Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Μέντα και αν κάποιος κατονομάσει όλες τις ιδιότητές της,τότε ξέρει και πόσα ψάρια κολυμπούν στον Ινδικό.

Μέντα και αν κάποιος κατονομάσει όλες τις ιδιότητές της,τότε ξέρει και πόσα ψάρια κολυμπούν στον Ινδικό-έτσι περιγράφει την μέντα ένας ποιητής του 12ου αιώνα.
Σπάνια λοιπόν ο Πλούτωνας -ο θεός του Άδη- επισκεπτόταν τον πάνω κόσμο αλλά,σε ένα από τα σπάνια αυτά ταξίδια του στον πάνω κόσμο ερωτεύτηκε.Ερωτεύτηκε ο θεός μας μια όμορφη πανέμορφη νύμφη,τη νύμφη Μίνθη-μέντα!Η όμορφη Μίνθη-μέντα εντυπωσιάστηκε -και ποια δεν θα εντυπωσιαζόταν άλλωστε- από το λαμπρό και ολόχρυσο άρμα του θεού,το οποίο έσερναν τέσσερα υπέροχα μαύρα άτια!Ο Πλούτωνας -δεν έχασε την ευκαιρία- και προσπάθησε να αποπλανήσει την όμορφη.Ξέχασε όμως ο θεός ότι είχε και μία σύζυγο!Την Περσεφόνη!Και η Περσεφόνη -όπως κάθε σύζυγος- κατάλαβε τις προθέσεις του συζύγου της καιχωρίς να χάσει χρόνο και με την δύναμη που διαθέτουν οι θεές χάλασε τα σχέδια του θεού άντρα της.Έτσι από την μια στιγμή στην άλλη η όμορφη Μίνθη μεταμορφώνεται από το μαγικό ραβδάκι της Περσεφόνης σε ένα αρωματικό φυτό,στην ευωδιαστή μέντα.
Και οι παραδόσεις πολλές για αυτό το πανέμορφο και ευωδιαστό βότανο με τα πάμπολλα είδη.
Έτσι -εκεί γύρω στον μεσαίωνα- πίστευαν ότι όταν κάποιος έβρισκε ανθισμένη μέντα την ημέρα των γενεθλίων του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή -στις 24 του Ιουνίου- θα ήταν ευτυχισμένος για όλη του την ζωή.
Οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούσαν αρκετά είδη μέντας για να παρασκευάσουν μια αλοιφή που γιάτρευε όλες τις αρρώστιες - όπως έλεγαν.
Έτσι με το φλισκούνι -που και αυτό είναι είδος μέντας- παρασκεύαζαν τα παλιά εκείνα χρόνια ένα ποτό που όποιος το έπινε μπορούσε "να  δει το μέλλον".
Μέντα στον κήπο σου,λεφτά στο πουγκί σου - έλεγαν- γιατί είπαμε,
την δόξα πολλοί  εμίσησαν το χρήμα ουδείς!
Και ούτε θα έμενε μακρυά από τον έρωτα η όμορφη Μίνθη,για αυτό και
συμβολίζει τον φλογερό έρωτα και το πάθος καθώς  βρίσκεται υπό την επίδραση της θεάς Αφροδίτης όπως μας πληροφορεί ο Nicholas Culpeper.
Και η Σεχραζάντ κάθε αυγή αναζωογονούσε τον εαυτό της πίνοντας αρκετά φλιτζάνια με ρόφημα μέντας για να μπορέσει να συνεχίσει την αφήγηση των ιστοριών του "χίλιες και μία νύχτες".  
Στην γλώσσα των λουλουδιών η μέντα αντιπροσωπεύει την σοφία και την αρετή!
Και να τώρα ένα όμορφο ρόφημα μέντας:
Στον χυμό τεσσάρων ροδιών προσθέτουμε κοπανισμένα επτά με οκτώ φυλλαράκια μέντας.
Και για ευωδιαστή αναπνοή:
Μετά από κατανάλωση αλκοόλ μασάμε από ένα παχύ μείγμα πάστας που έχουμε κάνει με κοπανιστή μέντα και  μέλι.

Κείμενο,επιμέλεια thalia:botanologia.blogspot.gr