Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Η κακή διατροφή της εγκύου επιδρά στο DNA του εμβρύου


δεν νομίζω ότι υπάρχουν σήμερα άτομα τα οποία να αμφισβητούν τον τεράστιο ρόλο που παίζει η διατροφή στη διατήρηση της υγείας μας.....
οι δε έρευνες η μία μετά την άλλη δεν σταματούν να μας το υπενθυμίζουν...
μία από αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που πολλές γυναίκες  γνωρίζουν...
η σωστή διατροφή της εγκύου είναι καθοριστικής σημασίας για το κυοφορούν έμβρυο.... 
οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα έμβρυο, το οποίο προετοιμάζεται για το περιβάλλον όπου θα γεννηθεί, επηρεάζεται από την μητέρα του και τις συνήθειές της, προσαρμόζοντας ανάλογα το DNA του..... 
ο τρόπος που διατρέφεται μια μητέρα κατά την εγκυμοσύνη της, μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο γενετικό κώδικά του παιδιού της (DNA) και να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό να γίνει παχύσαρκο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα......
οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιθ Γκόντφρι του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο διαβητολογικό περιοδικό "Diabetes", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων από την έγκυο μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο DNA της, οι οποίες μπορεί να περάσουν στα παιδιά, που έτσι γίνονται παχύτερα.....
οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα έμβρυο, το οποίο προετοιμάζεται για το περιβάλλον όπου θα γεννηθεί, επηρεάζεται από την μητέρα του και τις συνήθειές της, προσαρμόζοντας ανάλογα το DNA του....
μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μεταβάλλουν τις λειτουργίες των γονιδίων, μια μεταβολή γνωστή στη βιολογία ως επιγενετική......
το περιβάλλον αλληλεπιδρά με τα γονίδιά μας και δημιουργεί ένα φαινότυπο....
η επιστήμη που ασχολείται με την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και κυττάρων είναι η επιγενετική.....
τα καλά νέα είναι πως οι επιγενετικές αλλαγές, σε αντίθεση με τις γενετικές αλλοιώσεις, είναι αναστρέψιμες με τη χορήγηση των κατάλληλων ενζύμων....
στη νέα μελέτη λοιπόν οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τον ομφάλιο λώρο και αναζήτησαν "επιγενετικούς δείκτες".....
έτσι, βρήκαν ότι οι έγκυες μητέρες, που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως σάκχαρα), έχουν επίσης μωρά με ανάλογους βιο-δείκτες....
στη συνέχεια, οι επιστήμονες έδειξαν ότι αυτοί οι δείκτες σχετίζονται στενά με την παχυσαρκία των παιδιών στην ηλικία των έξι και των εννέα ετών.....
σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψή τους μπορεί να εξηγήσει το ένα τέταρτο περίπου της παχυσαρκίας των παιδιών....
ως παράγων για την πρόκληση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η διατροφή της εγκύου φαίνεται να είναι "πολύ σημαντικότερος" από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του και, μάλιστα, δεν εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή παχιά είναι η ίδια η μητέρα....
η βασικότερη αλλαγή στο DNA λόγω διατροφής εντοπίστηκε στο γονίδιο RXRA, το οποίο κωδικοποιεί ένα υποδοχέα για τη βιταμίνη Α, που εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα επεξεργάζονται το λίπος, άρα διευκολύνουν ή όχι τη συσσώρευσή του.....
πηγές:imerisia.gr
             focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου