquinone ή βιταμίνη Κ1 και μια σειρά menaquinones ή βιταμίνη Κ2
Η phylloquinone ή βιταμίνη Κ1 είναι παρούσα κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι η κύρια διατροφική μορφή της σπουδαίας και αναγκαίας στον οργανισμό μας βιταμίνης Κ.
Οι menaquinones, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο βακτηριακής προέλευσης, υπάρχουν στα προβιοτικά -ζυμωμένα τρόφιμα- και σε μέτριες ποσότητες σε διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Σε σύγκριση με τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ κυκλοφορούν στο αίμα.
Η βιταμίνη Κ μεταβολίζεται γρήγορα και αποβάλλεται....
read more:https://botanologia.gr/to-karoto-o-chymos-toy-kai-i-anagkaia-gia-ton-organismo-mas-vitamini-k/

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πρωτεΐνη -Βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή,πράσινα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης

Πρωτεΐνη
Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό «πρώτα», το οποίο σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας» και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Εντούτοις, ο καθοριστικός ρόλος της στους ζωντανούς οργανισμούς δεν εκτιμήθηκε αμέσως,μέχρι που το 1926, ο James B. Sumner έδειξε ότι το ένζυμο ουρεάση ήταν μια πρωτεΐνη.
Από το 1926 και μετά αρχίζει η συστηματική μελέτη των πρωτεϊνών μέχρι που οι επιστήμονες και οι ερευνητές καθόρισαν τον σημαντικότατο ρόλος τους στη ζωή.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Όπως άλλα βιολογικά μακρομόρια έτσι και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα.
Παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό,έχουν δομικές ή μηχανικές λειτουργίες, όπως οι πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων,είναι σημαντικές στη διακυτταρική επικοινωνία, τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και τον κυτταρικό κύκλο....

read more:https://botanologia.gr/prote-ni-prasina-lachanika-me-ti-megalyteri-periektikotita-prote-nis/