Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταπολεμούν το λίπος και μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά
Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αναζητά τροφές δροσερές και ελαφριές.
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο:
διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και
καρδιακών παθήσεων...

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά

Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια ,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-selinorizes-lemonia-ta-apolyta-cheimerina-lachanika/

Μαγειρεύω με βότανα – αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις


Αλάτι, το άλας της γης, ο λευκός χρυσός, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής.
Ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές.
Χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Αλάτι – και είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
Στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι» ,που....

read more:https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-alati-aromatismeno-me-votana-gia-yperoches-ygieinotates-geyseis/

Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

Βιταμίνη D-
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι από τους πολυτιμότερους συμμάχους της  υγείας μας,συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας,στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας,είναι ο κύριος ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος....read more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/

Βάφω τα πασχαλιάτικα αυγά μου κόκκινα με φυσική βαφή

– Βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με τις εξωτερικές φλούδες κρεμμυδιών
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για
να δώσουν χρώματα σε αντικείμενα και σε υφάσματα- μην ξεχνάμε την πορφύρα των Βυζαντινών.
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα μπορούμε να βάψουμε τα αυγά σας με φυσική βαφή όπως έβαφαν τα αυγά τους παλιά, στα χωριά μας και όχι μόνο
Οι αποχρώσεις που μπορούμε να πάρουμε είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να άνετα τα αυγά που θα βάψουμε, ώστε να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό,
ώστε να σκεπάζει τα αυγά μας και 2 με 3cm  πιο πάνω.
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας, που και τα δύο, αυγά και νερό,
να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές μόνο φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια, για περίπου 10 αυγά...

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Τα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες – μέρος 1ο

Παντού γύρω μας , όπου υπάρχει χώμα , υπάρχουν φυτά.
Ακόμα και μέσα σε αυτή τη μεγάλη πόλη , όπου υπάρχει λίγο χώμα , θα δούμε να φυτρώνουν καλέντουλες,
ραδίκια ,
γαϊδουράγκαθα ,
παπαρούνες ,
μολόχες ,
τσουκνίδες!
Φανταστείτε τι γίνεται εκεί που το μπετό και η άσφαλτος δεν έχει σκεπάσει το χώμα!
Έτσι λοιπόν , οι άνθρωποι από πολύ παλιά είχαν μάθει να ζουν μαζί με τα βότανα και τα φυτά,
να τα παρατηρούν ,
να τα αναγνωρίζουν και να τα κατανοούν.
Ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας μας υπάρχουν γυναίκες και άντρες που αναγνωρίζουν πολύ καλά τα βότανα , τα φυτά και τα χόρτα που υπάρχουν στο τόπο τους
και που
με...

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Γάλα από κάσιους, ένα εύγευστο και θεραπευτικό ρόφημα

Κάσιους
Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε τα κάσιους, θα τα χαρακτηρίζαμε σαν τα  “φυσικά αντικαταθλιπτικά”.
Τα κάσιους, οι πάνγευστοι καρποί που όλοι γνωρίζουμε, είναι μαζί με τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές L-τρυπτοφάνης, η οποία L-τρυπτοφάνη είναι ένα από τα 10 βασικά αμινοξέα, πρόδρομος της σεροτονίνης,
της μελατονίνης, και της νιασίνης -Β3 και έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση,
την ηρεμία,
την ευτυχία
και τον ύπνο.
Επίσης τα κάσιους έχουν πλήθος αντιοξειδωτικών,
βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε και
βιταμίνη Β6, πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο,
μαγνήσιο,
μαγγάνιο, το μαγγάνιο βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης...

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Αγκινάρα -δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,προστατεύει το συκώτι μας

Αγκινάρα – η ικανότητα της αγκινάρας να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και να προστατεύει το συκώτι μας είναι ευρέως γνωστή.
Το συκώτι μας εκτελεί πάνω από 400 βασικές λειτουργίες!
Αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να φιλτράρει τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα μας καθώς και να εκτελέσει εκατοντάδες άλλους σκοπούς,
όπως το φιλτράρισμα του αίματός μας
και
την παραγωγή της χολής, που χρειάζεται για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν λίπη,βιταμίνες,μέταλλα και όποιο άλλο απαραίτητο στοιχείο χρειάζεται ο ο οργανισμός μας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως χρειάζεται την αμέριστη  προσοχή μας και προστασία μας!
Τόσα κάνει για μας.
Και υπάρχουν πολλά χρήσιμα βότανα-φυτά που μπορούν και να το βοηθήσουν και να το προστατέψουν και
πολλές φορές να το ιάνουν αν τυχόν έχει χάσει την ισορροπία του...
read more:https://botanologia.gr/agkinara-dynamonei-to-anosopoiitiko-mas-prostateyei-to-sykoti-mas/

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης

Oι ερευνητές λένε πως το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του έχει πάνω από 600 οφέλη για την υγεία μας και για αυτό είναι ένας ισχυρός μαχητής και σύμμαχος του οργανισμού μας στην προσπάθειά του να διατηρείται υγιής.
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα  - το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει την κουρκουμίνη σωστά και μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος,
για αυτό πρέπει να την καταναλώνουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο
και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:
"το ισχυρό συστατικό στο κουρκούμι είναι η κουρκουμίνη, η οποία, παρά την ισχύ της,
δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς βοήθεια,
την οποία μας την παρέχει ένα τηγάνι για να ζεστάνουμε  λίγο λάδι" 
και συνεχίζουν "η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού,είναι αρκετό,και δεν χρειάζεται να το  χρησιμοποιούμε με φειδώ - ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε αφειδώς"
read more:https://botanologia.gr/pos-chrisimopoioyme-to-koyrkoymi-gia-na-ayxisoyme-tin-viodiathesimotita-tis-koyrkoyminis/

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Μελισσόχορτο το πολύτιμο – ας το γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες του

Το μελισσόχορτο, όπως διαπιστώνουμε και από τις φωτογραφίες του, ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της μέντας και το πρώτο που διαπιστώνουμε όταν το συναντάμε είναι το φίνο άρωμά του!!! 
Το μελισσόχρτο, το βότανο που ο Δισκουρίδης το είχε κατατάξει στην ομάδα των βοτάνων με τις σπουδαιότερες ιδιότητες, βάλσαμο για τον οργανισμό μας!

Camellia thea και ροφήματα βοτάνων για μια ζωή γεμάτη υγεία.

To ρόφημα από την Camellia sinensis  έχει χρησιμοποιηθεί ως δροσιστικό ποτό εδώ και αιώνες
και
είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό τον κόσμο, μετά το νερό!
Προέρχεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δένδρου τσάι -καμέλια η σινική Camellia sinensis ή camellia thea – τα οποία εμβαπτίζονται σε καυτό νερό – το γνωστό μας έγχυμα.
Είναι καλό το τσάι για την υγεία μας;
Για το πράσινο τσάι υπάρχει πολύ μεγάλη έρευνα από ότι για τα άλλα τσάγια.
Μια πρόσφατη διεξοδική ανασκόπηση που εξετάζει συσχετισμούς μεταξύ ομάδων τροφίμων και ποτών και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανέφερε ότι το τσάι είναι ένα από τα κοινά καταναλώσιμα ποτά με τις περισσότερες υγιεινές ιδιότητες.
Άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τσαγιού συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2-κατά 16%, 
καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 28%
και καρκίνους, κατά 34%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη ανέφερε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι Camellia thea ημερησίως είχε...

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Μελισσόχορτο ,το ισχυρότερο βότανο για τον επιχείλιο έρπητα

Μελισσόχορτο ή Melissa officinalis – μέλισσα η φαρμακευτική , το ισχυρότερο βότανο για τον επιχείλιο έρπητα
Μελισσόχορτο – το φυσικό ίαμα με ένα πλήθος πολυφαινολικών ενώσεων , οι οποίες του χαρίζουν ισχυρές ιδιότητες και δράσεις και που το καθιστούν , ίσως , την πιο ισχυρή θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα.
Σε ιογενείς λοιμώξεις , όπως ο επιχείλιος έρπης , οι πολυφαινόλες μπαίνουν ασπίδα ανάμεσα στον ιό και στο κύτταρο καθιστώντας τον ανίκανο να προκαλέσει μόλυνση.
Ο ιός του επιχείλιου έρπητα είναι ενοχλητικός ,
αλλά
και μεταδοτικός.
Ένας μεταδοτικός ιός που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα με ένα απλό φιλί.
Στην πραγματικότητα ο επιχείλιος έρπης , είναι μια ιογενής νόσος
και
μπορεί να μας ακυρώσει μιά έξοδο , ένα ραντεβού που περιμέναμε καιρό , να μας κάνει να νιώθουμε άσκημα , αλλά να μας «ανεβάσει» και τον πυρετό μας!
Ευτυχώς όμως , υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από αυτές τις αντιαισθητικές φουσκάλες.
Ας δούμε τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε:
λοιπόν…
Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για τις πολυφαινόλες.
Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες που αποτελούν μια μεγάλη ομάδα πολύ δραστικών ουσιών και οι οποίες είναι συστατικά των περισσοτέρων βοτάνων και φυτικών ιαμάτων.
Αυτά τα ενεργά συστατικά , έχουν ακριβώς τις ιδιότητες που...
πηγές πληροφόρησης:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22377592
http://www.livestrong.com/article/105847-use-lemon-balm-herpes/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18693101
https://napiers.net/natural-remedies-for-cold-sores.html
http://justherpes.com/herpesremedies/lemon-balm-herpes-remedy-natural-treatment/
http://www.academicjournals.org/article/article1380713061_Moradkhani%20et%20al.pdf
http://www.academia.edu/22874551/The_study_of_some_polyphenolic_compounds_from_Melissa_officinalis_L._Lamiaceae_
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19295032
https://www.herpes-coldsores.com/amino-acid-lysine-for-herpes.htm
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/lysine
https://draxe.com/l-arginine/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-237-lysine.aspx?activeingredientid=237&activeingredientname=lysine
http://cms.herbalgram.org/expandedE/LemonBalm.html?ts=1494013216&signature=40666cc5b08c0a1cb02e8ce571f44262
http://cms.herbalgram.org/herbclip/386/review060293-386.html
http://medherb.com/Materia_Medica/Melissa_-_Topical_Treatment_for_Herpes_Simplex_Virus.htm

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Κρύα διαβροχή ή έκχυση βοτάνου σε κρύο νερό

Ένας από του τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι και η κρύα διαβροχή
Κρύα διαβροχή – ας δούμε τι και πως:
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε τα βότανά μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους.
Οι τρόποι αυτοί είναι παραδοσιακοί και παραμένουν οι ίδιοι μέχρι σήμερα
Κάθε τρόπος είναι κατάλληλος για διαφορετική ανάγκη του οργανισμού μας.
Τα εισπνεόμενα με ατμούς βότανα π.χ βοηθούν να ανακουφιστεί το αναπνευστικό μας σύστημα από διάφορες ενοχλήσεις.
Οι γαργάρες με εγχύματα και αφεψήματα καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό ,χαλαρώνουν και ηρεμούν  το νευρικό μας σύστημα , θεραπεύουν το πεπτικό μας.
Τα στοματικά διαλύματα καταπραΰνουν και θεραπεύουν τα στοματικά έλκη και μολύνσεις.
Τα έλαια και τα αιθέρια έλαια για μασάζ ανακουφίζουν και θεραπεύουν τους μυϊκούς πόνους.
Εκτός από το έγχυμα σε ζεστό νερό έχουμε και τα εγχύματα κρύας διαβροχής.
Με την κρύα διαβροχή των βοτάνων η έκχυση γίνεται σε κρύο νερό και αφορά , όπως στην έκχυση σε ζεστό νερό,  τα μαλακά και τρυφερά μέρη του βοτάνου μας όπως:

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Euphorbia peplus ή γαλλατσίδα – ας την γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες της

Για να ξαναθυμηθούμε τη γαλατσίδα
είναι το βότανο
που
το εκχύλισμα της έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό θεραπευτικό ίαμα εδώ και αιώνες και οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια την υποβάλλουν σε σκληρές κλινικές δοκιμές ώστε να έχουν ασφαλή συμπεράσματα.
Ας την γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες της.

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ο αγκλέουρας και τα ευστόμαχα βοτάνια

Οι περίοδοι των γιορτών στην Ελλάδα αποτελούν την τέλεια δικαιολογία για μια άνευ προηγουμένου παρέκκλιση των διατροφικών συνηθειών μας, ακόμα και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Μια από τις γνωστότερες εκφράσεις για τις γαργαντουικές επιδόσεις είναι «έφαγε τον αγκλέουρα». Οι λέξεις αγλέωρας, αγλέουρας ή αγκλέουρας είναι κοινές ονομασίες ενός τοξικού βοτάνου, του μέλανα ελλέβορου των αρχαίων Ελλήνων (Helloborus niger L. και ειδικά στην Ελλάδα το είδος Helleborus cyclophyllus Boiss.).
Η χρήση της ρίζας του ήταν εξειδικευμένη, όπως φαίνεται από την ύπαρξη του σχετικού ρήματος ελλεβορίζω, δηλαδή θεραπεύω χορηγώντας ελλέβορο.
Η ρίζα αυτή δρα ως βίαιο καθαρτικό και εμετικό για την αποβολή των παθογενών χυμών από το σώμα.
Η ισχυρή δράση της βέβαια ήταν πιθανώς χρήσιμη σε περιπτώσεις βαριάς δυσπεψίας, δικαιολογώντας έτσι την σύγχρονη έκφραση.
Για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας σήμερα θα ήταν προτιμότερο να μην «φάμε τον αγκλέουρα», αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαλούμενα ευστόμαχα βότανα, όπως τον μαραθόσπορο, τις φλούδες μανταρινιού ή την ρίζα γεντιανής.
Ο Γαληνός στο έργο Περί Λεπτυνούσης Διαίτης συγκαταλέγει τον μαραθόσπορο μεταξύ των τεσσάρων θερμαντικότερων εδώδιμων σπόρων.
Παραδοσιακή ήταν η χρήση του μαραθόσπορου στις κουζίνες της ανατολικής Μεσογείου, όπου σερβίρεται ακόμα μαζί με τα επιδόρπια για να βοηθήσει στην πέψη ενός μεγάλου, πλούσιου γεύματος (χωνευτικό).
Αλλά ο μαραθόσπορος είναι ένα πολύτιμο βότανο με ποικίλες δράσεις.
Εκτός από την τόνωση της πέψης, θερμαίνει την κοιλιά και ανακουφίζει την αίσθηση διάτασης ή τυμπανισμό (άφυσο κατά την αρχαία ορολογία), ηρεμεί το στομάχι και σταματά τον έμετο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρεντερίτιδα, κήλη, κολικούς, γαστροκαρδιακό σύνδρομο και καύσο στομάχου (ημερήσια δόση 3-9 gr).
Άλλες δράσεις του που δεν σχετίζονται με το πεπτικό περιλαμβάνουν την αύξηση της γαλακτοφορίας (γαλακταγωγό), την αποβολή πτυέλων από τους πνεύμονες (αποχρεμπτικό), την ρύθμιση της ούρησης (διουρητικό) και την τόνωση του ουρογεννητικού συστήματος γενικότερα, καθώς και την αποβολή παρασίτων.
Όμως, εξαιτίας της εμμηναγωγού δράσης του και της διέγερσης που προκαλεί στην μήτρα είναι προτιμότερο να μην χορηγείται κατά την εγκυμοσύνη (Γρίβας 2015).
Τρώγοντας τα εποχιακά μανταρίνια μπορούμε θαυμάσια να κόψουμε και να αποξηράνουμε τις φλούδες τους (chen pi, σύμφωνα με την ορολογία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής), για να τα χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις δυσπεψίας, τυμπανισμού αμέσως μετά το γεύμα ή με τις πρώτες μπουκιές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένταση στο διάφραγμα, τάσεις ναυτίας ή εμετού (ημερήσια
δοσολογία 3-9 gr, Τηλικίδης 2011).
Παράλληλα η φλούδα μανταρινιού μπορεί να συνοδεύσει άλλα δύσπεπτα βότανα ή τροφές για να βοηθήσει στην πέψη τους.
Σημειώνεται πως οι φλούδες μπορούν είτε να μασηθούν μόνες τους, είτε να συνοδέψουν άλλα βότανα σε ένα αφέψημα.
Η ρίζα γεντιανής (Gentiana lutea L.) αποτελεί το πλέον γνωστό και διαδεδομένο βότανο των μυστικών συνταγών ορεκτικών (aperitif) ή πεπτικών ποτών (bitters).
Συχνά συνδυάζεται με ένα αρωματικό βότανο, όπως η φλούδα πορτοκαλιού που μετριάζει την πικράδα της ρίζας.
Μια απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική συνταγή είναι το βάμμα που ακολουθεί:
τοποθετούνται 60 gr ρίζας γεντιανής,
30 gr αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού [Citrus × sinensis (L.) Osbeck]
και
15 gr σπασμένων καρπών καρδάμωμου [Elettaria cardamomum (L.) Maton] σε
1 lt μπράντυ, που αφήνεται για 2 εβδομάδες μέσα σε γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά.
Το βάμμα αυτό είναι εξαίρετο τονωτικό του στομάχου και της πέψης, επαναφέρει την όρεξη και μπορεί να δοθεί ως πικρό χωνευτικό μετά από ένα βαρύ γεύμα (Γρίβας 2015).
Το ζιγγίβερι των αρχαίων ή τζίντζερ όπως είναι πιο γνωστό σήμερα αποτελεί την ρίζα του είδους Zingiber officinale Ross., ιθαγενούς φυτού της νότιας Κίνας, από όπου εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της τροπικής Ασίας.
Ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ. ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε ως θερμαντικό, πεπτικό, μαλακτικό της κοιλιάς και ευστόμαχο (Περί Ύλης Ιατρικής, 2.160).
Παρόμοια είναι και η χρήση του στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, που συνιστά το τζίντζερ σαν θερμαντικό του στομάχου, σε δυσπεψίες ανεξάρτητα αιτιολογίας (ημερήσια δοσολογία 3-9 gr). Αποτελεί εξαίρετη επιλογή ειδικά όταν υπάρχει έντονη αίσθηση βαρύτητας στο στομάχι, μετά από υπερβολικά γεύματα (Τηλικίδης 2011).
Εκτός βέβαια από παραπάνω απλά βότανα θα μπορούσαμε να εξασκήσουμε την εγκράτειά μας, ακολουθώντας το παράδειγμα των αρχαίων στωικών σοφών ή τουλάχιστον να σταματήσουμε στο δεύτερο πιάτο!
Κωνσταντίνος Γρίβας
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2015
Βιβλιογραφία
Γρίβας, Κ. 2015. Ελληνικά Βότανα. Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, Αθήνα.
Τηλικίδης, Α. 2011. Κινεζική Βοτανοθεραπεία. Βότανα & συνταγές. ETRA, Αθήνα.
photo:wikimedia.org
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πληροφορίες σχετικά με το άρθρο και τους συγγραφείς:

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

τo τσάι του βουνού και το Αλτσχάιμερ

"Το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά", έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία.
"Τα ελληνικά βουνά" προσθέτουν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες.

"Εδώ και επτά χρόνια είχαμε πειραματιστεί με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία" διηγείται στην «Κ» ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Magdeburg και διευθυντής του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για Νευρολογικές Ασθένειες, Jens Pahnke.
Η εικοσαμελής επιστημονική ομάδα ανέλυε τα συστατικά των φυτών και τα δοκίμαζε σε πειραματόζωα, χωρίς ωστόσο σημαντική ωφέλεια.

"Από έρευνά μας στο Ιντερνετ, μάθαμε για τις ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου και αποφασίσαμε να το παραγγείλουμε το 2010», θυμάται ο Γερμανός καθηγητής.
"Είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!" περιγράφει ο ίδιος. Συγκεκριμένα, όταν αυτό δίδεται σε ποντίκια για 25 μέρες περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό περίπου 80%.
Το επόμενο "καλύτερο" αποτέλεσμα είχε το συστατικό Τhiethylperazin, που όμως φτάνει το 70%.
Ο 38χρονος καθηγητής, που κουράρει 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο ετησίως, δοκίμασε τις ιδιότητες του τσαγιού του βουνού και στους ανθρώπους. "Πίνοντας καθημερινά τσάι για έξι μήνες, η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά από αυτό σταθεροποιείται σημαντικά", εξηγεί.
Προς το παρόν, ο γιατρός συνιστά να πίνουμε πολλά φλιτζάνια κρύο ή ζεστό τσάι την ημέρα.
Είναι, άλλωστε, κοινός τόπος ότι όσο νωρίτερα λαμβάνει κανείς προληπτικά μέτρα για το Αλτσχάιμερ τόσο καλύτερα.
"Συνήθως, φτάνει κανείς στο σημείο να μη θυμάται πώς να γυρίσει σπίτι του για να συνειδητοποιήσει ότι κάτι "τρέχει" και να μας επισκεφθεί", επισημαίνει ο Γερμανός γιατρός
«αν, όμως, είχε υποβληθεί νωρίτερα σε κάποιο σχετικό τεστ, θα είχε καλύτερη εξέλιξη η αρρώστια». Τα επόμενα δύο χρόνια η επιστημονική ομάδα του Magdeburg φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα φάρμακο από το ελληνικό τσάι (πρόκειται συγκεκριμένα για την ποικιλία "sideritis scardica" που ενδημεί κυρίως στη Μακεδονία) σε μορφή χαπιού.
Τα οφέλη θα είναι πολλά, "θα είναι συμπυκνωμένο, οπότε η δράση του θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, ενώ ως χάπι θα είναι πιο εύχρηστο".
~~~~~~~~~~~~
οι πληροφορίες από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr το 2012
thalia