Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Ραγάδες – αντιμετώπιση με αιθέρια έλαια και λάδια βοτάνων

Ραγάδες-
Οι περισσότερες από εμάς τις γυναίκες, αλλά και πολλοί άντρες, τις γνωρίζουμε και πολύ θα θέλαμε να τις εξαφανίσουμε.
Οι ραγάδες είναι είναι λεπτές ραβδώσεις ή πτυχώσεις στην επιφάνεια του δέρματός μας και αποτέλεσμα του τεντώματος του χόριου, το οποίο είναι στρώμα του δέρματός μας, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα.
Τα προβλήματα που συνδέονται με τις ραγάδες συνήθως σχετίζονται μόνο με την εμφάνισή μας και όχι με κάποια πάθηση.
Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ραγάδων και τα σημεία στα οποία εμφανίζονται
Οι ραγάδες πρωτοεμφανίζονται σε χρώμα ροζ και σταδιακά γίνονται κόκκινες και καταλήγουν λευκές και προκαλούνται:
1) από την απότομη και ή υπερβολική αύξηση του σωματικού μας βάρους.
2) από την απότομη αύξηση του ύψους.
3) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
4) από σκαμπανεβάσματα του βάρους μας -συνήθως προερχόμενα από δίαιτες...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Καλοκαίρι – Πως μπορούμε να διατηρήσουμε το σωστό σωματικό βάρος

Καλοκαίρι - και οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να έχουμε το ιδανικό βάρος για το σωματότυπό μας 
Ας δούμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε το σωστό σωματικό μας βάρος, χωρίς άγχος για περιττά κιλά.
     Κάποιες από τις πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε για να χάσουμε κάποια περιττά κιλά ώστε να βελτιώσουμε το σώμα μας.
Ξεκινάμε με την αλλαγή του διαιτολογίου μας και τη μείωση της ποσότητας του φαγητού μας.
Δεν μετράμε θερμίδες απλά μειώνουμε την ποσότητα που μέχρι τώρα τρώγαμε
Το σημαντικότερο σε αυτόν τον πρώτο κανόνα -αν τον ονομάσουμε έτσι – είναι ο τρόπος της μείωσης και της αλλαγής – δηλαδή αρχίζουμε 
να καταναλώνουμε περισσότερα μονοακόρεστα λίπη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες θα πρέπει η διατροφή μας να βασίζεται σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη μείωση του λίπους σε σύγκριση με τις δίαιτες που βασίζονται στους υδατάνθρακες.
Τα κύτταρα στο σώμα μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το λίπος,
χωρίς τα αποθέματα ενέργειας που χρειαζόμαστε,
χωρίς τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση μυών...

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Βότανα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έρευνες για την ασφάλεια των φαρμακευτικών βοτάνων στην εγκυμοσύνη βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους.
Έτσι οι πληροφορίες που έχουμε καλύπτουν έναν μικρό αριθμό φαρμακευτικών βοτάνων.
Τα διατροφικά βότανα σαν μέρος της διατροφής μας είναι ασφαλή.
Τα φαρμακευτικά βότανα όμως, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, κυρίως όταν παίρνουμε άλλα φάρμακα – η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων ταυτόχρονα με συμβατικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις με ανεπιθύμητες παρενέργειες – όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν πρέπει να τα δώσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους από όλες οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.
Τα φαρμακευτικά βότανα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού,
τη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας,
τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού,
τη μείωση του κινδύνου αποβολής,
τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος...

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Είναι η ζάχαρη “τοξική”; “Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη”

Είναι η ζάχαρη “τοξική”;
Είναι η ζάχαρη ένα “δηλητήριο”;
Δυστυχώς ναι μας λένε οι επιστήμονες-ερευνητές μεγάλων πανεπιστημίων.
Μεταξύ αυτών και οι:
Robert H. Lustig,
Laura A. Schmidt και Claire D. Brindis των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και του Σαν Φρανσίσκο
Σε άρθρο τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη ενέχει κινδύνους για την υγεία που δικαιολογούν τον έλεγχό της.
Ο τίτλος είναι ενδεικτικός:
“The toxic truth about sugar”   και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, υποστηρίζουν.
Ήρθε η ώρα να δράσουμε ενάντια σε ζάχαρη και πρέπει να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της και των ουσιών που την περιέχουν.
οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Robert H. Lustig, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας ζητούν να 
υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην ακολουθούμενη δημόσια πολιτική σχετικά με τη ζάχαρη...

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις 
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας και η κρυμμένη ομορφιά της επικονίασης.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας –  Και ναι οι μέλισσες απειλούνται.
Οι μέλισσες απειλούνται και μαζί τους η γονιμοποίηση του 80% των φυτών.
Η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους έχει απασχολήσει τους επιστήμονες,

γιατί η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη.
Και ναι, σήμερα  τα ποσοστά εξαφάνισης των ειδών, παγκοσμίως είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, 
λόγω της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης,
που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Είναι από τα ελάχιστα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε κάποιο οικονομικό όφελος.
Η προσπάθεια αυτή του ανθρώπου, να εξημερώσει τη μέλισσα δεν είναι νέα.
Υπάρχει μια σπηλαιογραφία στην Μπικόρπ της Ισπανίας, ηλικίας τουλάχιστον 8.000 χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει μέλι από μελίσσι.
Μέλισσα ο κυριότερος επικονιαστής του πλανήτη
Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης.
Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη...

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τριαντάφυλλο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο ευωδιαστά λάδια βοτάνων

Το τριαντάφυλλο και τα ροδοπέταλά του
Είναι Μάης και είναι η εποχή τους –
Τα τριαντάφυλλά μας με την υπέροχη μυρωδιά τους και τις σπουδαίες ιδιότητές τους.
Τα έχουμε αγαπήσει για την ομορφιά τους,
για την ευωδιά τους,
για την τελειότητά τους.
Τα έχουμε θεοποιήσει  στη μορφή της θεάς του Έρωτα και της Ομορφιάς,
της θεάς Αφροδίτης!
Από τα δάκρυά της για το χαμό του αγαπημένου της Άδωνι -λένε-γεννήθηκεε: το τριαντάφυλλο!
Τα πολύτιμα συστατικά του γεμίζουν ενέργεια και ευφορία τον οργανισμό μας.
Το αιθέριο έλαιό του με τα 500 πολύπλοκα ενεργά συστατικά του είναι το πολυτιμότερο λάδι για την αναδόμηση της επιδερμίδας!
Δέρμα με ρυτίδες,
δέρμα αφυδατωμένο,
δέρμα γηρασμένο,
δέρμα με κοκκινίλες,
δέρμα θαμπό, και αν έχουμε δικές μας τριανταφυλλιές ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα λαδάκι τριανταφυλλένιο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στο πρόσωπό μας και στο σώμα μας!

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Κυτταρίτιδα : Πρόληψη και θεραπεία μέσω διατροφής

Είναι γνωστό ότι ακολουθώντας μία διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, βότανα και εν γένη τρόφιμα με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, το δέρμα μας θα παραμείνει υγιές και 
θα έχουμε μία μεγάλη βοήθεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της κυτταρίτιδας είναι:
βιταμίνη Ε – καθοριστική για υγιές δέρμα και σωστή κυκλοφορία.
βιταμίνη Β6 – μιά απαραίτητη βιταμίνη στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα.
βιταμίνη C – τι να πρώτο πω για αυτή την βιταμίνη. 
Η συμβολή της είναι καθοριστική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
σελήνιο – βελτιώνει την δράση των βιταμινών βήτα-καροτίνης, 
βιταμίνης C και 
βιταμίνης Ε...
read more:https://botanologia.gr/kyttaritida-prolipsi-kai-therapeia-meso-diatrofis/

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!
Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%...

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Λειτουργικά τρόφιμα: ο ρόλος τους στην πρόληψη των ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας μας


Το δόγμα “Το φάρμακο σου ας γίνει η τροφή σου και η τροφή σου ας γίνει το φάρμακο σου”, που συμβούλευε ο Ιπποκράτης πριν από περίπου 2.500 χρόνια, αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, υπήρξε έκρηξη του ενδιαφέροντος πολλών ατόμων, τα οποία ζητούν κάτι περισσότερο από το να κατευνάσουν την πείνα τους, για τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή τα φυσικά ενεργά συστατικά τους, τα αποκαλούμενα και λειτουργικά τρόφιμα στην ενίσχυση της υγεία τους (Hasler, 1998).
Σαφώς, τα περισσότερα τρόφιμα είναι λειτουργικά, καθώς παρέχουν θρεπτική αξία, γεύση και άρωμα.
Εντούτοις, κατά τα τελευταία χρόνια, ο όρος λειτουργικός για τα τρόφιμα έχει υιοθετήσει μια διαφορετική σημασία – την παροχή ενός επιπλέον φυσιολογικού οφέλους πέραν της κάλυψης των βασικών διατροφικών αναγκών.
Η σύνοψη αυτής της Επιστημονικής έκθεσης εξετάζει τη βιβλιογραφία για τα τρόφιμα από τα πρωτογενή φυτά και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που έχουν συνδεθεί με φυσικά οφέλη.
Παρόλο που έχουν εντοπιστεί πάρα πολλές βιολογικές δραστικές ενώσεις, αυτή η επισκόπηση επικεντρώνεται στα τρόφιμα και όχι στις συγκεκριμένες ενώσεις που απομονώνονται από αυτά.

Τι είναι όμως τα λειτουργικά τρόφιμα...

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Πορτοκάλι – οι πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του πορτοκαλιού

Η φύση που μας περιβάλλει μας έχει δώσει πολλά βοηθήματα και υλικά με σπουδαίες ιδιότητες, ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες και στις ανισορροπίες που πολλές φορές τον αποπροσανατολίζουν.
Πολλές φορές όμως λόγω άγνοιας, κάποια προϊόντα ή τμήματά τους τα προσπερνάμε ή και τα πετάμε σαν άχρηστα
Τι εννοώ; Aς δούμε-
Τα πορτοκάλια τα γνωρίζουμε όλοι μας και σιγά-σιγά κατανοούμε την σπουδαιότητα της βιταμίνης C, που σε υψηλές ποσότητες φέρει το πορτοκάλι.
Και ναι όλοι τρώμε τα πορτοκάλια με διάφορους τρόπους και ναι όλοι πετάμε τις φλούδες των πορτοκαλιών.
Oι φλούδες όμως των πορτοκαλιών που κάθε φορά τις πετάμε περιέχουν μιά  αξιοσημείωτη θρεπτικότατη ουσία η οποία ονομάζεται d-limonene
Το d-limonene είναι τερπένιο και είναι το κύριο συστατικό στις φλούδες των εσπεριδοειδών και ειδικά του πορτοκαλιού με περιεκτικότητα περίπου 97%
Το d-limonene είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας διότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει...

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πως να απαλλαγούμε από τις κηλίδες ηλικίας με αιθέριο έλαιο καρότου

Οι καφέ κηλίδες, οι γνωστές μας κηλίδες ηλικίας, εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, στη ράχη των χεριών, στο ντεκολτέ και στους ώμους.
Κύρια αιτία τους είναι οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες κάποια στιγμή οδηγούν σε κυτταρική βλάβη που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών κηλίδων ή κηλίδων ηλικίας.
Οι κηλίδες ηλικίες ταξινομούνται ως γενικά αβλαβείς και ανώδυνες, με κύριο πρόβλημά τους να είναι αισθητικό.
Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι πολλοί, εμείς ας δούμε πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με ένα ισχυρότατο λάδι – το αιθέριο έλαιο καρότου ή αλλιώς λάδι από σπόρους καρότου!
Το αιθέριο έλαιο καρότου είναι ένα από τα ισχυρότερα και ιδανικότερα λάδια για την περιποίηση της γηρασμένης, κουρασμένης και ταλαιπωρημένης επιδερμίδας!
Το λάδι από σπόρους άγριου καρότου-Daucus carota subsp. είναι ένας τύπος αιθέριου ελαίου.
Το λάδι από σπόρους καρότου παράγεται με ψυχρή έκθλιψη ή εξαγωγή εν ψυχρώ.
Χρησιμοποιείται για την περιποίηση του δέρματος αλλά και ως θεραπεία πολλών προβλημάτων του δέρματος.
Έχει ισχυρές αντιγηραντικές,
αντικαρκινικές – παρέχει ισχυρή αντικαρκινική προστασία στο δέρμα...

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Αποτοξίνωση και μια νοστιμότατη και υγιεινότατη λαχανόσουπα για αρχή

Αποτοξίνωση μετά τα πλούσια εδέσματα των γιορτών και μια νοστιμότατη και υγιεινότατη λαχανόσουπα για αρχή
Οι γιορτές πέρασαν και μας άφησαν άλλη μιά γλυκιά ανάμνηση, η οποία ήδη προστέθηκε στον κατάλογό μας και αποθηκεύτηκε στη μνήμη μας
Υπάρχει όμως και κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποθηκευτεί στον οργανισμό μας μετά το πέρας των γιορτών.
Αυτό είναι οι τοξίνες που συσσωρεύτηκαν αυτές τις μέρες λόγω της κατανάλωσης πολλών λιπαρών τροφών ζωικής προέλευσης και ειδικά
των γιορτών του Πάσχα με  τα αρνάκια
τα κατσικάκια
τα εντόσθια και τα παντός είδους τυριά!
Τις τοξίνες αυτές ο οργανισμός μας δεν προλαβαίνει να τις αφομοιώσει αμέσως και επιβάλλεται να υιοθετήσουμε το κατάλληλο διαιτολόγιο, ώστε γρήγορα να αποβληθούν
και επειδή «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» ξεκινάμε αποτοξίνωση και ξεκινάμε τὠρα!!!
Γνωρίζουμε ότι οι τοξίνες όταν αποθηκεύονται στον οργανισμό προκαλούν κούραση,
δυσκολία στη χώνεψη,
ιογενείς λοιμώξεις,
βακτηριακές λοιμώξεις...

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μελισσόχορτο – Το βότανο για τον έλεγχο του άγχους και της κατάθλιψης

Μελισσόχορτο – το βάλσαμο του Διοσκουρίδη που θεραπεύει το άγχος και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες τρέχουσες θεραπείες για την άνοια,το άγχος και την κατάθλιψη περιλαμβάνουν εκχυλίσματα των ισχυρότατων βοτάνων:
φασκόμηλο – Salvia officinalis,
μελισσόχορτο – Melissa officinalis και
δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis
Το μελισσόχορτο- Melissa officinalis- έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής της διάθεσης και της γνωστικής μας λειτουργίας, με ισχυρά αγχολυτικά αποτελέσματα.
Είναι πολυετές βότανο με ένα εξαίσιο άρωμα λεμονιού.
Τα αρχεία σχετικά με τη φαρμακευτική του χρήση χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας σύστασης του Paracelsus (1493–1541) ότι το μελισσόχορτο αναζωογονεί πλήρως έναν άνδρα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για “όλα τα παράπονα που υποτίθεται ότι προέρχονται από το διαταραγμένο του νευρικό σύστημα”.
Σήμερα η προσοχή των ερευνητών έχει στραφεί στις βιοδραστικές ιδιότητες του μελισσόχορτου , συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων του στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα
Εκτεταμένες σημερινές μελέτες και έρευνες έχουν αποδώσει στο βότανο ευεργετικά αποτελέσματα τόσο γενικά στον εγκέφαλο όσο και ειδικά στην ενίσχυση της μνήμης...

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ισχυρότατα βότανα για τη δυσπεψία και τα προβλήματα της

Δυσπεψία
Τα αγαπημένα μας φαγητά μπορούν να ικανοποιούν τους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά εάν τρώμε πολύ γρήγορα ή καταναλώνουμε πάρα πολύ φαγητό, μπορεί να αντιμετωπίσουμε περιστασιακή δυσπεψία.
Τα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι πολύ συνηθισμένα και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσάρεστη κοιλιακή πληρότητα μετά το φαγητό,
καούρες – αίσθημα καύσου στο στήθος
φούσκωμα – γνωστό και ως πρήξιμο ή μετεωρισμός,
ερυγές – τα γνωστά μας ρεψίματα και μερικές φορές πόνο.
Η δυσπεψία δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κακή πέψη, λήψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, έλκους , γαστρίτιδας ή παλινδρόμηση οξέος.
Δυσπεψία λόγω λήψης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού 
Τα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν σε περιπτώσεις δυσπεψίας, λόγω λήψης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, είναι βότανα κοινά και καθημερινά αλλά ισχυρότατα, τα οποία μπορούν άμεσα να μας απαλλάξουν από τα συμπτώματα της δυσπεψίας και να αποκαταστήσουν την ισορροπία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
read more:https://botanologia.gr/ischyrotata-votana-gia-ti-dyspepsia-kai-ta-provlimata-tis/

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ζυμαρικά all’ Arrabbiata, ένα τέλειο πιάτο από παλιά

Ζυμαρικά all’ Arrabbiata – Ριγκατόνι, ή πέννες ή σπαγγέτι ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάμε.
Μιά συνταγή, της οποίας η απλότητα των υλικών της πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, όπως και το λαχταριστό αποτέλεσμα!
Pasta all’arrabbiata και θα μπορούμε να την πούμε στη δική μας γλώσσα τα “θυμωμένα ζυμαρικά”, έτσι κόκκινα και καυτερά που είναι και που κόκκινο σαν θυμωμένο γίνεται το πρόσωπο μας με την πρώτη πιρουνιά πριν παραδοθεί στην απαράμιλλη και θεϊκή τους γεύση!
Η πάστα ντομάτας και οι καυτερές πιπεριές που έχουν μαγειρευτεί “γοητευτικά” μέσα στο “μαγικά” σοταρισμένο σκόρδο “αγκαλιάζουν” τα ζυμαρικά μας και αποθεώνονται όταν προστίθεται ,σαν τελευταία πινελιά, το λαχταριστό κεφαλοτύρι.
Η πιπεριά μας μπορεί να είναι σε σκόνη αλλά η γεύση με αποξηραμένη ή φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά είναι σκέτη απόλαυση!*
Και επειδή η καυτερές πιπεριές είναι πολύ ισχυρές, η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και την εξοικείωσή μας με αυτές...

Ζεστό λαχταριστό ρόφημα κακάο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτα;

Αν υπήρχε ένας διαγωνισμός για το πιο παρήγορο και πιό ισχυρότερο ρόφημα στον κόσμο αυτό σίγουρα θα ήταν το ζεστό κακάο.
Κακάο
– το ζεστό ρόφημά του μας ζεσταίνει το χειμώνα!
– το δροσερό ρόφημά του μας δροσίζει το καλοκαίρι!
– εξωθεί τη νοσταλγική μας ονειροπόληση!
– μας προσφέρει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το πράσινο τσάι!
– βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης!
– βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας!
– μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε καλύτερα, καθώς τα φλαβονοειδή του αυξάνουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο – για τα μεγάλα άτομα η άνοια προκαλείται και από μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, έτσι οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με κακάο –
Το ρόφημα του κακάο, λοιπόν είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαρίσουμε στον οργανισμό μας ένα πλήθος αντιοξειδωτικών, αλλά...